ΕΙΔΗΣΕΙΣ

To τελευταίο αντίο από όλους στον Κώστα Σημίτη

news room 6 λεπτά ανάγνωση
ΣΗΜΙΤΗΣ ΚΩΣΤΑΣ

Με τιμές εν ενερ­γεία πρω­θυ­πουρ­γού έγινε η ταφή του Κώστα Σημίτη στο Α’ Νεκρο­τα­φείο. Πολίτες παρέ­μει­ναν στον χώρο, αφή­νο­ντας λευκό τρια­ντά­φυλλα, ενώ στη συνέ­χεια, απο­χω­ρούν από τον χώρο. Ο Κώστας Σημίτης ετάφη δίπλα στον Ανδρέα Παπαν­δρέου, ενώ τιμές απέ­δω­σαν αγήματα από τα τρία σώματα των Ενόπλων Δυνά­μεων.

Στον χώρο ήταν τα μέλη της οικο­γέ­νειας του πρώην πρω­θυ­πουρ­γού, η Πρό­ε­δρος της Δημο­κρα­τίας Κατε­ρίνα Σακελ­λα­ρο­πού­λου, ο πρό­ε­δρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρου­λά­κης, στελέχη του ΠΑΣΟΚ και πλήθος κόσμου.

Λου­λού­δια άφησαν η Κατε­ρίνα Σακελ­λα­ρο­πού­λου, ο Νίκος Ανδρου­λά­κης, ο Χάρης Δούκας, ο Πανα­γιώ­της Δου­δω­νής, ο Δημή­τρης Καρύδης, η Μιλένα Απο­στο­λάκη, ο Δημή­τρης Ρέππας, η Άννα Δια­μα­ντο­πού­λου.

Στην εξόδιο ακο­λου­θία χορο­στά­τησε ο Αρχιε­πί­σκο­πος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώ­νυ­μος. Τους επι­κή­δειους λόγους εκφω­νούν η Πρό­ε­δρος της Δημο­κρα­τίας Κατε­ρίνα Σακελ­λα­ρο­πού­λου, ο πρω­θυ­πουρ­γός Κυριά­κος Μητσο­τά­κης, ο πρό­ε­δρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρου­λά­κης, καθώς και οι καθη­γη­τές Γιάννης Βούλ­γα­ρης, Τάσος Γιαν­νί­τσης (πρώην υπουρ­γός) και Κων­στα­ντί­νος Τσου­κα­λάς.

Τιμές στον εκλι­πό­ντα απε­δω­σαν αγήματα από τα τρία σώματα των Ενόπλων Δυνά­μεων.

Μετά την τελετή στη Μητρό­πολη, η πομπή κατευν­θύν­θηκε πεζή προς το Α’ Νεκρο­τα­φείο Αθηνών για το τελευ­ταίο κατευό­διο. Η τελετή ολο­κλη­ρώ­θηκε με την απόδοση τιμών.

 

 

Οι επι­κή­δειοι

Σακελ­λα­ρο­πού­λου: Υπη­ρέ­τησε το όραμα μιας ισό­τι­μης Ελλάδας μέσα στην Ευρώπη

«Απο­χαι­ρε­τάμε σήμερα με θλίψη και τιμή μία μεγάλη προ­σω­πι­κό­τητα της σύγ­χρο­νης ιστο­ρίας μας» τόνισε η Πρό­ε­δρος της Δημο­κρα­τίας Κατε­ρίνα Σακελ­λα­ρο­πού­λου κατά τον επι­κή­δειο λόγο της, στην εξόδιο Ακο­λου­θία του πρώην πρω­θυ­πουρ­γού Κώστα Σημίτη, που τελέ­στηκε στην Ιερά Μητρό­πολη Αθηνών.

Η κ. Σακελ­λα­ρο­πού­λου υπο­γράμ­μισε ότι «ο Κώστας Σημίτης υπε­ρα­σπί­στηκε, με συνέ­πεια και πεποί­θηση, πάθος και λογική, λέξεις και πράξεις, σε όλη του τη ζωή, τη δημο­κρα­τία και τις αρχές της. Αγω­νι­στής κατά της δικτα­το­ρίας, δια­κε­κρι­μέ­νος ακα­δη­μαϊ­κός δάσκα­λος, άνθρω­πος των ιδεών και του πρα­κτι­κού λόγου, άφησε το βαθύ απο­τύ­πωμά του στη Μετα­πο­λί­τευση με το δικό του, ξεχω­ρι­στό και δια­χρο­νικό, πολι­τικό παρά­δειγμα».

Μιλώ­ντας για το έργο του, σημεί­ωσε ότι «με κύρια αναφορά του την ευρω­παϊκή σοσιαλ­δη­μο­κρα­τία και το ρεύμα του εκσυγ­χρο­νι­σμού, ο Κώστας Σημίτης εισή­γαγε στην πολι­τική μας συνεί­δηση και κουλ­τούρα μία νέα μέθοδο και αντί­ληψη της δια­κυ­βέρ­νη­σης. Με έμφαση στον ορθο­λο­γι­σμό, τον προ­γραμ­μα­τι­σμό, την προ­σή­λωση σε στόχους υψηλούς και την ηθική του καθή­κο­ντος, τη χαμη­λό­τονη, καθη­με­ρινή και συστη­μα­τική εργασία. Μακριά από δημο­φι­λείς, ανέ­ξο­δες ρητο­ρείες και λαϊ­κι­στι­κές ευκο­λίες. Με λόγο μετριο­παθή και μετρη­μένο και ήθος δημο­κρα­τικό».

Παράλ­ληλα, ανέφερε ότι «ο εκσυγ­χρο­νι­σμός του δεν υπήρξε μόνον ένα πολι­τικό και επί­καιρο πρό­γραμμα, αλλά και διαρκής θεσμική και κοι­νω­νική άσκηση, μια συνεχής και ανοικτή μέχρι σήμερα μεταρ­ρυθ­μι­στική πρό­κληση. Έθεσε ψηλά και τολμηρά τον πήχη και υπη­ρέ­τησε το όραμα μιας ισχυρής και ισό­τι­μης Ελλάδας μέσα στην Ευρώπη. Η οκτα­ε­τής θητεία του Κώστα Σημίτη στην πρω­θυ­πουρ­γία έφερε σημα­ντι­κές κατα­κτή­σεις στο Κράτος Δικαίου και την κοι­νω­νία, σπου­δαία έργα υπο­δο­μών και επεν­δύ­σεις. Συνο­δεύ­θηκε από κορυ­φαίες στιγμές, που ενί­σχυ­σαν τη θέση της χώρας, διεύ­ρυ­ναν τους ορί­ζο­ντές μας και καθό­ρι­σαν τον τρόπο ζωής μας. Η ένταξη στην Ευρω­ζώνη και η είσοδος της Κύπρου στην Ευρω­παϊκή Ένωση υπερ­βαί­νουν τη συγκυ­ρία και λάμπουν ως εθνικά επι­τεύγ­ματα στον μακρύ ιστο­ρικό μας χρόνο».

Ολο­κλη­ρώ­νο­ντας τον επι­κή­δειο λόγο της, η Πρό­ε­δρος της Δημο­κρα­τίας υπο­στή­ριξε: «Η δημόσια παρου­σία του Κώστα Σημίτη τελούσε σε συνέ­χεια και ενότητα με τον ιδιω­τικό του βίο. Ήταν πράος, λιτός και αυτάρ­κης, με αγάπη για τον πολι­τι­σμό, τα βιβλία και τις τέχνες, αφο­σιω­μέ­νος και δοτικός στη σύζυγό του Δάφνη και τις κόρες του, τη Μαρι­λένα και τη Φιόνα, πιστός και υπο­στη­ρι­κτι­κός στους φίλους και τους συνερ­γά­τες του». Όπως είπε «Οι συγκι­νη­τι­κές, αδια­με­σο­λά­βη­τες κατα­θέ­σεις και μαρ­τυ­ρίες τους, αυτές τις μέρες, κατα­δει­κνύ­ουν πόσο θα λείψει, αλλά και ότι το υπό­δειγμά του θα παρα­μεί­νει ζωντανό, ως παρα­κα­τα­θήκη, για τους ίδιους και για τον τόπο μας».

Μητσο­τά­κης για Σημίτη: Άξιος υπη­ρέ­της της Δημο­κρα­τίας

«Μαχητής κατά της δικτα­το­ρίας, άξιος υπη­ρέ­της της Δημο­κρα­τίας. Ευγενής αντί­πα­λος, με τον οποίο η παρά­ταξή μας συνα­ντή­θηκε δύο φορές. Η ιστορία θα ζυγίσει την πολυ­σή­μα­ντη δια­δρομή του» είπε ο πρω­θυ­πουρ­γός.

Στην επι­κή­δεια ομιλία του, ο κ. Μητσο­τά­κης ανα­φέρ­θηκε στις τρεις παρα­κα­τα­θή­κες που αφήνει ο πρώην πρω­θυ­πουρ­γός.

«Τρεις παρα­κα­τα­θή­κες είναι ορατές: Η ατα­λά­ντευτη πίστη του στον ευρω­παϊκό προ­σα­να­το­λι­σμό. Ο τρόπος δια­κυ­βέρ­νη­σης με πρω­τα­γω­νι­στή το περί­φημο μπλο­κάκι, τις σημειώ­σεις όπου κατα­γρά­φο­νταν μεθο­δικά οι δια­κη­ρύ­ξεις που έγιναν πράξη, παρά­δειγμα του πόση σημασία πρέπει να δίνει ένας ηγέτης στην απο­τε­λε­σμα­τι­κό­τητα. Η τρίτη ιδιό­τητα ήταν αυτή ενός πολι­τι­κού που δίπλα στα πολι­τικά του καθή­κο­ντα έβρισκε χρόνο να δια­βά­ζει, να παρα­κο­λου­θεί θέατρο. Αγάπησε αληθινά τον ρόλο του συζύγου και του πατέρα», ανέφερε.

Κάνο­ντας αναφορά στη δημο­κρα­τική συνέ­πεια του Κώστα Σημίτη, ο κ. Μητσο­τά­κης ανέφερε ότι «δεν μπήκε ποτέ στον πει­ρα­σμό να μεταλ­λα­χθεί και να γίνει αρεστός, προ­σχω­ρώ­ντας σε ξένο τρόπο συμπε­ρι­φο­ράς». «Η κυβέρ­νηση υπάρχει όχι για να διαιω­νί­ζει την παρου­σία της αλλά να επι­διώ­κει μία καλύ­τερη κοι­νω­νία. Πολλές φορές κόντρα στο ρεύμα, έλεγε ο Κ. Σημίτης», είπε ο Κυριά­κος Μητσο­τά­κης.

Με τη στάση του υπήρξε μια εξαί­ρεση στον πολύ­βουο χώρο των συν­θη­μά­των και την υπερ­βολή των ακραίων κομ­μα­τι­κών αντι­πα­ρα­θέ­σεων.

Επίσης, απο­τέ­λεσε παρά­δειγμα του «πώς ένα πολι­τι­κός μπορεί να παρα­μεί­νει ενεργός πολίτης μακριά από τα φώτα της δημο­σιό­τη­τας».

«Δύσκολα θα μπο­ρούσε να δια­φω­νή­σει κανείς με τον Κώστα Σημίτη όταν σε αυτό αντι­κα­το­πτρί­ζε­ται η προ­σπά­θεια της πατρί­δας να απαλ­λα­γεί από βαρίδια του παρελ­θό­ντος», είπε ο κ. Μητσο­τά­κης.

 

 

Ανδρου­λά­κης: Το ΠΑΣΟΚ απο­χαι­ρετά τον δεύτερο Ιστο­ρικό του Ηγέτη, μετά τον Ανδρέα Παπαν­δρέου

«O πολι­τι­κός κόσμος γίνεται φτω­χό­τε­ρος, καθώς έχασε μια σπου­δαία προ­σω­πι­κό­τητα διε­θνούς εμβέ­λειας, που εμπλού­τιζε δημιουρ­γικά και με ορθό λόγο τον δημόσιο διάλογο.

Αγα­πη­μένε μου Πρόεδρε,

Με βαθιά συγκί­νηση θυμάμαι το μικρό βιβλια­ράκι που μου δώρισες σε μια από τις πρώτες μας συζη­τή­σεις. Μια έκδοση του Ομίλου Αλέ­ξαν­δρου Παπα­να­στα­σίου, που είχες ιδρύσει με άλλους ανή­συ­χους δημο­κρά­τες αγω­νι­στές στα χρόνια της νιότης σου.

Με έκανες κοινωνό της πολι­τι­κής σκέψης σου και των ιδα­νι­κών με τα οποία πάντα έδινες τη μάχη ενάντια στη συντή­ρηση και τη μοι­ρο­λα­τρία. Όποιος δια­βά­σει εκείνο το κείμενο, αντι­λαμ­βά­νε­ται ότι δεν έδινες μάχες τακτι­κής.

Είχες εντο­πί­σει από νωρίς τις ιστο­ρι­κές ρίζες των παθο­γε­νειών του κράτους και είχες δια­μορ­φώ­σει το πολι­τικό όραμα για την υπέρ­βαση τους. Γι’ αυτό και ήταν διαρκής η πάλη σου απέ­να­ντι στον πελα­τεια­σμό, τα στε­ρε­ό­τυπα και τα κατε­στη­μένα που καθη­λώ­ναν την κοι­νω­νία και τη Δημο­κρα­τία» είπε ο Νίκος Ανδρου­λά­κης.

Γιαν­νί­τσης: Αφιέ­ρωσε τη ζωή του για να πάει η Ελλάδα πολύ ψηλό­τερα

«Η παρου­σία όλου του πολι­τι­κού φάσμα­τος απο­δει­κνύει το μέγεθος της τιμής για τον Κώστα Σημίτη.

Μας έκανε υπε­ρή­φα­νους, μας έδωσε υπό­σταση. Αφιέ­ρωσε τη ζωή του για να πάει η Ελλάδα πολύ ψηλό­τερα. Και την πήγε.

Κατα­νό­ησε ότι η θέση της Ελλάδας στην Ευρώπη βασι­ζό­ταν στο να κατα­νο­ή­σει το σφυγμό της εποχής και να τον μετα­βι­βά­σει στο κόμμα του και την κοι­νω­νία. Και το πέτυχε

Πήγε μόνο μπροστά συχνά με προ­σω­πικό και πολι­τικό κόστος. Ήταν μια σπάνια προ­σω­πι­κό­τη­τας που τον σφρά­γι­σαν οι γονείς του, τα ταρα­χώδη χρόνια της δικτα­το­ρίας, το πώς προ­χω­ρού­σαν οι χώρες της Ευρώπης ενώ ήμασταν στο γύψο και η πίστη του στο ΠΑΣΟΚ» είπε ο καθη­γη­τής και πρώην υπουρ­γός του ΠΑΣΟΚ, Τάσος Γιαν­νί­τσης.

 

Γιάννης Βούλ­γα­ρης: Η 8ετια Σημίτη ήταν κάτι παρα­πάνω από μια περίοδο του ΠΑΣΟΚ

«Ο Κώστας Σημίτης γνώρισε την πολι­τική ως ρίσκο. Παιδί αρι­στε­ρών γονέων γνώρισε την ταρα­χώδη περίοδο του εμφυ­λίου. Όταν η προσ­δο­κία έφερε τις προσ­δο­κίες στο μέτρο του εφικτού, ο Σημίτης δεν υπο­τά­χθηκε. Υπη­ρέ­τησε το ΠΑΣΟΚ μέχρι το τέλος της ζωής του.

Ημουν συνι­δρυ­τής θα θυμίσει σε στιγμές έντασης στον Ανδρέα Παπαν­δρέου

Η 8ετια Σημίτη ήταν κάτι παρα­πάνω από μια περίοδο του ΠΑΣΟΚ. Η κοι­νω­νία τον επέβαλε στο ΠΑΣΟΚ» είπε ο καθη­γη­τής Γιάννης Βούλ­γα­ρης.

Πηγή: thetoc.gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.