Ξεκίνησαν χτες, την λειτουργία τους οι βρεφονηπιακοί σταθμοί και στο νησί της Ρόδου.
Σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Παιδείας και Προσχολικής Αγωγής κ. Στράτο Καρίκη, που μίλησε χτες στους δημοσιογράφους, η όλη προεργασία στους βρεφονηπιακούς σταθμούς, ξεκίνησε από την περασμένη εβδομάδα με το προσωπικό να έχει αναλάβει να κάνει τις απαραίτητες απολυμάνσεις και γενική καθαριότητα, έγκαιρα.
«Όλα ήταν έτοιμα για να υποδεχτούν τα παιδιά στους παιδικούς σταθμούς. Ξεκίνησαν κανονικά την λειτουργία τους και μπορούμε να πούμε πως η εικόνα, κατά την πρώτη ημέρα έναρξης της λειτουργίας τους, είναι πάρα πολύ καλή. Βέβαια αυτό δε σημαίνει ότι εμείς ως δημοτική αρχή δεν θα συνεχίσουμε τις παρεμβάσεις μας. Ομολογουμένως είναι μια δύσκολη περίοδος αφού όπως είναι γνωστό, στους β/ν σταθμούς τηρούνται πολύ αυστηρά πρωτόκολλα (με απολυμάνσεις, καθαριότητα, αντισηπτικά, μάσκες που φορούν όλοι οι εργαζόμενοι κ.λπ.) ενώ απαγορεύεται και η είσοδος, εφεξής –ακόμη και στους γονείς. Είναι απαραίτητο να τηρούνται όλοι οι κανόνες, ώστε να διασφαλίζεται η υγεία των παιδιών (και κατ’ επέκταση των γονέων, εργαζομένων κ.λπ.) Πιστεύω πως μπορούμε να λειτουργήσουμε σωστά και χωρίς προβλήματα.
Εμείς βρισκόμαστε σε συνεργασία με τον νέο διευθυντή της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Μπάμπη Ψαρά καθώς όπως είναι γνωστό, το υπουργείο δεν μας έστειλε τις ΠΡΟΚΑΤ αίθουσες. Εμείς όμως, θα λειτουργήσουμε κανονικά την προσχολική αγωγή, σε κτήρια που ήδη βρήκαμε –είτε μέσα σε υπάρχονται σχολεία, είτε ακόμη και σε παιδικούς σταθμούς όπως π.χ. στον Άγιο Νικόλαο όπου θα παραχωρήσουμε μια αίθουσα στο νηπιαγωγείο της περιοχής μέχρι να έρθει η αίθουσα ΠΡΟΚΑΤ.
»Επιπλέον, θα λειτουργήσουν κανονικά και όλα τα νηπιαγωγεία στις 14 Σεπτεμβρίου 2020 σε προκαθορισμένους χώρους –παρά το γεγονός πως θα επιθυμούσαμε να έχουμε και άλλες αίθουσες για να καλύψουμε τις ανάγκες και σε άλλες περιοχές (για δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια).
Όσον αφορά στις καθαρίστριες, ελπίζουμε ότι το αργότερο την Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου 2020 θα είναι στην θέση τους προκειμένου να ξεκινήσουν κανονικά την εργασία τους. Σε κάποια σχολεία, οι καθαρίστριες που απασχολούνταν πέρσι, δεν είναι μέσα στις λίστες των επιτυχόντων με συνέπεια να δημιουργείται πρόβλημα όπως π.χ. στην Απολακκιά και σε κάποια άλλα χωριά της Ρόδου. Πάντως, θα χρησιμοποιήσουμε ακόμη και ιδιώτη για να καλύψουμε τα κενά όπου χρειαστεί. Στο σύνολό τους οι εργαζόμενοι 4μηνης απασχόλησης είναι 41 στο σύνολό τους και σε πολλά σχολεία θα υπάρχει και δεύτερη καθαρίστρια».
Ερωτηθείς σχετικά με τις μάσκες, ο αντιδήμαρχος δήλωσε πως αναμένονται μέχρι την Πέμπτη και θα διανεμηθούν σύντομα (δύο ανά παιδί, υφασμάτινες για να μπορούν να επαναχρησιμοποιούνται).
«Είναι μια δύσκολη χρονιά, γιατί όσα μέτρα κι αν λάβουμε είναι και θέμα τύχης να μην υπάρχουν προβλήματα με κρούσματα κ.λπ. Εμείς θα τηρήσουμε αυστηρά όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα ώστε να μην κλείσουν σχολεία. Το ζήτημα της υγείας των παιδιών είναι για εμάς πάνω απ όλα ενώ οι παρεμβάσεις θα γίνονται συστηματικά και συνεχώς», τόνισε.
Όσον αφορά στα κυλικεία, ο κ. Καρίκης είπε πως δόθηκε λύση και θα λειτουργήσουν κανονικά σε όλα τα σχολεία ενώ βρίσκεται σε συνεργασία και σε συνεννόηση τόσο με τους προέδρους των σχολικών επιτροπών του Δήμου Ρόδου, πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, όσο και με τους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων, τους καθηγητές και τους προϊσταμένους πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Για τις ΠΡΟΚΑΤ αίθουσες πάντως, δεν έχει δοθεί σαφές χρονοδιάγραμμα και αναμένονται περισσότερες λεπτομέρειες αφού υπάρχουν πολλές ανάγκες για στέγαση μαθητών σε χωριά όπως π.χ. στην Λάρδο, στ Αφάντου, στην Κρεμαστή αλλά και στην πόλη της Ρόδου.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ