Ειδήσεις

Ετσι κλιμάκωσαν φτηνά οι Τούρκοι τις προκλήσεις στο Αιγαίο

Η χρήση των ισπανικών CN-235 επιτρέπει διελεύσεις χαμηλότερης ταχύτητας πάνω από τα Δωδεκάνησα, με αποτέλεσμα να πολλαπλασιάζονται οι παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου με λιγότερες πτήσεις από τα τουρκικά αεροσκάφη
Το άλμα στον αριθμό των παραβιάσεων είναι εμφανές από τα στοιχεία που παραθέτει η Καθημερινή, καθώς αναφέρεται ότι φέτος σημειώθηκαν 1.017 παραβιάσεις μέχρι το τέλος Μαΐου, όταν το ίδιο διάστημα πέρυσι είχαν γίνει μόνο 636.

Ωστόσο, η αύξηση αυτή έχει επιτευχθεί με μείωση των τουρκικών πτήσεων στο μισό (576 έναντι 1.084), καθώς έχει αλλάξει η πρακτική που εφαρμόζει η τουρκική πλευρά.

Το «κλειδί» κατά το δημοσίευμα βρίσκεται στην «αντικατάσταση» των F-16 με τα CN-235, αεροσκάφη αεροναυτικής συνεργασίας που αγόρασε η Τουρκία από την ισπανική CASA, θυγατρική της EADS.

Τα δικινητήρια ελικοφόρα αντί να πραγματοποιούν κυκλικές διαδρομές από σταθερή βάση πραγματοποιούν «βόλτες» κατά μήκος του Αιγαίου και περνούν πάνω από τα Δωδεκάνησα, όπου πραγματοποιούν πολλές φορές ως και 25 παραβιάσεις σε μία πτήση, ή και πάνω από 50 σε μία ημέρα, αν επιστρέψουν στη βάση τους.
Μάλιστα, έχοντας χαμηλότερης κατανάλωσης κινητήρες και υπερδιπλάσια ακτίνα δράσης, μειώνουν και το συνολικό κόστος για την τουρκική πλευρά.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου