Ρεπορτάζ

Απάντηση στο υπόμνημα των κατοίκων της Κρεμαστής

Απάντηση στο υπόμνημα διαμαρτυρίας που κατέθεσαν πάνω από 400 κάτοικοι της Κρεμαστής, για την χάραξη και εφαρμογή του πολεοδομικού σχεδίου στην περιοχή, έδωσε χτες ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος Πολεοδομίας του Δήμου Ρόδου, κ. Γιώργος Κακούλης.
Το σχετικό υπόμνημα διαμαρτυρίας, κατέθεσαν την περασμένη εβδομάδα οι κάτοικοι της Κρεμαστής, εκφράζοντας τις αντιρρήσεις τους στην διαδικασία χάραξης κι εφαρμογής του πολεοδομικού σχεδίου στην περιοχή, το οποίο προωθεί ο Δήμος Ρόδου, καθώς θεωρούν ότι, το σχέδιο αντί να επιλύσει, δημιουργεί επιπλέον προβλήματα λειτουργικότητας.
Το θέμα που έφερε στην δημοσιότητα η «δ» τον περασμένο Νοέμβριο, όταν οι κάτοικοι είχαν ξεκινήσει έναν «αγώνα» δρόμου για να συγκεντρώσουν υπογραφές, αλλά και πρόσφατα συνίσταται στο γεγονός πως η πολεοδομική μελέτη σχεδιάστηκε πριν από 10-15 χρόνια με ευθύνη του πρώην Δήμου Πεταλούδων και σήμερα δεν μπορεί να εφαρμοστεί, αφού η Κρεμαστή αναπτύσσεται συνεχώς, με την κατασκευή ξενοδοχείων, καταστημάτων και οικιών, με αποτέλεσμα τα δεδομένα να αλλάζουν συνεχώς.
Μάλιστα το τοπικό συμβούλιο της δημοτικής κοινότητας Κρεμαστής δεν συναίνεσε ούτε και συμφώνησε με την πολεοδομική μελέτη.
Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο κ. Κακούλης:
«Η σχετική μελέτη του Δήμου Ρόδου για την Δημοτική Κοινότητα Κρεμαστής, ξεκίνησε από το 1996. Είναι ένα ‘εργαλείο ανάπτυξης’. Οι πολεοδομικές μελέτες είναι ‘εργαλείο ανάπτυξης’ ενός τόπου, εκεί που διαμορφώνονται οι δρόμοι, τα παρτέρια, οι κοινόχρηστοι χώροι, τα πάρκα κ.λπ. σε μια περιοχή, σε μια πόλη για να μην πηγαίνει να χτίσει ο καθένας ξεχωριστά, όπου θέλει. Φτάσαμε στο παρά… πέντε αφού ξοδεύτηκαν τόσα χρήματα μετά από 20 χρόνια για να καταλάβουμε ότι πρέπει να ακολουθηθεί η νόμιμη διαδικασία. Έγινε η πολεοδόμηση, αναρτήθηκε για ένα διάστημα, επαναλάβαμε την ανάρτηση για να δούμε τι ενστάσεις θα κατατεθούν. Πράγματι, κατατέθηκαν ενστάσεις οι οποίες εκδικάστηκαν. Η μελέτη έγινε από ιδιώτη μελετητή επί της θητείας της δημαρχίας του Μιχ. Κορδίνα. Κατόπιν τούτων, εμφανίσθηκαν οι αντιρρήσεις».
Οι κάτοικοι που υπογράφουν το υπόμνημα, εκφράζουν την αντίθεσή τους για το νέο πολεοδομικό σχέδιο αφού εκτιμούν πως θα σημειωθούν πολλά προβλήματα στην πράξη λέγοντας πως ‘αφορά τον γενικό σχεδιασμό του ρυμοτομικού σχεδίου και όχι συγκεκριμένες κτηματομερίδες όπως αναφέρεται, διότι το Ρυμοτομικό σχέδιο αφορά όλους του κατοίκους της Κρεμαστής άρα αφορά τους πάντες και αυτούς που κατοικούν στην Κρεμαστή και αυτούς πού καταστρέφεται η περιουσία τους αφού ένα σχέδιο ρυμοτομικό θα χρησιμοποιείται από όλους τους κατοίκους της Κρεμαστής’ όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά.
Ωστόσο, η δημοτική αρχή είναι αμετάπειστη. Σύμφωνα με τον κ. Κακούλη:
«Η πολεοδομική μελέτη είναι σαφής και ακολουθεί όλες τις διαδικασίες του νόμου για την κατάρτισή της. Αυτό θα αποτελέσει εργαλείο ανάπτυξης. Έχουμε να κάνουμε πάνω από 2.000 ιδιοκτησίες. Παντού, όπου γίνονται πολεοδομικές μελέτες και τροποποιήσεις, υπάρχουν πάντα αντιρρήσεις. Ακολουθούν τον δρόμο της εκδίκασης και αναλόγως, γίνονται δεκτές ή όχι. Ωστόσο το σχέδιο πόλεως πρέπει να προχωρήσει. Άλλωστε υπάρχει αρμόδια επιτροπή, η οποία κρίνει τις αντιρρήσεις και τις ενστάσεις. Εμείς έχουμε στείλει την μελέτη για γνωμοδότηση εδώ και 4,5 χρόνια. Ωστόσο, ο ίδιος ο πρόεδρος της δημοτικής κοινότητας Κρεμαστής κ. Τσαμπίκος Ποδιώτης, δεν γνωμοδότησε ποτέ, μέχρι σήμερα. Δεν μας είπε εάν είναι θετικός ή όχι. Και φυσικά, όπως όλοι γνωρίζουμε, η μη γνωμοδότηση από την πλευρά του, αποτελεί ‘αποδοχή’ μετά από ένα χρονικό διάστημα. Εμείς, οφείλουμε να το προχωρήσουμε. Οι μελέτες αυτές, γίνονται ΦΕΚ. Εάν θεωρούν κάποιοι ότι υπάρχουν ‘συμφέροντα’ να μας τα κατονομάσουν», τόνισε ο κ. Κακούλης.
Από εκεί και πέρα, σύμφωνα με όσα αναφέρει το νομικό πλαίσιο, αρμοδιότητα έχει το Δημοτικό Συμβούλιο Ρόδου, για να σταματήσει την όλη διαδικασία, της χάραξης και εφαρμογής του πολεοδομικού σχεδίου στην περιοχή της Κρεμαστής.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

  • τιμολεων    09.10.2019 18:35

    γκρεμισε τα ερηπια ΔΡΑΚΟ μην κολωνεις

Σχολιασμός άρθρου