Τοπικές Ειδήσεις

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου πρωταγωνιστεί σε όλους τους τομείς

«Είναι δικαίωση δύο ετών, ενός αγώνα μέσα στην πανδημία, όπου αυτό το οποίο προβάλλεται σήμερα παντού σαν μεγάλο πλεονέκτημα, είναι αυτό που πολεμήθηκε λυσσαλέα μέσα στον ίδιο μας τον τόπο»

Με σημείο αιχμής τα ρεκόρ που καταγράφονται στην τουριστική κίνηση αλλά και τις δυσάρεστες εξελίξεις σε ό,τι αφορά στις 33 προσλήψεις προσωπικού για τα δύο εργοστάσια της ΔΕΗ στην Κατταβιά και στη Σορωνή, με αποτέλεσμα να μην συμπεριλαμβάνεται ούτε ένας Ροδίτης αφού δεν προσμετρήθηκε το κριτήριο της εντοπιότητας, μίλησε χτες στους δημοσιογράφους ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, κ. Γιώργος Χατζημάρκος.

ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ
Ξεκινώντας από την τουριστική κίνηση, ο κ. Χατζημάρκος δήλωσε τα εξής:
«Ο Ιούνιος έκλεισε με εξαιρετικά στοιχεία σε σχέση ακόμη και με το 2019, που ήταν η χρονιά – ρεκόρ κι έχει πάρα πολύ μεγάλη αξία, για το πώς κινείται τουριστικά, το Νότιο Αιγαίο. Κι αυτό γιατί, αποτελεί την ΔΙΚΑΙΩΣΗ μιας πολύ μεγάλης προσπάθειας και μιας πολιτικής η οποία χτίστηκε μέσα στην πιο δύσκολη περίοδο, στην διετία της πανδημίας 2020-2021 όταν ο πρώτος κλάδος της παγκόσμιας οικονομίας που σταμάτησε, ‘μηδένισε’ εντελώς, ήταν ο Τουρισμός. Όταν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού είχε προβλέψει ότι το 2025 θα μπορούσε μόνον, να επιστρέψει ο Τουρισμός σε επίπεδα κανονικότητας, μία περιοχή της Ευρώπης –το Νότιο Αιγαίο- δείχνει μια δύναμη και μια ορμή, η οποία πραγματικά, μας δίνει κουράγιο και αισιοδοξία για να αντιμετωπίσουμε όλα αυτά που συμβαίνουν σήμερα. Είναι η ΔΙΚΑΙΩΣΗ δύο ετών, ενός αγώνα μέσα στην πανδημία, όπου αυτό το οποίο σήμερα προβάλλεται παντού σαν μεγάλο πλεονέκτημα (δηλ. η διαχείριση που κάναμε κατά την διάρκεια της πανδημίας) είναι αυτό το οποίο πολεμήθηκε λυσσαλέα μέσα στον ίδιο μας τον τόπο. Κλασικό… ελληνικό παράδοξο. Δεν μας τραυματίζει πια διότι εκπαιδευτήκαμε σε αυτό και γιατί τους ξέρουμε όλους καλά και γιατί δεν μπορούν να τραυματίσουν άλλο αυτόν τον τόπο και τον λαό. Η άνευ προηγουμένου ζήτηση για τα νησιά μας, είναι η εξαιρετική -γι αυτούς τους ‘κουτόφραγκους’- διαχείριση που έγινε. Στην πρωτοβουλία όλων των υγιών τοπικών δυνάμεων που συμμετείχαν για να βοηθήσουν τον Τουρισμό (εργαζόμενοι, επιχειρηματίες, τουριστικοί φορείς, τοπική αυτοδιοίκηση) προστέθηκε πρόσφατα και η Fraport –ως ένας ακόμη σύμμαχος στον αγώνα για την ανάταση του τουρισμού. Είμαστε οι πρώτοι σε όλα και τα στοιχεία – ρεκόρ αφορούν στις διεθνείς πτήσεις που έρχονται απ ευθείας στα νησιά μας. Σύμφωνα με τα στοιχεία:
-κλείσαμε στις 30 Ιουνίου με 9% αύξηση σε σχέση με το 2019
-οι επιβάτες που διακινήθηκαν με απ ευθείας πτήσεις ήταν 1.674.000 (με πάνω από 50% η Ρόδος, σταθερά 848.000)
-ωστόσο, 1.820.000 ήταν οι μετεπιβιβαζόμενοι από το αεροδρόμιο ‘Ελευθέριος Βενιζέλος’
-οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι έχουμε ήδη ξεπεράσει τους 2.000.000 διεθνείς επιβάτες στα νησιά μας, μόνον αεροπορικώς
Και η συνέχεια προβλέπεται εξίσου καλή! Άλλωστε δεν έχουμε κανένα αρνητικό στοιχείο που να μας δίνει την ελάχιστη αγωνία ή ανησυχία από τις αγορές. Ακόμη και οι χιλιάδες ακυρώσεις πτήσεων σε όλα τα ευρωπαϊκά αεροδρόμια (λόγω των απεργιών στις αεροπορικές εταιρείες, έλλειψης προσωπικού κ.λπ.) ΔΕΝ έχουν επηρεάσει τον Τουρισμό στα νησιά μας».
ΟΙ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΠΛΗΓΕΝΤΩΝ
Ο περιφερειάρχης, αναφέρθηκε επίσης στις αποζημιώσεις των πληγέντων από τις πλημμύρες ύστερα και από το σχετικό ΦΕΚ που δημοσιεύτηκε, εκφράζοντας σχετική ικανοποίηση:
«Λάβαμε το σχετικό ΦΕΚ για την αποζημίωση των πληγέντων από τις πλημμύρες της 5ης και 22ας Νοεμβρίου 2019. Ανάλογες πολύ μεγάλες πλημμύρες σημειώθηκαν και στην Άνδρο επίσης το 2019. Ωστόσο, η διαδικασία προβλέπει να ενημερωθούν όλοι όσοι έχουν αποτυπωθεί από το έργο των επιτροπών και να προσκομίσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Εμείς τα προωθούμε στο ΥΠΟΙΚ που θα κάνει και τις πληρωμές –χωρίς να έχουμε κάποια εμπλοκή ή ανάμειξη».
ΤΑ ΠΟΛΥΘΕΣΙΑ ΤΑΞΙ
Μιλώντας για τα νέα 6θέσια και 9θέσια ταξί, ο κ. Χατζημάρκος είπε ότι ολοκληρώθηκε η διαδικασία από την πλευρά της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου κι έτσι ικανοποιήθηκε ένα πάγιο αίτημα του κλάδου σε τοπικό επίπεδο.
«Έχουν εκδοθεί οι άδειες από την ΠΝΑι –αν και παορυσιάζονται καθυστερήσεις στις παραδόσεις των οχημάτων. Τα σωματεία ζήτησαν να υπάρξει μια παράταση στην παράδοση από την ημέρα έκδοσης της άδειας μέχρι την παραλαβή, καθώς δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιήσουν μεταχειρισμένα αυτοκίνητα. Ο χρόνος είναι πλέον 12 μήνες –τόσο για τις Κυκλάδες, όσο και για τα Δωδεκάνησα», δήλωσε ο Περιφερειάρχης.
ΤΟ ΑΡΧΟΝΤΙΚΟ ΧΑΣΑΝ ΜΠΕΗ ΣΤΟ ΥΠΠΟΑ
Τοποθετούμενος για την παραχώρηση του εμβληματικού αρχοντικού Χασάν Μπέη, στη Μεσαιωνική Πόλη, στο ΥΠΠΟΑ, ο περιφερειάρχης υπογράμμισε τα εξής:
«Είχαμε συζητήσει επανειλημμένως με την ΥΠΠΟ κα Μενδώνη πως αυτό το αρχοντικό, θα έπρεπε να διασωθεί με κάθε τρόπο. Θέλω να την ευχαριστήσω, διότι σε όλες τις δεσμεύσεις της συνεχίζει να είναι εξαιρετικά αξιόπιστη! Από την περιοχή Περιβόλα έως και το Καστέλλο, ένας τεράστιος χώρος γεμάτος αρχαιολογικά ευρήματα θα γίνει ένα σύγχρονο κέντρο της διαχρονικής Ιστορίας της Ρόδου…» (για το θέμα αυτό, βλέπε σελ. 12).

ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Χατζημάρκος στην ανάπλαση του παραλιακού μετώπου έως και το κέντρο της πόλης, λέγοντας:
«Κάναμε μια συμφωνία με τον Δήμαρχο Ρόδου τον κ. Αντώνη Καμπουράκη, για ένα μεγάλο έργο ανάπλασης στην πόλη της Ρόδου. Ξεκινάμε μια καινούργια μάχη μετά τα άλλα μέτωπα που έχουμε αντιμετωπίσει, όπως το Εθνικό Θέατρο. Θα προχωρήσουμε στην εξεύρεση πόρων για ένα μεγάλο έργο. Έχουμε ήδη ξεκινήσει τις συζητήσεις σε κυβερνητικό επίπεδο, α) για να μορφοποιήσουμε την πρόταση και β) για να δούμε το χρηματοδοτικό σχήμα και πώς θα προχωρήσουμε. Η πόλη της Ρόδου και κυρίως το ιστορικό της κέντρο, είναι ‘κουρασμένη’. Αυτό αποτελεί μια κοινή διαπίστωση. Το φρεσκάρισμα που χρειάζεται είναι μια πάρα πολύ σύνθεση και δύσκολη δουλειά, αλλά έχουμε αποδείξει ότι στα δύσκολα αποδίδουμε καλύτερα από τα εύκολα. Πιστεύω, πως αν όλα πάνε καλά και με βάση τις συζητήσεις που έχουμε κάνει, προς το τέλος του φθινοπώρου ίσως να είμαστε έτοιμοι για ένα πάρα πολύ μεγάλο έργο για το νησί μας».
Όπως διευκρίνισε, πρόκειται για την ανάπλαση από την είσοδο της πόλης που ξεκινάει από τα Κρητικά συν όλο το ιστορικό Κέντρο της πόλης της Ρόδου (μια πάρα πολύ μεγάλη περιοχή παρέμβασης).
Ερωτηθείς σχετικά με τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια, ο περιφερειάρχης (ως εκπρόσωπος της ΕΝΠΕ, μέλος του ΣΑΣ και εκπρόσωπος των νησιών μας) εμφανίσθηκε ικανοποιημένος από την πληθώρα που υπάρχουν για πρώτη φορά στα νησιά μας, φέρνοντας σαν παράδειγμα το Αγαθονήσι με 12 συνδέσεις την εβδομάδα και το Καστελλόριζο με 8 δρομολόγια: «Η διαχείριση των προβλημάτων στην ακτοπλοΐα είναι πάρα πολύ δύσκολη –ειδικά τώρα με το ενεργειακό κόστος. Τα δρομολόγια έχουν αυξηθεί πάρα πολύ και το μόνο ‘αγκάθι’ παραμένουν η Κάρπαθος και η Κάσος. Πάντως, δόθηκε μια τεράστια μάχη στις Βρυξέλλες, για να πάρει η ακτοπλοϊα στην Ελλάδα, μια εξαίρεση για ακόμη 7 χρόνια προκειμένου να μετατρέψει ενεργειακά κάθε πλοίο. Αν δεν το καταφέρναμε αυτό, θα είχαν καταρρεύσει όλα. Ψάχνουμε επιπλέον πόρους για να ενισχύσουμε την ακτοπλοϊα με παραπάνω πόρους. Ωστόσο, η ακτοπλοϊκή σύνδεση είναι σε ιστορικά καλό επίπεδο…»
ΚΡΙΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΚΑΒ
Σκληρή απάντηση έδωσε ο κ. Χατζημάρκος, στις αιτιάσεις του προέδρου του ΕΚΑΒ που με ανακοινώσεις και δηλώσεις του, έχει κατηγορήσει την ΠΝΑι για αδιαφορία. Όπως τόνισε, «έχει στοχοποιήσει την περιφέρεια κι εμένα προσωπικά. Έχουμε πληρώσει τόσα πολλά (κτήριο, εξοπλισμό, οχήματα κ.λπ.) Αν αυτό δεν είναι κομματισμός, τι είναι; Αρκετά έχουμε ακούσει… Πολύ ευγενικοί είμαστε…. για να υπάρχουν κάποιοι τύποι σαν τον κ. Χατζησταμάτη που χρησιμοποιούν τον ανθρώπινο πόνο για να βγουν από την αφάνεια… Έχουμε κι εμείς τα όρια μας… Η σιωπή μας δεν είναι αδυναμία…»
ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΤΗΣ ΔΕΗ
Κληθείς να σχολιάσει, τέλος, τις δυσάρεστες εξελίξεις σε ό,τι αφορά στις προσλήψεις προσωπικού για τα δύο εργοστάσια της ΔΕΗ, στην Κατταβιά και στη Σορωνή, με αποτέλεσμα να μην συμπεριλαμβάνεται ούτε ένας Ροδίτης αφού δεν προσμετρήθηκε το κριτήριο της εντοπιότητας, ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου ξεκαθάρισε τα εξής:
«Περιμένουμε την απόφαση του ΣτΕ για την προσφυγή που κατέθεσαν το ΕΚΡ και το Σωματείο Εργαζομένων της ΔΕΗ και από εκεί και πέρα, θα δούμε τι θα κάνουμε.
Μιλώντας επί του ιδίου θέματος και ο αντιπεριφερειάρχης κ. Φιλήμονας Ζαννετίδης τόνισε: «Εμείς δεν θα ενθαρρύνουμε ενδεχόμενες κινητοποιήσεις με διακοπές ρεύματος των εργαζομένων που θα γίνουν αιτία να ταλαιπωρηθούν οι ξένοι επισκέπτες μας. Θα στηρίξουμε όμως κάθε άλλη προσπάθεια και άλλου είδους κινητοποίηση χωρίς να επηρεάζουμε την οικονομία των νησιών μας –και από κοινού αν χρειαστεί…»

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου