Ειδήσεις

Φ. Χατζηδιάκος: “Ασυμβίβαστος …ο αδόκητος θάνατος του δημιουργικά ασυμβίβαστου Βαγγέλη Παυλίδη”

Ο Βαγγέλης Παυλίδης, γέννημα θρέμμα της Ρόδου, αντισυμβατικός, σύγχρονος και πρωτοπόρος στη ζωή και στη τέχνη αφήνει το άυλο αποτύπωμα του, μέσα από την ανορθολογική τέχνη της σκιτσογραφίας. Ένα ανεξίτηλο αποτύπωμα, που γεννά συνειρμούς και προκαλεί σκέψη.

Πολιτικός σκιτσογράφος σε πολλές εφημερίδες, της Ελλάδας και του εξωτερικού, προσεγγίζει τα κοινωνικά, πολιτικά και οικονομικά θέματα, με τα τεκμηριωμένα, έλλογα και βραχύλογα σκίτσα του, που αφυπνίζουν, κινητοποιούν και προβληματίζουν.

Ενταγμένος στο κοινωνικό-πολιτικό κα πολιτιστικό ιστό της Ρόδου, προσεγγίζει κριτικά και «επικριτικά» κοινωνικά στερεότυπα και προτάσσει ως αδιαμφισβήτητη αξία, τον πολιτισμό, προκειμένου να επανεξεταστούν τα πολλά μέτωπα της κρίσης – της οικονομικής, της προσφυγικής, της κρίσης των θεσμών, της κρίσης της δημοκρατίας. Εικονογραφεί και γράφει βιβλία, ιδιαίτερα για παιδιά και το 1994 αναγράφηκε στην τιμητική λίστα της Διεθνούς Επιτροπής Βιβλίων για τη Νεότητα, ενώ το 2016 βραβεύτηκε με το βραβείο του Αναγνώστη για το παιδικό βιβλίο με εικονογράφηση 2015 για το βιβλίο της Γ. Γαλανοπούλου  «ο Βόρακας, ο Κόρακας και η Σονάτα της Φανής».

Ο Βαγγέλης Παυλίδης, συνέθετε και ανασυνέθετε με τις δημιουργικές θέσεις του, χωρίς αποκλεισμούς, χωρίς παρερμηνείες και παρανοήσεις, διαφορετικές αφηγήσεις και άνοιγε ένα διάλογο αφετηρίας για ανταλλαγή απόψεων. Η τέχνη του ήταν αναμφίβολα μια κοινωνική και πολιτική πράξη, μέσα από την οποία προωθούσε ένα πολιτικό και κοινωνικό ακτιβισμό, που κάλυπτε ένα ευρύ φάσμα κοινωνικών ζητημάτων, ανάμεσα τους και την κοινωνική αλληλεγγύη προς τους μετανάστες και σε κάθε δοκιμαζόμενο.

Ο απολογισμός του έργου, του Βαγγέλη Παυλίδη κάθε άλλο από πανηγυρικός μπορεί να είναι… Ωστόσο, εμείς οφείλουμε να αναφερθούμε στις διακρίσεις και στα βραβεία, που έλαβε στις ατομικές του εκθέσεις στο ¨Οσλο το 1978 , στην Αθήνα το 1987, στο Λονδίνο 1999, στην Rosas  της Ισπανίας 2000, στη Λισσαβώνα το 2010, στη Ρόδο το 2012 και σε διάφορες άλλες Ελληνικές πόλεις καθώς επίσης πρόσφατα στην συμμετοχή του στην έκθεση των Ελλήνων σκιτσογράφων στη Ρόδο, που εγκαινιάστηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και το καλοκαίρι του 2017 στην έκθεση Γελοιογραφίας της Λέσχης Ελλήνων Γελοιογράφων και Βρετανών σκιτσογράφων «Γλυκειά Ευρώπη» στις Πηγές Καλλιθέας, που συνδιοργανώθηκε από την Βουλή των Ελλήνων και τον Δήμο Ρόδου.

Οι τιμητικές διακρίσεις του Βαγγέλη Παυλίδη τιμούν πρωτίστως τη Ρόδο, την οποία τίμησε με την διεθνή προσωπικότητα του και τα έργα του. Ο Βαγγέλης Παυλίδης, το έτος 1976, σε έρευνα του Μουσείου του Χιούμορ και της Σάτιρας του Gabrovo, αναδείχθηκε ανάμεσα στους «100 καλυτέρους σύγχρονους γελοιογράφους». Το 2002 τιμήθηκε από το Διεθνές Κέντρο για την διάσωση της Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς για το βιβλίο του «Ρόδος, 1306-1522: μια ιστορία». Το 2010, με την ευκαιρία των εορτασμών για τα 100 Χρόνια της Δημοκρατίας στην Πορτογαλία τιμήθηκε από την Διεθνή Έκθεση Γελοιογραφίας της Amadora,ως γελοιογράφος «εκπρόσωπος της αρχαιότερης Δημοκρατίας στον Κόσμο».

Το 2012, το Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης του Δήμου Ρόδου τίμησε τον Βαγγέλη Παυλίδη για «την  Διεθνή καλλιτεχνική προσφορά του», αλλά και σήμερα ο Δήμος Ρόδου τιμά την «σιωπή» του θανάτου του Βαγγέλη Παυλίδη, με την υπόσχεση να προσεγγίσουμε την πραγματικότητα, εναλλακτικά, ελεύθερα και δημιουργικά, μέσα από τα μηνύματα, που η τέχνη του διεθνούς αναγνωρισμένου Ρόδιου, σκιτσογράφου μετέδιδε στην Ευρώπη, στην Ελλάδα και σε κάθε μορφή εξουσία.

Εκφράζουμε τα ειλικρινά μας συλλυπητήρια στην οικογένεια του Βαγγέλη Παυλίδη.

 Ο Δήμαρχος Ρόδου

Φώτης Χατζηδιάκος

 

 

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου