ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αλαλούμ-Δίδακτρα δυο ταχυτήτων για το ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση

news room 2 λεπτά ανάγνωση
Φινλανδία σχολείο

Συν­θή­κες αλαλούμ σε φρο­ντι­στή­ρια, σχολές χορού και ωδεία έχουν δημιουρ­γή­σει τα μπρος πίσω της προη­γού­με­νης κυβέρ­νη­σης και η άρνηση της υπη­ρε­σια­κής κυβέρ­νη­σης να εκδώσει Πράξη Νομο­θε­τι­κού Περιε­χο­μέ­νου για την ανα­στολή εφαρ­μο­γής του ΦΠΑ στα ιδιω­τικά εκπαι­δευ­τή­ρια και φρο­ντι­στή­ρια.

Στη συντρι­πτική τους πλειο­ψη­φία, φρο­ντι­στή­ρια και ιδιω­τικά σχολεία δεν χρε­ώ­νουν ΦΠΑ στους πελάτες τους.

Υπάρ­χουν όμως και ορι­σμέ­νοι, οι οποίοι έσπευ­σαν να σεβα­στούν τις υπο­χρε­ώ­σεις τους και να υπα­χθούν στο καθε­στώς ΦΠΑ, εντός της προ­θε­σμίας της 31ης Αυγού­στου (πριν πάρει παρά­ταση έως τις 8 Σεπτέμ­βρη και σίγουρα πριν την νέα παρά­ταση έως τις 16 Οκτώβρη), οι οποίοι εκδί­δουν τιμο­λό­για με ΦΠΑ 23%, ενη­με­ρώ­νο­ντας βεβαίως τους πελάτες τους πως αν… γυρί­σουν τα πράγ­ματα και καταρ­γη­θεί η επιβολή ΦΠΑ θα συμ­ψη­φί­σουν τη διαφορά στη συνέ­χεια.

Άλλοι, κόβουν προ­σω­ρι­νές απο­δεί­ξεις για τα ποσά που έλαβαν και ενη­με­ρώ­νουν ότι ενδε­χο­μέ­νως τα δίδα­κτρα θα προ­σαρ­μο­στούν ανα­λό­γως ΦΠΑ στη συνέ­χεια.

Στην παρούσα φάση βέβαια, ουδείς γνω­ρί­ζει τι θα γίνει.

Τα δεδο­μένα, έχουν ως εξής:

· Η κυβέρ­νηση ΣΥΡΙΖΑ, αφού πρώτα ενέταξε στο Μνη­μό­νιο την επιβολή ΦΠΑ στην ιδιω­τική εκπαί­δευση (η υπαγωγή των φρο­ντι­στη­ρίων έγινε με την πρώτη δέσμη προ­α­παι­τού­με­νων για τη συμ­φω­νία τον Ιούλιο και η υπαγωγή των ιδιω­τι­κών εκπαι­δευ­τη­ρίων με την ψήφιση του Μνη­μο­νίου τον Αύγου­στο), στη συνέ­χεια κάλεσε την υπη­ρε­σιακή κυβέρ­νηση να ανα­στεί­λει τη εφαρ­μογή του μέτρου και προ­α­νήγ­γειλε κατάρ­γησή του, εφόσον ξανα­γί­νει κυβέρ­νηση.

Μάλιστα, ο Αλέξης Τσίπρας χθες , ανα­δει­κνύ­ο­ντας το γεγονός ότι η Ν.Δ ψήφισε το συγκε­κρι­μένο μέτρο, ενέταξε την επιβολή ΦΠΑ στην ιδιω­τική εκπαί­δευση στο πλαίσιο του «ανα­γκαίου συμ­βι­βα­σμού» με τους εταί­ρους και των υπο­χω­ρή­σεων που τον συνό­δε­ψαν. Με σαφή­νεια πάντως είπε ότι, στο βαθμό που προ­κύ­ψει κυβέρ­νηση ΣΥΡΙΖΑ μετά τις εκλογές, το μέτρο δεν θα εφαρ­μο­στεί και θα ανα­ζη­τη­θούν ισο­δύ­ναμα.

· Η Ν.Δ από την πλευρά της, επίσης έχει δηλώσει ότι δεν θα εφαρ­μο­στεί το μέτρο ενώ στη γραμμή της ακύ­ρω­σης του ΦΠΑ στην εκπαί­δευση έχουν ταχθεί Ποτάμι, ΠΑΣΟΚ και ΑΝΕΛ.

· Παρά τις δια­κη­ρύ­ξεις, ο νόμος εξα­κο­λου­θεί να ισχύει. Αυτό που έγινε την περα­σμένη εβδο­μάδα δεν είναι τίποτε άλλο από μια παρά­ταση της προ­θε­σμίας υπα­γω­γής των υπό­χρεων σε καθε­στώς ΦΠΑ έως τις 16 Οκτω­βρίου. Το θέμα «καθά­ρισε» τελικά, η ΓΓΔΕ Κ. Σαβ­βαϊ­δου , καθώς η υπη­ρε­σιακή κυβέρ­νηση παρά την προ­τροπή της συντρι­πτι­κής πλειο­ψη­φίας των κομ­μά­των να ανα­στεί­λει το μέτρο, δεν ανέλαβε την ευθύνη ανα­στο­λής μιας διά­τα­ξης νόμου η οποία είχε ψηφι­στεί μόλις πριν από λίγες εβδο­μά­δες με ευρεία κοι­νο­βου­λευ­τική πλειο­ψη­φία.

Ανα­μέ­νο­ντας λοιπόν, τις απο­φά­σεις της νέας κυβέρ­νη­σης, όσοι χρε­ώ­νουν ΦΠΑ στις παρε­χό­με­νες υπη­ρε­σίες ιδιω­τι­κής εκπαί­δευ­σης και φρο­ντι­στη­ρίων προ­φα­νώς δεν είναι παρά­νο­μοι.

Ούτε και αυτοί οι οποίοι δεν χρε­ώ­νουν ΦΠΑ. Οι πρώτοι, απλώς εφαρ­μό­ζουν τον ισχύ­ο­ντα νόμο, οι δεύ­τε­ροι απλώς κάνουν χρήση της παρά­τα­σης που έχει δοθεί από τη ΓΓΔΕ. Θα υπα­χθούν έως τις 16 Οκτω­βρίου, αν δεν αλλά­ξουν τα δεδο­μένα.

Στο μεταξύ βέβαια, έχει ανοίξει ένα μεγα­λύ­τερο παρά­θυρο δια­πραγ­μά­τευ­σης του ύψους των διδά­κτρων σε σχέση με το εάν θα εκδοθεί ή δεν θα εκδοθεί από­δειξη.

euro2day.gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.