Ειδήσεις

Δυσαρέσκεια από Μαξίμου για υπουργούς

Η σκληρή πραγματικότητα υλοποίησης της δύσκολης συμφωνίας που υπέγραψε με εταίρους και δανειστές ενεργοποιεί, ενάμιση μήνα μετά τις εκλογές, φυγόκεντρες δυνάμεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης, που εκδηλώνονται με αποστασιοποιήσεις, δυσαρέσκειες, προσωπικές στρατηγικές, ομαδοποιήσεις, και απειλούν να θέσουν σε δοκιμασία τον κυβερνητικό βηματισμό, ενώ καταγράφεται και δυσαρέσκεια για συγκεκριμένους υπουργούς, οι οποίοι μάλιστα είναι επιφορτισμένοι με κρίσιμους τομείς όσον αφορά την υλοποίηση της συμφωνίας.

Σε παρατεταμένη πηγή ενόχλησης για το πρωθυπουργικό περιβάλλον εξελίχθηκε το θέμα της εξεύρεσης ισοδύναμων μέτρων για την επιβολή ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση. «Ενα θέμα που θα μπορούσαμε να το έχουμε κλείσει άμεσα, και επικοινωνιακά να βγούμε κερδισμένοι, σέρνεται για περισσότερο από ενάμιση μήνα και μας προκαλεί διαρκώς φθορά», παραδέχεται στενός συνεργάτης του κ. Αλέξη Τσίπρα. Η ενόχληση που προκλήθηκε από τη θεωρούμενη ως «ατυχή» αναφορά του υπουργού Παιδείας, Νίκου Φίλη, έχει δώσει τη θέση της σε δυσαρέσκεια για τους χειρισμούς, ιδιαίτερα κατά τις τελευταίες ημέρες, του υπουργείου Οικονομικών. Εκεί αποδίδονται από κύκλους του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος οι σχεδόν καθημερινές διαρροές πληροφοριών για υποτιθέμενα ισοδύναμα, τα οποία, καθώς δημοσιοποιούνται χωρίς να έχουν συμφωνηθεί με τους εκπροσώπους των θεσμών, διαψεύδονται ή ανακαλούνται και δίδεται η εικόνα ότι η κυβέρνηση πελαγοδρομεί χωρίς να παράγει αποτέλεσμα.

Η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, που «καίει» την κυβέρνηση, η οποία επείγεται για εκταμίευση της υποδόσης των 2 δισ., φαίνεται ότι υπαγορεύει προσωπικές στρατηγικές σε αρκετά κυβερνητικά στελέχη, που θεωρούν ότι θα πληγεί η εικόνα και η πολιτική παρουσία τους συνολικά από τους επώδυνους συμβιβασμούς στους οποίους εκτιμούν ότι θα υποχρεωθεί τελικά η κυβέρνηση, ακόμη και σε θέματα που έθεσε ως «κόκκινες γραμμές». Ετσι, μόνον τυχαία δεν θεωρείται η διακριτική αποστασιοποίηση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη, από το προσκήνιο και ο αυστηρός περιορισμός του στα ζητήματα που είναι της άμεσης αρμοδιότητάς του, όπως η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και η προώθηση της ατζέντας κοινωνικής πολιτικής της κυβέρνησης, η οποία έχει θετικό πρόσημο. Από τους χειρισμούς στη διαπραγμάτευση για το θέμα των «κόκκινων» δανείων και την προστασία πρώτης κατοικίας δείχνει να τηρεί αποστάσεις και ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης, συνεργάτες του οποίου εμφανίζονται να επισημαίνουν με νόημα ότι η δήλωση περί «έντιμου συμβιβασμού» στο εν λόγω ζήτημα, που παραπέμπει σε υποχώρηση της κυβέρνησης από τις αρχικές δεσμεύσεις της, έγινε από τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Ενόχληση Μαξίμου

Στο μικροσκόπιο του Μαξίμου έχει μπει και ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, ο οποίος έχει την ευθύνη χειρισμού της επόμενης δύσκολης πρόκλησης για την κυβέρνηση, της μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού. Η ενόχληση του κ. Τσίπρα για τις κινήσεις του υπουργού Εργασίας διατυπώθηκαν πρόσφατα, εξαιτίας της δημοσιοποίησης του πορίσματος της Επιτροπής Σοφών για το ασφαλιστικό, από το οποίο η κυβερνητική ηγεσία έσπευσε να αποστασιοποιηθεί αναφέροντας ότι δεν τη δεσμεύει και ότι θα φέρει τη δική της πρόταση σύντομα.

Ο κ. Νίκος Φίλης, ο οποίος διατηρεί την εμπιστοσύνη του κ. Τσίπρα, τείνει να εξελιχθεί σε μόνιμη πηγή πρόκλησης μίνι κρίσεων, καθώς έχει βρεθεί στο προσκήνιο από τις εκλογές και μετά αρκετές φορές, εξαιτίας των δηλώσεών του για «πενταροδεκάρες» όσον αφορά τον ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, για «εύπορο και προνομιούχο πρωθυπουργό» και, πιο πρόσφατα, με την άποψη που διατύπωσε για τη γενοκτονία των Ποντίων.

Μέσα σε αυτό το κλίμα δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη η δημόσια τοποθέτηση του βουλευτή Γιάννη Μιχελογιαννάκη, ο οποίος κάλεσε τον πρωθυπουργό να διαλύσει την παρέα της Αίγινας και των Τζουμέρκων, δήλωση που «ακουμπάει» το πολύ στενό πρωθυπουργικό περιβάλλον, την ομάδα του Μαξίμου και τους κ. Αλέκο Φλαμπουράρη, Νίκο Παππά, Δημήτρη Τζανακόπουλο, αλλά και την κυβερνητική εκπρόσωπο, Ολγα Γεροβασίλη. Παρά το γεγονός ότι πρόκειται για μεμονωμένη δήλωση, θεωρείται ότι εκφράζει ένα αρνητικό κλίμα που έχει αρχίσει να διαμορφώνεται στην Κοινοβουλευτική Ομάδα αλλά και στο κόμμα, καθώς από διευρυνόμενο αριθμό στελεχών θεωρείται ότι η κορυφή της κυβέρνησης, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις, λειτουργεί ερήμην τους.

Σε όλα αυτά θα πρέπει να προστεθούν τα σαφή δείγματα αποστασιοποίησης του κ. Πάνου Καμμένου και των ΑΝΕΛ, που αποτυπώθηκαν με την απόφαση του μικρού κυβερνητικού εταίρου να καταψηφίσει στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής τη ρύθμιση για τη φορολόγηση της μπίρας και με την επίθεση του κ. Καμμένου στον υπουργό Παιδείας, με επίκεντρο το θέμα της ποντιακής γενοκτονίας. Κυβερνητικές πηγές θεωρούν ότι απλώς οι ΑΝΕΛ στα συγκεκριμένα ζητήματα υπερασπίσθηκαν την ατζέντα τους, παραμένει ωστόσο το δεδομένο των πρώτων ρωγμών στην κυβερνητική συνεργασία.

Καθημερινή

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου