Ρεπορτάζ

Εχασε την μάχη έναντι της «PQH» η ΚΑΪΡ!

Με την υπ’ αριθμ. 252/2023 απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Δωδεκανήσου απορρίφθηκε η έφεση της «ΚΑΪΡ» για την ακύρωση της υπ’ αριθμ. 7/2022 οριστικής απόφασης του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Ρόδου με την οποία έγινε δεκτή η αγωγή που άσκησε εις βάρος της η υπό ειδική εκκαθάριση «Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδος ΑΕ», όπως νομίμως εκπροσωπείται από τον Ειδικό Εκκαθαριστή και συγκεκριμένα την ανώνυμη εταιρεία «PQH Ενιαία Ειδική Εκκαθάριση Α.Ε.».
Θυμίζουμε ότι με προσωρινή διαταγή που εξέδωσε το Πολυμελές Πρωτοδικείο Ρόδου διατάχθηκε η ανάκληση της από 23 Μαρτίου 2022 συντηρητικής κατάσχεσης, που επιβλήθηκε, δυνάμει της ίδιας απόφασης, στα χέρια της «Εθνικής Τράπεζας», ως τρίτης, στις υφιστάμενες και μελλοντικές καταθέσεις στον τραπεζικό λογαριασμό που τηρεί η ΚΑΪΡ στην ανωτέρω τράπεζα, μέχρι τη συζήτηση της αίτησης ανάκλησης που υπέβαλε και υπό τον όρο της καταβολής εγγυοδοσίας εκ μέρους της ποσού 5.000 ευρώ μηνιαίως στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, εντός του πρώτου πενθημέρου κάθε μήνα, αρχής γενομένης από τον Μάιο του 2022.
Δυνάμει αυτής της ως άνω αποφάσεως η «PQH» προχώρησε σε συντηρητική κατάσχεση εις χείρας τρίτων, ποσού 500.000 ευρώ δεσμεύοντας λογαριασμούς της ΚΑΪΡ σε τραπεζικά ιδρύματα.
Στην έφεση υποστηρίχθηκε ότι υπήρξε εσφαλμένη εκτίμηση του αποδεικτικού υλικού και εσφαλμένη εφαρμογή του νόμου και ότι κακώς ελήφθησαν υπόψιν ως δικαστικά τεκμήρια αποσπάσματα των ηλεκτρονικής μορφής βιβλίων της τράπεζας.
Υποστηρίχθηκε παραπέρα ότι η αγωγή έπρεπε να απορριφθεί ως αόριστη και απαράδεκτη άλλων να διαταχθεί λογιστική πραγματογνωμοσύνη.
Ισχυρίστηκε επιπλέον ότι υπήρξε εσφαλμένη κρίση ως προς την απόδειξη της ενεργητικής νομιμοποίησης της «PQH».
Την υπόθεση χειρίζεται ο δικηγόρος κ. Μηνάς Τσέρκης.
Mε την υπ’ αριθμ. 238/2023 απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Δωδεκανήσου είχε απορριφθεί ουσία και η έφεση που άσκησε η ΚΑΪΡ ΑΕ για την ακύρωση της υπ’ αριθμ. 18/2022 απόφασης του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Ρόδου με την οποία δεν έγινε δεκτή η ανακοπή που άσκησε για την ακύρωση διαταγής πληρωμής ύψους, μαζί με τόκους, 1.837.000 €.
Η ΚΑΪΡ ΑΕ, εστράφη κατά της «INTRUM HELLAS ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΔΑΝΕΙΑ ΚΑΙ ΠΙΣΤΩΣΕΙΣ» κατά της υπ’αρ. 113/2020 διαταγής πληρωμής του Δικαστή του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ρόδου.
Πρόκειται για μια διαταγή πληρωμής «μαμούθ» για οφειλές ύψους 1.754.955,72 €, εντόκως και νομίμως, από την 24η Μαΐου 2018, με το αντίστοιχο επιτόκιο υπερημερίας, σύμφωνα με τους όρους σύμβασης χρεωλυτικού δανείου καθώς και σε 3 πρόσθετες πράξεις της αρχικής σύμβασης.
Αφορά δε σε δάνεια της ΚΑΪΡ ΑΕ από την «Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδος Α.E.», την οποία διαδέχτηκε από το έτος 2012 η «ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ Α.Ε.».
Μεταξύ άλλων εξέθεσε στην ανακοπή της ότι το 2009, ο υπουργός Ανάπτυξης και Τροφίμων, λαμβάνοντας υπόψη την ανάγκη στήριξης του κλάδου του αμπελοοινικού τομέα της χώρας προκειμένου να αντιμετωπισθούν τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών, όπως των υψηλών αποθεμάτων, της πτώσης κατανάλωσης, τις χαμηλές τιμές στην πρωτογενή παραγωγή καθώς και της αδυναμίας απορρόφησης της επερχόμενης παραγωγής από τις οινοποιητικές επιχειρήσεις, εξέδωσε απόφαση, σύμφωνα με την οποία προβλέφθηκε η κατανομή ενός γενναίου κεφαλαίου (50 εκ. ευρώ) σε επιμέρους συνεταιριστικές αλλά και ιδιωτικές οινοποιητικές επιχειρήσεις σε όλη την χώρα, ώστε αυτές να αγοράσουν το σύνολο της σταφυλικής παραγωγής εκείνης της χρονιάς.
Στην ουσία δηλαδή, υποχρεώθηκαν από το κράτος, να απορροφήσουν το σύνολο της σταφυλικής σοδειάς των σταφυλοπαραγωγών σε συγκεκριμένες τιμές πλαφόν και παράλληλα, προκειμένου αυτό να επιτευχθεί, το κράτος παρεμβαίνοντας στην ιδιωτική οικονομία προς διασφάλιση και προστασία όλων των πλευρών (σταφυλοπαραγωγών αγροτών και οινοπαραγωγικών εταιρειών), αποφάσισε να τους χρηματοδοτήσει.
Ωστόσο, εν τοις πράγμασι η χρηματοδότηση αυτή, δεν μεταφραζόταν ως απευθείας, εν λευκώ χορήγηση ρευστότητας από το Δημόσιο Ταμείο, αλλά η χρηματοδότηση θα ελάμβανε χώρα με πολύ συγκεκριμένους και ειδικά προβλεπόμενους όρους τραπεζικού δανεισμού υπό την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου