Τοπικές Ειδήσεις

Υψηλή αισθητική με το ζόρι

Ένα προς ένα τα μικρά ξενοδοχεία της πόλεως Ρόδου αλλάζουν χέρια και ανακαινίζονται πλήρως, διαμορφώνοντας έτσι το σκηνικό μιας εντελώς νέας εποχής για τον τόπο. Πρόκειται ίσως για τη σημαντικότερη αλλαγή στη Δωδεκανησιακή πρωτεύουσα μετά την κατασκευαστική “έκρηξη” τουριστικών καταλυμάτων της δεκαετίας του ‘70. Το νέο της πρόσωπο θα χαρακτηρίζεται από υψηλή αισθητική, 12μηνη λειτουργία πολυτελών καταλυμάτων και υπό προϋποθέσεις θα μπορεί ν’ ανταγωνιστεί τις πιο φημισμένες πρωτεύουσες της Ευρώπης.
Δεν είναι υπερβολή. Η αλλαγή προκύπτει από τις ανάγκες του κλάδου της τοπικής ξενοδοχίας.
Οι ξενοδόχοι χρειάζονται νέες κλίνες και καλούνται να επιλέξουν μεταξύ της κατασκευής μιας νέας μονάδας κάπου στη Νότια Ρόδο, είτε να εξαγοράσουν και να ανακαινίσουν πλήρως ένα μικρό ξενοδοχείο στο κέντρο της πόλεως. Άλλες επιλογές δεν υπάρχουν, καθώς πια σημειώθηκε “τέλος” στα διαθέσιμα, αξιοπρόσεκτα οικόπεδα σε ακτίνα 50 km από την κορυφή του νησιού.

Οι μεγάλες ανακαινίσεις
Τα ξενοδοχεία της πόλεως Ρόδου που “απολαμβάνουν” εκ βάθρων ανακαινίσεις είναι δύο:
Το “Acandia”, επί της οδού Ηρώων Πολυτεχνείου (μετά το τουρκικό προξενείο), που παρέμεινε με κλειστές τις πόρτες επί 14 χρόνια.
Πρόσφατα, η μετοχική σύνθεση της ιδιοκτήτριας εταιρείας άλλαξε και πλέον κύριοι μέτοχοι είναι οι κ.κ. Απόστολος Ασπράκης και Παναγιώτης Κολεγιάννης.
Οι εργασίες ανακαίνισης έχουν ήδη ξεκινήσει για τα 90 δωμάτια του κεντρικού ξενοδοχείου.
«Κάνουμε ριζική ανακαίνιση, διότι τα ξενοδοχεία αυτής της σειράς είναι ηλικίας 50 χρόνων και είναι αδύνατο να κρατήσουμε το οτιδήποτε από την αρχική μονάδα» εξήγησε στη “δημοκρατική” ο κ. Απόστολος Ασπράκης. Πρώτος στόχος είναι το ξενοδοχείο, ως κατάλυμα τεσσάρων αστέρων, να είναι έτοιμο να υποδεχθεί επισκέπτες τον προσεχή Μάιο.
«Αμέσως μετά τη σαιζόν θα προχωρήσουμε στην επέκταση του ξενοδοχείου, με την ανέγερση νέας πτέρυγας στο παρακείμενο οικόπεδο και έτσι η συνολική του δυναμικότητα θα φτάσει τα 150 δωμάτια».
Ίδιας κλίμακας ανακαίνιση δέχεται και το πρώην ξενοδοχείο “Κυπριώτης” που έχοντας περάσει στην ιδιοκτησία του ομίλου Σταματιάδη λειτουργεί πλέον με την επωνυμία “Rhodos Horizon Blu”.
Πρακτικά πρόκειται για ένα έργο που ξεκίνησε πέρυσι στους κοινόχρηστους χώρους και συνεχίζεται το φετινό χειμώνα στα δωμάτια. Στην ολοκλήρωσή του το “Rhodos Horizon Blu” θα είναι ένα πραγματικό κόσμημα, όπως ακριβώς και το “αδελφάκι” του, το “Rhodos Horizon City” (πρώην Constantin) που πια ανήκει στον ίδιο όμιλο και από πέρυσι εντυπωσιάζει με την υψηλή του αισθητική.

Μεγάλοι
αγοραστές
για μικρές μονάδες
Belvedere, Rhodes Beach Hotel 33, Constantin, Bella Vista, Agla, Kypriotis, Acandia, Kamiros είναι μόνο μερικά από τα ξενοδοχεία πόλεως που στην τελευταία πενταετία άλλαξαν χέρια, ανακαινίσθηκαν πλήρως και μετονομάστηκαν. Ήδη, έχει γίνει γνωστό πως ο όμιλος Esperia Group της οικογένειας Βασιλάκη προχώρησε στην απόκτηση ενός ακόμα μικρού, γνωστού ξενοδοχείου, στην περιοχή Νιοχώρι, το οποίο και πρόκειται να μετατρέψει σε boutique hotel.
Ο ίδιος όμιλος πρόσφατα είχε προχωρήσει στην εξαγορά του ξενοδοχείου Bellevue Suites (πρώην Bella Vista) του Βίκτωρα Ρέστη, που πλέον φέρει τα διακριτικά του ομίλου Esperia. Επίσης, κατά την τρέχουσα περίοδο βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις για την εξαγορά τριών, μικρών ξενοδοχείων του κέντρου της Ρόδου από έναν κεντρικό ξενοδοχειακό όμιλο.

Σε αυτά θα πρέπει να συνυπολογιστούν όλα εκείνα τα κτήρια που επί χρόνια ήταν εγκαταλελειμμένα και μετετράπησαν σε boutique hotels (άνω των 12 δωματίων – σουιτών).
Μεταξύ αυτών ξεχωρίζουν τα: Elakati, Island Dreams, Island Boutique και το Cook’s Club (δίπλα στο Ελλη) που μετά την κατάρρευση του Thomas Cook μετονομάσθηκε σε “More Meni City Beach”. Το τελευταίο ανήκει στον Κωακό όμιλο Γαβριήλ Καραθωμά, που δέχθηκε σοβαρό χτύπημα από την πτώχευση του βρετανικού κολοσσού.
Ακόμα πιο μικρά boutique (λιγότερα από 10 δωμάτια – σουίτες) στο κέντρο της Ρόδου έχουν γίνει ουκ ολίγα και όλα είναι αξιόλογα: Spervery, Niohori Elite, Koukos, Efchi 1904, Sanyan, Faces Art και πολλά άλλα.
Πρέπει να σημειωθεί ότι αρκετά από τα καταλύματα αυτά λειτουργούν καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους και μάλιστα με αξιοσημείωτες πληρότητες στη διάρκεια του χειμώνα.

Αλλάζουν ή βουλιάζουν
Στην πράξη πρόκειται για μια γενική αναβάθμιση των τουριστικών καταλυμάτων του κέντρου, που με τη σειρά του δημιουργεί σοβαρό ανταγωνισμό μεταξύ των υπολοίπων, κοντινών ξενοδοχείων. Τα ανακαινισμένα έχουν στα σίγουρα κερδίσει την προσοχή των tour operators, αλλά και προβολές σε καλές θέσεις από τους online operators (booking κλπ) λόγω των φίλτρων αναζήτησης.
Πρέπει να σημειωθεί ότι στις 15 Ιανουαρίου λήγει η προθεσμία υποβολής προτάσεων για τον Αναπτυξιακό Νόμο. Συνεπώς, την άνοιξη θα ανακοινωθεί ποιες άλλες μονάδες έχουν ενταχθεί στις ευνοϊκές του διατάξεις για μερική ή ολική ανακαίνιση υποδομών και ανανέωση εξοπλισμού.
Αυτό σημαίνει πως όλες οι υπόλοιπες μονάδες που δεν έχουν ανακαινισθεί και αναβαθμιστεί ενεργειακά (με θερμοπροσόψεις και αλλαγή κουφωμάτων), δυνητικά θα βρεθούν σε δύσκολη θέση. Η ανάγκη για αλλαγή θα τους επιβληθεί τόσο επιτακτικά, ώστε θα είναι αδύνατο να την αποφύγουν. Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θα αναγκαστούν οι μικροξενοδόχοι να ακολουθήσουν, διότι σε αντίθετη περίπτωση θα οδηγηθούν στο να πωλούν το δωμάτιο τόσο φθηνά, ώστε θα είναι αδύνατο να καλύψουν τα λειτουργικά και φορολογικά έξοδά τους.

Αναπόφευκτη η
αναβάθμιση του κέντρου
Όταν το ένα μετά το άλλο τα ξενοδοχεία αναβαθμίζονται αισθητικά και το ρίσκο των επενδυτών θα μεγαλώνει, ταυτόχρονα θα αυξάνεται η πίεση προς τη Δημοτική Αρχή για την εν γένει αναβάθμιση της περιοχής. Ηχορύπανση, καθαριότητα, εικόνα των δημόσιων κτηρίων, αστυνόμευση, κυκλοφοριακό, στάθμευση, ξεχασμένο πράσινο και όλα τα άλλα χρονίζοντα προβλήματα θα απαιτήσουν άμεσες λύσεις.
Στον αντίποδα, μια εξαιρετικά αισθητικά αναβαθμισμένη περιοχή θα δώσει πρόσθετη αξία στις τιμές “πόρτας” των καταλυμάτων, θα προσελκύσει ακόμα περισσότερους επισκέπτες που θα θέλουν να πληρώσουν κάτι παραπάνω για τη διαμονή τους, θα τονώσει την αγορά, θα βοηθήσει στην αύξηση των εμπορικών τιμών των ακινήτων (οι αντικειμενικές είναι ήδη υψηλές στο κέντρο) και επίσης θα κάνει την περιοχή πιο όμορφη για τους μονίμους κατοίκους της.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου