Την αισιοδοξία του ότι την φετινή τουριστική περίοδο, οι διαδικασίες θα κυλήσουν ομαλά σε ό,τι αφορά τις παραλίες του νησιού της Ρόδου και δεν θα ταλαιπωρηθούν ούτε ο Δήμος Ρόδου, ούτε και οι επιτηδευματίες που δραστηριοποιούνται επαγγελματικά σε αυτές, εξέφρασε χτες με δηλώσεις του στην «δ» ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος για τις παραλίες κ. Βασίλης Ψυλλάκης.
«Μετά την απόφαση που έλαβε το ΥΠΟΙΚ για τις παραλίες που ανήκαν στην ΕΤΑΔ είμαστε στην ευχάριστη θέση, σαν Δήμος Ρόδου να πούμε στον κόσμο ότι για δύο χρόνια θα μπορέσουμε να τις αξιοποιήσουμε. Στην πρόσφατη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής ελήφθη απόφαση, σχετικά με το σχέδιο που θα ακολουθηθεί για το πότε και πώς θα γίνουν οι πλειστηριασμοί. Βεβαίως, έχει ήδη σταλεί στην Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου προς έγκριση και θέλουμε να πιστεύουμε πως μέχρι την επόμενη εβδομάδα θα έχουμε εξασφαλίσει τις σχετικές εγκρίσεις ώστε να δώσουμε και τις ημερομηνίες για να προχωρήσουμε στους διαγωνισμούς.
Ευτυχώς, φέτος, ευελπιστούμε ότι δεν θα υπάρξει εκείνο το…. ‘αλαλούμ’ που έγινε πέρσι και φτάσαμε τον Ιούλιο να κάνουμε πλειστηριασμούς και να δημιουργούνται πλείστα όσα προβλήματα στους ενδιαφερόμενους» ανέφερε, εκτιμώντας πως μέχρι τα τέλη Μαρτίου θα έχουν ολοκληρωθεί όλες οι διαδικασίες και οι διαγωνισμοί ώστε να είναι όλα έτοιμα για να υποδεχτούν τους ξένους επισκέπτες του νησιού μας –κυρίως στις κεντρικές και πολύ δημοφιλείς παραλίες.
Ο κ. Ψυλλάκης, σημείωσε πως η διεξαγωγή ηλεκτρονικών διαγωνισμών αφορά μόνον την μεγάλη παραλία της Λίνδου, την κεντρική παραλία του Φαληρακίου και κάποιες παραλίες στην Λάρδο: «Αυτά τα κομμάτια είναι στην υποχρέωση της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου να διενεργήσει τους ηλεκτρονικούς διαγωνισμούς. Σε αυτές τις παραλίες τα ποσοστά μοιράζονται 50 – 50 υπέρ του Δημοσίου και υπέρ του Δήμου Ρόδου. Για τις υπόλοιπες παραλίες, τους διαγωνισμούς θα τις διενεργήσει ο Δήμος Ρόδου, ενώ το ποσοστό που αναλογεί είναι 70% υπέρ του Δήμου και 30% υπέρ του Δημοσίου».
Το δύσκολο για τους ενδιαφερομένους σε αυτή την νέα διαδικασία θα είναι σύμφωνα με τον εντεταλμένο δημοτικό σύμβουλο για τις παραλίες, ότι θα κληθούν να καταβάλουν εφάπαξ τα ποσά αλλά υπάρχει το κίνητρο των συμβάσεων που θα είναι για δύο χρόνια: «Νομίζω ότι πολύς κόσμος θα δυσκολευτεί. Θα δούμε πώς θα εξελιχθεί στην πράξη. Πιστεύω πως όλα θα πάνε καλά».
Όσον αφορά το προτιμησιακό δικαίωμα, αν και θεωρείται πως η διαδικασία έχει κλείσει για την Ρόδο, υπάρχει ένα κώλυμα με την κεντρική παραλία στο ΕΛΛΗ και η Οικονομική Επιτροπή θα επανεξετάσει το θέμα, με την προϋπόθεση να έχει εξασφαλιστεί η έγκριση της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου.
Είπε τέλος, πως η Ρόδος φέτος, διεκδικεί τον μεγαλύτερο αριθμό σε «γαλάζιες σημαίες» από όλες τις υπόλοιπες περιοχές της Ελλάδας: «Έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες διαδικασίες και φέτος είμαστε αισιόδοξοι ότι θα έχουμε τις περισσότερες σε όλη την χώρα».

Τέλος, ετοιμάζεται και η προκήρυξη για την προκήρυξη πρόσληψης 6 – 7 ναυαγοσωστών στις κεντρικές παραλίες του νησιού ενώ θα γίνουν και μια σειρά από παρεμβάσεις, καθαρισμούς και μικρά έργα σε κεντρικές παραλίες ώστε να βελτιωθούν οι παρεχόμενες υπηρεσίες στους λουόμενους και κυρίως στα ΑΜΕΑ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ