Συνεντεύξεις

Γ. Tριάντος: Αυξητική τάση των κρουσμάτων και μείωση των εμβολιασμών

«Χρειάζεται σκληρή δουλειά, εντατικοποίηση της ενημέρωσης, αντιμετώπιση με λογικά και πειστικά επιχειρήματα, για τους οπαδούς του αντιεμβολιαστικού κινήματος και επαγρύπνηση στην επιτήρηση και έλεγχο νέων κρουσμάτων».
Αυτό δηλώνει στην «δ» ο πρόεδρος του ΔΟΠ κ. Γιώργος Τριάντος, σχετικά με την επιδημιολογική εξέλιξη στη Ρόδο, παρουσιάζοντας τα αναλυτικά στοιχεία των εμβολιασμών.
Επίσης μιλάει για τους κατ’ οίκον εμβολιασμούς και στο πλαίσιο των άλλων αρμοδιοτήτων του, για την αναδιοργάνωση των υπηρεσιών του Δημοτικού Οργανισμού Πρόνοιας και τις εγγραφές των παιδιών στους παιδικούς σταθμούς του ΔΟΠ & της ΑΜΚΕ.

• Κύριε Τριάντο, να ξεκινήσουμε από την εξέλιξη της πανδημίας στη Ρόδο. Πώς είναι τα πράγματα τώρα; Υπάρχουν ακόμη κρούσματα αλλά έχει σταθεροποιηθεί η κατάσταση;
Τα τελευταία στοιχεία που έχουμε δείχνουν μια αυξητική τάση των κρουσμάτων με παράλληλη μείωση της προσέλευσης για εμβολιασμούς, πράγμα που φυσικά δεν είναι ευχάριστο για την εξέλιξη της πανδημίας. Ενώ τον πρώτο μήνα από την έναρξη των εμβολιασμών και την ταυτόχρονη λειτουργία του Μεγάλου Εμβολιαστικού Κέντρου ήμασταν αισιόδοξοι και για την πορεία των εμβολιασμών και για τον αριθμό των κρουσμάτων, την τελευταία εβδομάδα η κατάσταση πάει για ανατροπή. Μείωση προσέλευσης για εμβολιασμούς – αύξηση των κρουσμάτων.
Παρατηρώντας προσεκτικά τα δεδομένα μέσα από την επίσημη βάση του emvolio.gov.gr παρατηρούμε τα εξής:
Σύνολο εμβολιασμών στην περιφερειακή ενότητα Ρόδου (Μέχρι 3/6/21)
Σύνολο εμβολιασμών 57.807
Πρώτη δόση: 43.932 Πλήρως εμβολιασθέντες : 27.626 (περίπου 24% του πληθυσμού που δύναται να εμβολιασθεί).
Σε διάστημα τεσσάρων μηνών επομένως έχει πλήρως εμβολιασθεί το 24% και αυτό μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι μέχρι το επιθυμητό 70% θα πρέπει να μεσολαβήσει το μέγιστο ακόμα ένα εξάμηνο εφόσον δεν σημειωθεί περαιτέρω κάμψη των προσερχόμενων για εμβολιασμό. Συμπέρασμα ότι, χρειάζεται σκληρή δουλειά, εντατικοποίηση της ενημέρωσης, αντιμετώπιση με λογικά και πειστικά επιχειρήματα, για τους οπαδούς του αντιεμβολιαστικού κινήματος και επαγρύπνηση στην επιτήρηση και έλεγχο νέων κρουσμάτων.
Τις πρώτες συνέπειες αυτής της κατάστασης τις βιώνουμε ήδη και σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο με την μερική λειτουργία της εστίασης, την καθυστέρηση της τουριστικής περιόδου, την ανεργία στον τουριστικό, επισιτιστικό και συναφή χώρο. Θέμα πολύ-παραγοντικό που όμως έχει αρχή και τέλος την επιθυμητή ανοσοποίηση του πληθυσμού και την επίτευξη του στόχου μιας ασφαλούς διεξόδου από την πανδημία.
Δυστυχώς η πανσπερμία και η διάχυση απόψεων μέσω διαδικτύου, πληροφοριών αμφίβολής προέλευσης και αξιοπιστίας, η συνεχιζόμενη έκφραση διαφορετικών και πολλές φορές αντικρουόμενων απόψεων, δίνουν το στίγμα όχι μιας ενιαίας, αξιόπιστης και τεκμηριωμένης ενημέρωσης.
Η μη υποχρεωτική συμμετοχή στους εμβολιασμούς είναι μια διαδικασία που συμφωνεί με το σύνταγμα, παράλληλα όμως αποτελεί κατά τη γνώμη μου και μια όχι δίκαιη διαδικασία απέναντι σε όλους εκείνους που έχουν εμβολιασθεί και τηρούν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα.
• Είστε ικανοποιημένος από την πορεία των εμβολιασμών στο νησί και μετά τη λειτουργία του εμβολιαστικού κέντρου στο Φαληράκι; Πότε μπορούμε να πούμε ότι θα φτάσουμε στο επίπεδο της ανοσίας για να ανακουφιστεί ο πληθυσμός;
Πιστεύω ότι σε επίπεδο οργάνωσης και λειτουργίας η πολιτεία έπραξε πολύ καλά με τα εμβολιαστικά κέντρα. Και η αυτοδιοίκηση πρώτου και δευτέρου βαθμού και το νοσοκομείο ανταποκρίθηκαν σε μεγάλο βαθμό. Πιθανότατα αυτή η πρωτοβουλία με τα μεγάλα εμβολιαστικά κέντρα ίσως άργησε λίγο να υλοποιηθεί. Παρ’ όλα αυτά είναι μια σωστή προσπάθεια, με συνολική προφορά και των κρατικών δομών και των εθελοντών και του Ιατρικού Συλλόγου και των αυτοδιοικητικών γιατρών.
Με τις παρούσες συνθήκες και τηρουμένων των αναλογιών, κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα πότε θα φθάσουμε στο επιθυμητό επίπεδο ανοσίας. Με τους σημερινούς ρυθμούς και με ένα πρόχειρο υπολογισμό ίσως σε 5-6 μήνες αυτό θα γίνει πραγματικότητα. Πάντα με την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξουν δραματικές αλλαγές στον αριθμό των κρουσμάτων, στους αριθμούς των προσερχόμενων για εμβολιασμό, στη διαθεσιμότητα των εμβολίων και στην επιτήρηση των μέτρων ασφαλείας και της ατομικής καθαριότητας.
Μια παράμετρος που πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπ’ όψιν είναι η μείωση του μέσου όρου ηλικίας των κρουσμάτων. Η τελευταία αναφορά κυμαίνεται πέριξ των 37 -39 ετών, δηλαδή στο πλέον ενεργό κομμάτι της κοινωνίας με συμμετοχή εφήβων και μαθητών στην πτώση των μέσων όρων ηλικίας των κρουσμάτων. Και σε αυτό το σημείο θα πρέπει να δοθεί μεγάλη προσοχή γιατί είναι η ομάδα του πληθυσμού που μετακινείται συχνότερα στην τοπική κοινωνία, συμμετέχει σε εκδηλώσεις και συναθροίσεις και ταξιδεύει συχνότερα. Θα είναι μεγάλη επιτυχία η μείωση της διάδοσης και των κρουσμάτων σε αυτές τις ηλικίες, η θωράκιση όλων εκείνων που δουλεύουν σε θέσεις υψηλής συχνότητας επαφής με τον υπόλοιπο κόσμο και κυρίως στον τουριστικό τομέα συνολικά.
• Πρόσφατα, μας αναφέρατε ότι βρίσκεστε στη διαδικασία αναδιοργάνωσης των υπηρεσιών του Δημοτικού Οργανισμού Πρόνοιας όπως π.χ. στα δημοτικά ιατρεία που έγινε η παραλαβή νέου εξοπλισμού. Μιλήστε μας γι αυτά.
Ο Δημοτικός Οργανισμός Πρόνοιας βρίσκεται στο στάδιο του εκσυγχρονισμού του με σκοπό την καλύτερη λειτουργία και τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών.
Στο πλαίσιο αυτό δημιουργήθηκε και βρίσκεται ένα βήμα πριν την έγκρισή του ο νέος Οργανισμός Εσωτερικής Υπηρεσίας, που είναι προσαρμοσμένος στις νέες απαιτήσεις του δημόσιου λογισμικού και οργάνωσης και αφορά τουλάχιστον πρόβλεψη δεκαετίας. Δημιουργήθηκε και μέσα στις επόμενες μέρες θα λειτουργήσει η νέα διαδραστική ιστοσελίδα του Οργανισμού που θα απλουστεύσει τις διαδικασίες για τον πολίτη και θα περιορίσει τη γραφειοκρατία. Διαδικασία αποκατάστασης του κτηρίου του ΔΟΠ, ανανέωσης και συμπλήρωσης του εξοπλισμού του συσσιτίου βρίσκεται σε εξέλιξη.
Αντικαταστάθηκε ο ξενοδοχειακός εξοπλισμός (γραφεία, βιβλιοθήκες, καθίσματα, χώροι αναμονής) των δημοτικών ιατρείων, προγραμματίζεται η αντικατάσταση και συμπλήρωση της μηχανοργάνωσής τους, καθώς και παρεμβάσεις στα κτήρια των δημοτικών ιατρείων. Οι παιδικοί σταθμοί του ΔΟΠ και της ΑΜΚΕ είναι ήδη καλυμμένοι ιατρικά με παιδίατρο, γίνονται συνεχείς παρεμβάσεις μικρής κλίμακας κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους και ανανεώνεται ο εξοπλισμός στα είδη επισιτισμού.
Στο πλαίσιο της Κοινωνικής Προσφοράς του Οργανισμού, έγινε η προμήθεια πέντε Σταθμών Ζωής (αυτόματος απινιδωτής, σετ αντιμετώπισης αιμορραγίας-εγκαυμάτων και συσκευής αντιμετώπισης πνιγμονής) και οι οποίοι πέραν των Δημοτικών Ιατρείων θα εγκατασταθούν σε περιοχές αυξημένης επισκεψιμότητας και πιθανού κινδύνου. Ήδη ο πρώτος σταθμός εγκαταστάθηκε στις Πηγές Καλλιθέας, ο δεύτερος τοποθετήθηκε το Σάββατο 5 Ιουνίου στο Αθλητικό Κέντρο Καλλιπάτειρα και θα ακολουθήσουν το Δικαστικό Μέγαρο, το Βενετόκλειο Γυμνάσιο και μια άλλη τοποθεσία που θα επιλεγεί.
Στον ΔΟΠ γίνεται μεγάλη προσπάθεια για την αντικατάσταση του παλαιού τροχαίου υλικού με νέα οχήματα ιδιοκτησίας του Δημοτικού Οργανισμού Πρόνοιας, Ήδη έχει γίνει η προμήθεια δύο νέων οχημάτων και ενός δικύκλου για τις ανάγκες ΔΟΠ και Συσσιτίου και προγραμματίζεται εντός των επομένων μηνών η προμήθεια ενός νέου οχήματος για την μεταφορά του συσσιτίου. Η ΑΜΚΕ για τις ανάγκες του ΚΗΦΗ Αγ. Αποστόλων προέβη στην προμήθεια ενός νέου mini bus 9 θέσεων με δωρεά από το ίδρυμα ΤΙΜΑ.
Προχωρά η προκήρυξη δύο θέσεων (ειδικός γυμναστής και εργοθεραπευτής) για το ΚΔΑΠ Αγ, Αποστόλων. Παραμένει στόχος η επισκευή του κτηρίου ΚΔΑΠ Αγ. Νικολάου και συνεχίζουμε να διεκδικούμε την παραχώρηση του ισόγειου χώρου του ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ για την αξιοποίησή του για τα άτομα ΑΜΕΑ και της Ψυχικής Υγείας. Τέλος μετά την αρχική ενταξη στο Πράσινο Ταμείο προσπαθούμε για την αξιοποίηση του οικοπέδου του ΔΟΠ στη οδό Αταβύρου και Κανελλοπούλου.
Στη φάση νομικού ελέγχου βρίσκεται η διακήρυξη ενοικίασης χώρου για τη δημιουργία ξενώνα Αστέγων και Κέντρου Ημέρας Αστέγων σε συνεργασία με τη διεύθυνση Κοινωνικής Πολιτικής και την αρμόδια Αντιδημαρχία και με την αμέριστη υποστήριξη του δημάρχου κ. Αντώνη Καμπουράκη.
• Τι γίνεται με τους ‘Κατ’ Οίκον Εμβολιασμούς’ για τους συνανθρώπους μας που δεν μπορούν να μετακινηθούν για διάφορους λόγους που δεν τους επιτρέπουν να μεταβούν στα εμβολιαστικά κέντρα ή στο Νοσοκομείο;
Σύμφωνα με τις εξαγγελίες του Υπουργείου Υγείας προγραμματίζεται ο κατ’ οίκον εμβολιασμός μετά το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου. Θα είναι μια προσπάθεια που απαιτεί καλό προγραμματισμό, καταγραφή των κατοίκων που είναι απαραίτητος ο κατ’ οίκον εμβολιασμός, οργάνωση των συνεργείων και η εξασφάλιση γραμμής εμβολίων. Για λόγους πρακτικούς και οικονομίας χρόνου ο εμβολιασμός θα γίνεται με το μονοδοσικό εμβόλιο Johnson & Johnson. Εμείς ανα μένουμε τις τελικές αποφάσεις ώστε να βοηθήσουμε όπως μπορούμε.
• Μιλήστε μας και τις για τις εγγραφές των παιδιών στους παιδικούς σταθμούς του ΔΟΠ και της ΑΜΚΕ. Πότε θα ξεκινήσουν;
Η διαδικασία εγγραφής στους παιδικούς σταθμούς του ΔΟΠ θα γίνεται μέσα από την ιστοσελίδα του ΔΟΠ στην ενότητα παιδικοί σταθμοί που θα τεθούν σε λειτουργία την επόμενη εβδομάδα. Επειδή απαιτείται για την εγγραφή φορολογική δήλωση έτους 2021, για το λόγο αυτό θα δοθεί παράταση προθεσμίας για τις αιτήσεις. Η επιλογή θα γίνεται βάσει κριτηρίων και βαθμολογίας η αποία θα γίνεται ηλεκτρονικά και χωρίς εξωτερική παρέμβαση. Στο τέλος της διαδικασίας και εφόσον υπάρχουν εκκρεμείς αιτήσεις είναι δυνατή η πρόσθεση επιπλέον 10% επι του συνολικού αριθμού παιδιών.
Για να γίνουν δυνατά όλα τα παραπάνω ήταν απαραίτητη η στήριξη και η προσφορά του Διοικητικού Συμβουλίου του ΔΟΠ και της ΑΜΚΕ, η προσφορά και η βοήθεια όλων των εργαζομένων και η στήριξη και αρωγή του δημάρχου κ. Αντώνη Καμπουράκη. Επίσης ευχαριστούμε τους συνεργάτες που ανώνυμα στηρίζουν την προσπάθειά μας και τους συμπολίτες μας που αγκαλιάζουν το έργο που συντελείται σε όλες της δομές ευθύνης μας.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου