Ρεπορτάζ

Δίκη για μαφιόζικη έκρηξης έξω από το αστυνομικό τμήμα Καλύμνου

Υπόθεση μαφιόζικης έκρηξης έξω από το αστυνομικό τμήμα Καλύμνου θα απασχολήσει την συνεδρίαση του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Ρόδου.

Στο εδώλιο θα καθίσουν δύο άτομα που φέρονται να είναι συνυπαίτιοι για την πρόκληση έκρηξης αυτοσχέδιου µηχανισµού σε χώρο στάθµευσης αυτοκινήτων του ΑΤ Καλύµνου.

Αστυνοµικοί της Καλύµνου έχουν πέσει κατ’ επανάληψη θύµατα τέτοιων µαφιόζικων επιθέσεων και απειλών κατά της ζωής τους αλλά και µελών των οικογενειών τους.

Πιο συγκεκριµένα την 20η Απριλίου 2009 και περί ώραν 05.10 στον προαύλιο χώρο στάθµευσης οχηµάτων του Α.Τ. Καλύµνου σηµειώθηκε έκρηξη αυτοσχέδιου µηχανισµού µε αποτέλεσµα την πρόκληση υλικών ζηµιών σε υπηρεσιακό περιπολικό και στο ΙΧ επιβατικό αυτοκίνητο ιδιοκτησίας αστυφύλακα.

Από την έρευνα που ακολούθησε προέκυψε ότι µια αστυφύλακας που εκτελούσε υπηρεσία αξιωµατικού υπηρεσίας δύο ώρες ενωρίτερα δέχθηκε στο γραφείο της τηλεφωνική αγγελία ότι άγνωστο ηλικιωµένο άτοµο βρίσκεται τραυµατισµένο σε οδό του χωρίου Μασούρι Καλύµνου, σε απόσταση 10 χιλ. από την κωµόπολη της Καλύµνου.

Η αξιωµατικός θεώρησε πιθανή την παρουσία στο σηµείο του υπαίτιου του τραυµατισµού του αγνώστου και ανέθεσε την έρευνα για το ατύχηµα που καταγγέλθηκε σε δύο αστυνοµικούς που ήταν σε υπηρεσία.

Κατά το χρόνο εξακριβώσεως των συνθηκών τραυµατισµού του αγνώστου ηλικιωµένου ιδιώτη στο Νοσοκοµείο Καλύµνου, λίγη ώρα αργότερα, οι αστυνοµικοί δέχθηκαν επείγον τηλεφώνηµα από την αξιωµατικό υπηρεσίας διότι είχε σηµειωθεί δυνατή έκρηξη στον προαύλιο χώρο του Α.Τ.Καλύµνου.

Οι αστυνοµικοί επέστρεψαν στην υπηρεσία και διεπίστωσαν ότι άγνωστος έρριψε ποσότητα δυναµίτιδας στον ανωτέρω χώρο, κρυφθείς πίσω από µανδρότοιχο ύψους 2-2,5 µ. περίπου, που ευρίσκεται στο όριο του οικοπέδου του Α.Τ. µε όµορη ιδιωτική ιδιοκτησία και από απόσταση 20 µ. περίπου από το οίκηµα του Α.Τ. Καλύµνου.

Από την έρευνα προέκυψε ότι δράστης της ανωτέρω ενέργειας τυγχάνει ο ιδιώτης Α. Ν. του Ν. 36 ετών, άνεργος.
Το συγκεκριµένο άτοµο κατονόµασαν ως δράστη, ένας κάτοικος ενορίας Αγ. Βασιλείου Ν. Καλύµνου και ένας κάτοικος ενορίας Αγ. Μάµµα Ν. Καλύµνου.
Ο τελευταίος του είχε προµηθεύσει συγκεκριµένα την εκρηκτική ύλη.

Ο δράστης φέρεται να ισχυριζόταν ότι ήθελε να εκδικηθεί τους αστυνοµικούς οι οποίοι τον καταδίωκαν. Ως αντάλλαγµα για την δυναµίτιδα 250 γραµ. ο τελευταίος έλαβε από τον δράστη 1,5 γραµ. ηρωίνης.
Αρχικά ο δράστης, ζήτησε από τον φίλο του δυναµίτιδα προς χρήση, λόγω του εθίµου του Πάσχα αλλά την 20η Απριλίου 2009 στην οικία του ιδίου φίλου του, πληροφόρησε αυτόν κοµπάζων, ότι χρησιµοποίησε την δυναµίτιδα για να τινάξει τους «µπάτσους στον αέρα».
Σηµειώνεται ότι την 29η Ιανουαρίου 2010 εκδηλώθηκε κι άλλη µαφιόζικη προειδοποιητική επίθεση µε εκρηκτικό µηχανισµό στο αυτοκίνητο της συντρόφου του Υπαστυνόµου Β’ κ. Βαγγέλη Καραθάνου, Υποδιοικητή του Αστυνοµικού Τµήµατος Καλύµνου, έξω από την κατοικία τους σε επαρχιακό δρόµο στην περιοχή Βασίλικά Καλύµνου.

Περί ώραν 0215 τα ξηµερώµατα της 29ης Ιανουαρίου 2010 οι περίοικοι της περιοχής Βασίλικα ξύπνησαν από εκκωφαντικό θόρυβο έκρηξης που σηµειώθηκε στο υπ΄αρίθµ. ZBK 3479 IX επιβατικό αυτοκίνητο, µάρκας Toyota και χρώµατος µπλέ ιδιοκτησίας καθηγήτριας Αγγλικών στο ΕΠΑΛ, συντρόφου και µέλλουσας συζύγου, του Υποδιοικητή του ΑΤ Καλύµνου.

Τα αυτοκίνητο ήταν σταθµευµένο στην οικία όπου διαµένει ο αστυνοµικός, ο οποίος βρισκόταν για υπηρεσιακούς λόγους στο ΑΤ Πάτµου.

Η πυρκαγιά που προκλήθηκε στο αυτοκίνητο κατασβέστηκε από πυροσβεστικό κλιµάκιο του Δήµου Καλυµνίων καθώς και από περίοικους. Από τη φωτιά δεν προέκυψε κίνδυνος σε πρόσωπα ή πράγµατα.
Οι αστυνοµικοί του ΑΤ Καλύµνου και της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Κω εκτιµούν ότι η έκρηξη αποσκοπούσε στον εκφοβισµό του Υποδιοικητή και ότι ήταν προειδοποιητική ενέργεια από άτοµα που µετέχουν ή συνδέονται µε συγκεκριµένο ναρκοκαρτέλ το οποίο εξαρθρώθηκε µετά από πληροφορίες και έρευνες που διενεργήθηκαν υπό την καθοδήγησή του.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου