ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Υπόσχεση κέρδους από «κρυπτονόμισμα» κατέληξε σε δάνειο και εξαφάνιση χρημάτων

Δαμιανός Αθανασίου 2 λεπτά ανάγνωση
ΑΠΑΤΗ INTERNET PHISHING

• Άγνω­στος απέ­σπασε πρό­σβαση σε κινητό και τρα­πε­ζι­κούς λογα­ρια­σμούς, προ­κα­λώ­ντας ζημία 6.790 ευρώ

Μια νέα υπόθεση εξα­πά­τη­σης πολίτη με τη μέθοδο της απο­μα­κρυ­σμέ­νης πρό­σβα­σης μέσω εφαρ­μο­γής, βρί­σκε­ται πλέον στο μικρο­σκό­πιο των αρχών.

Στην Υπο­διεύ­θυνση Δίωξης και Εξι­χνί­α­σης Εγκλη­μά­των καταγ­γέλ­θηκε την 6η Αυγού­στου 2025, από έναν 46χρονο ημεδαπό, ότι στις 30 Ιουλίου δέχθηκε δια­δο­χι­κές τηλε­φω­νι­κές κλήσεις από οκτώ δια­φο­ρε­τι­κούς αριθ­μούς κινητών τηλε­φώ­νων. Κατά τη διάρ­κεια των κλήσεων αυτών, συνο­μι­λώ­ντας με άγνωστο άτομο, πλη­ρο­φο­ρή­θηκε πως ένα ψηφιακό νόμισμα που είχε αγο­ρά­σει στο παρελ­θόν έναντι 50 ευρώ είχε πλέον «απο­γειω­θεί» σε αξία, φτά­νο­ντας, υπο­τί­θε­ται, τα 47.500 ευρώ.

Ο συνο­μι­λη­τής τον δια­βε­βαί­ωσε ότι είχε τη δυνα­τό­τητα να εισπρά­ξει το ποσό αυτό, με την προ­ϋ­πό­θεση να συνερ­γα­στεί για να ολο­κλη­ρω­θεί η δια­δι­κα­σία πλη­ρω­μής. Για τον σκοπό αυτό, του ζητή­θηκε να εγκα­τα­στή­σει στο κινητό του την εφαρ­μογή ANYDESK, μέσω της οποίας παρέ­δωσε τον πλήρη απο­μα­κρυ­σμένο έλεγχο της συσκευής του στον δράστη.

Μέσω της πρό­σβα­σης που απο­κτή­θηκε, ο δράστης κατευ­θύν­θηκε στον λογα­ρια­σμό του παθόντα στην Εθνική Τράπεζα, απ’ όπου προ­χώ­ρησε στην έκδοση δανείου ύψους 5.600 ευρώ στο όνομα του θύματος. Τα χρήματα αυτά μετα­φέρ­θη­καν σχεδόν άμεσα σε λογα­ρια­σμό της Τρά­πε­ζας Πει­ραιώς με δικαιούχο άτομο του οποίου τα πλήρη στοι­χεία έχουν κατα­γρα­φεί.

Στη συνέ­χεια, ακο­λου­θώ­ντας την ίδια μέθοδο, ο δράστης απέ­κτησε πρό­σβαση και στον λογα­ρια­σμό του παθόντα στην EUROBANK, απ’ όπου εκτα­μιεύ­τηκε επι­πλέον ποσό 1.190 ευρώ προς τον ίδιο λογα­ρια­σμό Πει­ραιώς.

Συνο­λική ζημία και αντι­δρά­σεις

Ο συνο­λι­κός αριθμός των παρά­νο­μων εκτα­μιεύ­σεων ανέρ­χε­ται στα 6.790 ευρώ. Ο παθών, μόλις αντι­λή­φθηκε τι είχε συμβεί, προ­χώ­ρησε άμεσα σε αμφι­σβή­τηση των συναλ­λα­γών και ενη­μέ­ρωση των τρα­πε­ζι­κών ιδρυ­μά­των.

Η υπόθεση έχει πλέον τεθεί υπό προ­α­νά­κριση από τις αρμό­διες αρχές.

Επε­κτεί­νε­ται η δράση των ηλε­κτρο­νι­κών απα­τε­ώ­νων

Το περι­στα­τικό απο­τε­λεί ακόμη ένα παρά­δειγμα της ραγδαίας εξά­πλω­σης των ψηφια­κών απατών, όπου επι­τή­δειοι εκμε­ταλ­λεύ­ο­νται τεχνι­κές απο­μα­κρυ­σμέ­νης πρό­σβα­σης για να απο­κτούν πρό­σβαση σε ευαί­σθη­τες πλη­ρο­φο­ρίες και οικο­νο­μικά εργα­λεία, όπως τρα­πε­ζι­κοί λογα­ρια­σμοί και δάνεια. Οι δράστες κατα­φέρ­νουν να πείσουν τα θύματα μέσω πει­στι­κών σενα­ρίων, τα οποία βασί­ζο­νται είτε σε υπο­σχέ­σεις υπερ­κέρ­δους είτε σε ψευδείς ισχυ­ρι­σμούς τεχνι­κής υπο­στή­ρι­ξης ή ασφα­λι­στι­κής ανάγκης.

Έκκληση για αυξη­μένη επα­γρύ­πνηση

Οι αρχές υπεν­θυ­μί­ζουν στους πολίτες να μην παρέ­χουν ποτέ απο­μα­κρυ­σμένη πρό­σβαση σε τρίτους, να μην απο­κα­λύ­πτουν προ­σω­πικά στοι­χεία ή κωδι­κούς PIN και να επι­κοι­νω­νούν άμεσα με τις τρά­πε­ζες και την αστυ­νο­μία σε περί­πτωση ύποπτων επαφών. Η χρήση εφαρ­μο­γών όπως το AnyDesk, TeamViewer ή άλλων εργα­λείων απο­μα­κρυ­σμέ­νου ελέγχου πρέπει να γίνεται απο­κλει­στικά για επί­ση­μους και απο­λύ­τως ελεγ­χό­με­νους σκοπούς.

Η προ­α­νά­κριση βρί­σκε­ται σε εξέλιξη, ενώ εξε­τά­ζε­ται και η δια­δρομή των χρη­μά­των ώστε να εντο­πι­στούν τόσο οι τελικοί απο­δέ­κτες όσο και τυχόν συνερ­γοί που συμ­με­τεί­χαν στη διά­πραξη της απάτης.

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.