ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δωδεκάνησα, η δεύτερη ακριβότερη περιοχή της χώρας στην απλή αμόλυβδη

Δαμιανός Αθανασίου 3 λεπτά ανάγνωση
ΒΕΝΖΙΝΗ
✦ Σύνοψη ⌄
  • Η μέση τιμή της αμό­λυ­βδης 95 οκτα­νίων στα Δωδε­κά­νησα ανέρ­χε­ται σε 2,317 ευρώ το λίτρο, 11,8 λεπτά πάνω από τον πανελ­λα­δικό μέσο όρο.
  • Μόνο οι Κυκλά­δες έχουν υψη­λό­τερη μέση τιμή, φτά­νο­ντας τα 2,414 ευρώ το λίτρο, κατα­τάσ­σο­ντας τις δύο περιο­χές στις ακρι­βό­τε­ρες της χώρας.
  • Η διαφορά τιμής μετα­φρά­ζε­ται σε επι­πλέον κόστος για τους οδηγούς, με μια γέμιση 50 λίτρων να κοστί­ζει περίπου 5,90 ευρώ παρα­πάνω στα Δωδε­κά­νησα.
  • Η γεω­γρα­φική απο­μό­νωση και η από­σταση από τα κέντρα δια­νο­μής επη­ρε­ά­ζουν τις τιμές, δια­τη­ρώ­ντας τις νησιω­τι­κές περιο­χές σταθερά ψηλά στον πίνακα τιμών καυ­σί­μων.

• Στα 2,317 ευρώ το λίτρο η μέση τιμή της αμό­λυ­βδης 95 οκτα­νίων στα νησιά μας, 11,8 λεπτά πάνω από τον πανελ­λα­δικό μέσο όρο. Μόνο οι Κυκλά­δες εμφα­νί­ζο­νται ακρι­βό­τε­ρες, με 2,414 ευρώ

Ακόμη μία επι­βε­βαί­ωση του ό,τι ο κάτοι­κος των Δωδε­κα­νή­σων πλη­ρώ­νει περισ­σό­τερο για να κινηθεί έρχεται από τα νεότερα στοι­χεία για τις τιμές των καυ­σί­μων ανά περι­φε­ρειακή ενότητα. Σύμφωνα με δημο­σί­ευμα της εφη­με­ρί­δας ΤΑ ΝΕΑ, που δημο­σιεύ­θηκε το πρωί της 23ης Σεπτεμ­βρίου 2026 και παρα­θέ­τει στοι­χεία της 22ας Σεπτεμ­βρίου, τα Δωδε­κά­νησα κατα­τάσ­σο­νται στη δεύτερη θέση της χώρας ως προς τη μέση τιμή της απλής αμό­λυ­βδης. Η διαφορά από τον εθνικό μέσο όρο δεν είναι αμε­λη­τέα και μετα­φρά­ζε­ται σε αισθητό επι­πλέον κόστος για κάθε γέμισμα ρεζερ­βουάρ.

Τα νούμερα

Όπως προ­κύ­πτει από το δημο­σί­ευμα, η μέση τιμή της αμό­λυ­βδης 95 οκτα­νίων στα Δωδε­κά­νησα δια­μορ­φώ­θηκε στις 22 Σεπτεμ­βρίου 2026 στα 2,317 ευρώ ανά λίτρο. Την ίδια ημέρα ο πανελ­λα­δι­κός μέσος όρος για το ίδιο καύσιμο ήταν 2,199 ευρώ. Η από­σταση ανάμεσα στις δύο τιμές φτάνει τα 11,8 λεπτά ανά λίτρο.

Πάνω από τα Δωδε­κά­νησα βρί­σκο­νται μόνο οι Κυκλά­δες, όπου η μέση τιμή της απλής αμό­λυ­βδης ανα­φέ­ρε­ται στα 2,414 ευρώ, δηλαδή σχεδόν 10 λεπτά ακρι­βό­τερα και από τη δική μας περιοχή. Οι δύο νησιω­τι­κές περι­φε­ρεια­κές ενό­τη­τες του Αιγαίου κατα­λαμ­βά­νουν έτσι τις δύο πρώτες θέσεις του σχε­τι­κού πίνακα.

Η εικόνα δεν περιο­ρί­ζε­ται στη βενζίνη 95 οκτα­νίων. Για την αμό­λυ­βδη 100 οκτα­νίων η μέση τιμή στα Δωδε­κά­νησα κατα­γρά­φε­ται στα 2,503 ευρώ ανά λίτρο, ενώ το πετρέ­λαιο κίνησης ανα­φέ­ρε­ται στα 2,305 ευρώ. Και στις δύο περι­πτώ­σεις πρό­κει­ται για επίπεδα που τοπο­θε­τούν την περιοχή σταθερά στις ακρι­βό­τε­ρες της επι­κρά­τειας.

Τι σημαί­νει στην πράξη

Η διαφορά των 11,8 λεπτών ανά λίτρο μπορεί να μοιάζει μικρή στο ταμείο του πρα­τη­ρίου, αλλά αθροί­ζε­ται γρήγορα. Σε ένα συνη­θι­σμένο γέμισμα 50 λίτρων απλής αμό­λυ­βδης, ο οδηγός στα Δωδε­κά­νησα πλη­ρώ­νει περίπου 5,90 ευρώ περισ­σό­τερα από όσα θα πλήρωνε αν η τιμή ακο­λου­θούσε τον πανελ­λα­δικό μέσο όρο. Για ένα νοι­κο­κυ­ριό που γεμίζει το αυτο­κί­νητό του 3 ή 4 φορές τον μήνα, η επι­βά­ρυνση ξεπερνά τα 20 ευρώ μηνιαίως, ενώ για επαγ­γελ­μα­τίες που δια­νύ­ουν μεγάλες απο­στά­σεις καθη­με­ρινά το ποσό πολ­λα­πλα­σιά­ζε­ται.

Σημειώ­νε­ται ότι ο παρα­πάνω υπο­λο­γι­σμός βασί­ζε­ται απο­κλει­στικά στις μέσες τιμές που παρα­θέ­τει το δημο­σί­ευμα και δεν απο­τε­λεί σύγκριση συγκε­κρι­μέ­νων πρα­τη­ρίων. Στην πράξη, οι τιμές δια­φο­ρο­ποιού­νται από νησί σε νησί και από πρα­τή­ριο σε πρα­τή­ριο, με απο­τέ­λε­σμα η πραγ­μα­τική επι­βά­ρυνση για τον κάθε κατα­να­λωτή να μπορεί να είναι μεγα­λύ­τερη ή μικρό­τερη από τον μέσο όρο.

Ένα μοτίβο που επα­να­λαμ­βά­νε­ται

Η κατά­ταξη των δύο νησιω­τι­κών ενο­τή­των του Αιγαίου στις δύο πρώτες θέσεις του πίνακα δεν απο­τε­λεί έκπληξη για όσους παρα­κο­λου­θούν δια­χρο­νικά την αγορά καυ­σί­μων. Το δημο­σί­ευμα δεν αναλύει τα αίτια της από­κλι­σης, ωστόσο η ίδια η γεω­γρα­φική κατα­νομή των τιμών, με τις νησιω­τι­κές περιο­χές να βρί­σκο­νται σταθερά στην κορυφή, κατα­δει­κνύει ότι η από­σταση από τα κέντρα δια­νο­μής και ο νησιω­τι­κός χαρα­κτή­ρας απο­τυ­πώ­νο­νται ευθέως στην τελική τιμή που πλη­ρώ­νει ο κατα­να­λω­τής.

Για τα Δωδε­κά­νησα, όπου το αυτο­κί­νητο παρα­μέ­νει βασικό μέσο μετα­κί­νη­σης ελλεί­ψει εναλ­λα­κτι­κών σε πολλά νησιά, η ακρί­βεια στα καύσιμα δεν επη­ρε­ά­ζει μόνο τον ιδιώτη οδηγό. Επι­βα­ρύ­νει το κόστος μετα­φο­ράς εμπο­ρευ­μά­των, τις επαγ­γελ­μα­τι­κές μετα­κι­νή­σεις και, τελικά, τις τιμές ενός ευρύ­τε­ρου φάσμα­τος αγαθών και υπη­ρε­σιών. Τα στοι­χεία της 22ας Σεπτεμ­βρίου 2026 έρχο­νται να προ­σθέ­σουν έναν ακόμη αριθμό σε μια συζή­τηση που για τους κατοί­κους της περιο­χής παρα­μέ­νει διαρκώς επί­καιρη.

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.