Συνεντεύξεις

Τ.Παρασκευάς: «Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. περιμένει τις αποφάσεις των κ.κ. Γ. Μαχαιρίδη και Στ. Κουσουρνά»

«Αν υπάρξουν άνθρωποι με όραμα, ιδέες και σχέδια, θα μπορεί τελικά αυτός ο τόπος να πορευτεί τελείως διαφορετικά από ό,τι σήμερα. Αυτοί που θα διεκδικήσουν το θώκο του δημάρχου ή του περιφερειάρχη σαν πρώτιστο στόχο θα πρέπει να έχουν τον σχεδιασμό της επόμενης πεντηκονταετίας. Αν δεν το κάνουν, θα αποτύχουν. Είναι πολλά πράγματα που θα πρέπει να γίνουν το ταχύτερο δυνατό».

Στο γεγονός ότι αυτοί που θα αναλάβουν μετά τις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης την τύχη του τόπου μας στα χέρια τους θα πρέπει μαζί με τα οράματά τους να έχουν ως στόχο το σχεδιασμό για τα επόμενα πενήντα χρόνια αναφέρεται σε συνέντευξή του στη «δ» ο γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ κ. Τιμόθεος Παρασκευάς.
Σε ερώτηση σχετικά με τις επιλογές των προσώπων που θα στηριχθούν στις εκλογές ο κ. Τιμόθεος Παρασκευάς δηλώνει πως το ΠΑΣΟΚ τελεί σε αναμονή των αποφάσεων που θα λάβουν ο δήμαρχος κ. Στάθης Κουσουρνάς και ο περιφερειάρχης κ. Γιάννης Μαχαιρίδης.

«Η πολιτική ηθική επιβάλλει να περιμένουμε τις αποφάσεις των εκλεγμένων αρχόντων, που είχαν τη στήριξη από το κόμμα μας», εξηγεί ο κ. Τιμόθεος Παρασκευάς και υπογραμμίζει πως ίσως δεν υπάρχουν προσωπικότητες που να ενδιαφέρονται να ηγηθούν ψηφοδελτίων, να μπουν στη διαδικασία της εκλογής για να μπορέσουν να δώσουν λύσεις στο πρόβλημα της κοινωνίας.
«Δεν υπάρχουν, ίσως και εξαιτίας της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας που επικαλούμαστε, πως έχουμε. Εκτιμώ πως παραχωρήθηκαν οι πολιτικές εξουσίες στην εισαγγελία και στα δικαστήρια. Έχουμε νέου τύπου δημοκρατία δηλαδή τη δικαστική δημοκρατία. Αυτό είναι μια οπισθοδρόμηση που δεν απέχει πολύ από τα ολοκληρωτικά καθεστώτα», δηλώνει ο κ. Παρασκευάς.

Η συνέντευξη του κ. Τιμόθεου Παρασκευά, αναλυτικά:
• Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την πρωτοβάθμια περίθαλψη που έβαλε τέλος σε όσα γνωρίζαμε μέχρι τώρα. Συμφωνείτε;
Το σύστημα υγείας είναι μια πονεμένη ιστορία. Δεν είμαι ειδικός αλλά αυτό που θέλω να επισημάνω είναι πως θα πρέπει να αρχίσουμε να προσαρμοζόμαστε σε καταστάσεις οι οποίες έγιναν αφετηρία για να ξεκινήσουμε τη δημιουργία του ΕΣΥ. Οι εποχές τώρα είναι τελείως διαφορετικές και δύσκολες. Η κοινωνία δεν θα πρέπει να ξεχνάει πως η Ελλάδα ήταν η μοναδική χώρα στον κόσμο, όπου ο οποιοσδήποτε έμπαινε στα νοσοκομεία, δεν πλήρωνε. Πρέπει να προσαρμοσθούμε σε ένα άλλο σύστημα υγείας. Το μεταβατικό στάδιο εφαρμογής του θα είναι δύσκολο για τους πολίτες. Πιστεύω πως θα εξυγιανθεί μέσα στα επόμενα χρόνια. Δεν θέλω να μπω σε λεπτομέρειες γιατί δεν είμαι ειδικός και δεν θέλω να κάνω το γιατρό, το σεισμολόγο ή το δικηγόρο. Επειδή είναι μεγάλο κοινωνικό και πολιτικό ζήτημα, ας το αφήσουμε να εξελιχθεί και να δούμε πού θα καταλήξουμε..

• Ξεκινήσατε τις επιλογές προσώπων που θα στηριχθούν από το ΠΑΣΟΚ στις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης;
Είχα αναφέρει πως θα κάνω συναντήσεις με όλους τους φορείς. Είχα, αν θυμάστε καλά, εκφράσει την άποψη ότι θα πρέπει να συζητήσουμε με όλα τα κόμματα και τους φορείς για το Δήμο και την Περιφέρεια. Ανταπόκριση στη δημόσια πρόσκληση που έκανα δεν υπήρξε από κανένα. Έκανα συναντήσεις με το νυν δήμαρχο και τον νυν περιφερειάρχη. Ως πολιτικός χώρος που στήριξε και τον κ. Στάθη Κουσουρνά και τον κ. Γιάννη Μαχαιρίδη θα ήταν παράταιρο να βγούμε στην «πιάτσα» και να αναζητούμε νέους υποψηφίους. Τελούμε σε αναμονή των αποφάσεων που θα λάβουν και οι δύο το αργότερο μέχρι το τέλος του τρέχοντος μηνός. Θα αποφασίσουμε στη συνέχεια τι θα πράξουμε, αν δεν αποδέχονται να είναι υποψήφιοι. Η πολιτική ηθική επιβάλλει να περιμένουμε τις αποφάσεις των νυν εκλεγμένων αρχόντων που είχαν τη στήριξη από το κόμμα μας.

• Αυτό σημαίνει πως το ΠΑΣΟΚ δεν θα δώσει χρίσμα;
Οχι, δεν θα δώσει χρίσμα. Δεν θα μπει στη διαδικασία της ανοικτής σύγκρουσης με άλλα κόμματα. Απλά θα δώσουμε τη στήριξή μας σε πρόσωπα.

• Δεν επιλέγει πλέον το ΠΑΣΟΚ πρόσωπα;
Όχι, δεν επιλέγει. Το κομβικό σημείο της ιστορίας είναι οι αποφάσεις που θα λάβουν οι άνθρωποι που έχουν εκλεγεί με τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ. Αν δεν επιθυμούν να είναι υποψήφιοι τότε θα κάνουμε διεργασίες και θα εκφράσουμε τις απόψεις μας για εκείνους που θέλουμε ή δεν θέλουμε.

• Ποια είναι τα στοιχεία των υποψηφίων που έχουν ιδιαίτερη σημασία για σας;
Είναι δύσκολο να απαντήσω στο ερώτημα γιατί αυτή την ώρα έχουμε και δήμαρχο και περιφερειάρχη που εξελέγησαν με τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ. Αν αρνηθούν να είναι υποψήφιοι θα πούμε για τα χαρακτηριστικά των υποψηφίων. Παρατηρώ όμως ότι ακόμη δεν είναι ξεκάθαρο το πολιτικό τοπίο. Εκτός από την διαδικασία που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ και επέλεξε τον κ. Γιώργο Υψηλάντη και την απόφαση του ΚΚΕ που επέλεξε τους κκ Τ. Πότσο και Λ. Καφαντάρη δεν υπάρχει κάτι άλλο. Τα άλλα πολιτικά κόμματα δεν έχουν εκφραστεί ακόμη. Δεν είναι εύκολη δουλειά. Όλοι καταλαβαίνουν πως υπάρχει ένδεια στελεχών. Δεν υπάρχουν προσωπικότητες που να ενδιαφέρονται να ηγηθούν ψηφοδελτίων να μπουν στη διαδικασία της εκλογής για να μπορέσουν να δώσουν λύσεις στο πρόβλημα της κοινωνίας. Δεν υπάρχουν ίσως και εξαιτίας της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας που επικαλούμαστε πως έχουμε. Εκτιμώ πως παραχωρήθηκαν οι πολιτικές εξουσίες στην εισαγγελία και στα δικαστήρια. Έχουμε νέου τύπου δημοκρατία δηλαδή τη δικαστική δημοκρατία. Αυτό είναι μια οπισθοδρόμηση που δεν απέχει πολύ από τα ολοκληρωτικά καθεστώτα.

• Αυτό οφείλεται στην αδυναμία κάποιων να λάβουν πολιτικές αποφάσεις;
Το θέμα ξεκινάει από αυτούς που θέλουν να αποδυναμώσουν περισσότερο το σύστημα για να μπούμε σε μια διαδικασία που δεν θα λαμβάνονται πολιτικές αλλά δικαστικές αποφάσεις. Αυτό είναι πολύ επικίνδυνο. Αν δεν καταφέρουμε να το αλλάξουμε όσο γίνεται πιο γρήγορα και οι εξουσίες να διαχωριστούν για να κάνει η κάθε μια τη δουλειά της όπως πρέπει, θα παρατηρούμε ότι σε κάθε εκλογική αναμέτρηση κεντρικά ή τοπικά οι άνθρωποι που θα ασχολούνται με την πολιτική θα είναι χαμηλής βαρύτητας.

• Δεν σας ικανοποίησε ο τρόπος λειτουργίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης;
Τους έχουν περιορίσει ή δεν διεκδίκησαν την πολιτική άποψη και τη λύση των προβλημάτων με πολιτικό τρόπο, όπως τους έδωσε εντολή ο λαός και η κοινωνία. Δεν έκανε τις επιλογές της η κοινωνία για να εκχωρηθούν οι αρμοδιότητες στους Εισαγγελείς. Αυτό είναι ένα από τα κυρίαρχα στοιχεία που θα πρέπει να αλλάξουν. Αυτή θα πρέπει να είναι μια και από τις βασικές πολιτικές θέσεις αν θέλουν να εκφράσουν την κοινωνία και να ζητήσουν την ψήφο των πολιτών.

• Οι αδυναμίες αυτές οφείλονται στον Καλλικράτη;
Όχι, βέβαια. Αυτές είναι ανθρώπινες διαδικασίες, αδυναμίες, οι οποίες δεν προσωποιούνται σε ένα ή δύο ανθρώπους. Το θέμα ξεκινά από την κεντρική πολιτική σκηνή και κατεβαίνει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, στον συνδικαλισμό και οπουδήποτε αλλού. Είναι μια πυραμίδα που θα πρέπει ή να γκρεμιστεί και να κτισθεί από την αρχή ή να γίνει κάτι άλλο για να μπούμε σε μια υγιή πολιτική διαδρομή από εδώ και πέρα.

• Πώς ορίζεται αυτή η διαδρομή;
Στο ό,τι οι πολιτικοί θα πρέπει να αποφασίζουν και οι δικαστικοί να ασχολούνται με τη δουλειά τους. Δεν πρέπει να ξαναθυμηθούμε αυτό που έλεγε ο Γεώργιος Παπανδρέου ότι ο «Βασιλεύς βασιλεύει και ο λαός κυβερνά». Δεν κυβερνούν οι εισαγγελείς αλλά οι πολιτικοί.

• Θα προχωρήσει το ΠΑΣΟΚ σε συνεργασίες και με ποια κόμματα;
Επιδιώκουμε την ευρύτερη συνεργασία με τους κοινωνικούς φορείς με την κοινωνία. Διαπιστώνω τελικά ότι παρά τα «στραπάτσα» που έχει φάει ο λαός και την απαξίωση πουν έχουν τα πολιτικά κόμματα από την κοινωνία δεν έχει εκλείψει η νοοτροπία της επίκλησης διαφόρων θέσεων που έρχονται από παλαιές εποχές για να κερδίσουν μικροκομματικά. Είναι πια η εποχή που όλα όσα ξέραμε μπαίνουν στο περιθώριο.
Οι θέσεις και οι αποφάσεις πρέπει να λαμβάνονται με γνώμονα το συμφέρον της κοινωνίας. Τα προβλήματα της κοινωνίας είναι μεγαλύτερα από τα προβλήματα που έχουν τα πολιτικά κόμματα. Άρα βάζουμε στο περιθώριο τα συμφέροντα των κομμάτων και αναζητούμε τα προβλήματα της κοινωνίας. Αυτή είναι η πάγια θέση του κόμματός μας. Για το λόγο αυτό δεν εγκλωβιζόμαστε σε ό,τι αφορά το διάλογο που θα κάνουμε και ζητούμε τη συναίνεση όλης της κοινωνίας για ένα καλύτερο αύριο. Σαν κόμμα και σαν κυβέρνηση έχουμε αποδείξει πως «σηκώσαμε» την κοινωνία από τη λάσπη και την ανεβάσαμε στον καθαρό αέρα. Οι συγκυρίες είναι αυτές που μας έχουν σήμερα σε αυτή την κατάσταση.

• Συμμερίζεστε την άποψη περί πλεονάσματος;
Τα αριθμητικά στοιχεία για την κατάσταση της χώρας τα γνωρίζουν πολύ λίγοι. Βλέπετε πως έρχεται η τρόικα για να εξετάσει αν τα πράγματα είναι έτσι ή αν δεν υπάρχει πλεόνασμα. Μακάρι να υπάρχει. Και μόνο που ακούγεται είναι θετικό. Θα επαναλάβω ότι δεν υπάρχει περίπτωση ανόρθωσης της ελληνικής οικονομίας ή του ελληνικού νοικοκυριού ή του κάθε ατόμου αν δεν αλλάξει η νοοτροπία. Καμία βοήθεια από κανένα δεν θα του δώσει τη δυνατότητα στον καθένα να προχωρήσει μπροστά. Οι δυνατότητες είναι μέσα του είναι στα χέρια του στο μυαλό και στην καρδιά του. Θα πρέπει να αλλάξει ο ίδιος για να δει άσπρη μέρα.

• Πώς θα πάει ο τόπος μας μπροστά;
Ο τόπος αυτός έχει τεράστιες δυνατότητες. Δεν σας κρύβω πως χθες είχα συνάντηση με τον πρόεδρο του ΤΕΕ. Παρά το γεγονός ότι ανήκουμε σε διαφορετικές παρατάξεις η συνάντηση έγινε σε σε καλό κλίμα και ανταλλάξαμε απόψεις. Συμφωνήσαμε στο πώς μπορούμε σαν τεχνικός κλάδος να δώσουμε προοπτική και ανάπτυξη ώστε να βοηθήσουμε στη μείωση της ανεργίας και να δώσουμε άλλη πνοή για τον τόπο. Υπάρχουν πάρα πολλά πράγματα που μπορούν να γίνουν. Δεν μπορούν να βγουν σε μια συνέντευξη. Αυτό που θέλω να επισημάνω είναι πως αν υπάρξουν άνθρωποι με όραμα με ιδέες και σχέδιο θα μπορεί τελικά ο τόπος να πορευθεί τελείως διαφορετικά απ’ ό,τι σήμερα. Το πιστεύω αυτό και ίσως αυτοί που θα διεκδικήσουν το θώκο του δημάρχου ή του περιφερειάρχη σαν πρώτιστο στόχο θα πρέπει να έχουν τον σχεδιασμό της επόμενης πεντηκονταετίας. Αν δεν το κάνουν θα αποτύχουν. Είναι πολλά τα πράγματα που θα πρέπει να γίνουν σήμερα.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου