Τοπικές Ειδήσεις

Δύο υποθέσεις διακίνησης μεταναστών θα απασχολήσουν τα κακουργιοδικεία

Δύο υποθέσεις διακίνησης μεταναστών θα απασχολήσουν τις συνεδριάσεις του Μονομελούς και Τριμελούς Εφετείου Δωδεκανήσου επί κακουργημάτων με κατηγορούμενους προσωρινά κρατούμενους «δουλέμπορους».
Πιο συγκεκριμένα οι κατηγορίες της διευκόλυνσης μεταφοράς υπηκόων τρίτης χώρας που δεν έχουν δικαίωμα ‏εισόδου στο ελληνικό έδαφος, παράνομης μεταφοράς με πλωτό μέσο από το εξωτερικό στην Ελλάδα πολιτών τρίτων χώρων που δεν έχουν δικαίωμα εισόδου στο ελληνικό έδαφος κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση και παράνομης εισόδου στην χώρα, αποδίδονται σε δύο αλλοδαπούς που θα καθίσουν στο εδώλιο του Μονομελούς Εφετείου Δωδεκανήσου στην 18η Ιανουαρίου 2021.
Ο πρώτος κατηγορούμενος υπήκοος Παλαιστίνης, που διέμενε στην άτυπη δομή φιλοξενίας μεταναστών στα Σφαγεία, στη Ρόδο την 21η Ιουνίου 2020 και περί ώρα 04:15π.μ. κατελήφθη από‏ αρμόδια όργανα της Ασφάλειας του Λιμενικού Σώματος να έχει παραλάβει από σημείο εισόδου και συγκεκριμένα από θαλάσσια περιοχή πλησίον του Κρατικού Αερολιμένα Ρόδου 7 Σύρους, έχοντας μισθώσει προς τούτο δύο ταξί από την πιάτσα ταξί «Κολόνας» Ρόδου, αναφέροντας στους οδηγούς ότι πρόκειται να παραλάβει άτομα της οικογένειάς τους από το αεροδρόμιο «Διαγόρας» για να τους μεταφέρει στο ξενοδοχείο «Ζέφυρος».
Οι 7 πολίτες τρίτης χώρας, τους οποίους ο πρώτος κατηγορούμενος παρέλαβε με τα ταξί από την πλατεία Παραδεισίου, αφού έφτασαν στην περιοχή του αεροδρομίου, ο κατηγορούμενος έδωσε οδηγίες στους οδηγούς των ταξί να προχωρήσουν επτακόσια μέτρα πιο κάτω, είχαν μεταφερθεί παράνομα από την Μαρμαρίδα Τουρκίας σε θαλάσσια περιοχή πλησίον του Κρατικού Αερολιμένα Ρόδου περί ώρα 2.00 π.μ. της ίδιας ημέρας με ταχύπλοο φουσκωτό σκάφος, κυβερνήτης του οποίου ήταν ο δεύτερος κατηγορούμενος με σκοπό την περαιτέρω προώθησή τους στη χώρα.
‏Ο δεύτερος κατηγορούμενος διέφυγε με το ταχύπλοο σκάφος προς τα παράλια της Τουρκίας αλλά εντοπίστηκε από το πλήρωμα σκάφους του Λιμεναρχείου Ρόδου και μετά από καταδίωξη συνελήφθη, ενώ το σκάφος βυθίστηκε ‏κατά την καταδίωξη.
Απολογούμενος ο πρώτος ισχυρίστηκε ότι έκανε εξυπηρέτηση σε έναν ομοεθνή του με τον οποίο επικοινωνούσε μέσω του facebook.
Στην δεύτερη υπόθεση κατηγορούμενοι είναι 4 Σύροι κι ένας ημεδαπός κάτοικος της Κω, ξενοδόχος.
Η συγκεκριμένη υπόθεση θα απασχολήσει την συνεδρίαση του Τριμελούς Εφετείου Δωδεκανήσου επί κακουργημάτων την 13η Ιανουαρίου 2021.

Άπαντες οι κατηγορούμενοι φέρονται από τις αρχές του έτους 2019 έως την 30η Οκτωβρίου 2019, ενεργώντας με πρόθεση να συγκρότησαν και να εντάχθηκαν ως μέλη σε επιχειρησιακά δομημένη και με διαρκή εγκληματική δράση, οργάνωση – ομάδα, η οποία επιδίωκε τη διάπραξη του κακουργήματος διευκόλυνσης της παράνομης εισόδου στο ελληνικό έδαφος, υπηκόων τρίτων, χωρών εκ κερδοσκοπίας και κατ’ επάγγελμα.

Συγκεκριμένα στον ανωτέρω, αναφερόμενο τόπο και χρόνο άπαντες οι κατηγορούμενοι συγκρότησαν και εντάχθηκαν ως μέλη στην ανωτέρω ιεραρχικά δομημένη εγκληματική όργάνωση που δρούσε με διάρκεια στην Αθήνα και στην Κω, σύμφωνα με τους ρόλους που τα μέλη της είχαν κατανείμει μεταξύ τους και ενεργούσε ώς εξής:
Αρχικά οι πρώτος και δεύτερος των κατηγορουμένων έρχονταν σε επαφή με πολίτες τρίτων χώρών που δεν είχαν δικαίωμα εισόδου στο ελληνικό έδαφος και που επιθυμούσαν να προωθηθούν είτε στο ελληνικό έδαφος, είτε μέσω αυτού σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και που έφταναν με σκάφη από τα παράλια της Τουρκίας στην ελληνική επικράτεια και συγκεκριμένα στην Κω και αφού διευκόλυναν την είσοδό τούς στο ελληνικό έδαφος, χωρίς να υποβληθούν στον εκ του νόμου προβλεπόμενο έλεγχο, ο πρώτος και ‏τέταρτος των κατηγορουμένων διευκόλυναν την παραμονή τους σε ξενοδοχείο, ιδιοκτησίας του τέταρτου, στο οποίο τους οδηγούσε ο πρώτος.
Ακολούθως ο πρώτος και δεύτερος τούς παρέδιδαν πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα, που κατήρτιζε ο τρίτος κατηγορούμενος στα Άνω Πατήσια Αττικής, επί της οδού Κιθαίρωνος.
Τέλος, ο πρώτος κατηγορούμενος τούς οδηγούσε στο λιμάνι του Μαστιχαρίου της Κω και τους υποδείκνυε το σημείο για να βγάλουν εισιτήρια για τον Πειραιά.
Από τις έρευνες προέκυψε η διευκόλυνση με τον τρόπο αυτό 12 υπηκόων τρίτων χωρών έναντι αμοιβής 3.000 ευρώ για έκαστο εξ’ αυτών.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου