ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Συνάντηση των Δημάρχων Λάσβου, Χίου, Σάμου, Κω, Λέρου με τον Γιουνκέρ

news room 1 λεπτό ανάγνωση
γιουνκερ

Συ­νά­ντη­ση, εκτός επι­σή­μου προ­γράμ­μα­τος με τον πρό­ε­δρο της Ευ­ρω­παϊ­κής Επι­τρο­πής Ζαν-Κλοντ Γιούν­κερ είχαν οι πέντε δή­μαρ­χοι των νη­σιών του Αι­γαί­ου που υπο­δέ­χο­νται τις προ­σφυ­γι­κές ροές τα τε­λευ­ταία δύο χρό­νια.

Οι δή­μαρ­χοι Λέ­σβου, Σπύ­ρος Γα­λη­νός, Χίου, Μα­νώ­λης Βουρ­νούς, Σάμου, Μι­χά­λης Αγ­γε­λό­που­λος, Λέρου, Μι­χά­λης Κό­λιας, και Κω, Γιώρ­γος Κυ­ρί­τσης, βρί­σκο­νται στις Βρυ­ξέλ­λες προ­σκε­κλη­μέ­νοι του επι­τρό­που Με­τα­νά­στευ­σης Δη­μή­τρη Αβρα­μό­που­λου, με τον οποί­ον είχαν δίωρη συ­νά­ντη­ση, πα­ρου­σία του εκ­πρό­σω­που Τύπου της Κο­μι­σιόν Μαρ­γα­ρί­τη Σχοι­νά και αρ­μο­δί­ων φο­ρέ­ων.

Ο επί­τρο­πος είχε απευ­θύ­νει την πρό­σκλη­ση στους πέντε δη­μάρ­χους κατά τη διάρ­κεια της επί­σκε­ψής του στην Ελ­λά­δα πριν από πε­ρί­που ένα μήνα, εγκαι­νιά­ζο­ντας τον απευ­θεί­ας διά­λο­γο για το προ­σφυ­γι­κό με τους εκ­προ­σώ­πους της Το­πι­κής Αυ­το­διοί­κη­σης των νη­σιών που δέ­χθη­καν και συ­νε­χί­ζουν να δέ­χο­νται τη με­γα­λύ­τε­ρη πίεση. Ο κ. Αβρα­μό­που­λος δια­βε­βαί­ω­σε τους δη­μάρ­χους ότι θα πραγ­μα­το­ποι­η­θεί η απο­συμ­φό­ρη­ση των νη­σιών στα­δια­κά με την εφαρ­μο­γή συ­γκε­κρι­μέ­νου προ­γράμ­μα­τος.

Ο κ. Γιούν­κερ, από την πλευ­ρά του, επι­βε­βαί­ω­σε στους πέντε δη­μάρ­χους «πρώ­της γραμ­μής», όπως ο ίδιος απο­κά­λε­σε, το έντο­νο εν­δια­φέ­ρον της Ευ­ρω­παϊ­κής Επι­τρο­πής για την υπο­στή­ρι­ξη των το­πι­κών πλη­θυ­σμών και την εξα­σφά­λι­ση πλαι­σί­ου ανά­πτυ­ξης και προ­ο­πτι­κής της οι­κο­νο­μί­ας και των κοι­νω­νιών τους. Σε αυτό το πλαί­σιο, το επό­με­νο διά­στη­μα, τα νησιά θα επι­σκε­φθεί και η αρ­μό­δια επί­τρο­πος για την Πε­ρι­φε­ρεια­κή Πο­λι­τι­κή Κο­ρί­να Κρέ­του, προ­κει­μέ­νου να δια­μορ­φώ­σει η ίδια άποψη για την κα­τά­στα­ση.

Ο κ. Γιούν­κερ, μά­λι­στα, ζή­τη­σε από τους δη­μάρ­χους τις από­ψεις αλλά και την κρι­τι­κή τους για τη μέχρι τώρα δια­χεί­ρι­ση του προ­σφυ­γι­κού και με­τα­να­στευ­τι­κού ζη­τή­μα­τος, καθώς και τις προ­τε­ραιό­τη­τες που εκεί­νοι θέ­τουν προ­κει­μέ­νου να βελ­τιω­θούν οι συν­θή­κες δια­βί­ω­σης στις προ­σω­ρι­νές δομές φι­λο­ξε­νί­ας, αλλά και να ανα­κου­φι­στούν οι το­πι­κές κοι­νω­νί­ες και οι­κο­νο­μί­ες από τις επι­πτώ­σεις του προ­βλή­μα­τος.

Πά­ντως, στα νησιά συ­νο­λι­κά πα­ρα­μέ­νουν 13.214 άτομα, σύμ­φω­να με τα επί­ση­μα στοι­χεία, ενώ με­ρι­κές δε­κά­δες πρό­σφυ­γες και με­τα­νά­στες φθά­νουν κα­θη­με­ρι­νά, συχνά μά­λι­στα σε δια­φο­ρε­τι­κά νησιά από τα πέντε όπου έχουν δη­μιουρ­γη­θεί hotspots. Προ­χθές 117 πρό­σφυ­γες και με­τα­νά­στες εντο­πί­στη­καν σε σκά­φος ανοι­κτά των Παξών, πε­ρι­συ­νε­λέ­γη­σαν και χθες με­τα­φέρ­θη­καν στην Πάτρα.

skai.gr

 

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.