Ειδήσεις

«Ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο θα είναι η επόμενη κυβέρνηση αλλά πιθανό να έχει και αυτοδυναμία»!

«Το καλύτερο θα ήταν να οριστεί από την κυβέρνηση η ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών. Δεν υπάρχουν όμως τέτοιες ευαισθησίες  και όλα δείχνουν πως μετά τις διαδικασίες για την ανάδειξη του Προέδρου της Δημοκρατίας θα οδηγηθεί η χώρα σε εθνικές εκλογές. Ο ΣΥΡΙΖΑ προχωρά με σημαντικές και συγκεκριμένες προτάσεις».
Αυτό υπογράμμισε  χθες,  ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Πάνος Σκουρλέτης, που ήρθε στη  Ρόδο για να παρουσιάσει τις θέσεις του κόμματος κυρίως για την στήριξη  της ελληνικής οικονομίας.
Σε συνέντευξή τύπου ο κ. Πάνος  Σκουρλέτης υπογράμμισε πως ο  ΣΥΡΙΖΑ θα είναι η επόμενη κυβέρνηση αφού έχει δυναμική που συνεχώς διευρύνεται.
Με αφορμή τη συνεδρίαση του Eurogroup ο κ. Σκουρλέτης δήλωσε πως δεν ξημέρωσε διαφορετική ημέρα για  τη χώρα.
«Δεν  ξημέρωσε διαφορετική ημέρα  για τη χώρα  και δεν είμαστε εκτός  μνημονίου. Αυτό δεν είναι μάλλον στις προθέσεις της κυβέρνησης. Η συζήτηση αφορά νέα μέτρα και μας οδηγεί σε μια νέα μνημονιακή φάση.  Δεν μπορούν να ισχυρίζονται πως προχωράμε καλύτερα και να θέτουν  σε εφαρμογή νέους  νόμους  που θα δημιουργήσουν μεγαλύτερα προβλήματα στους εργαζόμενους. Δεν γίνεται να μιλάμε για έξοδο από την κρίση και να ετοιμάζεται νέο ασφαλιστικό σύστημα που δεν θα  συνάδει με τη λογική της κοινωνικής ασφάλισης. Όλα αυτά επιβεβαιώνουν πως η κυβέρνηση δεν έχει σχέδιο εξόδου και συζητά με τους δανειστές τον νέο τρόπο επιτήρησης της χώρας. Νομιμοποιείται όμως να υπογράψει συμφωνίες που θα δεσμεύσουν τη χώρα  για τις επόμενες δεκαετίες;», αναρωτήθηκε ο κ. Σκουρλέτης.
Σχετικά με το λόγο της  επίσκεψής του στη Ρόδο, ο κ. Σκουρλέτης  δήλωσε, πως ήρθε για να παρουσιάσει τις βασικές δεσμεύσεις του κόμματος για τον τομέα της οικονομίας.
«Έχουν πραγματοποιηθεί πάνω από 400 εκδηλώσεις και ανοικτές συνελεύσεις σε όλη τη χώρα. Επικοινωνούμε με τους πολίτες και ακούμε τις απόψεις τους. Εγκαθιδρύουμε μια νέα σχέση μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και της κοινωνίας. Το κόμμα όχι μόνο θα είναι η επόμενη κυβέρνηση, αλλά πιθανό θα έχει και αυτοδυναμία. Η σημερινή  κυβέρνηση έχει εξαντλήσει το πολιτικό της κεφάλαιο. Όσο παρατείνεται αυτή η   κατάσταση δυσαρμονίας ανάμεσα στο  λαό και την ασκούμενη πολιτική η χώρα θα είναι σε μια  ιδιόρρυθμη κατάσταση  αβεβαιότητας.  Εμείς παρουσιάσαμε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας το σχέδιό  μας.  Η κυβέρνηση κινήθηκε στην αντίθετη λογική παρά τα επιχειρήματα για συνεννόηση και συναίνεση. Ο κ. Α.  Σαμαράς δυσκολεύεται να παραστεί και  στις συνεδριάσεις της Βουλής. Έχει καταργηθεί με δική του ευθύνη «η ώρα του πρωθυπουργού». Έτσι αντιλαμβάνεται τις σχέσεις με τα υπόλοιπα πολιτικά κόμματα», είπε ο κ. Σκουρλέτης και κατηγόρησε την κυβέρνηση πως  διχάζει και δημιουργεί τεχνητή όξυνση για να ανακόψει την δυναμική του ΣΥΡΙΖΑ.
«Εμείς δεν θα τους ακολουθήσουμε. Με εμπιστοσύνη στην ωριμότητα του ελληνικού λαού θα καταθέσουμε  το αίτημά μας για να πάμε  συντεταγμένα σε εκλογές.  Δεν επεξεργαστήκαμε «μεταξύ μας» τη δέσμη  μέτρων που παρουσιάσαμε. Ήταν αποτέλεσμα διαβουλεύσεων  με φορείς και σωματεία. Ακούσαμε παρατηρήσεις και δεχθήκαμε προτάσεις. Είναι η πρώτη φορά που κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης με εμπεριστατωμένο τρόπο καταθέτει προτάσεις για  όλα  τα καυτά προβλήματα. Οι  προτάσεις μας είναι και  κοστολογημένες. Η ανακοίνωσή τους διαμόρφωσε την πολιτική ατζέντα. Είναι τέτοιες οι δεσμεύσεις προς τους δανειστές που οι ρυθμίσεις  τις οποίες  εφαρμόζει η κυβέρνηση  είναι πολύ κατώτερες των περιστάσεων. Είναι όμηρος των βασικών της επιλογών. Έχει κλείσει τον κύκλο της. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει εισέλθει σε νέα φάση. Βασικό του στήριγμα είναι η εμπιστοσύνη του κόσμου. Η συγκυρία τώρα είναι καλύτερη από ό,τι πριν από δύο ή τέσσερα χρόνια», δήλωσε ο κ. Σκουρλέτης.
Σε ερώτηση, πως θα οδηγήσει ο ΣΥΡΙΖΑ τη χώρα σε αναπτυξιακή πορεία και αν πράγματι υπάρχουν χρήματα  για να βγει η χώρα από το μνημόνιο, ο κ. Σκουρλέτης δήλωσε :
«Το θέμα δεν είναι να γίνονται αλλαγές προσώπων στην κυβέρνηση. Το ζητούμενο είναι η αλλαγή πολιτικών. Ο ΣΥΡΙΖΑ έρχεται ως δύναμη ανατροπής  της παρούσας πολιτικής. Στόχος είναι να ξηλωθούν οι εφαρμοστικοί νόμοι  και να ξεκινήσει διαπραγμάτευση  για τις δανειακές συμβάσεις. Η Ελλάδα έγινε πειραματόζωο της ΕΕ και  υφίσταται  μεγάλα βάρη. Είναι απαραίτητο να ξεφύγουμε από τον «μνημονιακό κορσέ».  Έχουμε καταθέσει τις απόψεις μας και διαμορφώσαμε δέσμη μέτρων. Οι  προηγούμενοι έφεραν την τρόικα και με την  πολιτική τους συνέβαλαν στα σημερινά αδιέξοδα.  Χρειάζεται να διαμορφωθούν συμμαχίες στην ΕΕ. Αν η Ευρώπη δεν εφαρμόσει διαφορετική στρατηγική θα το βρει μπροστά της. Δεν είναι μόνο στην Ελλάδα που υπάρχει πολιτική διεργασία, που οδηγεί το ΣΥΡΙΖΑ να είναι πρώτο κόμμα και εν αναμονή κυβέρνηση.  Κάτι ανάλογο συμβαίνει και στην Ισπανία. Αυτό φοβούνται στην Ευρώπη οι κύκλοι που υπηρετούν τον ακραίο φιλελευθερισμό. Φοβούνται την πολιτική ανατροπή στην Ελλάδα που θα πυροδοτήσει  διεργασίες και στις υπόλοιπες χώρες. Όσο η ΕΕ δεν αποβάλλει την πολιτική της ακραίας  λιτότητας θα είναι στα όρια της αρνητικής ανάπτυξης γεγονός που θα έχει ως αποτέλεσμα να διακυβεύεται η μετέπειτα πορεία της».
Σχετικά με τη διαγραφή του χρέους, ο κ. Σκουρλέτης δήλωσε:
«Δεν είναι βιώσιμο το χρέος στο σημερινό του μέγεθος. Αυτό λένε και αυτοί που θέλουν να μείνουν τα πράγματα ως έχουν. Το χρέος αξιοποιήθηκε ως σκιάχτρο για να  εφαρμοσθούν  πολιτικές  στο όνομα  της μείωσής του, που σκόπευαν να ρίξουν τα βάρη της κρίσης στον κόσμο της εργασίας. Αυτό είναι το αποτέλεσμα.  Το θέμα της διαγραφής του μεγαλύτερου μέρους είναι εκ των ουκ άνευ. Είναι ο βασικός στόχος. Δεν μπορεί να επιτευχθεί όμως από τη μια ημέρα στην άλλη. Δεν θα γίνει και μονομερώς. Να μην συγχέουμε το μνημόνιο με το χρέος. Άλλο τα μνημόνια και άλλο η διαπραγμάτευση  με τους εταίρους.  Σε άλλη βάση  ποτέ δεν υπήρξε διαπραγμάτευση. Πρέπει να γίνουν αλλαγές στις κυρίαρχες πολιτικές χωρίς να υποτιμώνται οι δυσκολίες.Αυτά που θα πετύχει  μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ  θα είναι πολύ περισσότερα και προς όφελος το λαού».

Με αφορμή το συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στο Σύνταγμα, ο κ. Σκουρλέτης άσκησε κριτική στο ΚΚΕ:
«Οι  ανθενωτικές λογικές που υπηρετούνται από την σημερινή ηγεσία του ΚΚΕ  δεν έχουν βοηθήσει στην ανάπτυξη και  δεν προκάλεσαν  πιο μαζικούς αγώνες. Θα βρεθούν  σε δύσκολη θέση αν είμαστε απέναντι».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

  • Γιωργος    11.11.2014 00:48

    Τοτε θα αυτοκτονησω μονος μου πρωτου με αναγκασουν να αυτοκτονησω αυτοι.

  • The Egyptian    08.11.2014 15:15

    ΟΧΙ ΡΕ ΓΑΜΩΤΟ !!!!

Σχολιασμός άρθρου