Ειδήσεις

MarketWatch: Καταλληλότερος αντιπρόεδρος για τον D. Trump ο Γ. Βαρουφάκης

«Ο Donald Trump έχει το Big Plan για την οικονομία: Ας το κάνουμε, όπως η Ελλάδα και να διαγράψουμε το χρέος της χώρας». Με τον τρόπο αυτό περιγράφει ο αρθρογράφος του MarketWatch, Tim Mullaney το σχέδιο του υποψηφίου των Ρεπουμπλικανών για την αμερικανική προεδρία.

Όπως σημειώνεται στο άρθρο, ο Trump μιλώντας στο CNBC την Πέμπτη «παρουσίασε τα σχέδιά του σχετικά με το δημόσιο χρέος της χώρας: Θα ζητήσει στους πιστωτές να το κουρέψουν, ή μείωση της ονομαστικής αξίας του, το οποίο στην ουσία σημαίνει ότι θέλει διαγραφή. Ποιο θα είναι το αντάλλαγμα; Απολύτως τίποτα, αλλά η σκέψη δεν υπήρξε ποτέ προϋπόθεση για τον Trump».

Ο αρθρογράφος στο άρθρο του αναφέρει τρία βασικά σημεία:

1.       (κύριε Trump) Λέτε ότι το έχετε κάνει στο παρελθόν, αλλά πώς κατέληξε;

«Δεκαετίες αφού ξεκίνησε για τον Trump η ιστορία με πτωχεύσεις, αναδιαρθρώσεις χρέος κτλ., δεν κατάλαβε ότι οι εν λόγω συμφωνίες κατέληξαν με αυτόν να έχει χάσει κάθε έλεγχο περιουσιακών στοιχείων, τα οποία πέρασε χρόνια για να τα δημιουργήσει», σημειώνεται.

«Όντως, οι πιστωτές του αναδιάρθρωσαν και μείωσαν την ονομαστική αξία του χρέους στις δραστηριότητες του καζίνο του, ενώ ως εκ τούτου ο ίδιος δεν έχει ελεγχθεί για χρόνια». Παρόμοια περίπτωση είναι και το Riverside South στο West Side του Μανχάταν, αναφέρεται.

2.       Τι συμβαίνει με όλους τους άλλους όταν διαγράφεται το χρέος;

«Στη Φλόριντα, όπου ο Trump δεν προηγείται, πολλοί άνθρωποι ακολούθησαν το ιδιοφυές σχέδιό του με αποτέλεσμα οι δανειστές ενυπόθηκων δανείων να χάσουν τα σπίτια τους», γράφει ο T. Mullaney σημειώνοντας ότι η οικονομία της χώρας σημαδεύτηκε με τους ανθρώπους να μετακομίζουν για χρόνια στους γονείς τους και τα ποσοστά δημιουργίας νέων νοικοκυριών να κρατά σε χαμηλά ποσοστά συνολικά την οικονομία μέχρι την περσινή χρονιά.

«Οι υπερδυνάμεις δεν μπορούν να μείνουν στο υπόγειο της μαμάς», αναφέρεται.

Κάνοντας έναν παραλληλισμό με τους ιδιώτες και την περίπτωση που αθετίσουν την πληρωμή της πιστωτικής τους για 30 ημέρες αρθρογράφος σημειώνει ότι στην περιπτωση της αμερικανικής οικονομίας η αθέτιση πληρωμής, θα μπορούσε να οδηγήσει για αρχή σε υψηλότερα επιτόκια στα υφιστάμενα δάνεια.

3.       Τι κάνει η Ελλάδα;

«Οι κρίσεις χρέους στην οικονομία καθιστούν δύσκολο για τις κυβερνήσεις, ιδιώτες και εταιρείες να δανειστούν. Κάτι τέτοιο συνέβη στην Ελλάδα που προς το παρόν καταγράφει ποσοστό 25% στην ανεργία, ενώ οι ΗΠΑ έχουν πάρει μια γεύση από το 2008 και μετά», τονίζει το άρθρο.

Στο σημείο αυτό ο αρθρογράφος κάνει έναν παραλληλισμό Ελλάδας-ΗΠΑ, αναφέροντας ότι είναι σε παρόμοια κατάσταση, με τις πωλήσεις πέφτουν στο ήμισυ και να χάνονται 8 εκατ. θέσεις εργασίας τους τελευταίους μήνες. Παράλληλα, σημειώνεται ότι στη συνέντευξή του ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών εξήγησε ότι σκοπεύει να αυξήσει τις δαπάνες για τις υποδομές και να μειώσει τους φόρους κατά 12 τρις. δολάρια.

«Το μόνο σίγουρο είναι ότι γίνεται απλούστερη για τον Tramp η εκλογή αντιπροέδρου. Η μοναδική επιλογή: Ο πρώην Υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας, Γιάνης Βαρουφάκης», καταλήγει το άρθρο.

liberal.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου