Συνεντεύξεις

Γ. Bήλος, γεν. δ/ντής Aνάπτυξης Fraport: «Το “Διαγόρας” είναι σήμερα ένα σύγχρονο αεροδρόμιο διεθνών προδιαγραφών»

Το επενδυτικό πρόγραμμα αναβάθμισης των 14 αεροδρομίων της Fraport Greece, ολοκληρώθηκε σε λιγότερο από τέσσερα χρόνια εργασιών. Μετά την αποπεράτωση του έργου, το αεροδρόμιο της Ρόδου έχει μια εντελώς διαφορετική και αναβαθμισμένη εικόνα και επιχειρησιακή λειτουργία. Όπως δηλώνει σε συνέντευξη που παραχώρησε στη «δ» ο κ. Γιώργος Βήλος, γενικός διευθυντής Ανάπτυξης της Fraport Greece, το ‘’Διαγόρας’’ είναι σήμερα ένα σύγχρονο αεροδρόμιο διεθνών προδιαγραφών, αντάξιο της ιστορίας αλλά και της μεγάλης τουριστικής ανάπτυξης του νησιού, με νέες υποδομές, τεχνολογίες αιχμής και υπηρεσίες. Θα προσφέρει μια άριστη ταξιδιωτική εμπειρία και μια πολύ όμορφη πρώτη και τελευταία εικόνα από τη Ρόδο, συμβάλλοντας έτσι στην συνολική αναβάθμιση του τοπικού τουριστικού προϊόντος.

• Κύριε Βήλο, η Fraport Greece ολοκλήρωσε τα έργα και στα 14 αεροδρόμια, νωρίτερα από τη συμβατική υποχρέωση η οποία είχε τεθεί για τον Απρίλιο του 2021. Ποιες παρεμβάσεις έχουν πραγματοποιηθεί στο αεροδρόμιο της Ρόδου και πώς οι εκσυγχρονισμένες δομές επηρεάζουν την ταξιδιωτική εμπειρία του επισκέπτη;
Η επένδυση της Fraport Greece ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2017, παράλληλα με την έναρξη της παραχώρησης για τη διαχείριση και ανάπτυξη έντεκα αεροδρομίων σε νησιά και τρία στην ηπειρωτική Ελλάδα. Οι εργασίες στα αεροδρόμια δε σταμάτησαν κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών τα τρία πρώτα χρόνια με υψηλή επιβατική κίνηση, ενώ συνεχίστηκαν και εν μέσω της πανδημίας ξεπερνώντας εν τέλει τις δυσκολίες και τα τεράστια εμπόδια που προέκυψαν. Έτσι, τον Ιανουάριο του 2021, η Fraport Greece ολοκλήρωσε τα έργα και στα 14 αεροδρόμια, νωρίτερα από τη συμβατική υποχρέωση η οποία είχε τεθεί για τον Απρίλιο του 2021. Το πρωτοποριακό επενδυτικό πρόγραμμα ύψους ανήλθε στα 440 εκατ. Ευρώ, εκ των οποίων τα 35εκ. Ευρώ επενδύθηκαν στο αεροδρόμιο «Διαγόρας»
Εστιάζοντας στην περίοδο κατασκευής, τα έργα στο αεροδρόμιο της Ρόδου έτρεξαν με πολύ γρήγορους ρυθμούς και ενδεικτικά αναφέρω ότι μόλις σε 100 μέρες και χωρίς να σταματήσει η λειτουργία του αεροδρομίου ολοκληρώθηκε η πλήρης ανακαίνιση του χώρου στάθμευσης των αεροσκαφών, συνολικής έκτασης 80.000 τετραγωνικών μέτρων. Παράλληλα με τα υπόλοιπα έργα και τη συνεχή λειτουργία του αεροδρομίου «Διαγόρας», εγκαταστήσαμε νέο ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης αποσκευών. Η αναβάθμιση του αεροδρομίου της Ρόδου αποδείχθηκε ένα εξαιρετικά σύνθετο έργο, το οποίο υλοποιήθηκε με επιτυχία και απόλυτη τήρηση των σχετικών χρονοδιαγραμμάτων. Τα εκτεταμένα έργα στο περιλάμβαναν την πλήρη ανακαίνιση του αεροσταθμού, την αναδιαμόρφωση του χώρου στάθμευσης αεροσκαφών, την κατασκευή νέου πυροσβεστικού σταθμού, την κατά 15% αύξηση των σημείων check-in, του αριθμού πυλών επιβίβασης και των ιμάντων παραλαβής αποσκευών, την αύξηση των σημείων ασφαλείας και ελέγχου κατά 70%, την εγκατάσταση μοντέρνου συστήματος ελέγχου και διαχείρισης αποσκευών, την κατασκευή νέου φυλακίου ελέγχου πρόσβασης στην περιοχή δραστηριοτήτων αεροσκαφών καθώς και την ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου και του χώρου στάθμευσης οχημάτων. Επίσης, αξιοποιώντας τη διεθνή εμπειρία καθώς και δικά μας ερευνητικά εργαλεία, δημιουργήσαμε εκτεταμένους χώρους εμπορικών καταστημάτων και μαγαζιών εστίασης, που αναβαθμίζουν σημαντικά τη ταξιδιωτική εμπειρία προσφέροντας υπηρεσίες υψηλής ποιότητας, εφάμιλλες των ανταγωνιστικών ευρωπαϊκών αεροδρομίων.
Το τελικό αποτέλεσμα της επένδυσης αυτής είναι ένα σύγχρονο αεροδρόμιο αντάξιο της ιστορίας αλλά και της μεγάλης τουριστικής ανάπτυξης του Νησιού των Ιπποτών ως κορυφαίου ταξιδιωτικού προορισμού, με νέες υποδομές, τεχνολογίες αιχμής και υπηρεσίες που θα προσφέρει μια άριστη ταξιδιωτική εμπειρία και μια πολύ όμορφη πρώτη και τελευταία εικόνα από τη Ρόδο, συμβάλλοντας έτσι στην συνολική αναβάθμιση του τοπικού τουριστικού προϊόντος.

ΝΕΑ ΔΙΑΓΡΑΜΙΣΗ ΣΤΗΝ ΠΙΣΤΑ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣ ΑΕΡΟΣΚΑΦΩΝ

• Υπάρχουν νέα επενδυτικά σχέδια της Fraport Greece για το αεροδρόμιο Διαγόρας της Ρόδου και ποια είναι αυτά;
Μετά την επέκταση και ανακαίνιση των αεροδρομίων, σειρά έχει η διατήρησή τους σε άριστη κατάσταση και αυτό είναι το στοίχημα που κερδίζεται καθημερινά από την ομάδα συντήρησης η οποία έρχεται καθημερινά αντιμέτωπη με πολλαπλές προκλήσεις. Κυρίως λόγω της εποχικότητας των περισσότερων από τα 14 αεροδρόμια, απαιτείται ένας πολύ καλός προγραμματισμός και έγκαιρη εκτέλεση των απαραίτητων εργασιών κατά τη διάρκεια χειμερινών μηνών αλλά και προμελετημένοι τρόποι αντιμετώπισης εκτάκτων φαινομένων κατά τη διάρκεια θερινών μηνών. Στόχος μας από εδώ και στο εξής είναι η εξασφάλιση της αδιάκοπης λειτουργίας του αεροδρομίου κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες, η διατήρηση των υποδομών σε άριστη κατάσταση αλλά και η άρτια επιχειρησιακή λειτουργία του ‘’Διαγόρας’’ όταν η κίνηση επανέλθει στα υψηλά, προ πανδημίας, επίπεδα.
• Πώς θα προσαρμοστεί η λειτουργία του αεροδρομίου στα υγειονομικά πρωτόκολλα, ώστε να αποφευχθούν οι ουρές και ο συνωστισμός;
Με υψηλό αίσθημα ευθύνης απέναντι στη δημόσια υγεία και την υγεία των ταξιδιωτών, οι εργαζόμενοι των αεροδρομίων ακολουθούν πιστά όλες τις συστάσεις των ειδικών και των Αρχών για την ασφάλεια του επιβατικού κοινού. Διαμορφώνεται λοιπόν μια νέα εμπειρία εντός του αερολιμένα, η οποία τοποθετεί στο επίκεντρο τον επιβάτη, λαμβάνοντας όλα εκείνα τα μέτρα τα οποία ως δίχτυ προστασίας παρέχουν την αίσθηση ασφάλειας. Μέσα ατομικής προστασίας έχουν εξασφαλιστεί και διανεμηθεί στο προσωπικό μας ενώ όλοι οι επισκέπτες και εργαζόμενοι του αεροδρομίου – όπως ορίζει η νομοθεσία – φορούν υποχρεωτικά μάσκες. Παράλληλα, εχει τοποθετηθεί σήμανση προκειμένου να υπάρχει τήρηση της απόστασης μεταξύ των επιβατών κι έχουν εντατικοποιηθεί οι απολυμάνσεις και ο διεξοδικός καθαρισμός σε όλους τους χώρους το αεροδρομίου. Από την έναρξη της πανδημίας επενδύουμε σημαντικά στην εκπαίδευση του ανθρώπινου δυναμικού για τη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης και παρέχουμε τους απαραίτητους πόρους και μέσα για την εφαρμογή των υγειονομικών πρωτοκόλλων όπως ορίζει η νομοθεσία.
• Πώς αξιολογείτε τη συνεργασία με τις τοπικές αρχές και την υποστήριξη της τοπικής κοινωνίας;
Από την πρώτη κιόλας στιγμή παρουσίας της Fraport Greece στη Ρόδο, έχουμε βιώσει την αμέριστη υποστήριξη της τοπικής αυτοδιοίκησης, καθώς και του συνόλου των τουριστικών φορέων του νησιού. Στο πλαίσιο αυτό, συμμετείχαμε πάντα σε όλα τα καλέσματα της τοπικής κοινωνίας μέσω της συμμετοχής μας σε τουριστικές ημερίδες, όπου και είχαμε τη δυνατότητα να ενημερώνουμε τους τουριστικούς φορείς τόσο για την εξέλιξη του έργου όσο και για τους τρόπους και τα εργαλεία που θα χρησιμοποιηθούν από το εξειδικευμένο και έμπειρο προσωπικό της εταιρίας μας προκειμένου να επιταχύνουμε την ανάπτυξη της τουριστικής κίνησης του προορισμού. Σε όλη αυτή την πορεία μέχρι και σήμερα, ήταν αρκετές οι φορές που τόσο η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου όσο και ο Δήμος Ρόδου, βοήθησαν έμπρακτα με την υποστήριξή τους και την άμεση ανταπόκρισή τους στην επιτυχή και βάσει χρονοδιαγράμματος ολοκλήρωση του έργου.
Στόχος μας για το πλήρως αναβαθμισμένο αεροδρόμιο ‘’Διαγόρας’’ της Ρόδου, αλλά και για τα υπόλοιπα αεροδρόμιά μας- είναι να αποτελεί ένα εναρμονισμένο και αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής της τοπικής κοινωνίας, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην αναπτυξιακή πορεία του προορισμού μέσω της προσέλκυσης επιπλέον τουριστικών ροών, ενισχύοντας ποικιλοτρόπως την τοπική οικονομία και απασχόληση.

ΝΕΟΙ ΕΜΠΟΡΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ

• Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα και τα στοιχεία που έχετε στη διάθεσή σας, πώς πιστεύετε ότι θα εξελιχθεί η τουριστική σεζόν; Το Διαγόρας, μετά το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης, κατέγραψε τη μεγαλύτερη επιβατική κίνηση με 5,5 εκατ. επιβάτες το 2019. Θα καταφέρει να διατηρήσει αυτή την υψηλή θέση;
Το αεροδρόμιο «Διαγόρας» της Ρόδου αποτελεί το 2ο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της Fraport Greece ως προς τον ετήσιο αριθμό επιβατών -μετά το «Μακεδονία» στη Θεσσαλονίκη- με 5.5 εκ. επιβάτες το 2019. Μάλιστα, αν εστιάσουμε μόνο στην καλοκαιρινή περίοδο (Μάιος ‘19 – Οκτώβριος ‘19), το αεροδρόμιο της Ρόδου βρίσκεται στην πρώτη θέση, μεταξύ των 14 περιφερειακών αεροδρομίων που διαχειριζόμαστε, με 4.3 εκ. επιβάτες.
Κύριος μοχλός ανάπτυξης του αεροδρομίου ‘’Διαγόρας’’ είναι η επιβατική κίνηση εξωτερικού η οποία το 2019 αποτελούσε το 85% της συνολικής κίνησης του αεροδρομίου σε ετήσια βάση, ενώ για την καλοκαιρινή περίοδο το ποσοστό αυτό έφτανε το 91%.
Δυστυχώς, η πανδημία που έπληξε τον πλανήτη το 2020, επηρέασε δραματικά τον κλάδο των αερομεταφορών σε παγκόσμιο επίπεδο. Ως αποτέλεσμα, το 2020 έκλεισε για το αεροδρόμιο της Ρόδου με 1,5 εκ. επιβάτες εκ των οποίων η συντριπτική πλειοψηφία (1,2 εκ) ήταν και το 2020 επιβάτες εξωτερικού.
Παρ’ όλα αυτά, οι προσπάθειες εκ μέρους μας προκειμένου να κρατήσουμε ζωντανό το ενδιαφέρον των αεροπορικών εταιριών για τη Ρόδο συνεχίστηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας με συγκεκριμένη στόχευση, με εντατικοποίηση της επικοινωνίας, με συνεχή προώθηση του προορισμού αλλά και με παροχή στοιχείων που είναι απαραίτητα προκειμένου οι αεροπορικές εταιρίες να εντάξουν έναν προορισμό στο δίκτυο τους και να του δώσουν προτεραιότητα έναντι άλλων ανταγωνιστικών προορισμών. Εστιάζοντας στο 2021, βλέπουμε ξεκάθαρα να επανέρχεται η δυναμική του προορισμού, όπως αυτή αντανακλάται στις μέχρι σήμερα στρατηγικές αποφάσεις των αεροπορικών εταιριών ως ακολούθως:
• Δημιουργία νέων βάσεων στο αεροδρόμιο ‘’Διαγόρας’’ από την Aegean (με 6 νέα δρομολόγια) και από τη Ryanair (με 13 νέα δρομολόγια)
• Νέα τακτικά δρομολόγια από εταιρίες του βεληνεκούς της Air France (Παρίσι), της Lufthansa (Μόναχο), της Swiss (Γενεύη), της British Airways (Λονδίνο), προσφέροντας μέσων των αντίστοιχων ευρωπαϊκών κόμβων τους, πρόσβαση σε σημαντικές υπερατλαντικές αγορές
• Ενισχυμένη συνδεσιμότητα με χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως το Ισραήλ όπου η Wizz Air ξεκινάει νέο δρομολόγιο και η Ryainair ενισχύει τα υπάρχοντα δρομολόγιά της. Επίσης, η SkyUp ξεκινάει απευθείας δρομολόγια από Κίεβο, Λβιβ και Χάρκοβο προς Ρόδο.

NEOI IMANTEΣ ΠAPAΛABHΣ AΠOΣKEYΩN

• Με ποιο τρόπο ενισχύει η Fraport Greece την τουριστική εικόνα της Ρόδου με στόχο την προσέλκυση περισσότερων επιβατών; Η επιμήκυνση της σεζόν, αποτελεί ένα από τους στόχους που θέτει η Fraport Greece. Έχουν γίνει βήματα προς αυτή την κατεύθυνση;
Όπως ανέφερα από την πρώτη κιόλας χρονιά που αναλάβαμε τη διαχείριση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων, συνεργαζόμαστε στενά και παραγωγικά με όλους τους φορείς που δραστηριοποιούνται στον ευρύτερο χώρο του τουρισμού με στόχο την προώθηση της Ρόδου και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς της. Επιπλέον, η προώθηση της Ρόδου μέσω των εκτεταμένων και συνεχόμενων επαφών μας με τις αεροπορικές εταιρίες, είναι για τον προορισμό σημαντικό πλεονέκτημα, δεδομένου ότι οι αεροπορικές εταιρίες έχουν τα μέσα να κάνουν τους προορισμούς που επιλέγουν να εξυπηρετήσουν ακόμη πιο δημοφιλείς και ελκυστικούς για τους δυνητικούς ταξιδιώτες από όλον τον κόσμο.
Επίσης, μετά την ολοκλήρωση των έργων, το αεροδρόμιο της Ρόδου έχει μια εντελώς διαφορετική και αναβαθμισμένη εικόνα και επιχειρησιακή λειτουργία προσφέροντας άριστη ταξιδιωτική εμπειρία καθ’ όλη τη διάρκεια παραμονής του επιβάτη στο αεροδρόμιο, η οποία με τη σειρά της συμβάλλει στη θετική αξιολόγηση και τη συνολική εικόνα του προορισμού. Το ‘’Διαγόρας’’ είναι σήμερα ένα σύγχρονο αεροδρόμιο διεθνών προδιαγραφών με ενισχυμένη χωρητικότητα που επιτρέπει την εξυπηρέτηση επιπλέον αεροπορικής κίνησης. Τέλος, ως προς την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, θα ήθελα να επισημάνω ότι ο στόχος αυτός υλοποιείται σταδιακά με συντονισμένες ενέργειες και συνεργασίες. Αποτελέσματα της προσπάθειας αυτής είδαμε ήδη το 2019 όπου συγκριτικά με το 2018 η κίνηση εξωτερικού τον Απρίλιο έκλεισε με αύξηση 26% και τον Νοέμβριο με +6%. Δεδομένου δε, ότι η πανδημία είχε σαν αποτέλεσμα τόσο πέρυσι όσο και φέτος την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου μέχρι τον Νοέμβριο, θεωρούμε ότι είναι μια ευκαιρία για τον προορισμό να εδραιωθεί ως κατάλληλος και ελκυστικός για τη συγκεκριμένη περίοδο και μετά το τέλος της πανδημίας.

 O NEOΣ ΠYPOΣBEΣTIKOΣ ΣTAΘMOΣ

 

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου