Ειδήσεις

ΦΠΑ και μεταναστευτικό στη συνεδρίαση της ΠΕΔ Ν. Αιγαίου

Η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών του ΦΠΑ και το μεταναστευτικό πρόβλημα θα αποτελέσουν μεταξύ άλλων αντικείμενο συζήτησης στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Περιφερειακής Ενωσης Δήμων Νοτίου Αιγαίου, που θα πραγματοποιηθεί την επόμενη Πέμπτη 15 Οκτωβρίου στο ξενοδοχείο Τιτάνια στην Αθήνα.
Να σημειωθεί πως στη συνεδρίαση της ΠΕΔ έχουν προσκληθεί ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Γιώργος Πατούλης και στελέχη του υπουργείου Οικονομικών.
Bούληση του προέδρου της ΠΕΔ και δημάρχου Ρόδου κ. Φώτη Χατζηδιάκου είναι να κατατεθεί προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας με στόχο την ακύρωση της πράξης νομοθετικού περιεχομένου με την οποία καταργήθηκαν οι μειωμένοι συντελεστές του ΦΠΑ.
Θα στηριχθεί επίσης και η προσπάθεια που θα γίνει από τους υπόλοιπους φορείς του νησιού για την κατάθεση προσφυγής στα Ευρωπαικά Δικαστήρια.
Εξίσου σημαντικό θέμα για τους ΟΤΑ της Δωδεκανήσου εξακολουθεί να είναι το μεταναστευτικό- προσφυγικό πρόβλημα. Τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους οι αρμόδιοι φορείς δείχνουν πως στα παράλια της γειτονικής χώρας έχουν συγκεντρωθεί 2.000.000 άνθρωποι, που θέλουν να μεταναστεύσουν σε χώρες της ΕΕ.
Τις θέσεις του για το μεταναστευτικό πρόβλημα θα παρουσιάσει σε ομιλία του σε συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί στην Αίγινα, την Κυριακή 11 Οκτωβρίου, ο δήμαρχος κ. Φώτης Χατζηδιάκος.

«Η συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΠΕΔ θα πραγματοποιηθεί στις 15 Οκτωβρίου στην Αθήνα. Θα συζητηθούν σημαντικά θέματα. Επιλέξαμε να πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση στην Αθήνα για να είμαστε κοντά στα υπουργεία. Δεν σας κρύβω πως επιδιώκουμε συναντήσεις με στελέχη της κυβέρνησης που θα μπορούσαν να δώσουν λύσεις στα προβλήματα των Δήμων. Μας απασχολεί πολύ η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών του ΦΠΑ και θέλουμε να καθορίσουμε τις κινήσεις που θα κάνουμε από εδώ και στο εξής. Για το λόγο αυτό ζητήσαμε να συμμετάσχουν στη συνεδρίαση στελέχη του υπουργείου Οικονομικών και της ΚΕΔΕ. Εμείς θα συνεχίσουμε τον αγώνα για την αποκατάσταση της δικαιοσύνης στα νησιά. Οι μειωμένοι συντελεστές του ΦΠΑ είναι η μόνη νησιωτική πολιτική που ήταν σε ισχύ», δήλωσε ο γραμματέας της ΠΕΔ κ. Γιώργος Πόκκιας.
Ο κ. Πόκκιας αναφέρθηκε και στη συζήτηση που θα γίνει στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΠΕΔ για το μεταναστευτικό πρόβλημα.
«Θα συζητήσουμε επίσης στη συνεδρίαση και για το μεταναστευτικό πρόβλημα. Υπάρχει κινητικότητα σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θέλουμε να δρομολογηθούν μέτρα για την στήριξη των νησιών που έχουν δεχθεί αφόρητες πιέσεις. Στόχος είναι να περιοριστεί το φαινόμενο. Είναι ανάγκη να απορροφηθούν και πόροι από την ΕΕ για τη δημιουργία υποδομών στα νησιά», τόνισε ο γραμματέας της ΠΕΔ.
Ο κ. Πόκκιας αναφέρθηκε και στο θέμα που αφορά στο νέο ΕΣΠΑ καθώς θα πρέπει να ξεκινήσει από τους ΟΤΑ η σχετική προετοιμασία.
«Ζητήσαμε να γίνει στη συνεδρίαση της ΠΕΔ ενημέρωση των δημάρχων από στελέχη της ΚΕΔΕ για το νέο ΕΣΠΑ. Μετά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων στη Βουλή πρέπει να ετοιμαστούμε για να αξιοποιήσουμε τους πόρους και να προετοιμαστούμε καλύτερα για την ένταξη έργων και δράσεων για τα νησιά μας», εξήγησε ο κ. Πόκκιας.
Στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης της ΠΕΔ έχουν περιληφθεί τα ακόλουθα θέματα:
ΘΕΜΑ 1° : Επικύρωση πρακτικών Διοικητικού Συμβουλίου.
ΘΕΜΑ 2°: Ενημέρωση προέδρου.
ΘΕΜΑ 3°: Συζήτηση και λήψη απόφασης επί του Απολογισμού οικονομικού έτους 2014.
ΘΕΜΑ 4°: Κατάργηση μειωμένων συντελεστών Φ.Π.Α. στα νησιά του Αιγαίου.
ΘΕΜΑ 5°: Συζήτηση επί του προσφυγικού προβλήματος στα νησιά μας.
ΘΕΜΑ 6°: Ενημέρωση για την έναρξη διαδικασιών σχεδιασμού και υλοποίησης ΕΣΠΑ 2014 – 2020 & ενημέρωση για τη σύσταση και λειτουργία της Π.Ε.Α.Σ. Νοτίου Αιγαίου.
ΘΕΜΑ 7°: Συζήτηση και λήψη απόφασης σχετικά με “το ζήτημα των κατατεθεισών
ειδικών διοικητικών προσφυγών εκ μέρους κυρίως δημοτικών συμβούλων, στα πλαίσια του άρθρου 227 του Ν. 3852/2010”. (Σχετ. έγγραφο Δ. Μυκόνου).
ΘΕΜΑ 8°: Αντικατάσταση αναπληρωτή εκπροσώπου της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου, στο Δ.Σ. του Κέντρου Πρόληψης της Χρήσης Εξαρτησιογόνων Ουσιών “ΘΗΣΕΑΣ ΚΥΚΛΑΔΩΝ”, (απόφαση Δ.Σ. με αρ. 60/24-11-2014).
ΘΕΜΑ 9°: Αντικατάσταση τακτικού εκπροσώπου της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου, στην Ειδική Επιτροπή του άρθρου 152 του Ν. 3463/2006 Ν. Κυκλάδων, (απόφαση Δ.Σ. με αρ. 64/24-11-2014).
ΘΕΜΑ 10° Αντικατάσταση τακτικού εκπροσώπου της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου στο Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων (ΣΥ.ΠΟ.ΘΑ) Α.Δ.Α. χωρικής αρμοδιότητας Δωδεκανήσου Ν. Αιγαίου, (απόφαση προέδρου με αρ. 7/144/12-3-2015)
ΘΕΜΑ 11°: Έγκριση σύναψης Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου και του TEE – Τμήμα Δωδεκανήσου για το έργο “Συστηματική καταγραφή της Βιομηχανικής Κληρονομιάς Δωδεκανήσου”
ΘΕΜΑ 12°: Επικύρωση αποφάσεων προέδρου Π.Ε.Δ. με αριθμό 13, 14,15,16,17,18, 19, 20,21, 22 και 24, 25, 26, 27, 28, 29/2015 .
ΘΕΜΑ 13°: Τροποποίηση προϋπολογισμού οικ. έτους 2015.
ΘΕΜΑ 14°: Τροποποίηση συμβάσεων: α) ειδικού συνεργάτη κ. Δανελλάκη Νικόλαου για την μηχανογραφική υποστήριξη λογιστηρίου – μισθοδοσίας οικ. έτους 2015 και β) εταιρείας ΣΑΡΟΝ ΕΑΑΙΝΕ ΣΑΝΤΣ ΠΑΤΣΗ, για τον καθαρισμό των γραφείων του Τ Π. Δωδεκανήσου στη Ρόδο
ΘΕΜΑ 15°: Έγκριση εξόφλησης δαπανών λειτουργίας υπηρεσιών ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου.
ΘΕΜΑ 16°: Ορισμός τόπου επόμενης συνεδρίασης του Δ.Σ.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου