Ειδήσεις

Διατηρείται όλο το χρόνο το πρόγραμμα του ΕΟΤ Τουρισμός για όλους-Δικαιούχοι

Για ενίσχυση του προγράμματος κοινωνικού τουρισμού του ΕΟΤ, Τουρισμός για Όλους αναφέρθηκε η αναπληρώτρια Υπουργός Τουρισμού κ. Κουντουρά από το βήμα της βουλής στο πλαίσιο της ανάγνωσης των προγραμματικών δηλώσεων. Αυτό όμως που προκύπτει από την πορεία του προγράμματος τα προηγούμενα χρόνια και ιδιαίτερα στο επτάμηνο της ανάληψης του Υπουργείου από την κ. Κουντουρά μόνο για ενίσχυση δεν μπορεί να μιλά.

«Στοχεύουμε στην ενίσχυση και διεύρυνση των Προγραμμάτων Κοινωνικού Τουρισμού, Τουρισμού για Άτομα με Αναπηρίες και Τρίτης Ηλικίας . Ο Τουρισμός μπορεί να αποτελέσει και πάλι δημόσιο αγαθό για κάθε πολίτη.» ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Κουντουρά. Αυτό που δεν είπε όμως είναι ότι για μια ολόκληρη τουριστική περίοδο το πρόγραμμα δεν προκηρύχθηκε από τον ΕΟΤ καθόλου αφού το προηγούμενο πρόγραμμα έχει λήξει από τον Ιούνιο του 2014 χωρίς να έχουν ξαναδοθεί εισιτήρια κοινωνικού τουρισμού από τότε.

Το πρόγραμμα είναι σχεδόν κάθε χρόνο προϋπολογισμού 2 εκατ ευρώ και βαρύνει τον ΕΟΤ.
Δικαιούχοι είναι κάθε χρόνο οι κάτωθι:
Μόνιμοι υπάλληλοι και Συνταξιούχοι του Δημόσιου Τομέα και των Ν.Π.Δ.Δ.

Μισθωτοί ή συνταξιούχοι με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου του Δημοσίου και των ΝΠΔΔ, εφόσον δεν τους παρακρατούνται εισφορές υπέρ της τέως Εργατικής Εστίας (ΟΑΕΔ), και συνεπώς δεν είναι δικαιούχοι των Προγραμμάτων του. • Εν ενεργεία ασφαλισμένοι του Ο.Α.Ε.Ε., που ασφαλίζει ελεύθερους επαγγελματίες ή επιχειρηματίες πρώην Τ.Ε.Β.Ε. ,Τ.Σ.Α, , πρώην ΤΑΕ οι οποίοι αποδεδειγμένα δεν είναι δικαιούχοι του προγράμματος της τέως Εργατικής Εστίας .Εξαιρούνται τα μέλη του Ταμείου Νομικών (το οποίο υλοποιεί για τα μέλη του δικό του Πρόγραμμα) .

Συνταξιούχοι του Ο.Α.Ε.Ε., που ασφαλίζει ελεύθερους επαγγελματίες, ή επιχειρηματίες πρώην Τ.Ε.Β.Ε., πρώην ΤΑΕ και Τ.Σ.Α., με την προϋπόθεση ότι η συνταξιοδότηση (βάσει αρχικής απόφασης συνταξιοδότησης) καλύπτεται από ένα από τα παραπάνω ταμεία, ακόμη και αν η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη καλύπτεται από το ΙΚΑ και οι οποίοι αποδεδειγμένα δεν είναι δικαιούχοι του προγράμματος της τέως Εργατικής Εστίας(νυν δικαιούχοι ΟΑΕΔ).

Oι ασφαλισμένοι ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ και ΕΤΑΑ-ΤΣΑΥ

Οι ελεύθεροι δημοσιογράφοι του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ Β ΔΝΣΗ (πρώην ΤΑΥΣΙΤ) στους οποίους δεν γίνονται κρατήσεις για την τέως Εργατική Εστία (νυν ΟΑΕΔ) . • Οι ασφαλισμένοι στο ΝΑΤ (εν ενεργεία και συνταξιούχοι) Οι συνταξιούχοι ΤΑΠΟΤΕ (εφόσον συνταξιοδοτήθηκαν από 01/01/1978 ως 31/12/2005)

Άτομα τα οποία είναι ασφαλισμένοι της Πρόνοιας ή τα οποία λαμβάνουν επίδομα απορίας ή αναπηρίας από την Πρόνοια έστω και αν είναι ασφαλισμένοι σε άλλον ασφαλιστικό φορέα ως προστατευόμενα μέλη κύριων ασφαλισμένων δικαιούχων του Προγράμματος αυτού.

Άτομα τα οποία είναι αυτασφαλιζόμενα του Ι.Κ.Α προκειμένου να συνταξιοδοτηθούν από αυτό.

Άτομα που έχουν συνταξιοδοτηθεί από το ΙΚΑ με αυτασφάλιση και εφόσον τα περισσότερα ένσημά τους προέρχονται από την αυτασφάλιση.

Έτσι όπως γίνεται αντιληπτό όλες οι παραπάνω κοινωνικές ομάδες έχουν μείνει εκτός επιδότησης διακοπών κάτι που δεν ισχύει για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα και τους ανέργους που με το πρόγραμμα του κοινωνικού τουρισμού του ΟΑΕΔ έχουν την δυνατότητα για πάνε διακοπές είτε δωρεάν είτε με μικρή συμμετοχή, αν και αυτό το πρόγραμμα αντιμετωπίζει την απαξίωση αφού σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν τα dikaiologitika.gr στην διάθεση τους, δείχνουν ότι μόνο το 30% των ωφελουμένων χρησιμοποιεί τις επιταγές κοινωνικού τουρισμού που πήρε από τον ΟΑΕΔ.

Τον Ιούλιο ως γνωστό ο εσωτερικός τουρισμός αντιμετώπιζε ίσως το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετώπισε ποτέ με την επιβολή των capital controls να αφήνουν τους πολίτες όλο το καλοκαίρι στα σπίτια τους. Το πρόγραμμα Τουρισμός για Όλους δεν θα έλυνε το πρόβλημα αλλά ήταν μια ανάσα για τον εγχώριο τουρισμό.

dikaiologitika.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου