ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Steven Bernstein: Καταλυτική η συμβολή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, για την προσέλκυση μεγάλων διεθνών κινηματογραφικών παραγωγών στην Ελλάδα

news room 1 λεπτό ανάγνωση
5666

Κοινή συνέ­ντευξη Τύπου του Περι­φε­ρειάρχη, Γιώργου Χατζη­μάρ­κου με τον βρα­βευ­μένο Αμε­ρι­κανό  κινη­μα­το­γρα­φι­στή, που ξεκινά από την Σύρο την πραγ­μα­το­ποί­ηση του ονείρου του

Στη σημα­ντική πρόοδο που έχει κάνει την τελευ­ταία διετία η Ελλάδα στην κατεύ­θυνση της δια­μόρ­φω­σης ευνοϊ­κού περι­βάλ­λο­ντος για την προ­σέλ­κυση μεγάλων, διεθνών κινη­μα­το­γρα­φι­κών παρα­γω­γών, αλλά και στον κατα­λυ­τικό ρόλο που δια­δρα­μά­τισε η Περι­φε­ρειακή Αρχή Νοτίου Αιγαίου ώστε να γίνουν τα πρώτα σημα­ντικά βήματα, ανα­φέρ­θηκε ο πολυ­βρα­βευ­μέ­νος κινη­μα­το­γρα­φι­στής, σκη­νο­θέ­της, παρα­γω­γός και συγ­γρα­φέας Steven Bernstein, στην διάρ­κεια κοινής συνέ­ντευ­ξης Τύπου που έδωσε σήμερα, με τον Περι­φε­ρειάρχη, Γιώργο Χατζη­μάρκο, τον  οποίο επι­σκέ­φθηκε στο γραφείο του.

Ο κ. Bernstein, βρί­σκε­ται τις ημέρες αυτές στη Ρόδο, επί τη ευκαι­ρία της διά­λε­ξης που θα δώσει στο Πανε­πι­στή­μιο Αιγαίου, με θέμα   «How to tell stories in cinema and change your life and change Greece”, την προσεχή Δευτέρα, στις 7:00μ.μ. στο Αμφι­θέ­α­τρο Ισο­γείου του κτηρίου Κλε­ό­βου­λος της Σχολής Ανθρω­πι­στι­κών Επι­στη­μών στη Ρόδο, σε συνερ­γα­σία με την Περι­φέ­ρεια Νοτίου Αιγαίου.

Ο Περι­φε­ρειάρ­χης, Γιώργος Χατζη­μάρ­κος, για μια ακόμη φορά ευχα­ρί­στησε τον Steven Bernstein για την αγάπη και την προ­τί­μησή του στην Ελλάδα και ιδιαί­τερα στο Νότιο Αιγαίο, αφού η Σύρος είναι το νησί που έχει επι­λέ­ξει ο Αμε­ρι­κα­νός κινη­μα­το­γρα­φι­στής, για να υλο­ποι­ή­σει το φιλό­δοξο επεν­δυ­τικό σχέδιό του, το οποίο περι­λαμ­βά­νει σχολή κινη­μα­το­γρά­φου και δημιουρ­γία κινη­μα­το­γρα­φι­κού στού­ντιο. Τα σχέδιά του βρήκαν άμεση και αμέ­ρι­στη υπο­στή­ριξη, τόσο από τον Περι­φε­ρειάρχη, όσο και από τον Αντι­πε­ρι­φε­ρειάρχη Κυκλά­δων, Γιώργο Λεο­ντα­ρίτη, οι οποίοι γνω­ρί­ζουν τον κατα­λυ­τικό ρόλο που μπορεί  να δια­δρα­μα­τί­σει ο κινη­μα­το­γρά­φος στην προβολή και την προ­ώ­θηση των νησιών και της χώρας, με προφανή τα πολ­λα­πλά οφέλη σε οικο­νο­μικό επίπεδο και σε θέσεις εργα­σίας.

«Τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου, πρω­τα­γω­νι­στές εξω­στρέ­φειας και καλών ειδή­σεων, άνοιξαν ένα ακόμη παρά­θυρο αισιο­δο­ξίας σ’ αυτή τη χώρα. Ευχα­ρι­στώ τον Steven Bernstein για την αγάπη, την προ­τί­μησή του στη χώρα μας, αλλά και για την υπομονή του. Εμείς στην Περι­φέ­ρεια Νοτίου Αιγαίου, γνω­ρί­ζο­ντας τα πολ­λα­πλα­σια­στικά οφέλη του κινη­μα­το­γρά­φου για τον τόπο μας, είμαστε αρωγοί και σύμ­μα­χοι στην προ­σπά­θεια αυτή, για το συμ­φέ­ρον των νησιών μας και των κατοί­κων τους» δήλωσε ο Περι­φε­ρειάρ­χης.

Στην ισχυρή υπο­στή­ριξη που βρήκε από την Περι­φε­ρειακή Αρχή, ο κ. Bernstein έκανε ιδιαί­τερη αναφορά, αφού για πρώτη φορά, όπως τόνισε, ένα όνειρο του ιδίου, εδώ και 40 χρόνια, να γίνει η Ελλάδα τόπος  γυρι­σμά­των διεθνών κινη­μα­το­γρα­φι­κών παρα­γω­γών, βρήκε πρό­σφορο έδαφος για την πραγ­μά­τωσή του. Ειδι­κό­τερα ανέφερε την συμβολή του Περι­φε­ρειάρχη, Γιώργου Χατζη­μάρ­κου στις επαφές που έγιναν με τον Υπουργό Ψηφια­κής Πολι­τι­κής, Τηλε­πι­κοι­νω­νιών και Ενη­μέ­ρω­σης, Νίκο Παππά, τον  Γενικό Γραμ­μα­τέα Ενη­μέ­ρω­σης και Επι­κοι­νω­νίας, Λευτέρη Κρέτσο και τον Αμε­ρι­κανό Πρέσβη στην Αθήνα, Geoffrey Pyatt. Σημεί­ωσε επίσης ότι καίριας σημασία ήταν η συμβολή της Περι­φε­ρεια­κής Αρχής, για να δια­θέ­τει σήμερα η Ελλάδα θεσμικό πλαίσιο (νόμος ν.4487) που προ­βλέ­πει την ενί­σχυση της παρα­γω­γής οπτι­κο­α­κου­στι­κών έργων στην Ελλάδα, μέσω της παροχής επεν­δυ­τι­κών κινή­τρων, εναρ­μο­νί­ζο­ντας για πρώτη φορά την ελλη­νική νομο­θε­σία με την αντί­στοιχη ευρω­παϊκή.

Ο κ. Bernstein τόνισε ότι τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου, αλλά και η χώρα στο σύνολό της, απο­τε­λούν ένα μονα­δικό φυσικό κινη­μα­το­γρα­φικό πλατό, με «γωνίες» που μπορούν να καλύ­ψουν μεγάλο εύρος κινη­μα­το­γρα­φι­κών παρα­γω­γών και ο στόχος του είναι αυτό το φυσικό στού­ντιο να μπο­ρέ­σει να αξιο­ποι­η­θεί, σημειώ­νο­ντας μάλιστα το έντονο ενδια­φέ­ρον   που υπάρχει μεταξύ των κινη­μα­το­γρα­φι­στών στο Los Angeles, να γυρί­σουν ταινίες στην Ελλάδα, υπό προ­ϋ­πο­θέ­σεις που θα λει­τουρ­γούν ως κίνητρα.

Τέτοιες προ­ϋ­πο­θέ­σεις είναι το φιλικό φορο­λο­γικό περι­βάλ­λον, η εκπαί­δευση του ανθρώ­πι­νου δυνα­μι­κού πάνω σε μεγάλες διε­θνείς παρα­γω­γές και η δημιουρ­γία στού­ντιο και κινη­μα­το­γρα­φι­κών υπο­δο­μών. Η μεν πρώτη προ­ϋ­πό­θεση, άπτεται της κυβερ­νη­τι­κής βού­λη­σης, όσο για τις άλλες δύο προ­ϋ­πο­θέ­σεις, ο ίδιος ο Steven Bernstein ξεκινά από την Σύρο με την ίδρυση Σχολή Κινη­μα­το­γρά­φου και τη δημιουρ­γία κινη­μα­το­γρα­φι­κού στού­ντιο.  Οι δια­λέ­ξεις θα ξεκι­νή­σουν τον Οκτώ­βριο και πρό­κει­ται να έρθουν στην Ελλάδα για να διδά­ξουν μεγάλα ονόματα της κινη­μα­το­γρα­φι­κής βιο­μη­χα­νίας του Χόλυ­γουντ όπως ο καλ­λι­τε­χνι­κός διευ­θυ­ντής κινη­μα­το­γρα­φι­κών παρα­γω­γών, Charles Lee και ο Martin Meunier, εκ των πρω­το­πό­ρων στην τεχνική του animation. Και οι δύο έχουν τιμηθεί με βραβεία Όσκαρ.

 

Ο Steven Bernstein, κινη­μα­το­γρα­φι­στής, παρα­γω­γός, σκη­νο­θέ­της σενα­ριο­γρά­φος και λέκτο­ρας, βρα­βευ­μέ­νος με το Βραβείο της Αμε­ρι­κα­νι­κής Ένωσης Κινη­μα­το­γρα­φι­στών, έχει συν­δέ­σει το όνομα του με βρα­βευ­μέ­νες ταινίες του Χόλι­γουντ, όπως το Monster που χάρισε το Όσκαρ στη Σαρλίζ Θερόν, το πρό­σφατο Dominion , με τον Τζον Μάλ­κο­βιτς, Scary Movie 2, Like Water for Chocolate, One night with the King, Decoding Annie Parker, White Chicks και πολλές άλλες. Ήταν υπο­ψή­φιος Βραβείο Αμε­ρι­κα­νι­κής Εται­ρείας Κινη­μα­το­γρα­φίας για το “Magic City”. Κέρδισε επίσης Χρυσό Λιο­ντάρι στο Φεστι­βάλ Καννών, για το έργο του στον τομέα της δια­φή­μι­σης. Το βιβλίο του Film Production (Focal Press) έχει μετα­φρα­στεί σε πολλές γλώσσες και έγινε μεγάλη εμπο­ρική επι­τυ­χία όσον αφορά το film making. Έχει δημιουρ­γή­σει μια σειρά σχολών κινη­μα­το­γρά­φου σε όλο τον κόσμο, ενώ συνερ­γά­ζε­ται εδώ και οκτώ χρόνια, ως κριτής, στο Ελλη­νικό Φεστι­βάλ Κινη­μα­το­γρά­φου.

Ο Charles Lee, είναι ο καλ­λι­τε­χνι­κός διευ­θυ­ντής της ταινίας των 11 βρα­βείων Όσκαρ, “Τιτα­νι­κός” του James Cameron, ενώ ο Martin Meunier, επίσης βρα­βεύ­τηκε με Όσκαρ τo 2010, για την πρω­το­πο­ριακή ταινία ‘Caroline”, ως η καλύ­τερη ταινία κινου­μέ­νων σχεδίων της χρονιάς.

 

Αξίζει να τονι­στεί ότι τα οφέλη από την επεν­δυ­τική πρόταση του Steven Bernstein και των Αμε­ρι­κα­νών επεν­δυ­τών, θα είναι τερά­στια όχι μόνο για το Νότιο Αιγαίο, αλλά για ολό­κληρη τη χώρα, με βάση και τα απο­τε­λέ­σματα ερευνών σχετικά με τον κινη­μα­το­γρα­φικό του­ρι­σμό διεθνώς.

 

Σύμφωνα με το Tourism Competitive Intelligence, το 2012, 40 εκα­τομ­μύ­ρια του­ρί­στες επέ­λε­ξαν τον προ­ο­ρι­σμό των δια­κο­πών τους επειδή τον είδαν σε κάποια κινη­μα­το­γρα­φική ταινία. Συνεπώς, η προβολή που επι­τυγ­χά­νε­ται για ένα προ­ο­ρι­σμό μέσω του κινη­μα­το­γρά­φου είναι τερά­στια και με μεγάλη διάρ­κεια στον χρόνο. Τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου, ως ιδανικό φυσικό σκηνικό, έχουν όλα τα προ­σό­ντα για να βρεθούν πολύ ψηλά στη λίστα των περι­ζή­τη­των κινη­μα­το­γρα­φι­κών προ­ο­ρι­σμών.

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.