Τοπικές Ειδήσεις

Αυξητικές τάσεις παρουσιάζει στη Ρόδο η τουριστική κίνηση

Αισιόδοξα είναι τα μηνύματα για την εξέλιξη της τουριστικής κίνησης στη Ρόδο. Αυτό τόνισαν σε δηλώσεις που έκαναν στους δημοσιογράφους, μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Ένωσης Τουριστικών Γραφείων Δωδεκανήσου αναφερόμενοι στην ζήτηση, στις κρατήσεις και στις αγορές.
ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ  ΚΑΙ Η ΔΑΝΙΑ
Τοποθετούμενη η ταμίας του δ.σ. της Ένωσης κυρία Γιολάντα Κάππα ανέλυσε την τουριστική κίνηση, όπως αυτή καταγράφεται από το Ισραήλ και τη Δανία λέγοντας τα εξής:
«Η τουριστική κίνηση έχει αρχίσει σιγά σιγά και αυξάνεται. Βέβαια, το ό,τι λείπει η αγορά της Μεγάλης Βρετανίας, το καταλαβαίνουμε όλοι. Ειδικά για το Ισραήλ, παρά το γεγονός πως είχε τις καλύτερες προθέσεις να συνεχίσει να έρχεται κι έχει πτήσεις, δυστυχώς, οι κρατήσεις κινούνται με πολύ αργό ρυθμό. Δεν είναι αυτό που περιμέναμε. Αυτό συμβαίνει λόγω του ό,τι ο νέος πρωθυπουργός του Ισραήλ έχει ζητήσει από τους πολίτες να μην ταξιδεύουν στο εξωτερικό. Παρότι ένα πολύ μεγάλο ποσοστό είναι εμβολιασμένοι, τους έχει ζητήσει να κάνουν τεστ πριν φύγουν από την Ελλάδα ή οποιαδήποτε χώρα βρίσκονται και όταν επιστρέψουν στο Ισραήλ, να κάνουν ακόμη ένα στο αεροδρόμιο μόλις φτάσουν. Αυτό είναι απαγορευτικό ειδικά για ολόκληρες οικογένειες αφού τα παιδιά δεν είναι εμβολιασμένα και υποχρεούνται να μπουν σε καραντίνα κατά την επιστροφή τους. Δυστυχώς, δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε τι θα γίνει με αυτή την αγορά. Την παρακολουθούμε εβδομάδα ανά εβδομάδα».
Σημειώνεται πως το Ισραήλ είχε ξεκινήσει πολύ δυναμικά και όλοι εκτιμούσαν πως θα ήταν η αγορά που θα πήγαινε πολύ καλά κατά τη φετινή σεζόν. Για τη Ρόδο, βρίσκεται στην 3η θέση και παραμένει χωρίς συγκεκριμένη πορεία.
-Οσον αφορά στην αγορά της Δανίας, ξεκίνησε από τις 25 Ιουνίου και πολύ δυναμικά: «Το πρόγραμμα, όπως εξελίσσεται, είναι σε μόλις 15% μικρότερα ποσοστά από ό,τι το 2019 και τα αεροπλάνα έρχονται γεμάτα. Η απόφαση της χώρας ήταν πως μετά τις 26 Ιουνίου, οποιοδήποτε κι αν ήταν το επιδημιολογικό φορτίο θα μπορούσαν να ταξιδεύουν ελεύθερα, χωρίς περιορισμούς, τεστ ή καραντίνα. Ελπίζουμε να συνεχίσει έτσι –την ώρα που και οι κρατήσεις αυξάνονται σημαντικά. Εμείς, οφείλουμε να τηρούμε τα μέτρα σε εργασιακούς χώρους, να είμαστε προσεκτικοί και κυρίως να είμαστε επαγγελματίες απέναντι στους επισκέπτες μας», ανέφερε η κυρία Κάππα.
Η άνοδος των κρουσμάτων λόγω της μετάλλαξης ‘Δέλτα’ είναι μια παράμετρος που ανησυχεί ολόκληρο τον κόσμο και φυσικά την Ευρώπη και τις τουριστικές αγορές.

Χ. ΜΙΧΑΛΑΚΗΣ: «ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΜΕ ΨΥΧΡΑΙΜΟΙ»
Μιλώντας ο πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Γραφείων Δωδεκανήσου κ. Χρήστος Μιχαλάκης, εξέφρασε συγκρατημένη αισιοδοξία -αν και προς το παρόν κυριαρχεί μερική ικανοποίηση για τα νούμερα, τις κρατήσεις και τις αφίξεις.
«Μέχρι και την Τρίτη, αφίχθησαν στη Ρόδο (από τον Μάιο που άνοιξε η σεζόν) περισσότεροι από 200.000 ξένοι επισκέπτες από 27 διαφορετικές χώρες. Αυτές τις μέρες, διαμένουν στο νησί πάνω από 60.000 άτομα ενώ τις πρώτες ημέρες του Ιουλίου ήρθαν πάνω από 50.000 άτομα. Τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, παρατηρούμε αυξητικές τάσεις στην τουριστική κίνηση (30-40%) που μας δίνει την αισιοδοξία ότι τα πράγματα βελτιώνονται σημαντικά. Βέβαια, πρέπει να παραμείνουμε προσεκτικοί γιατί όλα αυτά μπορεί να αλλάξουν από μέρα σε μέρα. Παρακολουθούμε τι γίνεται με την μετάλλαξη ‘Δέλτα’ του ιού στην Ευρώπη και φυσικά, η αύξηση των κρουσμάτων σίγουρα μάς ανησυχεί. Φοβόμαστε ότι μπορεί να παρθούν μέτρα από μέρα σε μέρα, που ίσως να είναι αρνητικά για εμάς ενώ βλέπουμε και τις κυβερνητικές αποφάσεις να αλλάζουν συνεχώς και ίσως επηρεάσουν τις τουριστικές ροές τουριστών. Παραμένουμε ψύχραιμοι…»
Ο κ. Μιχαλάκης τόνισε πως υπάρχουν αγορές που στέλνουν αισιόδοξα μηνύματα αλλά υπάρχουν και αγορές που έχουν απογοητευτικά αποτελέσματα, όπως η Μεγάλη Βρετανία που ίσως να είναι η μοναδική αγορά που θα καταγράψει λιγότερες αφίξεις από το… 2020: «Οι χώρες που μας φέρνουν τον περισσότερο κόσμο στο νησί είναι στην πρώτη θέση η Γερμανία (και η γερμανόφωνη κεντρική Ευρώπη που φέρνει στο νησί το 37% των αφίξεων μας), και ακολουθούν Πολωνία, Ισραήλ, Τσεχία, Γαλλία και οι δύο σκανδιναβικές χώρες Σουηδία και Δανία. Η αύξηση του Βελγίου και της Ολλανδίας, μαζί με την βελτίωση της κατάστασης από Σουηδία και Δανία, άρχισε να φαίνεται στην πόλη και στην δυτική πλευρά του νησιού. Βέβαια, το μεγάλο μας πρόβλημα παραμένει η Μεγάλη Βρετανία κι ευχόμαστε να υπάρξει βελτίωση μετά τις 19 Ιουλίου».
Ωστόσο, αν και όλοι βρίσκονται σε στάση αναμονής, υπάρχουν κρατήσεις από την Μεγάλη Βρετανία αλλά η αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού παραμένει αστάθμητος παράγοντας.

Σημειώνεται πως οι πληρότητες στα ξενοδοχεία είναι ικανοποιητικές (περίπου στο 50%) ενώ οι κρατήσεις παραμένουν στο Last Minute.
Ο κ. Μιχαλάκης πάντως δήλωσε πως «η εικόνα της Ρόδου στους εμβολιασμένους είναι σε ικανοποιητικό επίπεδο και δεν μπορούμε να συγκρινόμαστε με άλλους τουριστικούς προορισμούς που έχουν πολύ λιγότερο πληθυσμό. Υπάρχει ένα μεγάλο ποσοστό που αρνείται να εμβολιαστεί για διάφορους λόγους. Μου θυμίζουν όσους αρνούνται να φορέσουν κράνος όταν οδηγούν δίκυκλο, δεν σέβονται τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας και δεν παίρνουν ρίσκο απέναντι στους συμπολίτες τους. Ωστόσο, μπορεί να απέχουμε πολύ ακόμη για να φτάσουμε το ποσοστό του τείχους της ανοσίας που είναι πάνω από 70% πλήρως εμβολιασμένων αλλά τουλάχιστον η Ρόδος, έχει μια καλή εικόνα στον γενικό πληθυσμό».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου