Τοπικές Ειδήσεις

Γ. Xατζημάρκος: «Πρωτοφανές στην παγκόσμια ιστορία να έχουμε τουρισμό, εν μέσω πανδημίας»

Στην αποτίμηση του πρώτου διαστήματος από το άνοιγμα της τουριστικής σεζόν εν μέσω πανδημίας, προέβησαν σε κοινή συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν χθες ο περιφερειάρχης Ν. Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος και ο δήμαρχος Ρόδου και πρόεδρος της ΠΕΔΝΑ, Αντώνης Καμπουράκης, μετά το πέρας των διαδοχικών συσκέψεων υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον υπουργό Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη με τους τοπικούς φορείς, στην αίθουσα του περιφερειακού συμβουλίου.
Το Ν. Αιγαίο, απέδειξε για μία ακόμη φορά ότι δεν βρίσκεται τυχαία στην κορυφή των τουριστικών προορισμών της χώρας, έχοντας διαχειριστεί με απόλυτη επιτυχία μέχρι τώρα την πρωτόγνωρη αυτή υγειονομική κρίση και έχοντας καταφέρει να εδραιώσει το αίσθημα ασφαλείας των ντόπιων, των φιλοξενούμενων και να προδιαθέσει θετικά τους εν δυνάμει επισκέπτες.
Όπως τόνισε ο κ. Χατζημάρκος, είναι πρωτοφανές να υπάρχει τουριστική δραστηριότητα εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού, όμως με σχέδιο και με συντονισμένες προσπάθειες το εγχείρημα αυτό στέφθηκε με επιτυχία, αφού ο αριθμός των κρουσμάτων Covid παραμένει χαμηλός και οι επισκέπτες, που έχουν επιλέξει τα νησιά του Ν. Αιγαίου είναι ευχαριστημένοι από την τουριστική εμπειρία και το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών.
Αναλυτικότερα, ο περιφερειάρχης, κ. Γιώργος Χατζημάρκος δήλωσε τα εξής: «Το εγχείρημα του να έχουμε τουρισμό εν μέσω πανδημίας είναι πρωτοφανές στην παγκόσμια ιστορία. Δεν υπάρχει προηγούμενο! Ερχόμαστε πλέον να κάνουμε μία αποτίμηση των 30 πρώτων ημερών, από το άνοιγμα της τουριστικής σεζόν την 1η Ιουλίου, όταν δηλαδή άνοιξαν τα πέντε διεθνή αεροδρόμια της περιφέρειάς μας για τις πτήσεις από το εξωτερικό.
Στο διάστημα αυτό στείλαμε το μήνυμα ότι είμαστε ένας ώριμος τουριστικός προορισμός, ότι βρισκόμαστε με την αξία μας όλα αυτά τα χρόνια στην υψηλή αυτή θέση που έχουμε κατακτήσει. Και αυτό συνέβη, επειδή σε τούτο τον τόπο, υπάρχει σχέδιο, υπάρχει ικανότητα υλοποίησης όσων σχεδιάζουμε με μεγάλη προσοχή. Συνεπώς, το Νότιο Αιγαίο έχει κερδίσει επάξια την εμπιστοσύνη των επισκεπτών του. Πόσω δε μάλλον που φέτος που η εμπιστοσύνη δεν καθορίζεται απλά από την τουριστική εμπειρία, τη φιλοξενία, το χαμόγελο, το φαγητό, τη θάλασσα, αλλά και από το υγειονομικό σχέδιο. Όσοι προορισμοί κέρδισαν ακόμη και το παραμικρό τη φετινή σεζόν, το πέτυχαν επειδή οι επισκέπτες πείστηκαν και για την υγειονομική τους θωράκιση. Καταφέραμε λοιπόν να πείσουμε σε αυτό το κομμάτι…
Μετά τα άριστα αποτελέσματα της πρώτης περιόδου της υγειονομικής κρίσης, ερχόμαστε να πούμε ότι έπειτα από 37.000 και πλέον μοριακά τεστ που διενεργήσαμε στα πέντε μας διεθνή αεροδρόμια, σε Ρόδο, Κω, Κάρπαθο, Μύκονο και Σαντορίνη, μόλις 12 επισκέπτες βρέθηκαν θετικοί στον Covid-19.
Στο Νότιο Αιγαίο ο αριθμός κρουσμάτων παραμένει διψήφιος. Και προφανώς πρόκειται για ένα θετικό αποτέλεσμα εάν αναλογιστεί κανείς ότι εκατοντάδες χιλιάδες τουριστών διακινούνται στα νησιά μας. Δεν μιλάμε μόνο για τους 250.000 επισκέπτες που έφθασαν στα πέντε αεροδρόμια με διεθνείς πτήσεις. Ένας μεγάλος αριθμός άνω των 100.000 αφίχθησαν με πτήσεις εσωτερικού μέσω του “Ελευθέριος Βενιζέλος”. Αυτό τον αριθμό προσπαθούμε να τον υπολογίσουμε με ακρίβεια. Και βεβαίως πρέπει να συνυπολογίσουμε και όσους ταξίδεψαν ακτοπλοϊκώς».
Ο περιφερειάρχης, ευχαρίστησε το κομμάτι εκείνο της κρατικής μηχανής το οποίο κλήθηκε να υλοποιήσει ένα νέο σχέδιο όσον αφορά την υγειονομική θωράκιση των νησιών και τον τουρισμό. Όπως είπε, η κρατική μηχανή που στο παρελθόν μπορεί να απογοήτευσε, αυτή την κρίσιμη περίοδο, έκανε κάθε Έλληνα, όπως και τον ίδιο, να αισθάνεται περήφανος.

Ανοιξαν πάνω από
40.000 θέσεις εργασίας
Πάνω από 40.000 εργαζόμενοι στο Νότιο Αιγαίο επέστρεψαν στις δουλειές τους μετά την έναρξη της τουριστικής περιόδου. Πάνω από 40.000 οικογένειες στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου συντηρούνται από τον τουρισμό. Ο αριθμός αυτός και μόνο αποδεικνύει πόσο σημαντικό ήταν το restart του ελληνικού τουρισμού. Ταυτόχρονα όμως, φανερώνει και τη σοβαρότητα με την οποία θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ο τουρισμός.
Ο κ. Χατζημάρκος τόνισε ότι το σχέδιο για την αντιμετώπιση-διαχείριση της κρίσης που εφαρμόζει η περιφερειακή αρχή, περνά από εξονυχιστικό έλεγχο σε καθημερινή βάση. Καθημερινά αναπροσαρμόζεται στις νέες ανάγκες που προκύπτουν.
«Κάθε μέρα εξετάζουμε το σχέδιο, μελετάμε τα αποτελέσματά του, βλέπουμε τι λειτουργεί και τι όχι, τι πρέπει να διορθώσουμε. Κάθε μέρα παίρνουμε τις αποφάσεις που πρέπει να παρθούν. Αντιλαμβάνεστε ότι πρόκειται για ένα μεγάλο αγώνα που καταλήγει σε συγκεκριμένα αποτελέσματα.
Πάνω από 40.000 θέσεις εργασίας άνοιξαν τον Ιούλιο στα νησιά μας, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που αντλούμε από το ΕΡΓΑΝΗ. Πάνω από 40.000 άνθρωποι στο Ν. Αιγαίο επέστρεψαν στις δουλειές τους τον Ιούλιο. Και όλο αυτό που σήμερα γίνεται, θα φέρει αποτελέσματα εκείνα που θα χρειαστούμε το φθινόπωρο. Θα πρέπει να αγκαλιάσουμε όλη την κοινωνία και θα το κάνουμε με αφοσίωση στον στόχο με υπευθυνότητα και αγάπη. Συνειδητοποιούμε ότι κανείς (στον πλανήτη) δεν έχει το αλάνθαστο σχέδιο αυτή την περίοδο… Με την εμπειρία και τη σωστή αποτύπωση όλων όσων συμβαίνουν παγκοσμίως και δίνοντας πάντα το πρώτο λόγο στην επιστημονική κοινότητα ως προς το υγειονομικό σκέλος της κρίσης, θα προσπαθήσουμε για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα», δήλωσε μεταξύ άλλων ο περιφερειάρχης.

Το Νότιο Αιγαίο
έπιασε ταβάνι!
Όπως αποδεικνύουν οι αριθμοί, το Νότιο Αιγαίο έπιασε ταβάνι όσον αφορά την τουριστική κίνηση πολύ γρήγορα. «Αυτό που παγκοσμίως φαίνεται ως ταβάνι σε ό,τι έχει να κάνει με τον τουρισμό, όπως τον ξέραμε πριν την κρίση, εμείς το πιάσαμε πάρα πολύ γρήγορα. Και ίσως είμαστε και οι πρώτοι στον κόσμο που πιάσαμε αυτό το ταβάνι, όπως ορίστηκε πριν από κάποιους μήνες διεθνώς. Με τον πρωθυπουργό είχαμε πολλές συζητήσεις για όλα τα θέματα. Είναι γνώστης των ζητημάτων που μας απασχολούν. Συνεχίζουμε τη μάχη. Συνεχίζουμε να σχεδιάζουμε το επόμενο διάστημα που είναι κρίσιμο με την ίδια αγάπη προσήλωση και ταπεινότητα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζημάρκος, σημειώνοντας ότι εισέπραξε τα συγχαρητήρια του πρωθυπουργού για τις καινοτόμες πρωτοβουλίες που έχουν αναπτυχθεί σε τοπικό επίπεδο για την προβολή και προώθηση του τουρισμού και την εκπροσώπηση του προορισμού σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε την πρωτοβουλία αυτή ως ένα εξαιρετικό παράδειγμα πανελληνίως, το οποίο φέρνει άριστα αποτελέσματα.

Αντώνης Καμπουράκης
Την ικανοποίησή του για την επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Χάλκη και τη σύσκεψη με τους φορείς στη Ρόδο εξέφρασε ο δήμαρχος, Αντώνης Καμπουράκης. Είπε ότι σε περίπτωση που παραμείνει υπό έλεγχο η κατάσταση και δεν αυξηθούν τα κρούσματα, το τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου θα ανοίξουν περισσότερα ξενοδοχεία. «Χαίρομαι που ο πρωθυπουργός της χώρας επισκέφθηκε τη Χάλκη. Προσωπικά δεν θυμάμαι ποτέ εν ενεργεία πρωθυπουργός να έχει επισκεφθεί ποτέ το νησί.
Ο κ. Μητσοτάκης με την παρουσία του τίμησε βεβαίως τον Δημήτρη Κρεμαστινό, τους νησιώτες και την ίδια τη Χάλκη. Στη Ρόδο ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης συνάντησε στην αίθουσα του περιφερειακού συμβουλίου τους φορείς για να εισπράξει από τους ίδιους το αίσθημα που υπάρχει για όσα συμβαίνουν στη ρόδο, στα Δωδεκάνησα, στο Ν. Αιγαίο αυτό τον καιρό.
Αυτό που θα τονίσω, είναι ότι ο εχθρός μπορεί να παραμένει αόρατος, εξακολουθεί όμως να είναι εδώ. Και δεν υπάρχει καμία άσκοπη θυσία που πρέπει να κάνουμε για τη διαφύλαξη της ατομικής και δημόσιας υγείας. Πρέπει ο καθένας να αυξήσει την προσοχή του και την πρόληψη επειδή το αμέσως επόμενο διάστημα θα κρίνει τι θα γίνει την μεθαύριο. Εάν μπορέσουμε να διατηρήσουμε τα κρούσματα σε λογικά επίπεδα, τότε μπορούμε να ελπίζουμε ότι το τρίτο δεκαήμερο Αυγούστου θα ανοίξουν νέες ξενοδοχειακές μονάδες και ότι θα μπορέσει να συνεχισθεί η τουριστική δραστηριότητα. Εάν ο καθένας θεωρήσει ότι το κακό πέρασε, θα έχει μία ολόκληρη επιστημονική κοινότητα να διαφωνεί μαζί του και θα έχει βάλει σε μεγάλο κίνδυνο το εισόδημα και την επιβίωση συνανθρώπων μας στο Ν. Αιγαίο και στη Ρόδο», είπε ο κ. Καμπουράκης, σημειώνοντας παράλληλα ότι τα πράγματα εξελίσσονται καλύτερα απ΄ ότι είχε εκτιμηθεί αρχικά. Τόνισε δε ότι καμία θυσία δεν πάει χαμένη και ότι οι συντονισμένες προσπάθειες που γίνονται τώρα διασφαλίζουν το μέλλον.
Αναλυτικότερα ο κ. Καμπουράκης δήλωσε τα εξής: «Ο πρωθυπουργός είναι μεθοδικός και πολύ προσεκτικός. Γνωρίζει καλά τα θέματα που μας απασχολούν. Ήρθε διαβασμένος. Επέμεναν πολλοί φορείς για τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ, υποσχέθηκε πώς όταν ξεδιαλύνει η οικονομική κατάσταση της χώρας, θα προχωρήσει στα επόμενα βήματα με στόχο τη στήριξη των αδύναμων και όσους έχουν ανάγκη να βοηθηθούν. Είναι ένας άνθρωπος που δεν αναζητεί λύσεις πειραματιζόμενος. Όλη η κυβέρνηση έχει επιδοθεί σε αγώνα δρόμου με στόχο το απτό αποτέλεσμα.
Ο Τουρισμός στη Ρόδο έχει ανοίξει και κύριος μας στόχος ήταν από την αρχή η προστασία της Υγείας των νησιωτών. Αυτή την υγεία θα απολαύσει ο επισκέπτης με την ίδια σοβαρότητα που αντιμετωπίζουμε τους πολίτες. Σε κάθε περίπτωση τα νούμερα είναι ενθαρρυντικά.
Όμως τελικά στην Ελλάδα δεν μπορώ να ξέρω εάν πρέπει να ενθαρρύνουμε τον κόσμο με καλά νούμερα ή να θυμίζουμε τον κίνδυνο που εξακολουθεί να είναι μεγάλος. Νιώθω παρόλα αυτά ότι προχωρούν τα πράγματα ίσως καλύτερα από ό,τι περιμέναμε, όσο και αν είναι στενόχωρη η συγκυρία για το μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας. Όμως καμία θυσία δεν είναι άσκοπη. Επενδύουμε τώρα με τους κόπους και τις θυσίες μας στο επόμενο διάστημα. Φτάνει να προφυλάξουμε με σοβαρότητα και ατομική ευθύνη αυτό που λέγεται δημόσια και ατομική υγεία και να αποζημιωθούμε μετά. Ύστερα και από τη σύσκεψη με τον υπουργό Τουρισμού, Χ. Θεοχάρη νιώθω ότι δεν είμαστε μόνοι. Τα καταφέρνουμε καλά στη Ρόδο».

Τα ξενοδοχεία Covid
Τέλος, ο κ. Καμπουράκης αναφέρθηκε στα ξενοδοχεία Covid, μία τοπική πρωτοβουλία που βρήκε εφαρμογή σε εθνικό επίπεδο, αλλά και στο εξωτερικό. Όπως είπε, μερίδα της τοπικής κοινωνίας, είχε ειρωνευθεί αρχικά την πρωτοβουλία αυτή. Ωστόσο, απεδείχθη ότι τα ξενοδοχεία Covid διαφυλάττουν τον τουρισμό! «Τα Covid hotels στην αρχή τα είχαν ειρωνευθεί ένα μικρό ποσοστό της κοινωνίας, ωστόσο σήμερα αποτελεί πανελλήνιο και πανευρωπαϊκό πρότυπο και εξυπηρετεί πολύ τους εργαζόμενους, τα ίδια τα ξενοδοχεία και τον τουρισμό. Κάθε περιστατικό από το πιο απλό ή και σοβαρότερα μεταφέρονται εκτός ξενοδοχείου και αντιμετωπίζονται στα ξενοδοχεία Covid με ειδική φροντίδα.
Ήταν μία ιδέα που ξεκίνησε τοπικά. Πάει καλά και φάνηκε ότι εκπέμπει μήνυμα ασφαλείας στους υπόλοιπους επισκέπτες. Τα περιστατικά που παρουσιάζονται στο νησί προσπαθούμε να αντιμετωπίζονται με τη μέγιστη δυνατή φροντίδα.
Η επίσκεψη πρωθυπουργού και εν γένει η στάση της κυβέρνησης μού επιτρέπουν να είμαι αισιόδοξος. Το μειονέκτημα πολυνησίας και τη νησιωτικότητα θα πρέπει να αξιοποιήσουμε, να τα μετατρέψουμε σε πλεονεκτήματα και να προχωρήσουμε μπροστά», δήλωσε ο κ. Καμπουράκης.

Τα fake news
Στο στόχαστρο του κ. Χατζημάρκου μπήκαν για μία ακόμη φορά όλοι όσοι προσπαθούν εναγωνίως να «φουσκώσουν» τα κρούσματα και ισχυρίζονται ότι αποκρύπτεται η αλήθεια. Ο περιφερειάρχης δήλωσε ότι τα ακριβή νούμερα ανακοινώνονται από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και τον ΕΟΔΥ και ότι υπάρχουν επίσημες ιστοσελίδες στις οποίες μπορεί να ανατρέξει κανείς για να ενημερωθεί.
Ήταν δε ιδιαίτερα καυστικός με όλους όσοι δεν τηρούν τους κανόνες δεοντολογίας, αποκαλύπτοντας προσωπικά δεδομένα που σχετίζονται με κρούσματα Covid.
Αναλυτικότερα δήλωσε τα εξής: «Γίνεται δημόσια μία μεγάλη συζήτηση για τα κρούσματα και αν υπάρχουν κρούσματα πού κρύβονται. Λυπάμαι πολύ γι’ αυτό το δημόσιο διάλογο. Τα πάντα ανακοινώνονται από τους αρμόδιους φορείς, τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και τον ΕΟΔΥ. Μπορεί να ανατρέξει κανείς στις ειδικές ιστοσελίδες για να αντλήσει την πληροφόρηση που επιθυμεί. Μέχρι σήμερα διαπιστώσαμε ότι ένα μικρό κομμάτι της κοινωνίας θεωρεί ενημέρωση τις ανατριχιαστικές λεπτομέρειες γύρω από κάθε περιστατικό. Όμως δεν μπορεί να νοείται αυτή ως σωστή ενημέρωση. Υπάρχουν και τα προσωπικά δεδομένα που θα πρέπει να προστατεύονται.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο ιός παραμένει ανάμεσά μας. Δεν θα κρύψω ότι περιμέναμε περισσότερα κρούσματα από αυτά που μέχρι στιγμής είχαμε στα νησιά μας. Είναι εκατοντάδες χιλιάδες οι επισκέπτες που διακινούνται στα νησιά μας. Κάθε περιστατικό αντιμετωπίστηκε σωστά με τους δικούς του κανόνες. Εμείς είμαστε εδώ για να συνδράμουμε με οποιοδήποτε τρόπο τις υπηρεσίες που διαχειρίζονται τα κρούσματα. Μέχρι τώρα η συνεργασία μας με όλες τις υπηρεσίες και όλους τους αρμόδιους φορείς και τις αρχές είναι άψογη σε όλα μας τα νησιά!
Να σημειωθεί ότι ο περιφερειάρχης, Γ. Χατζημάρκος ενημέρωσε πως έχει ολοκληρωθεί ο παράλληλος δρόμος προς τη γέφυρα Μάκκαρη που κατέρρευσε και ότι θα δοθεί σύντομα στην Κυκλοφορία. Χθες περιφερειάρχης και δήμαρχος πραγματοποίησαν αυτοψία στο νέο αυτό έργο.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου