Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών δεν αρκεί για να αποσυρθούν τα capital controls από τις ελληνικές τράπεζες, υποστήριξε σε ομιλία του ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Μουρμούρας.

Σε ομιλία του χθες στην Νέα Υόρκη σε διεθνές επενδυτικό forum που διοργάνωσε η RedburnAccess o καθηγητής και υποδιοικητής της ΤτΕ, έθεσε τέσσερις προϋποθέσεις για να γίνει δυνατή η απόσυρση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων στην Ελλάδα, όπως μεταδίδει το capital.gr.

«Η ελάφρυνση του χρέους, η επαναφορά του waiver στα ελληνικά κυβερνητικά ομόλογα από την ΕΚΤ, η συμμετοχή της Ελλάδος στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης του Ντράγκι και τέλος ένα επενδυτικό σοκ», είναι οι προϋποθέσεις όπως υποστήριξε για την έγκαιρη απόσυρση των capital controls θέτοντας έτσι έμμεσα και το χρονοδιάγραμμα στο οποίο αυτό θα μπορούσε να γίνει δυνατό.

Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών τόνισε ότι είναι το πρώτο αποφασιστικό βήμα για την άρση των κεφαλαιακών ελέγχων και θα πρέπει να στοχεύει στη διατήρηση του ιδιωτικού χαρακτήρα των τραπεζών.

Επισήμανε όμως ότι για την έγκαιρη άρση τους θα βοηθήσει η ελάφρυνση του χρέους, η επαναφορά του waiver στα ελληνικά κυβερνητικά ομόλογα από την ΕΚΤ με στόχο τη συμμετοχή της Ελλάδος στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης του Draghi και τέλος ένα επενδυτικό σοκ ώστε να αποκατασταθεί πλήρως η εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία και να επιστρέψουν οι καταθέσεις στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ