Ειδήσεις

«Σταματημένο τραίνο» η κυβέρνηση στην Ειδομένη -Βαριές οι απώλειες

Μέσω του λιμανιού Κόπερ στη Σλοβενία διακινούνται τα προϊόντα της Hewlett-Packard που χρησιμοποιούσε ως πύλη εισόδου στην Ευρώπη τον Πειραιά. Παραμένει το μπλόκο στο σιδηροδρομικό δίκτυο στην Ειδομένη, ενώ η κυβέρνηση αδρανεί. Τεράστιες ζημιές σε μεταφορείς-εξαγωγείς.

Με το σιδηροδρομικό δίκτυο να παραμένει μπλοκαρισμένο στο ύψος της Ειδομένης, το αρμόδιο υπουργείο Υποδομών να παραπέμπει στο …Ταμείο Ιδωτικοποιήσεων (βασικό μέτοχο της ΤΡΑΙΝΟΣΕ) και τους μεταφορείς να έχουν σηκώσει τα χέρια ψηλά, η κατάσταση θυμίζει πλέον τραγέλαφο.

Μάλιστα, οι πρώτες επιπτώσεις γίνονται αισθητές στον Πειραιά, λίγες ημέρες πριν την υποβολή δεσμευτικών προσφορών για τον ΟΛΠ , καθώς τα φορτία της αμερικανικής Hewlett-Packard (HP) οδεύουν προς την Ευρώπη μέσω Σλοβενίας.

.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μολονότι οι Κινέζοι της Cosco εξακολουθούν να στηρίζουν τον Πειραιά οι αμερικανοί αποφάσισαν να στραφούν προς το Κόπερ ώστε να φτάνουν εγκαίρως τα προϊόντα της HP στην Κεντρική Ευρώπη.

Όπως είχε γράψει προ ημερών το Euro2day.gr, αρκετά στελέχη της αγοράς μεταφορών στοιχημάτιζαν πως το μπλόκο του σιδηροδρομικού δικτύου στην Ειδομένη θα οδηγήσει στο «σπάσιμο» συμβολαίων μεταφοράς προϊόντων μέσω Πειραιά προς την Ευρώπη. Τώρα φαίνεται πως κερδίζουν το στοίχημα, με πρώτη απώλεια (προσωρινή, ελπίζουν στην αγορά) την HP, η έλευση της οποίας είχε διαφημιστεί δεόντως. Σημειώνεται πως αντίστοιχα «χρυσά» συμβόλαια έχουν υπογραφεί και με άλλες πολυεθνικές όπως η Sony.

Ταυτόχρονα, ο αποκλεισμός των εξαγωγών μέσω του σιδηροδρομικού δικτύου έχει προκαλέσει σοβαρότατα προβλήματα και σε ελληνικές εταιρείες οι οποίες βλέπουν τα προϊόντα τους να περιμένουν επί… εβδομάδες στα σύνορα με τα Σκόπια. Ακόμα πιο δυσάρεστο είναι το γεγονός ότι ουδείς γνωρίζει πότε θα ανοίξει η σιδηροδρομική γραμμή.

Ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα δημιουργούνται σε βιομηχανίες οι οποίες περιμένουν πρώτες ύλες από το εξωτερικό και τα βαγόνια έχουν σταματήσει εδώ και δύο εβδομάδες στην πλευρά των Σκοπίων. Για παράδειγμα, εγκλωβισμένοι παραμένουν περίπου 700 τόνοι υδροχλωρικού και θεϊκού οξέως για βιομηχανίες όπως η Coca Cola 3E, η Αθηναϊκή Ζυθοποία, αλλά και η ΔΕΗ και η ΕΥΔΑΠ.

Τεράστιες παραγγελίες ξυλείας, χαρτιού κ.λπ. έχουν, επίσης, εγκλωβιστεί στα σύνορα.

Υπενθυμίζεται πως στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γ. Μουζάλας είχε υποστηρίξει πως η επίλυση του προβλήματος είναι θέμα 4 – 5 ημερών. Η προθεσμία τριών ημερών που είχε δοθεί γραπτώς την περασμένη Πέμπτη στους μετανάστες εξέπνευσε την Κυριακή και μόνο μερικές εκατοντάδες ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση να επιβιβαστούν στα λεωφορεία ώστε να επιστρέψουν στην Αθήνα.

euro2day.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου