Τοπικές Ειδήσεις

Θα καταθέσουν νέα πρόταση στη δημοτική αρχή Ρόδου οι καταστηματάρχες της Nέας Aγοράς

Σε νέο κύκλο εισέρχεται η υπόθεση με τους καταστηματάρχες της Νέας Αγοράς, οι οποίοι την επόμενη εβδομάδα επανέρχονται με νέα πρόταση προς την δημοτική αρχή Ρόδου.
Σύμφωνα με πληροφορίες και όπως έχει ήδη γράψει η «δ», ο Σύλλογος Καταστηματαρχών Νέας Αγοράς διά του προέδρου του κ. Παναγιώτη Κατσιδώνη, έχει προσφύγει σε ένδικα μέσα ώστε να διασφαλίσει την παραμονή τους στα καταστήματά τους.
Πρόκειται για 60 επιχειρήσεις (οι οποίες απασχολούν 300 περίπου εργαζόμενους) που επικαλούνται το υπάρχον νομικό πλαίσιο ώστε να παραμείνουν στα καταστήματά τους, ζητώντας την ανανέωση των συμβολαίων τους –τα οποία, κανονικά λήγουν στο τέλος του 2018.
Όπως δήλωσε πρόσφατα στην «δ» ο κ. Κατσιδώνης: «Επιδιώξαμε σύνθεση απόψεων, με διάλογο και τεκμηριωμένα επιχειρήματα. Είμαστε άνθρωποι της καθημερινότητας, με προβλήματα και υποχρεώσεις, που αγωνιζόμαστε -όπως όλοι μας- να τα διεκπεραιώσουμε. Όσοι έχουμε απομείνει στην Νέα Αγορά, είμαστε συνεπέστατοι στις υποχρεώσεις μας προς τον Δήμο Ρόδου.
Δυστυχώς οι προτάσεις που κατατέθηκαν από το Δήμο Ρόδου ήταν ανεδαφικές και μη εφαρμόσιμες, αναγκάζοντάς μας να επιλέξουμε ανάμεσα σε αργό ή ακαριαίο εργασιακό θάνατο».
Παράλληλα, δηλώνουν αποφασισμένοι να στηρίξουν κάθε δημιουργική – ειλικρινή συνθετική πρόταση, που θα βοηθά τη λειτουργία των καταστημάτων μας και τη βιωσιμότητα των κτιριακών εγκαταστάσεων της Νέας Αγοράς και την ανάδειξή της αλλά και να συγκρουστούν με όσους συνειδητά τους ‘εμπαίζουν’.
«Αν η δημοτική αρχή είχε προχωρήσει στη μίσθωση των καταστημάτων που εκκενώθηκαν εδώ και τρία περίπου χρόνια, θα είχε εισπράξει ποσό ύψους 2εκ. ευρώ. Τώρα, προχωρούν σε άλλη λύση. Μας πρότειναν ουσιαστικά να μείνουμε με τα ίδια μισθώματα για τρία (συν τρία) χρόνια μέσα στα μαγαζιά μας, στο κτήριο που θα έχει μετατραπεί σε εργοτάξιο. Δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε σε κάτι τέτοιο. Ο νομικός μας εκπρόσωπος κ. Αποστολάς, έχει αναλάβει να διερευνήσει το νομικό πλαίσιο και να διαπιστώσει αν μπορεί να γίνει παράταση των μισθώσεων χωρίς αυτό να θεωρηθεί παράβαση καθήκοντος από τη δημοτική αρχή. Είμαστε κάθετα αντίθετοι στη μίσθωση της Νέας Αγοράς σε ιδιώτη» όπως είπε ο κ. Κατσιδώνης.
Πάντως, ο ίδιος ο δήμαρχος Ρόδου κ. Φώτης Χατζηδιάκος ερωτηθείς επανειλημμένως για το θέμα, εμφανίζεται κατηγορηματικός λέγοντας πως δεν υπάρχει άλλο περιθώριο από το υπάρχον νομικό πλαίσιο. Γι αυτό και αναγκαστικά, με το τέλος του 2018, ο Δήμος Ρόδου θα πρέπει να προχωρήσει σε σειρά εξώσεων προς τους επιχειρηματίες της Νέας Αγοράς (έκδοση πρωτοκόλλων διοικητικής αποβολής).
Ερωτηθείς χτες, από την «δ» ο νομικός σύμβουλος του Δήμου Ρόδου, κ. Δήμος Μουτάφης ξεκαθάρισε: «Εμείς ό,τι είχαμε να κάνουμε το κάναμε. Τώρα, περιμένουμε το επόμενο βήμα από τους καταστηματάρχες. Ό,τι λέει η σύμβαση, αυτό θα γίνει».
Ο κ. Χατζηδιάκος, φαίνεται να κρατάει «κλειστά» τα χαρτιά του. Επιμένει ότι μπορεί να βρεθεί λύση η οποία μάλιστα, θα είναι προς όφελος και των δύο πλευρών: και των επιχειρηματιών και του Δήμου Ρόδου.
Θυμίζουμε ότι το ιστορικό της υπόθεσης με τα συμβόλαια των καταστηματαρχών της Νέας Αγοράς, ξεκίνησε επί δημαρχίας κ. Στάθη Κουσουρνά (2014), όταν πάρθηκε μια απόφαση για ανανέωση των μισθωμάτων για 12 χρόνια.
Τα συμβόλαια «πάγωσαν» μέχρι και που διεξήχθησαν οι εκλογές και εκλέχθηκε η νέα δημοτική αρχή Ρόδου. Ο κ. Χατζηδιάκος, ακύρωσε την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, έφερε νέα πρόταση για ανανέωση συμβολαίων για τρία χρόνια και όσοι ήταν οικονομικώς τακτοποιημένοι, προχώρησαν σε ανανεώσεις των συμβολαίων τους (2015 για τρία χρόνια).
Το διοικητικό συμβούλιο του Συλλόγου των Καταστηματαρχών, τάχθηκε υπέρ της πρότασης και δέχτηκαν την ανανέωση. Ωστόσο, οι όροι δεν τους έβρισκαν σύμφωνους και προσέφυγαν στο πολυμελές και στο ΣτΕ –όπου και οι αποφάσεις, εκκρεμοδικούν. Τα συμβόλαια λήγουν κανονικά στις 31.12.2018.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου