Ειδήσεις

Γ. Παππάς: «Να στηρίξουμε τον πρωτογενή τομέα»

Είναι αλήθεια, ότι η Ρόδος και τα νησιά μας ανέπτυξαν με εξαίρετο τρόπο τον τουρισμό τις τελευταίες δεκαετίες, αναδεικνύοντας τον τόπο μας διεθνώς μεταξύ των δημοφιλέστερων προορισμών.

Ωστόσο, η μονοκαλλιέργεια του τουρισμού, παραγκώνισε κάθε άλλη δραστηριότητα με συνέπεια να βρισκόμαστε σήμερα εν έτει 2014 στην διαπίστωση ότι ‘παράγουμε μόνο τουρισμό’ και εξάγουμε μόνον την εικόνα του τουριστικού προορισμού, στον οποίο οι ξένοι τουρίστες θα έρθουν για να απολαύσουν τον ήλιο, τη θάλασσα, την ελληνική κουζίνα και τις προσφερόμενες υπηρεσίες.
Για να αφήσουμε το τουριστικό προϊόν -που από μόνο του προσφέρεται ως ‘εξαγώγιμο’ και φυσικά παραμένει η βαριά βιομηχανία του τόπου μας- είναι ίσως καιρός, οι νησιώτες να ψάξουν άλλες μορφές οικονομικής ανάπτυξης, όπως ο πρωτογενής τομέας και η τυποποίηση.
Η μέχρι σήμερα παραγωγή μας, απέδειξε ότι υπάρχει περιθώριο για καλλιέργεια σε πολλά προϊόντα τα οποία μπορούν να αποτελέσουν την βάση για την ουσιαστική ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα και περαιτέρω, να δώσουν το έναυσμα για την ανάπτυξη μιας σειράς δραστηριοτήτων που θα έχουν πολλά ποιοτικά χαρακτηριστικά και πλεονεκτήματα.

Για παράδειγμα, αν η παραγωγή προϊόντων, η τυποποίηση και πιστοποίησή τους τους μπορέσει αφενός να καλύψει ένα μεγάλο ποσοστό των αναγκών των νησιών και αφετέρου να μπει στο τραπέζι του κάθε τουρίστα (που τρώει σε ξενοδοχεία, σε εστιατόρια, κ.λπ.) θα αποτελέσει αμέσως ένα ανταγωνιστικό και επομένως ελκυστικό για εξαγωγή προϊόν.
Υπάρχουν ήδη αρκετά παραδείγματα στην περιοχή μας και είναι σίγουρο ότι αν το κάθε νησί δώσει έμφαση στα προϊόντα που μπορεί να παράξει, τότε θα γίνει μια αρχή.

Δεν είναι τυχαίο που δοθείσης της κρίσης που διανύουμε, πολλοί συμπατριώτες στα νησιά μας άρχισαν να ενδιαφέρονται σοβαρά να ασχοληθούν σε επαγγελματικό επίπεδο με τον πρωτογενή τομέα και ετοιμάζουν επενδύσεις σε αυτή την κατεύθυνση.
Όλοι θυμόμαστε με περηφάνια τα χρόνια που στην Ρόδο και την Κω υπήρχαν βιομηχανικές μονάδες και παραγωγή προϊόντων που ήταν ονομαστά!
Είναι λοιπόν κατάλληλος ο καιρός να γίνουν αυτά τα βήματα.
Και φυσικά, η πολιτεία να σταθεί αρωγός με κάθε τρόπο λαμβάνοντας το μερίδιο ευθύνης που της αναλογεί ώστε να στηρίξει τον πρωτογενή τομέα, την παραγωγή και τις εξαγωγές.

Οι Δωδεκανήσιοι είχαν πάντα επαγγελματική συνείδηση ώστε να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις με ανάλογο τρόπο στο εμπόριο, στις επενδύσεις, στον τουρισμό.
Τώρα είναι και η κατάλληλη ευκαιρία να υπάρξουν συνεργασίες ανάμεσα στους παραγωγούς και τους ξενοδόχους και τους εμπλεκόμενους στην εστίαση τουριστικούς παράγοντες, ώστε να προωθείται μέσω της ελληνικής κουζίνας η παραγωγή, να υπάρχει κίνητρο αλλά και να λειτουργεί το προϊόν ως εξαγώγιμο, αφού ο τουρίστας θα το αναζητήσει και τυποποιημένο.
Ίσως είναι πλέον η ώρα να ψάξουμε όλοι μαζί τον δρόμο για τον πρωτογενή τομέα γιατί μέσα από αυτόν θα μπορέσουμε να βάζουμε τις βάσεις για τις επόμενες γενιές και να χτίσουμε ένα πολύ πιο αποδοτικό μέλλον και οικονομικό περιβάλλον για τα παιδιά μας.
Ιωάννης Παππάς
τ.βουλευτής Δωδεκανήσου
της Νέας Δημοκρατίας,
Οικονομολόγος

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου