Τοπικές Ειδήσεις

Ψήφισμα διαμαρτυρίας του δημοτικού συμβουλίου Ρόδου για τις προσλήψεις της ΔΕΗ

Ομοφώνως έγινε δεκτή από το Δημοτικό Συμβούλιο Ρόδου, η εισήγηση του δημάρχου Ρόδου κ. Αντώνη Καμπουράκη για την μη εξαίρεση του κριτηρίου της εντοπιότητας από τις προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στα εργοστάσια της ΔΕΗ στη Ρόδο.
Το θέμα είχε αναδείξει το Εργατικό Κέντρο Ρόδου ενώ προηγήθηκε σύσκεψη με τη συμμετοχή του δημάρχου κ. Καμπουράκη, αντιδημάρχων, αντιπεριφερειαρχών, προέδρων των τοπικών κοινοτήτων Κατταβιάς, Σορωνής και Θεολόγου, εκπροσώπου του Δωδεκανησιακού Σωματείου Εργαζομένων στη ΔΕΗ καθώς και της ηγεσίας του Εργατικού Κέντρου Ρόδου.
Το θέμα «Έκδοση ψηφίσματος του Δήμου Ρόδου για την εξαίρεση του κριτηρίου της εντοπιότητας από τις προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στα εργοστάσια της ΔΕΗ στη Ρόδο» εισήχθη με την διαδικασία του κατεπείγοντος και η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε διά περιφοράς, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Στο ψήφισμα αναφέρονται τα εξής:
ΨΗΦΙΣΜΑ
ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ
για την εξαίρεση του κριτηρίου της εντοπιότητας από τις προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στα εργοστάσια της ΔΕΗ στη Ρόδο
Το Δημοτικό Συμβούλιο Ρόδου εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία του για το γεγονός της μη μοριοδότησης του κριτηρίου της εντοπιότητας, στις προσλήψεις μόνιμου προσωπικού της ΔΕΗ, στα δύο εργοστάσια Σορωνής και Κατταβιάς, για τις θέσεις εργασίας.
Το προσόν της εντοπιότητας, για προσλήψεις σε μία δραστηριότητα που έχει περιβαλλοντικές προεκτάσεις όπως αυτή της ΔΕΗ, αποτελεί ευθέως ένα ανταποδοτικό όφελος για τους κατοίκους μίας νησιωτικής περιοχής.
Η εντοπιότητα όπως έχει καταγραφεί και σε Ειδική Έκθεση Συνηγόρου του Πολίτη, αλλά και σε εισηγητικές εκθέσεις νόμων, που διέπουν προσλήψεις στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, εισάγεται για την αντιμετώπιση του σοβαρού ζητήματος,
που προκύπτει μετά τις προσλήψεις ατόμων που δεν είναι μόνιμοι κάτοικοι των περιοχών, όπου γίνονται οι προσλήψεις, και «επιδιώκουν την μετάταξη ή απόσπασή τους στον τόπο κατοικίας τους».
Η εντοπιότητα «προβλέπεται δηλαδή σωρευτικά, ως μέτρο αποτροπής της αποψίλωσης των υπηρεσιών, από προσωπικό, η πρόσληψη μόνο δημοτών και η δέσμευση παραμονής στην υπηρεσία επί δεκαετία».
Στα νησιά και ειδικώς στα απομακρυσμένα με τις μείζονος σημασίας ιδιαιτερότητες σε επίπεδο διαβίωσης, αλλά ακόμη και εθνικής ασφάλειας, το κριτήριο της εντοπιότητας για προσλήψεις προσωπικού μπορεί να αιτιολογηθεί ως κοινωνικό
κριτήριο για την ενίσχυση του πληθυσμού και ως κίνητρο για τη συγκράτηση του πληθυσμού και την αποτροπή της εσωτερικής μετανάστευσης.
Μας προκαλεί δε έκπληξη το γεγονός, ότι σε προκηρύξεις της ΔΕΗ, σε άλλες νησιωτικές περιοχές, το κριτήριο της εντοπιότητας προβλέφθηκε, δίνοντας στις κοινωνίες τους το αντιστάθμισμα από τη λειτουργία των μονάδων της επιχείρησης.
Ζητούμε την αποκατάσταση της αδικίας, με γνώμονα το συμφέρον των δημοτών μας, και την αναγνώριση της προσφοράς τους.
Ο Δήμαρχος Ρόδου
Αντώνης Β.
Καμπουράκης

ΣΥΜΦΩΝΗΣΕ
Η ΠΑΡΑΤΑΞΗ
Φ. ΧΑΤΖΗΔΙΑΚΟΥ
Σε επιστολή του, ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «ΡΟΔΟΣ ΔΥΝΑΜΗ ΠΟΛΙΤΩΝ» κ. Φώτης Χατζηδιάκος προς τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ρόδου κ. Μιχάλη Σοκορέλλο, δήλωσε ότι όλα τα μέλη της παράταξής του συμφωνούν, ενώ προτείνει, η απόφαση να συμπεριλαμβάνει το σύνολο των προσλήψεων για διαγωνισμούς που διενεργούνται μέσω Α.Σ.Ε.Π. ή με κριτήρια Α.Σ.Ε.Π.
Η επιστολή
Κύριε Πρόεδρε,
Σχετικά με την υπ’ αρ. πρωτ. 2/16814/8-04-2021 πρόσκληση σας, δηλώνουμε ότι τα μέλη της παράταξης μας ΡΟΔΟΣ ΔΥΝΑΜΗ ΠΟΛΙΤΩΝ, στο σύνολο τους συμφωνούμε και συμμετέχουμε και οι 15 δημοτικοί σύμβουλοι, στην «δια περιφοράς» συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.
Επί της ουσίας του θέματος, συμφωνούμε με θέσπιση κριτηρίων εντοπιότητας στην προκήρυξη πρόσληψης εργαζομένων στη Δ.Ε.Η., καθόσον υπάρχει δέσμευση των εκπροσώπων της Δ.Ε.Η. απέναντι στο δημοτικό συμβούλιο του δήμου Ρόδου και των πρώην Καποδιστριακών δήμων. Επίσης υπάρχουν επανειλημμένες έγγραφες περί τούτου διαβεβαιώσεις των εκάστοτε προέδρων της ΔΕΗ που συμπεριλαμβάνονται στα ανταποδοτικά που χορηγήθηκαν για την κατασκευή των ΑΗΣ. Σορωνής και ΘΗΣ Ν.Ρόδου. Απαραίτητη προϋπόθεση η συμπλήρωση των άρθρων 3, 4 του νόμου 4643/2019 (νόμος Χατζηδάκη-Γεωργιάδη-Βρούτση), ο οποίος δεν προβλέπει κριτήρια εντοπιότητας, όπως προβλεπόταν στην ΚΥΑ 3921/21-4-2016 (Κουρουπλή-Σκουρλέτη-ΦΕΚ 2/1355/13-5-2016)
Επιπλέον προτείνουμε η απόφαση του Δ.Σ. να συμπεριλαμβάνει το σύνολο των προσλήψεων για διαγωνισμούς που διενεργούνται μέσω Α.Σ.Ε.Π. ή με κριτήρια Α.Σ.Ε.Π. Ειδικότερα, για την οριστική επίλυση του θέματος των προσλήψεων στους νησιωτικούς δήμους, εισηγούμαστε να θεσπιστεί υποχρεωτικά το κριτήριο εντοπιότητας με αυξημένη μοριοδότηση σε όλες τις προκηρύξεις πρόσληψης προσωπικού που αφορούν νησιωτικούς δήμους. Η ρύθμιση αυτή είναι συμβατή με το Σύνταγμα και στηρίζεται στη διάταξη 101 παρ. 4 του Συντάγματος (όπως αναθεωρήθηκε με το ψήφισμα της 25ης/11/1999 της αναθεώρησης της Βουλής των Ελλήνων) και δικαιολογείται για λόγους πρωτίστως εθνικούς, αλλά και κοινωνικοοικονομικούς για την στήριξη των μονίμων κατοίκων των νησιών.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου