Ειδήσεις

Θεσπίζεται εβδομάδα «σχολικών διακοπών»

Η δημιουργία μίας εβδομάδας διακοπών για τα εκπαιδευτικά ιδρύματα και κυρίως τα σχολεία κατά τη χειμερινή τουριστική περίοδο συμφωνήθηκε στην προχθεσινή σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, με στόχο την ενίσχυση του εσωτερικού τουρισμού. Πληροφορίες συγκεκριμένα αναφέρουν ότι το σχετικό αίτημα που είχαν θέσει εδώ και δύο χρόνια η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων (ΠΟΞ) και ο Σύνδεσμος των εν Ελλάδι Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων (Hatta) έγινε δεκτό από τον πρωθυπουργό και εντός του Ιανουαρίου αναμένεται η επίσημη ανακοίνωσή του. Αυτό που απομένει είναι η διευθέτηση κάποιων λεπτομερειών, ενώ οι πρώτες σκέψεις προβλέπουν ότι η νέα αυτή εβδομάδα αργίας για τα σχολεία θα είναι «κινούμενη» και συνέχεια κάθε φορά της Καθαρής Δευτέρας.

Πέραν όμως αυτού του αιτήματος στη συνάντηση συζητήθηκαν και μία σειρά δέκα προτάσεων του ΣΕΤΕ:

 • Μείωση ΦΠΑ ακτοπλοΐας στο 6,5% για επιβάτες, 13% για αυτοκίνητα. Μείωση ΦΠΑ τελών μαρίνων στο 6,5%.
  Χορήγηση βίζας Σένγκεν πολλαπλών χρήσεων.
 • Ανοιγμα από 01.04.14 έως 31.10.14 των σημαντικότερων αρχαιολογικών χώρων και μουσείων (90% της συνολικής επισκεψιμότητας) 08:00 – 20:00.
 • Ταχεία επίλυση του προβλήματος επαρκούς και σε λογικό κόστος χρηματοδότησης των υγιών ή βιώσιμων τουριστικών επιχειρήσεων, από το τραπεζικό σύστημα, ώστε να επιτευχθεί το αναγκαίο ελάχιστο επίπεδο επενδύσεων των 3 δισ. ευρώ κατ’ έτος.
 • Συμπλήρωση επενδυτικού νόμου, σε πιο εξειδικευμένο επίπεδο για τον τουρισμό.
 • Αμεση χαρτογράφηση των μαρίνων και τουριστικών λιμένων και επίσπευση των διαδικασιών ιδιωτικοποίησής τους.
 • Δημιουργία συντονιστικής επιτροπής σε επίπεδο πόλης για την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη με σκοπό την άμεση δημιουργία ενός ημερολογίου «flagship» εκδηλώσεων και τουριστικών διαδρομών.
 • Μείωση χρεώσεων αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος» με παράταση της σύμβασης.
 • Χορήγηση ελληνικού διαβατηρίου σε κατοίκους εκτός Ευρωζώνης που επενδύουν 1 εκατ. ευρώ, π.χ., σε ομόλογα ελληνικού Δημοσίου, και τα διακρατούν για μία δεκαετία.
 • Προτάσεις ΟΟΣΑ: Εμπεριέχουν θετικές προτάσεις αναγκαίων μεταρρυθμίσεων, αλλά και ορισμένες επικίνδυνες, εάν υιοθετηθούν απορρυθμίσεις, που μπορεί να οδηγήσουν σε πτώση της ποιότητας.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου