Συνεντεύξεις

Ε. Μανδρακός: «Τα ραντεβού με τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ δεν θα πραγματοποιηθούν ποτέ»

«Είναι τόσο ξεκάθαρα δραματική η κατάσταση που θα προκύψει για τους δύσμοιρους πολίτες αυτής της χώρας, που θα αποτελέσει δείγμα απύθμενου θράσους η οποιαδήποτε απόπειρα ωραιοποίησης της διαμορφούμενης κατάστασης στον χώρο της υγείας από τον οποιοδήποτε τυχόν υπερασπιστή της συγκεκριμένης κυβερνητικής πολιτικής».

Αυτό δηλώνει, σε συνέντευξή του στη «δ», ο πρόεδρος του Συλλόγου Ιατρών ΕΟΠΥΥ (πρώην ΙΚΑ) κ. Ευάγγελος Μανδρακός με αφορμή την ψήφιση του νομοσχεδίου για την υγεία.
«Μετά την ψήφιση από την ολομέλεια της βουλής του περιβόητου νόμου του υπουργείου υγείας, ο ΕΟΠΥΥ αποτελεί πλέον παρελθόν για τον τόπο, από νομικής πλευράς τουλάχιστον. Αποτελεί την μεγαλύτερη και ταυτόχρονα δραματικότερη αλλαγή που έχει γίνει στον χώρο της πρωτοβάθμιας περίθαλψης στη χώρα εδώ και δεκαετίες», δηλώνει ο κ. Μανδρακός και τονίζει πως στο νέο οργανισμό που θα δημιουργηθεί θα υπηρετούν ελάχιστοι γιατροί.

Ο κ. Μανδρακός αναφέρεται και στην απεργιακή κινητοποίηση που ξεκίνησαν οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ με στόχο να μην εφασμοσθεί η πολιτική που δρομολογήθηκε ήδη και θα έχει άσχημες επιπτώσεις στους ασφαλισμένους.
«Πράγματι αυτή ήταν η μεγαλύτερη έως τώρα απεργιακή κινητοποίηση των γιατρών του ΕΟΠΥΥ και σε διάρκεια και σε μαζικότητα. Έμελλε όμως να είναι και η τελευταία μας. Ο απολογισμός δεν είναι θετικός σε καμία περίπτωση. Αυτό που αγωνιστήκαμε εδώ και δύο μήνες να αποφύγουμε, είναι πλέον νόμος του κράτους», λέει ο κ. Μανδρακός.
Η συνέντευξη του κ. Ευάγγελου Μανδρακού, αναλυτικά:

• Πώς διαμορφώνεται η κατάσταση τώρα στον χώρο της πρωτοβάθμιας περίθαλψης μετά τις αποφάσεις που ελήφθησαν σε κεντρικό επίπεδο για την μετεξέλιξη του ΕΟΠΥΥ;
Από την περασμένη Πέμπτη το βράδυ, μετά την ψήφιση από την ολομέλεια της βουλής του περιβόητου νόμου του υπουργείου υγείας, ο ΕΟΠΥΥ αποτελεί πλέον παρελθόν για τον τόπο, από νομικής πλευράς τουλάχιστον. Αποτελεί την μεγαλύτερη και ταυτόχρονα δραματικότερη αλλαγή που έχει γίνει στον χώρο της πρωτοβάθμιας περίθαλψης στη χώρα εδώ και δεκαετίες.

Σύμφωνα με τον νόμο που ψηφίστηκε, εντός 7 ημερών από την ψήφισή του δηλαδή μέχρι το τέλος της εβδομάδας, όλοι οι εργαζόμενοι του ΕΟΠΥΥ μπαίνουν σε καθεστώς διαθεσιμότητας-κινητικότητας για διάστημα το πολύ ενός μηνός, δηλαδή μέχρι τα μέσα Μαρτίου. Αυτό σημαίνει ότι περίπου 5.800 γιατροί και περίπου 3.000 νοσηλευτικό, παραϊατρικό και διοικητικό προσωπικό θα πάμε σπίτια μας με το 75% του μισθού μας μέχρις ότου λειτουργήσει ο νέος οργανισμός που ιδρύεται και θα ονομάζεται Π.Ε.Δ.Υ. (Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας). Επισημαίνω τις ημερομηνίες και τα χρονοδιαγράμματα γιατί ακόμα και σήμερα κλείνονται τηλεφωνικά ραντεβού από τους ασφαλισμένους μέσω των γνωστών εταιρειών που διαφημίζονται κατά κόρον από την τηλεόραση, με τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ, ενώ σε μια βδομάδα και για διάστημα ενός μηνός περίπου δεν θα υπάρχει κανένας γιατρός του ΕΟΠΥΥ.

• Τι θα γίνει με τα ραντεβού που κλείνουν οι ασφαλισμένοι με τους γιατρούς ακόμη και τώρα;
Αυτό για μένα αποτελεί κορυφαία ανηθικότητα εκ μέρους του κράτους προς τους ασφαλισμένους, τους οποίους εκμεταλλεύεται και παραπλανά κλείνοντας ραντεβού που δεν θα πραγματοποιηθούν ποτέ. Έτσι λοιπόν, για μας τους γιατρούς, ο νόμος προβλέπει ότι εντός 7 ημερών θα πρέπει να δηλώσουμε εάν θέλουμε να παραμείνουμε στον νέο οργανισμό, που σημαίνει ότι θα πρέπει εντός ενός μηνός να κλείσουμε τα ιδιωτικά μας ιατρεία και να γίνουμε πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Να σημειώσω εδώ ότι το σημερινό καθεστώς προβλέπει για τους γιατρούς μερική απασχόληση 27 ωρών εβδομαδιαίως με δικαίωμα ιδιωτικού ιατρείου και με μισθό από 1.100 έως 1.200€ μηνιαίως αναλόγως τα έτη υπηρεσίας, ενώ το νέο καθεστώς προβλέπει 7ωρο καθημερινό ωράριο εργασίας χωρίς δικαίωμα ιδιωτικού ιατρείου και με τον ίδιο μισθό, εργασιακές συνθήκες δηλαδή χειρότερες, παραδείγματος χάριν και από τους δασκάλους και τους καθηγητές που δουλεύουν λιγότερες ώρες και με τον ίδιο η λίγο χαμηλότερο μισθό. Αυτή είναι με αριθμητικά δεδομένα η αντιμετώπιση των γιατρών του ΕΟΠΥΥ από το Υπουργείο και την κυβέρνηση και μετά απορούν γιατί διαμαρτυρόμαστε και απεργούμε εδώ και δύο μήνες.

• Πόσοι γιατροί του πρώην ΕΟΠΥΥ θα μείνουν στο νέο οργανισμό και πώς θα εξυπηρετούνται οι ασφαλισμένοι που τώρα κατακλύζουν το νοσοκομείο του νησιού μας;
Σήμερα στην Νομαρχιακή Μονάδα Υγείας του ΕΟΠΥΥ (πρώην ΙΚΑ) Ρόδου υπηρετούν συνολικά 49 ιατροί 16 διαφορετικών ειδικοτήτων για την εξυπηρέτηση 130.000 περίπου ασφαλισμένων από το νησί της Ρόδου αλλά και των κατοίκων των υπολοίπων νησιών της πρώην επαρχίας Ρόδου (Σύμη, Χάλκη, Τήλος, Καστελόριζο) αλλά και της Καρπάθου και της Κάσου. Σύμφωνα με τις συζητήσεις που έχω κάνει με όλους σχεδόν τους συναδέλφους, προβλέπω ότι στο νέο καθεστώς της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης θα παραμείνουν περίπου 12-13 συνάδελφοι που είναι συνολικά 9 ειδικοτήτων, εκ των οποίων 2 είναι εργαστηριακοί και 1 οδοντίατρος.

• Δεν θα υπάρχουν κάποιες ειδικότητες γιατρών στο νέο σύστημα;
Τουλάχιστον επτά ειδικότητες που σήμερα υπάρχουν στον ΕΟΠΥΥ, θα εκλείψουν στον νέο οργανισμό. Δεν θα υπάρχουν οφθαλμίατροι, ΩΡΛ, ορθοπεδικοί, πνευμονολόγοι, καρδιολόγοι, ορθοδοντικοί και ρευματολόγοι. Αυτή είναι μέχρις στιγμής η εικόνα, αλλά την τελική εικόνα που δεν θα διαφέρει ουσιαστικά από αυτήν που σας περιέγραψα θα την έχουμε σε λίγες μέρες όταν θα κληθούμε να κάνουμε τις τελικές δηλώσεις. Αντιλαμβάνεστε νομίζω με τον πλέον εμφανή τρόπο ότι η κατάσταση που θα προκύψει θα είναι απερίγραπτη και ουσιαστικά χαοτική. Σύμφωνα με τον «σχεδιασμό» του υπουργού Υγείας το βάρος της πρωτοβάθμιας περίθαλψης θα το σηκώσουν οι 10 γιατροί που θα ενταχθούν στο νέο σύστημα, (αν εξαιρέσουμε του 2 εργαστηριακούς και τον οδοντίατρο)μαζί με τους 24 συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ ιδιώτες ιατρούς και τους γιατρούς των κέντρων υγείας και των αγροτικών ιατρείων που είναι για την Ρόδο 21 ιατροί. Είναι εκπληκτικό και ταυτόχρονα παραπλανητικό το γεγονός ότι αν αθροίσετε τους γιατρούς που θα παραμείνουν μαζί με τους συμβεβλημένους ιατρούς αλλά και τους γιατρούς των Κέντρων Υγείας και τους αγροτικούς θα βγάλετε ένα συνολικό αριθμό 55 ιατρών, περισσότερους δηλαδή από ότι είναι σήμερα οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ.

• Αυτό τι σημαίνει για τους ασφαλισμένους;
Θα πρέπει να σας αναφέρω πως οι γιατροί αυτοί ήδη εξυπηρετούν έναν μεγάλο αριθμό ασφαλισμένων. Στην νέα κατάσταση δεν θα υπάρχουν γιατροί πολλών ειδικοτήτων. Εκ των πραγμάτων λοιπόν οι ασφαλισμένοι θα πρέπει να στραφούν είτε προς τους ιδιώτες ιατρούς όπου θα πρέπει να πληρώσουν είτε προς το νοσοκομείο. Όμως οι συνάδελφοι νοσοκομειακοί γιατροί δουλεύουν εδώ και καιρό σε οριακές καταστάσεις και είναι φύσει αδύνατον να μπορέσουν να εξυπηρετήσουν έναν τόσο μεγάλο όγκο ασφαλισμένων που θα μείνουν ουσιαστικά χωρίς τους ιατρούς του πρώην ΕΟΠΥΥ πρώην ΙΚΑ.
Είναι τόσο ξεκάθαρα δραματική η κατάσταση που θα προκύψει για τους δύσμοιρους πολίτες αυτής της χώρας, που θα αποτελέσει δείγμα απύθμενου θράσους η οποιαδήποτε απόπειρα ωραιοποίησης της διαμορφούμενης κατάστασης στον χώρο της υγείας από τον οποιοδήποτε τυχόν υπερασπιστή της συγκεκριμένης κυβερνητικής πολιτικής.

• Βρίσκεστε σε απεργιακό αγώνα από τις 25 Νοεμβρίου έως και σήμερα. Πιστεύετε πως πετύχατε κάτι από τις διεκδικήσεις σας ή το μόνο που τελικά συνέβη ήταν η ταλαιπωρία των ασφαλισμένων;
Πράγματι αυτή ήταν η μεγαλύτερη έως τώρα απεργιακή κινητοποίηση των γιατρών του ΕΟΠΥΥ και σε διάρκεια και σε μαζικότητα. Έμελλε όμως να είναι και η τελευταία μας. Ο απολογισμός δεν είναι θετικός σε καμία περίπτωση. Αυτό που αγωνιστήκαμε εδώ και δύο μήνες να αποφύγουμε, είναι πλέον νόμος του κράτους. Είναι επίσης γεγονός ότι αυτόν τον αγώνα τον δώσαμε ουσιαστικά μόνοι μας. Υπήρξε μία μοναξιά σε αυτόν τον αγώνα και μία κοινωνική απομόνωση από ένα σημαντικό κομμάτι της κοινωνίας, όχι όμως από όλους. Σε αυτό συνέβαλαν κυρίως τα Αθηναϊκά ΜΜΕ αλλά και οι κακές εμφανίσεις των εκπροσώπων μας σε κεντρικό επίπεδο που δεν μπόρεσαν να δώσουν το μήνυμα για το τι ακριβώς σημαίνουν για τους ασφαλισμένους κυρίως, και δευτερευόντως για μας τους γιατρούς, οι αλλαγές που γίνονται. Είναι γεγονός ότι μία κατηγορία ασφαλισμένων ταλαιπωρήθηκε από την απεργία μας, όμως τα επείγοντα περιστατικά εξυπηρετήθηκαν από το προβλεπόμενο προσωπικό ασφαλείας. Δεν ήταν φυσικά αυτός ο στόχος μας.

• Ποιος ήταν ο στόχος της απεργιακής κινητοποίησης στην οποία προχωρήσατε;
Στόχος μας ήταν να μην εφαρμοσθεί αυτή η καταστροφική πολιτική από την κυβέρνηση. Αν οι ασφαλισμένοι ταλαιπωρήθηκαν από την απεργία, θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι από δω και μπρος τα πράγματα θα είναι μονίμως πολύ χειρότερα για όλους μας. Εγώ σε δύο μήνες συμπληρώνω 16 χρόνια υπηρεσίας στο ΙΚΑ. Οι περισσότεροι συνάδελφοι δουλεύουν περισσότερα χρόνια στο ΙΚΑ. Όλοι μας γίναμε γνωστοί και κάναμε καριέρα ως γιατροί στην κοινωνία της Ρόδου από τους ασφαλισμένους που τόσα χρόνια μας εμπιστεύτηκαν και μας στήριξαν. Υπήρξαν πολλές καλές και κακές στιγμές και είναι γεγονός ότι δουλεύαμε σε κακές συνθήκες με ότι αυτό συνεπάγεται και για μας και για τους ασφαλισμένους. Σε τελική ανάλυση όμως όλοι εμείς οι γιατροί χρωστάμε τελικά στο ΙΚΑ και στους χιλιάδες ασφαλισμένους όλα αυτά τα χρόνια. Όμως ήρθε η ώρα του τέλους. Οι περισσότεροι από μας φεύγουμε σε λίγες μέρες μετά από τόσα χρόνια με ανάμεικτα συναισθήματα. Σας διαβεβαιώνω ότι δεν ήταν στις φιλοδοξίες μου να είμαι ο τελευταίος πρόεδρος των γιατρών του ΙΚΑ, μετά από μία πορεία τόσων χρόνων που τώρα σταματά με αυτόν τον τρόπο.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου