Συνέντευξη στη
Μαρία Χονδρογιάννη

«Οραμα μου για την σύσταση της οργάνωσης η Ρόδος για τη Ζωή είναι η ανάδειξη των διαχρονικών αξιών της τοπικής κοινωνίας. Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι οι αξίες αυτές αποτελούν πολιτισμικό κεφάλαιο του τόπου, που οφείλουμε εμείς οι πολίτες να υπηρετήσουμε και να διαφυλάξουμε».
Το όραμα που τον οδήγησε στη σύσταση της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης “Η Ρόδος για τη Ζωή” περιγράφει, σε συνέντευξή του στη “δ”, ο γνωστός κτηματομεσίτης κ. Σάββας Σαββαΐδης.
«Η αλληλεγγύη, η κοινωνική προσφορά, η στήριξη των αδύναμων, είναι στοιχεία κοινωνιών που έχουν ψηλά αξιακά συστήματα. Ιδιαίτερα, η προστασία με κάθε τρόπο του υπέρτατου αγαθού της υγείας και εν τέλει της ίδιας της ζωής αφορά στους πολίτες αυτών των κοινωνιών. Αλήθεια ποιός δε θα ήθελε να ζει και να εργάζεται σ’ έναν τόπο που οι πολίτες του έχουν την ευαισθησία να νοιάζονται ο ένας για τον άλλο;», αναρωτιέται ο κ. Σαββαΐδης.
Ο κ. Σαββαΐδης τονίζει ότι δεν του προκάλεσε έκπληξη η μεγάλη ανταπόκριση των πολιτών στην συγκέντρωση της περασμένης Κυριακής (1η Νοεμβρίου) στην πλατεία Δημαρχείου γιατί η τοπική κοινωνία αγκάλιασε από την πρώτη στιγμή την πρωτοβουλία του.
«Ήδη από την προηγούμενη μέρα της εκδήλωσης είχαμε πιάσει το στόχο των €31.734 που χρειάζονται για την αγορά του υπερηχοτομογράφου μαστού. Την επομένη της εκδήλωσης πραγματοποιήσαμε την παραγγελία. Το μηχάνημα αναμένεται να το έχουμε στη Ρόδο σε σαράντα μέρες», δηλώνει ο κ. Σαββαΐδης.

Η συνέντευξη του κ. Σάββα Σαββαΐδη, αναλυτικά:
• Η συγκέντρωση της περασμένης Κυριακής σημείωσε τεράστια επιτυχία. Αναμένατε τόσο μεγάλη ανταπόκριση των πολιτών στο κάλεσμα της οργάνωσης η «Ρόδος για τη Ζωή»;
Προσωπικά δεν μου προκάλεσε έκπληξη η μεγάλη ανταπόκριση του κόσμου. Από την πρώτη χρονιά η τοπική κοινωνία αγκάλιασε με θέρμη την πρωτοβουλία, την στήριξε ενεργά με αποτέλεσμα από τους 2.500 συμμετέχοντες το 2010 να φτάσουμε στους 9.000 της περασμένης Κυριακής.
• Έχει αγοραστεί το σύγχρονο ιατρικό μηχάνημα που ήταν ο στόχος της εκδήλωσης δηλαδή συγκεντρώθηκαν οι απαιτούμενοι πόροι;
Ήδη από την προηγούμενη μέρα της εκδήλωσης είχαμε πιάσει το στόχο των €31.734 που χρειάζονται για την αγορά του υπερηχοτομογράφου μαστού. Την επομένη της εκδήλωσης πραγματοποιήσαμε την παραγγελία. Το μηχάνημα αναμένεται να το έχουμε στη Ρόδο σε σαράντα μέρες.
• Τι απαντάτε σε εκείνους που σχολίασαν αρνητικά τη μεγάλη επιτυχία της εκδήλωσης που έγινε την περασμένη Κυριακή, υπογραμμίζοντας πως σε άλλες περιστάσεις, όπως για παράδειγμα για την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών του ΦΠΑ, δεν υπήρξε ανταπόκριση;
Δε νομίζω ότι κάποια σχόλια που είδα κι εγώ είχαν να κάνουν με την ίδια την εκδήλωση. Ο προβληματισμός είχε να κάνει με την ικανότητα ή εν προκειμένω την αδυναμία των οργανωμένων επαγγελματικών φορέων να κινητοποιήσουν την τοπική κοινωνία.
• Για ποιό λόγο πιστεύετε ότι η εκδήλωση έχει τόσο μεγάλη απήχηση στον κόσμο;
Η εκδήλωση έχει όντως πρωτοφανή απήχηση σε πανελλήνιο επίπεδο. Φαίνεται πως έχει ξαφνιάσει ευχάριστα για τρεις πρωτοποριακούς λόγους:
– Είναι απολύτως αυτόνομη και ανεξάρτητη. Δεν ζητάει ούτε λαμβάνει επιχορηγήσεις. Δε στέλνουμε προσωπικές προσκλήσεις πόσω μάλλον προσκλήσεις σε “επισήμους”. Ολοι είναι ευπρόσδεκτοι με την ιδιότητα του απλού πολίτη. Με αυτό τον τρόπο έχουμε αποφύγει την “χρήση” της εκδήλωσης για την προώθηση της όποιας προσωπικής ή πολιτικής ατζέντας. Αν έχετε παρατηρήσει, η Ρόδος για τη Ζωή είναι η μόνη φιλανθρωπική εκδήλωση στη Ρόδο, ίσως και στην Ελλάδα, χωρίς ομιλίες!
– Είμαστε επίσης αντίθετοι με την παρουσία εμπορικών σημάτων δηλαδή με την “εμπορική εκμετάλλευση” της εκδήλωσης. Προς τιμήν των επιχειρήσεων του νησιού μας αυτή η πολιτική έχει γίνει απόλυτα σεβαστή από την πρώτη χρονιά και σήμερα πλέον το σύνολο των εξόδων για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης (πχ εμφιαλωμένα νερά, αφίσες, μουσικός εξοπλισμός, βραβεία κλπ) καλύπτεται ανώνυμα από συμπολίτες μας επιχειρηματίες.
– Ο σκοπός αφορά στη δωρεά συγκεκριμένου ιατρικού εξοπλισμού ο οποίος επιλέγεται από τους ίδιους του γιατρούς. Το μηχάνημα προεπιλέγεται με βάση τα τεχνικά και οικονομικά κριτήρια που θέτουν οι γιατροί και παραδίδεται προς χρήση στο Γενικό Νοσοκομείο της Ρόδου μέσα σε δύο μήνες από την εκδήλωση. Δεν καταλήγει στις αποθήκες!
• Πόσες εκδηλώσεις έχουν πραγματοποιηθεί και ποιά η μέχρι τώρα συνεισφορά σας στο Γενικό Νοσοκομείο της Ρόδου;
Η πρώτη εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στις 10 Οκτωβρίου του 2010. Εκτοτε πραγματοποιείται κάθε χρόνο μέχρι σήμερα. Ειδικότερα έχουν δωρηθεί και χρησιμοποιούνται στο Γενικό Νοσοκομείο της Ρόδου τα παρακάτω μηχανήματα:
2010 Δερματοσκόπιο.
2011 Χειρουργικός εξοπλισμός προστατεκτομής.
2012 Υστεροσκόπιο
2013 Κολονοσκόπιο
2014 Ρινολαρυγγοσκόπιο
2015 Υπερηχοτομογράφος μαστού
Αξίζει να αναφέρουμε ότι με τα παραπάνω μηχανήματα πραγματοποιήθηκαν συνολικά 2.500 σχεδόν εξετάσεις – επεμβάσεις και διαγνώσθηκαν έγκαιρα 150 περιπτώσεις εμφάνισης καρκίνου.
• Ποιό ήταν το όραμα που σας ώθησε στην δημιουργία της οργάνωσης η «Ρόδος για τη Ζωή»;
Η ανάδειξη των διαχρονικών αξιών της τοπικής κοινωνίας της Ρόδου. Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι οι αξίες αυτές αποτελούν πολιτισμικό κεφάλαιο του τόπου που οφείλουμε εμείς οι πολίτες να υπηρετήσουμε και να διαφυλάξουμε. Άλλωστε η αλληλεγγύη, η κοινωνική προσφορά, η στήριξη των αδύναμων είναι στοιχεία κοινωνιών που έχουν ψηλά αξιακά συστήματα. Ιδιαίτερα, η προστασία με κάθε τρόπο του υπέρτατου αγαθού της υγείας και εν τέλη της ίδιας της ζωής αφορά στους πολίτες αυτών των κοινωνιών. Αλήθεια ποιός δε θα ήθελε να ζει και να εργάζεται σ’ έναν τόπο που οι πολίτες του έχουν την ευαισθησία να νοιάζονται ο ένας για τον άλλο;
• Υπήρξε όμως κάποιος συγκεκριμένος λόγος που σας παρακίνησε το 2010 να αναλάβετε την πρωτοβουλία;
Αν θυμάμαι καλά, πρέπει να ήταν Μάιος του 2010 όταν μου έκανε μεγάλη εντύπωση η εικόνα στο διαδίκτυο από έναν φιλανθρωπικό αγώνα δρόμου με το όνομα Race for Life . Ιδιαίτερα μου έκανε μεγάλη εντύπωση το ομοιόμορφο χρώμα στα μπλουζάκια και το χαμόγελο και ο ενθουσιασμός των συμμετεχόντων. Το μήνυμα που σου έδινε εκείνη η εικόνα ήταν τόσο δυνατό, θετικό, αισιόδοξο ακριβώς αυτό που χρειαζόταν η Ρόδος στα μέσα του 2010. Να θυμίσω το αρνητικό κλίμα μιζέριας και εσωστρέφειας που απέπνεε η τοπική κοινωνία λόγω της έναρξης της μεγάλης οικονομικής κρίσης. Κλίμα βαρύ, όλοι εναντίον όλων. Αρνητικός πρωταγωνιστής στα πρωτοσέλιδα το Νοσοκομείο Ρόδου για τις ελλείψεις του. Δικαιολογημένη η αγωνία του κόσμου όταν μάλιστα το Νοσοκομείο και οι δημόσιες υπηρεσίες υγείας μια πόλης είναι ο καθρέφτης του κοινωνικού της επιπέδου. Μάλιστα όλα αυτά παραμονές της τουριστικής σεζόν. Η ιδέα, της διοργάνωσης ενός αγώνα δρόμου έστω και μικρού σε μέγεθος θα μπορούσε να σπάσει το φαύλο κύκλο της μιζέριας και της άρνησης και να μεταφέρει ένα μήνυμα αισιοδοξίας και θετικής ενέργειας στην ίδια την πόλη. Αρχικά βέβαια η πρωτοβουλία, η “ιδέα”, θεωρήθηκε από τους περισσότερους “φορείς”, με τους οποίους μοιράστηκα την ιδέα, ουτοπία, χάσιμο χρόνου. Οι περισσότεροι με απέτρεψαν θεωρώντας a priori ότι ο Ροδίτης είναι πολίτης αδιάφορος, απορροφημένος στα καθημερινά του προβλήματα. Άλλωστε πολλές προσπάθειες είχαν γίνει μέχρι τότε χωρίς αποτέλεσμα. Όμως μέσα μου σκεφτόμουν ότι δε μπορεί να είναι ακριβώς έτσι, όλοι εδώ έχουμε μεγαλώσει, στη θαλπωρή της ελληνικής οικογένειας, με γονείς και παππούδες που μας ανέθρεψαν σωστά, χωρίς διλήμματα για το τι είναι σωστό και τι λάθος, με κώδικες αξιών που δεν έχουν αλλάξει δεκαετίες τώρα. Αρκεί να βρίσκαμε έναν τρόπο να τις επαναφέρουμε στην επιφάνεια, να δώσουμε στις αξίες φωνή! Θα μπορούσε Η Ρόδος για τη Ζωή να γίνει η αφορμή;
Με πείσμα και τύχη τη γνωριμία μια μικρής ομάδας ανθρώπων με τις ίδιες ευαισθησίες, την ίδια αγάπη για τον τόπο, με ενθουσιασμό και έμπνευση παρασύραμε ο ένας τον άλλο και εν τέλει αποφασίσαμε με μπόλικο θράσος να οργανώσουμε την πρώτη εκδήλωση στη μεγαλύτερη πλατεία του νησιού, την πλατεία Δημαρχείου! Στόχος 500 άτομα. Αποτέλεσμα 2.500 κόσμος! Η συνέχεια είναι βέβαια γνωστή.
• Μέχρι τώρα η δράση της οργάνωσης έχει εστιαστεί σε ζητήματα που αφορούν την κάλυψη των αναγκών στον τομέα της υγείας. Γιατί;
Θεωρώ ότι όταν μπορεί κανείς να είναι πολύ αποτελεσματικός αν επικεντρωθεί σ’ ένα μόνο αντικείμενο. Εμείς επιλέξαμε να συνδράμουμε το Νοσοκομείο της Πόλης μας με αντικαρκινικές δράσεις. Είναι ένας τομέας της υγείας που μπορείς με ελάχιστα χρήματα να σώσεις στην κυριολεξία ζωές. Φανταστείτε ότι πρόκειται για εξοπλισμό που κοστίζει από 5.000 έως 32.000 ευρώ και τον οποίο δεν διέθετε το Νοσοκομείο.Άλλωστε στο νησί μας υπάρχουν αξιόλογες πρωτοβουλίες εθελοντισμού και χαρισματικών συμπολιτών μας που καλύπτουν εξαιρετικά πολλούς άλλους τομείς δράσεων. Νιώθω για παράδειγμα περήφανος για τον τρόπο που ανταποκρίθηκε το νησί μας στο κάλεσμα των εθελοντών για την άμεση βοήθεια και στήριξη των προσφύγων.
• Κάθε χρόνο ο πήχης μπαίνει ψηλότερα. Ποιός θα είναι ο στόχος για την Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2016;
Η αλήθεια είναι ότι μετά τη φετινή επιτυχία δε γίνεται για το επόμενο έτος ο στόχος να είναι ο ίδιος ή μικρότερος! Τους επόμενους μήνες θα συζητήσουμε με τους γιατρούς του Νοσοκομείου και θα δούμε από κοντά τις ανάγκες που θα μπορούσαμε να καλύψουμε. Είναι τέτοιος ο ενθουσιασμός των εθελοντών αλλά και της ίδιας της τοπικής κοινωνίας για την εκδήλωση, που μου φαίνεται μονόδρομος η αύξηση του στόχου για το 2016.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ