Εθνική επιτυχία, που κλείνει εκκρεμότητα δεκαπέντε ετών, χαρακτήρισε την συμφωνία για την ΑΟΖ Ελλάδας – Αιγύπτου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε δήλωσή του, στην διάρκεια της σύσκεψης που είχε με εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης και των παραγωγικών φορέων χτες το πρωί στα γραφεία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στη Ρόδο, επισημαίνοντας ότι η συμφωνία στέλνει ένα πολύ απλό μήνυμα σε όλες τις χώρες στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Στη σύσκεψη με τους τοπικούς και τους θεσμικούς φορείς του τουρισμού συμμετείχαν ο υπουργός Τουρισμού κ. Χάρης Θεοχάρης, ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος, ο υφυπουργός Τουρισμού κ. Μάνος Κόνσολας, οι βουλευτές Δωδεκανήσου της Νέας Δημοκρατίας κ.κ. Βασίλης Υψηλάντης, Μίκα Ιατρίδη και Ιωάννης Παππάς και ο δήμαρχος Ρόδου (και πρόεδρος της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου) κ. Αντώνης Καμπουράκης.
Ο κ. Γ. Χατζημάρκος δήλωσε: «Αυτό που κάνουμε φέτος είναι πρωτοφανές για τα διεθνή δεδομένα, δηλαδή ότι κάνουμε τουρισμό εν μέσω μιας τέτοιας κρίσης, της πανδημίας. Αυτή η περιοχή έχει δώσει στην χώρα νίκες και φέτος με πολύ επίπονη προσπάθεια και σχέδιο προσπαθούμε να διαχειριστούμε και το οικονομικό ζήτημα και όλα όσα επηρεάζουν τον Τουρισμό. Το δικό μου αίτημα είναι, τα χρήματα που θα πάρει η χώρα μας από την Ευρώπη να μην πάνε για να… κλείσουν τις ‘τρύπες’ του παρελθόντος. Πρέπει να χρησιμοποιηθούν για να αλλάξει η Ελλάδα…».

Ο Aντώνης Kαμπουράκης
Στην τοποθέτησή του, ο δήμαρχος Ρόδου κ. Αν. Καμπουράκης είπε και τα εξής:
«Κύριε Πρωθυπουργέ,
Είναι μεγάλη χαρά και τιμή, να σας έχουμε κοντά μας. Η παρουσία σας, επιβεβαιώνει για άλλη μια φορά, το προσωπικό ενδιαφέρον σας, για τη Ρόδο, και το ακριτικό Νότιο Αιγαίο. Κι αυτό μας δίνει δύναμη. Το να σας πω κι εγώ συγχαρητήρια, για την εξαιρετικά επιτυχημένη υγειονομική αντιμετώπιση, της πρώτης φάσης της πανδημίας, είναι το αυτονόητο. Σας τα έχει πει όλος ο κόσμος, στην κυριολεξία. Η αναβαθμισμένη διεθνής εικόνα της χώρας, επιτρέπει η προσπάθεια επανεκκίνησης να γίνεται, σε ένα περιβάλλον αυτοπεποίθησης, με πολύτιμο κεφάλαιο, την αξιοσημείωτη αποκατάσταση της εμπιστοσύνης, μεταξύ Πολιτείας, και πολιτών. Θα σας πω όμως συγχαρητήρια, για δύο ακόμη μείζονα ζητήματα, που έχουν άμεση αντανάκλαση, εδώ στα νησιά μας. Την επιτυχημένη διαχείριση του μεταναστευτικού, και την αποτελεσματική αντιμετώπιση, των προκλήσεων της Τουρκίας, στο Αιγαίο. Οι ενέργειες και οι αποφάσεις σας, μας εμπνέουν αίσθημα σιγουριάς, και ασφάλειας.
Παρά ταύτα, το τοπίο που διαμορφώνεται στην οικονομία της Ρόδου, και των νησιών μας, είναι εξαιρετικά δύσκολο. Ο τουρισμός επλήγη βαριά, από τις συνέπειες της πανδημίας, και αυτό δημιουργεί μεγάλες προκλήσεις, για τα νησιά μας. Δεν πρόκειται μόνο για τις επιχειρήσεις, και τους εργαζόμενους στον τουρισμό. Με τον ένα, ή τον άλλο τρόπο, το 95% της οικονομίας μας, εξαρτάται από τον τουρισμό. Το πλήγμα λοιπόν είναι μεγάλο, στο εισόδημα, στην απασχόληση, στη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων, στους δεσμούς συνοχής της κοινωνίας μας.
Ξέρετε πολύ καλά, πως το Ακριτικό Αιγαίο είναι αντιμέτωπο, με τα σοβαρά μειονεκτήματα της νησιωτικότητας, και του μικρού μεγέθους, της οικονομίας κάθε νησιού. Η πανδημία, όξυνε αυτά τα μειονεκτήματα, και η φετινή σεζόν, όπως διαμορφώθηκε, δεν βοήθησε στην αντιμετώπισή τους. Γι’ αυτό, η Τουριστική Ανάκαμψη, έχει “υπαρξιακή” θα έλεγα, σημασία για τη Ρόδο, και τα νησιά μας. Είναι αναγκαίο να στηριχτεί, η ρευστότητα των επιχειρήσεων. Να προστατευτεί η εργασία. Να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα του τουριστικού προϊόντος μας. Να επενδύσουμε στην προοπτική, της έξυπνης, πράσινης, και βιώσιμης ανάπτυξης. Ο Ειδικός ΦΠΑ, είναι το οξυγόνο των νησιών μας, η αφορμή της ανάπτυξής μας, και η προϋπόθεση της συνέχισης, της ανταγωνιστικότητάς μας. Ευνοϊκά Θεσμικά Μέτρα, στην λειτουργία των επιχειρήσεων, που θα απασχολούν Έλληνες εργαζόμενους, τώρα, θα διασφαλίσουν την κινητοποίηση, όλων των τοπικών συμμάχων, στην μάχη που δίνεται καθημερινά, για την επιβίωση της πατρίδας μας. Κατά Παρέκκλιση Εργαλεία, που θα τονώσουν το συγκριτικό μας πλεονέκτημα, με προϋποθέσεις περιβαλλοντικές, ενεργειακές, ποιοτικές, και κοινωνικές, είναι η στιγμή να μπουν στο τραπέζι, για να ενισχύσουν τον αγώνα, που είμαστε αποφασισμένοι να δώσουμε, για το καλό του τόπου μας, και της χώρας μας. Ναι, ο πήχης είναι πράγματι, ψηλά. Όμως, έχουμε τη βεβαιότητα, πως θα καταφέρετε και πάλι, να περάσετε από πάνω.Όπως έχετε αποδείξει επανειλημμένως, ξέρετε τι να κάνετε, τηρώντας στο ακέραιο το λόγο σας, και αναδεικνύοντας την εμπιστοσύνη, ως πολύτιμο κεφάλαιο, για την επανεκκίνηση της χώρας.
Κύριε Πρωθυπουργέ,
Έχετε δώσει δείγματα, μιας ικανής, άξιας διακυβέρνησης, που επικεντρώνεται στην ουσία, και στο μόνιμο αποτέλεσμα. Και όχι σε κάποιες εφήμερες εντυπώσεις. Γι’ αυτό και προσβλέπουμε με εμπιστοσύνη σε μια μεθοδική και οργανωμένη προσπάθεια,στήριξης του τουρισμού, με τεχνοκρατική γνώση, αλλά και υψηλό πολιτικό αισθητήριο, για την κοινωνική προσφορά του, και την εθνική σημασία του, εδώ στις εσχατιές του Αιγαίου. Θα είμαστε δίπλα, στην προσπάθειά σας. Γιατί, αυτό έχουν ανάγκη, τα νησιά μας. Σας ευχαριστώ και πάλι, που είστε κοντά μας. Μας κάνει όλους, να βλέπουμε το μέλλον με ελπίδα, και αισιοδοξία».

Ο Kυριάκος Mητσοτάκης
Αφού έκλεισε ακριβώς μία ώρα -με την τήρηση αυστηρών πρωτοκόλλων και λόγω του πολύ σφιχτού προγράμματος- η συνάντηση, κι έπειτα από τις σύντομες τοποθετήσεις των τοπικών φορέων, ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, υπογράμμισε τα εξής:
«Η διπλωματία, όταν λειτουργεί με βάση το διεθνές δίκαιο, μπορεί να φέρει αποτελέσματα. Και μόνο το διεθνές δίκαιο είναι αυτό που εγγυάται τελικά την αρμονική συνύπαρξη των λαών και την ειρηνική επίλυση των όποιων διαφορών. Και θέλω να πιστεύω ότι αυτό το μήνυμα θα το ακούσουν όλες οι χώρες στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου». Επίσης, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η «χθεσινή σημαντική εξέλιξη αναμφισβήτητα θέτει μία σφραγίδα ειρήνης, σταθερότητας αλλά και νομιμότητας στην ευρύτερη περιοχή».
«Ταυτόχρονα υπηρετεί τις πάγιες εθνικές μας επιδιώξεις. Γιατί στηρίζεται αυτή η συμφωνία, όπως και η συμφωνία που υπογράψαμε πριν από λίγες εβδομάδες με την Ιταλία, στο δίκαιο της θάλασσας. Υπογράφεται ανάμεσα σε δύο νόμιμες κυβερνήσεις χωρών. Αναγνωρίζει στα νησιά μας υφαλοκρηπίδα και κυριαρχικά δικαιώματα στις θαλάσσιες ζώνες. Και βέβαια ακυρώνει στην πράξη παράνομες συμφωνίες, όπως αυτή μεταξύ της Τουρκίας και της διοίκησης της Τρίπολης», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Δεν θα αφήσουμε απροστάτευτους τους εργαζόμενους στον τουρισμό
Αναφορικά με την στήριξη του ελληνικού τουρισμού, ο Πρωθυπουργός, αφού άκουσε πρώτα όλους τους εκπροσώπους των φορέων που πήραν μέρος στη σύσκεψη και κατέγραψε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, υπογράμμισε πως «απαιτείται να περιορίσουμε τώρα εν τη γενέσει του την νέα έξαρση την οποία έχουμε δει στα κρούσματα του κορωνοϊού, η οποία θέλω να τονίσω ότι δεν είναι κατά βάση μία εισαγόμενη έξαρση. Το λέω αυτό μετά λόγου γνώσεως γιατί γνωρίζουμε τα στοιχεία. Δυστυχώς προέκυψε από κάποιες αμέλειες και από προκλητική αδιαφορία την οποία επέδειξαν πολύ λίγοι στις υποδείξεις των ειδικών εντός της χώρας. Και για αυτό θα επιμείνουμε ότι τώρα πια που καταλάβαμε αυτό το οποίο λέγαμε από την αρχή αλλά ίσως κάποιοι δεν ήθελαν να το ακούνε, ότι ο κορωνοϊός δεν εξαφανίστηκε, είναι ακόμα μαζί μας. Αποτελεί προσωπική μου δέσμευση ότι δεν θα αφήσουμε τους εργαζόμενους στον τουρισμό ειδικά τους εποχικά εργαζόμενους απροστάτευτους στο δύσκολο χειμώνα που έρχεται. Για να μπορέσουμε με αυτό τον τρόπο να διαφυλάξουμε όσες περισσότερες θέσεις εργασίας γίνεται, να προστατεύσουμε το εισόδημα και να πάρουμε μια βαθιά ανάσα μέχρι την επόμενη τουριστική περίοδο η οποία θέλω να πιστεύω, είμαι σχεδόν σίγουρος, ότι θα είναι μια πολύ διαφορετική περίοδος από την σημερινή. Για πρώτη φορά η Κυβέρνηση αυτή έκανε ένα ορισμό εποχικότητας για να μπορέσει να δώσει πρόσθετες οικονομικές παροχές. Είπε πολύ απλά ότι όποιος έχει το 50% του τζίρου του τους τρεις μήνες του καλοκαιριού ορίζεται ως εποχική επιχείρηση. Το ίδιο θα μπορούσε να ισχύει προφανώς και για επιχειρήσεις οι οποίες δραστηριοποιούνται πιο πολύ το χειμώνα. Κάναμε, όμως, ένα πρώτο βήμα για να μπορέσουμε να οριοθετήσουμε αυτό το πρόβλημα με ένα τρόπο που να είναι οικονομικά συνεπής», σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Μητσοτάκης.

«Εγρήγορση και υγειονομική,
αλλά και οικονομική»
Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Μητσοτάκης και στο πρόγραμμα “Γέφυρα”. Συγκεκριμένα είπε: «πρόσφατα είχαμε την ευκαιρία για τους δανειολήπτες να βάλουμε σε εφαρμογή το πρόγραμμα “Γέφυρα” το οποίο είχε πάρα πολύ μεγάλη ανταπόκριση. Για πρώτη φορά θεσμοθετήσαμε ένα πρόγραμμα και για τους συνεπείς δανειολήπτες για να αποτρέψουμε τη δημιουργία “κόκκινων” δανείων στο μέλλον. Ακούω το επιχείρημα το οποίο αναφέρατε ότι ίσως μπορεί να επεκταθεί και πέραν των περιπτώσεων όπου έχουμε προσημείωση την πρώτη κατοικία. Πάντως, θεωρώ εξαιρετικά θετικό το γεγονός ότι για πρώτη φορά έχουμε ένα εργαλείο το οποίο μπορεί να καλύψει συμπολίτες μας οι οποίοι είχαν ως προσημείωση την πρώτη κατοικία τους και οι οποίοι είδαν αποδεδειγμένα το εισόδημά τους να μειώνεται πολύ σημαντικά ως αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης που συνδέεται με τον κορωνοϊό. Από εκεί και πέρα, αυτό το οποίο θέλω να σας ξαναπώ είναι ότι μέχρι που να περάσει αυτή η κρίση θα είμαστε σε απόλυτη εγρήγορση. Εγρήγορση και υγειονομική, αλλά και εγρήγορση οικονομική», τόνισε ο Πρωθυπουργός.

Το Ταμείο Ανάκαμψης
Ο Πρωθυπουργός έστειλε ενθαρρυντικά μηνύματα και για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, με όχημα το Ταμείο Ανάκαμψης. «Όταν κάνουμε το Ταμείο -θα μπορούμε να το κάνουμε σε ένα δύο μήνες από τώρα- θα έχουμε μία καλύτερη εικόνα της πραγματικής απώλειας του εισοδήματος, θα είμαστε έτοιμοι να δούμε με ποιο τρόπο μπορούμε να παρέχουμε και πρόσθετα εργαλεία στήριξης σε όσους έχουν πραγματικά πληγεί από αυτή την πρωτοφανή για τα παγκόσμια δεδομένα κρίση. Δεν έχουμε ξαναδεί κάτι αντίστοιχο τα τελευταία 100 χρόνια και εύχομαι πραγματικά να μην βρεθούμε στη θέση να ξαναδιαχειριστούμε μία τέτοια κρίση. Όπως ασχολούμαστε αυτή την εποχή με τα τρέχοντα ζητήματα της καθημερινότητας αφιερώνουμε τον ίδιο χρόνο να σχεδιάζουμε το μέλλον. Θα ξαναπώ ότι τα χρήματα τα οποία έχουμε εξασφαλίσει από την Ευρώπη είναι πάρα πολλά και είναι ίσως η τελευταία μεγάλη αναπτυξιακή ευκαιρία που έχουμε να αλλάξουμε συνολικά τη χώρα, να εκσυγχρονίσουμε τις υποδομές μας, να δώσουμε ένα πράσινο και τεχνολογικό πρόσημο στην ελληνική οικονομία. Και προφανώς αυτό είναι ένα ζήτημα το οποίο αφορά πρωτίστως και τον κλάδο του τουρισμού σε όλες του τις εκφάνσεις.
Είχαμε συζητήσει στο παρελθόν για τη δυνατότητα, παραδείγματος χάριν, να δώσουμε στα ξενοδοχεία μας πρόσθετα χρηματοδοτικά εργαλεία για να μπορέσουν να κάνουν σημαντικούς εκσυγχρονισμούς ώστε να μειώσουν το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα. Τώρα θα έχουμε πολλούς περισσότερους πόρους για τέτοιου είδους δράσεις. Και είναι ίσως μια ευκαιρία -το συζητάμε και κεντρικά με τον ΣΕΤΕ- ξενοδοχεία τα οποία ήθελαν να προβούν σε μεγάλες επισκευές να το κάνουν τώρα που ούτως ή αλλιώς η ζήτηση είναι μειωμένη. Και ταυτόχρονα εμείς θα έρθουμε με κάποιο τρόπο να προστατεύσουμε τους εργαζόμενους οι οποίοι προφανώς δεν μπορούν να εργάζονται σε ένα ξενοδοχείο το οποίο είναι κλειστό και επισκευάζεται».

Ένα σχόλιο στο Kυρ. Mητσοτάκης: «Δεν θα αφήσουμε απροστάτευτους τους εργαζόμενους στο δύσκολο χειμώνα που έρχεται»

  1. Avatar Ο/Η Σάββας λέει:

    Μα δεν είναι μόνο οι εργαζόμενοι στον τουρισμό κ. Μητσοτάκη, το λέτε και το ξαναλέτε αλλά δεν είναι μόνο αυτοί στη Ρόδο σχεδόν όλες οι κατηγορίες των επαγγελμάτων εξαρτώνται άμεσα ή έμεσα με τον τουρισμό !
    Με τέτοια σεζόν φέτος, τον χειμώνα πρέπει να στηρίξετε οικονομικά και γενναία κάθε κάτοικο του νησιού είτε αυτός είναι ξενοδοχουπάλληλος είτε ΟΧΙ ! Όλοι έχουν πρόβλημα στη Ρόδο και στα νησιά !!!!

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ