Συνεντεύξεις

Μ. Κόνσολας: «Να αφήσουμε τις τοπικές κοινωνίες να αποφασίσουν μόνες στις εκλογές»

«Δεν ψηφίζουμε για να επιλέξουμε κυβέρνηση αλλά για να επιλέξουμε τους ικανότερους που θα διαχειριστούν τις τοπικές υποθέσεις στον πρώτο και στο δεύτερο βαθμό αυτοδιοίκησης αλλά και αυτούς που θα μας εκπροσωπήσουν στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο σε μια συγκυρία καθοριστική και κρίσιμη για το μέλλον της ευρωπαϊκής ιδέας».

Αυτό υπογραμμίζει, μεταξύ άλλων, σε συνέντευξή του στη «δ», ο βουλευτής Δωδ/σου της ΝΔ κ. Μάνος Κόνσολας δίνοντας απάντηση σε όσους θέλουν να δημιουργήσουν λανθασμένες εντυπώσεις στους πολίτες. «Κάποιοι κινούνται με όρους προηγούμενων δεκαετιών, οι συνθήκες όμως έχουν αλλάξει.

Οι πολίτες προσεγγίζουν με διαφορετικό τρόπο τις εκλογές για την αυτοδιοίκηση και υποχρεώνουν και τα κόμματα να κάνουν το ίδιο, να κάνουν ένα βήμα πίσω και να εγκαταλείψουν τις πρακτικές του παρελθόντος, να αφήσουν τις τοπικές κοινωνίες να αποφασίσουν αυτές», τονίζει ο κ. Κόνσολας και προσθέτει πως για τις ευρωεκλογές οι πολίτες θα στηρίξουν αυτούς που πιστεύουν στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας.
Ο κ. Κόνσολας είναι πολύ ξεκάθαρος και στα ζητήματα που σχετίζονται με την αυτοδιοίκηση και υπογραμμίζει:

«Η κυβέρνηση όφειλε και έχει καθυστερήσει να αντιμετωπίσει με ένα ολοκληρωμένο νομοσχέδιο τις στρεβλώσεις, τα κενά και τις αστοχίες του Καλλικράτη, ιδιαίτερα στους νησιωτικούς Δήμους. Αν κάποιοι θέτουν «βέτο» και δεν επιθυμούν καμία αλλαγή να βγουν και να τοποθετηθούν δημόσια με επιχειρήματα για να τους κρίνουν οι πολίτες».

Η συνέντευξη του κ. Μάνου Κόνσολα, αναλυτικά:
• Με αφορμή τις κινητοποιήσεις για το αεροδρόμιο της Ρόδου τι θα πρέπει να γίνει για τους περιφερειακούς αερολιμένες; Θεωρείτε ότι πρέπει να μείνουν υπό κρατικό έλεγχο;
Απαιτείται να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητά τους και να εκσυγχρονιστεί η λειτουργία τους.
Στην περίπτωση δύο μεγάλων περιφερειακών αεροδρομίων, όπως είναι η Ρόδος, αλλά και η Κως, το μεγάλο ζητούμενο είναι να αποτελούν μοχλό ανάπτυξης. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να μειωθούν τα τέλη για να αυξηθεί η επισκεψιμότητα και να ενισχυθεί ο τουρισμός μας.
Ακούω πολλούς να μιλάνε για επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, λίγοι όμως εξειδικεύουν τα κίνητρα που πρέπει να υπάρχουν για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος και ένα από τα κίνητρα είναι τα μειωμένα τέλη. Θεωρώ επίσης ότι η παραχώρηση πρέπει να συμβαδίζει με ένα αναπτυξιακό σχέδιο, ο σκοπός δεν είναι να αλλάξει ο διαχειριστής του αεροδρομίου αλλά να υπάρχουν καλύτερες και φθηνότερες υπηρεσίες, να αναβαθμιστούν οι δείκτες της επισκεψιμότητας και της ανταγωνιστικότητάς του.
Μέσα από νέες λειτουργίες και δραστηριότητες να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας.

• Τελικά ποιο είναι το διακύβευμα των ευρωεκλογών καθώς δίνεται η εντύπωση πως η αναμέτρηση θα κρίνει το μέλλον της χώρας και θα ακολουθήσουν και εθνικές εκλογές; Με ποιο κριτήριο θα πρέπει να κάνουν τις επιλογές τους οι πολίτες τόσο στις ευρωεκλογές όσο και στις εκλογές της ΤΑ;
Με πραγματιστικά κριτήρια. Δεν ψηφίζουμε για να επιλέξουμε κυβέρνηση αλλά για να επιλέξουμε τους ικανότερους που θα διαχειριστούν τις τοπικές υποθέσεις στον πρώτο και στο δεύτερο βαθμό αυτοδιοίκησης αλλά και αυτούς που θα μας εκπροσωπήσουν στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο σε μια συγκυρία καθοριστική και κρίσιμη για το μέλλον της ευρωπαϊκής ιδέας.

Κάποιοι κινούνται με όρους προηγούμενων δεκαετιών, οι συνθήκες όμως έχουν αλλάξει. Οι πολίτες προσεγγίζουν με διαφορετικό τρόπο τις εκλογές για την αυτοδιοίκηση και υποχρεώνουν και τα κόμματα να κάνουν το ίδιο, να κάνουν ένα βήμα πίσω και να εγκαταλείψουν τις πρακτικές του παρελθόντος, να αφήσουν τις τοπικές κοινωνίες να αποφασίσουν αυτές.
Σε ό,τι αφορά τις ευρωεκλογές, επαναλαμβάνω ότι την Ευρώπη θα την αλλάξουν και θα την κάνουν καλύτερη, αυτοί που πιστεύουν στην ευρωπαϊκή ιδέα και όχι αυτοί που την πολέμησαν.

• Γιατί καθυστέρησε τόσο πολύ να ξεκαθαρίσει το τοπίο για τις εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης καθώς το θέμα της διάσπασης των νησιωτικών Δήμων έμεινε ανοικτό μέχρι και πριν λίγες ημέρες;
Την Πέμπτη το βράδυ τοποθετήθηκα από το βήμα της Βουλής. Δεν μασάω τα λόγια μου, η εικόνα να συζητάμε δύο μήνες πριν τις εκλογές για το αν θα σπάσουν ή όχι οι νησιωτικοί δήμοι είναι απαράδεκτη.
Το Υπουργείο Εσωτερικών έπρεπε να έχει ξεκαθαρίσει το ζήτημα αλλά και να έχει ρυθμίσει μια σειρά άλλων ζητημάτων.

Η κυβέρνηση δεν είναι μονοκομματική, είναι μια κυβέρνηση συνεργασίας. Η συνεργασία όμως δεν έχει την έννοια παραλυτικών ισορροπιών, κυβέρνηση σημαίνει τόλμη και αποφασιστικότητα. Αν δεν υπάρχουν αυτά τα δύο στοιχεία, κακώς κάποιοι άνοιξαν το θέμα.

Το δόγμα κάθε Δήμος και νησί όχι μόνο απέτυχε στους μεγάλους νησιωτικούς δήμους αλλά δεν έχει καμία λογική, το παραδέχονται και κάποιοι από αυτούς που ψήφισαν τον ”Καλλικράτη”. Μητροπολιτικές λειτουργίες χρειάζονται οι μεγάλοι νησιωτικοί δήμοι και αποκέντρωση σε επίπεδο δράσεων και αρμοδιοτήτων.
Η κυβέρνηση όφειλε και έχει καθυστερήσει, να αντιμετωπίσει με ένα ολοκληρωμένο νομοσχέδιο τις στρεβλώσεις, τα κενά και τις αστοχίες του Καλλικράτη, ιδιαίτερα στους νησιωτικούς Δήμους. Αν κάποιοι θέτουν «βέτο» και δεν επιθυμούν καμία αλλαγή να βγουν και να τοποθετηθούν δημόσια με επιχειρήματα για να τους κρίνουν οι πολίτες.

• Ποιο εκτιμάτε πως θα είναι το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών αλλά και των εκλογών της ΤΑ για τη ΝΔ και ποιο το σχόλιό σας για τις πολύ πρόσφατες δημοσκοπήσεις που παρουσιάζουν πολύ ψηλά, νεοσύστατα κόμματα;
Οι πολίτες έχουν δείξει μεγάλη ωριμότητα, θέλουν πολιτική σταθερότητα, να ολοκληρωθεί η μεταρρυθμιστική προσπάθεια και να βελτιώνεται καθημερινά το κλίμα στην πραγματική οικονομία.
Είναι βέβαιο ότι απαιτούν συναίνεση, στα μεγάλα και στα σημαντικά ζητήματα. Δεν επικροτούν τις τυχοδιωκτικές πολιτικές προτάσεις παρά την οργή, την απογοήτευση και τον πόνο που έχει επιφέρει η πολιτική της δημοσιονομικής προσαρμογής για να αποφευχθεί η χρεοκοπία.

Κοιτάξτε να δείτε, τα μνημόνια φτάνουν στο τέλος τους και από εδώ και μπρος υπάρχει ανάγκη για ένα εθνικό σχέδιο αναγέννησης και ανασυγκρότησης. Και αυτό είναι υπόθεση όλων των πολιτικών δυνάμεων, οι ίδιοι οι πολίτες ενδέχεται να το απαιτήσουν, στέλνοντας το δικό τους μήνυμα.
Πιστεύω ότι θα αναγνωριστεί η δύσκολη προσπάθεια που έγινε στα δύο τελευταία χρόνια και η οποία άρχισε να αποδίδει καρπούς. Οι πολίτες θα στηρίξουν αυτούς που πιστεύουν στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας, αυτούς που διαθέτουν αξιοπιστία για να δώσουν τη μάχη για περισσότερη και καλύτερη Ευρώπη.

Σε ό,τι αφορά τις δημοσκοπήσεις, να σας θυμίσω ότι πριν από ένα μήνα έδιναν στην ”Ελιά” ποσοστό έως και 15% και σήμερα δεν μιλάει κανείς για αυτό. Εκτιμώ ότι οι συνθήκες δεν είναι πρόσφορες για να αποτιμούμε με ακρίβεια και αξιοπιστία ποσοτικά δεδομένα δημοσκοπήσεων. Ίσως, μεγαλύτερη αξιοπιστία αλλά και βαρύτητα έχουν οι έρευνες με ποιοτικά χαρακτηριστικά. Εκεί μπορεί κανείς να προσεγγίσει καλύτερα και με περισσότερη ακρίβεια τις τάσεις που επικρατούν στην ελληνική κοινωνία.

• Τόσο στο Δήμο Ρόδου όσο και στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου υπάρχουν δύο συνδυασμοί, οι επικεφαλής των οποίων προέρχονται από τη ΝΔ. Τι πρέπει να πράξει το κόμμα στην περίπτωση αυτή προκειμένου και να μην αδικηθεί κανείς αλλά και να υπάρξει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα;
Συνδυασμοί και παρατάξεις υπάρχουν όταν ανακηρύσσονται από το Πρωτοδικείο οι υποψήφιοι, για αυτό και πρέπει να είμαστε προσεκτικοί.
Ο χρόνος και η ίδια η ζωή διαλύουν, πολλές φορές, τα αδιέξοδα και τις αποστάσεις που φαινομενικά υπάρχουν.
Έχω ξαναπεί ότι ρόλοι υπάρχουν για όλους και ότι η φιλοδοξία είναι θεμιτή. Τις συνεργασίες και τη συνένωση δυνάμεων την επιβάλλουν οι ίδιες οι συνθήκες αλλά και οι πολίτες.
Όποιος δεν το αντιλαμβάνεται και επιλέγει ένα μοναχικό δρόμο, ο δρόμος αυτός είναι πολύ μικρός και δεν οδηγεί πουθενά.

Είναι υποτιμητικό για ανθρώπους με κοινωνική καταξίωση και αναγνώριση να συζητάμε τέτοια πράγματα, ότι θα υπάρξει άνωθεν παρέμβαση από το κόμμα για να τα βρουν ή για να συνεργαστούν. Οι ίδιοι πρέπει να αναζητήσουν και να βρουν το δρόμο της συνεργασίας. Πιστεύω ακόμα ότι η έννοια της συνεργασίας δεν μπορεί να υπαγορεύεται από λογικές κομματικού πατριωτισμού ή σκοπιμοτήτων, οι εποχές έχουν αλλάξει. Αντίθετα η συνένωση των δυνάμεων πρέπει να στηρίζεται σε προγραμματικές συγκλίσεις, σε κοινούς στόχους.

• Ποια είναι η θέση σας για την αξιοποίηση του ακινήτου του παλιού νοσοκομείου που το διεκδικούν τα υπουργεία Δικαιοσύνης και Υγείας; Μπορούν να συνυπάρξουν ένα πολυιατρείο αστικού τύπου και το Εφετείο στο ίδιο κτήριο;
Είναι ξεκάθαρη. Διατυπώθηκε στη Βουλή όταν έθεσα και ανέδειξα το θέμα που προκάλεσε την επίσκεψη του Υπουργού Δικαιοσύνης στη Ρόδο και την έναρξη των συζητήσεων με το Υπουργείο Υγείας για την αξιοποίηση του χώρου του παλιού νοσοκομείου.

Είναι παράλληλα ηθική μου υποχρέωση να αναγνωρίσω και τις προσπάθειες που είχε κάνει παλαιότερα, ο κ. Καραμάριος.
Εγώ, αλλά και όλοι οι πολίτες της Ρόδου, ένα πράγμα δεν θέλουμε: να μετατραπεί ο χώρος του παλιού νοσοκομείου σε ανοιχτή πληγή στο κέντρο της πόλης, σε χώρο περιθωριακών στοιχείων, εμπορίας και χρήσης ναρκωτικών ουσιών.
Λύσεις υπάρχουν, θα τις αναζητήσουν και θα συνεννοηθούν πλέον τα δύο Υπουργεία. Μπορούν να συνυπάρξουν διαφορετικές δημόσιες υπηρεσίες. Με το μόνο που δεν μπορούμε να συνυπάρξουμε είναι με αυτή την εικόνα παρακμής και εγκατάλειψης του χώρου του παλιού νοσοκομείου.

• Ποια είναι η θέση σας για το ακίνητο της Ροδιακής Έπαυλης καθώς η ΕΤΑΔ απαιτεί από το Δήμο Ρόδου πολύ υψηλό τίμημα έναντι της παραχώρησης;
Νομίζω ότι η θέση μου ήταν σαφής και εκφράστηκε στη δημόσια τοποθέτηση μου. Είναι βέβαιο ότι η ΕΤΑΔ όχι μόνο δεν ξέρει που πέφτει η Ροδιακή Έπαυλη αλλά δεν είχε ιδέα και σε τι κατάσταση βρίσκεται.
Ζητά ενοίκιο 9.000 ευρώ από το Δήμο, ο οποίος εντάσσει το έργο αποκατάστασης και ανάδειξης της Ροδιακής Έπαυλης στο ΕΣΠΑ και έχει προδιαγράψει το δημόσιο και κοινωφελές χαρακτήρα της χρήσης του ακινήτου. Αν η ΕΤΑΔ, που δεν έχει κάνει απολύτως τίποτα για την συντήρηση και ανάδειξη του ακινήτου, επιμείνει τότε υπάρχει ο κίνδυνος να απενταχθεί το έργο.
Ο κ. Στουρνάρας πρέπει να παρέμβει προσωπικά, να αποδοθεί το ακίνητο στο Δήμο Ρόδου με ένα συμβολικό τίμημα, τη στιγμή μάλιστα που τα χρονικά περιθώρια στενεύουν και δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική λύση.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου