Ικανοποιημένος τόσο από την έκβαση της φετινής τουριστικής σεζόν όσο και από τα αποτελέσματα της έκθεσης του Λονδίνου για την περιοχή μας, αλλά και αισιόδοξος, ταυτόχρονα, για την επόμενη τουριστική περίοδο, εμφανίσθηκε χτες, σε συνέντευξη Τύπου, ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος.
«Επιστρέφουμε από την World Travel Market –την μεγαλύτερη έκθεση στο Λονδίνο με την οποία ξεκινάει κάθε σεζόν για τις τουριστικές εκθέσεις- με πολύ καλύτερη εικόνα από αυτή που είχαμε για την Αγγλία. Είναι ένα ορόσημο για την τουριστική βιομηχανία σε όλο τον κόσμο. Και στην φετινή, η Περιφέρειά μας έδωσε το παρών δίνοντας την ευκαιρία στα 22 συνολικά νησιά, να προβληθούν. Πήγαμε με μια αγωνία γιατί η αγορά της Αγγλίας (ειδικά) μας ανησυχούσε λόγω της συζήτησης για το Brexit, η οποία έχει προκαλέσει και μια πολύ μεγάλη πολιτική αναστάτωση, την συζήτηση για την προσφυγή σε πρόωρες εκλογές και βεβαίως, την κατάρρευση του μεγάλου ταξιδιωτικού οργανισμού Thomas Cook. Αυτά είναι τα τρία στοιχεία που μας έκαναν να είμαστε κάπως… ‘κουμπωμένοι’ σε ό,τι αφορά την αγγλική αγορά. Ωστόσο, επιστρέφουμε με πολύ καλύτερη εικόνα από αυτή με την οποία ξεκινήσαμε. Το λέω αυτό διότι η αγγλική αγορά, μας έδειξε πολύ καλύτερα στοιχεία από αυτά που περιμέναμε. Δηλαδή, περιμέναμε ένα ‘πάγωμα’ αλλά τελικά, δεν το συναντήσαμε. Αντιθέτως, βρήκαμε ένα πολύ μεγάλο ενδιαφέρον από όλους τους ταξιδιωτικούς οργανισμούς, το οποίο βεβαίως και οι ίδιοι το επιδεικνύουν για τα νησιά μας. Σε ό,τι αφορά την κατάρρευση της Thomas Cook, αποτελεί μια σεισμική κατάσταση για την τουριστική αγορά και προφανώς, θα αλλάξει η δομή της αγοράς αυτής –δεν θα είναι ποτέ ξανά η ίδια. Μέσα σε κάθε κίνδυνο, όμως, υπάρχει και η ευκαιρία. Για τα νησιά μας, είναι η ευκαιρία να αλλάξει λίγο το μίγμα, να βελτιωθεί δηλ. μεταξύ τσάρτερ – πτήσεων ή επιβατών που είναι οργανωμένοι σε γκρουπ και μεμονωμένων επιβατών. Είναι μια παλιά συζήτηση για την Ρόδο και την Κω αφού έχουν αυτά τα χαρακτηριστικά», είπε ο περιφερειάρχης.
ΜΕΓΑΛΟ ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΑΠΟ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ
«Τα πράγματα, κυλούν εξαιρετικά ομαλά κι αυτό γιατί υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για τα σλοτς που είχε η Thomas Cook. Είναι μεγάλοι οι ταξιδιωτικοί οργανισμοί που ενδιαφέρονται και μία εταιρεία π.χ. έχει αυξήσει μέχρι σήμερα, την ζήτηση κατά 25% προς την Κω και κατά 12% προς την Ρόδο. Πιστεύω πως τα ποσοστά θα αυξηθούν κι άλλο στην πορεία», είπε ο περιφερειάρχης.
Αναφερόμενος στην φιλοσοφία της ΠΝΑι σε ό,τι έχει να κάνει με την προβολή στις χώρες που μας ενδιαφέρουν, θα είναι ‘πιο επιθετική – εμείς, είπε, στρέφουμε το ενδιαφέρον και τις δράσεις μας σε διαδικτυακή προβολή και μεμονωμένα και σε συνεργασία με ευρωπαϊκούς τουριστικούς οργανισμούς. Και πρόσθεσε ότι «η σεζόν του 2018 ήταν μια ιστορικά εξαιρετική σεζόν και παρά τα όσα γράφτηκαν και ελέχθηκαν για το 2019, νομίζω πως τελικά, επιβεβαιωθήκαμε, χωρίς να γινόμαστε κήρυκες της καταστροφολογίας (πράγμα σύνηθες από κάποιους) καθώς τα στοιχεία του Οκτωβρίου, δείχνουν ότι ήταν ο καλύτερος που είχαμε ποτέ για τα νησιά και ειδικά για την Ρόδο».
ΣΚΛΗΡΗ ΓΛΩΣΣΑ
ΣΤΟΥΣ ‘ΜΙΖΕΡΟΥΣ’
Ο κ. Χατζημάρκος χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα για κάποιους που αρέσκονται στην καταστροφολογία λέγοντας πως «δυστυχώς, όλη αυτή η μιζέρια που παράγεται στο εσωτερικό, μεταφέρεται και στο εξωτερικό. Το μόνο που καταφέρνουν, είναι να υπονομεύουν το μέλλον του τόπου. Την πρώτη μέρα της έκθεσης στο Λονδίνο ο Έλληνας υπουργός τουρισμού, είχε συνέντευξη Τύπου σε όλα τα διεθνή ΜΜΕ και τα αγγλικά. Ήμασταν εκεί ο ΣΕΤΕ, η ΠΟΞ, το ΞΕΕ και στις πρώτες 5 ερωτήσεις, οι 2 αφορούσαν αναπαραγωγή της μιζέριας που γίνεται εδώ… Στον δημόσιο διάλογο, αυτά που εμείς βάζουμε προσπαθούμε να είναι με ψύχραιμο τρόπο χωρίς να υποσκάπτουμε το μέλλον των νησιών μας» ανέφερε.
Ο περιφερειάρχης επικεντρώθηκε στον ‘ιστορικά καλύτερο Οκτώβριο’ που μόλις έκλεισε για την περιοχή μας, που αποτελεί την απάντηση για την προσπάθεια της επιμήκυνσης.
«Στο 2020 μπαίνουμε, έχοντας την δουλειά που έχει γίνει στα νησιά μας, από όλους (εργαζόμενους, συμμετέχοντες στην τουριστική βιομηχανία από κάθε κλάδο, πράκτορες, ξενοδόχους, τοπική αυτοδιοίκηση κ.λπ.) Η δική μας δουλειά είναι να προβάλλουμε πάντα θετικά τον τόπο μας, να αναδεικνύουμε τα πλεονεκτήματά του και να περνάμε όσο το δυνατόν πιο σωστά μηνύματα στους δυνητικούς επισκέπτες».
«ΣΗΜΕΡΑ, ΔΗΛΩΝΩ
ΑΙΣΙΟΔΟΞΟΣ…»
«Αν και είναι ακόμη νωρίς, σήμερα δηλώνω αισιόδοξος –κυρίως λόγω των αποτελεσμάτων από την Αγγλία» είπε ο κ. Χατζημάρκος, ενώ αναφερόμενος, τόσο στις αεροπορικές θέσεις που αναμένεται να καλυφθούν συντομότερα από ό,τι περιμέναμε, παρά τις απώλειες της Thomas Cook, είπε: «Η αγορά μας, δείχνει ωριμότητα. Η συγκυρία σε ό,τι έχει να κάνει με την εικόνα της χώρας είναι γενικά, καλή. Στόχος της ΠΝΑι είναι πλέον να επαναλάβει τις επιτυχίες των περασμένων ετών. Το 2019 κλείνει με τον καλύτερο τρόπο. Η ΠΝΑι έχει παρουσία παντού και όλες τις μάχες: βρέθηκε στο Λονδίνο με 22 νησιά, στην Αθήνα για το Marathon Expo (αθλητικός τουρισμός) με 11 νησιά και ακολουθεί η Philoxenia στην Θεσσαλονίκη, με 25 νησιά. Καμιά άλλη Περιφέρεια δεν έχει κάνει τόσα πολλά πράγματα. Το μέλλον μας, διαμορφώνεται με δικές μας αποφάσεις. Το Νότιο Αιγαίο είναι από μόνο του μια κατηγορία με όλους τους δείκτες. Τα στοιχεία αποδεικνύουν πως κάτι γίνεται σωστά σε αυτό τον τόπο…», υπογράμμισε.
ΣΧΟΛΙΟ
ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ
Απαντώντας σε ερώτηση, αν ανησυχεί για το ζήτημα του προσφυγικού, ο κ. Χατζημάρκος ήταν κατηγορηματικός:
«Φοβήθηκα παλιά στο τέλος του 2015, τότε που πήρα και την μεγάλη απόφαση να κατεβάσω αυτή την συζήτηση! Είναι ένα πολύ μεγάλο θέμα, απασχολεί όλα τα ευρωπαϊκά κράτη και βλέπετε πως και τα εκλογικά αποτελέσματα, δείχνουν ότι η επιρροή του προσφυγικού – μεταναστευτικού είναι πολύ σημαντική. Π.χ. η άνοδος των ακροδεξιών σχηματισμών σε πολλές χώρες. Εμείς, κρατάμε την δική μας υπεύθυνη στάση χωρίς κραυγές, ψύχραιμα και διαχειριζόμαστε το θέμα. Χωρίς κορώνες, συνεργαζόμενοι με την εκάστοτε κυβέρνηση με σταθερή διάθεση συνεργασίας για το καλύτερο των νησιών μας. Θέλω να κάνουμε την δουλειά μας με σοβαρότητα. Η χώρα κινδυνεύει από τον άκρατο λαϊκισμό. Η συζήτηση έχει επικεντρωθεί στο Βόρειο Αιγαίο –όπου συγκεντρώθηκε το μεγαλύτερο μέρος των προσφύγων και μεταναστών και όχι στο Νότιο Αιγαίο» είπε.
Τέλος, ο κ. Χατζημάρκος ανακοίνωσε πως θα συμμετάσχει στην γ.σ. της ΠΕΔ και αργότερα, την επόμενη Τετάρτη, στην ΕΝΠΕ για την ανάδειξη νέου δ.σ.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ