Ειδήσεις

Τα σενάρια εισόδου Τουρκικού ερευνητικού σκάφους στην ελληνική υφαλοκρηπίδα συνοδεία πολεμικών πλοίων και μαχητικών – Απάντηση με «Καταιγίδα 2020»

Πολλαπλά μηνύματα προς την Άγκυρα στέλνει με την άσκηση «Καταιγίδα 2020» η Ελλάδα. Στο επίκεντρο βρίσκονται οι θαλάσσιες περιοχές που αμφισβητεί με συνεχείς προκλήσεις η Άγκυρα.

Mε σενάρια αντιμετώπισης ερευνητικού σκάφους υποστηριζόμενου από αρμάδα πολεμικών πλοίων και σχηματισμούς μαχητικών, ανακατάληψης βραχονησίδας αλλά και άρσης ναυτικού αποκλεισμού η ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ 2020” στέλνει πολλαπλά μηνύματα στην Άγκυρα.

Από τις 11 έως και τις 20 Μαΐου ο Ελληνικός Στόλος θα αναπτυχθεί στο Αιγαίο στη μεγαλύτερη εκπαιδευτική δραστηριότητα του Πολεμικού Ναυτικού. Ωστόσο φέτος η ”ΚΑΤΑΓΙΔΑ” θα έχει κάτι παραπάνω από έντονο το στοιχείο της διακλαδικότητας αφού σε αρκετά από τα σενάρια της μεγάλης άσκησης θα λάβει μέρος τόσο η Πολεμική Αεροπορία όσο και επίλεκτες Μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων.

Το τρίτο σκέλος της άσκησης με μικτή αρμάδα να πλέει νότια της Κρήτης και στη συνέχεια νοτιοανατολικά της Καρπάθου και της Ρόδου αναμένεται να είναι και το πλέον ενδιαφέρον. Με φρεγάτες,κανονιοφόρουςταχέα σκάφη κατευθυνόμενων βλημάτων αλλά και υποβρύχια να συγκροτούν μια ισχυρή δύναμη κρούσης. Σε μια από τις πλέον κρίσιμες για τα εθνικά κυριαρχικά συμφέροντα θαλάσσια περιοχή την οποία οι γείτονες τα τελευταία χρόνια αμφισβητούν με αποκορύφωμα το παράνομο μνημόνιο συνεργασίας με την κυβέρνηση της Τρίπολης.

‘Ενα μάλιστα από τα σενάρια της άσκησης θα είναι η αντιμετώπιση πολεμικών πλοίων τα οποία θα συνοδεύουν ερευνητικό σκάφος με ταυτόχρονη υποστήριξη από αέρος. Σενάριο πάνω στο οποίο το Γενικό Επιτελείο έχει εκπονήσει ειδικά σχέδια με αντίστοιχη κλιμάκωση ανάλογα με τις αντιδράσεις και ενέργειες της αντίπαλης δύναμης. Τα τελευταία χρόνια άλλωστε τα πλοία του Στόλου εκπαιδεύονται συνεχώς σε ανάλογα αντικείμενα. ‘Ηδη το Πολεμικό Ναυτικό διαθέτει την εμπερία της διπλής αντιμετώπισης του ”Oruc Reis” τόσο ανατολικά του Καστελόριζου όσο και πιο πρόσφατα στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Καρπάθου όπου έπλευσε το Τουρκικό ερευνητικό από την Κυπριακή ΑΟΖ για να αποφύγει δήθεν τις καιρικές συνθήκες όπως αρχικά υποστήριξαν οι γείτονες.

Κομβικό ρόλο σε τέτοιου είδους σενάρια αναμένεται να αναλάβουν τα υποβρύχια του Στόλου και κυρίως τα πιο σύγχρονα κλάσης 214. Οι ”σιωπηλοί” θηρευτές θα ”κλειδώσουν” χωρίς να γίνουν αντιληπτοί μεγάλες θαλάσσιες περιοχές εγκλωβίζοντας κάθε πλοίο επιφανείας. Τα τέσσερα υποβρύχια κλάσης ”Παπανικολής” τα οποία θα λάβουν μέρος στην ”ΚΑΤΑΙΓΊΔΑ 2020” αποτελούν το πιο ισχυρό ”χαρτί” του Στόλου αφού υπερέχουν ξεκάθαρα από τα Τουρκικά παλαιότερης τεχνολογίας γεγονός που έχουν αποδείξει περίτρανα σε ασκήσεις του ΝΑΤΟ στη Μεσόγειο όπως η ”DYNAMIC MANTA”.

Καθοριστικό παράγοντα στην επιτυχία τέτοιου είδους αποστολών ειδικά σε μεγάλες αποστάσεις από τα Ελληνικά νησιά θα αποτελέσει η Πολεμική Αεροπορία και η υποστήριξη που θα παρέχει στα πλοία του Στόλου. Με αιχμή του δόρατος τις δύο Πολεμικές Μοίρες που εδρεύουν στη Σούδα, τις ”Αλεπούδες” της 340 και τα ”Αστέρια” της 343 η HAF πραγματοποιεί συνεχώς τα τελευταία χρόνια μαζί με το Πολεμικό Ναυτικό συνεκπαιδεύσεις γύρω από την Κρήτη αλλά και ανατολικά Καρπάθου και Ρόδου.

Στην ”ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ 2020” το Πολεμικό Ναυτικό θα εκτελέσει προκεχωρημένα σενάρια τακτικής κοντά στα ακριτικά νησιά όχι μόνο του νοτιοανατολικού Αιγαίου αλλά και σε κάθε γωνιά του Αρχιπελάγους. Ο ναυτικός αποκλεισμός μικρού νησιού και η άρση του από τα πλοία του Στόλου είναι ένα ακόμη αντικείμενο εκπαίδευσης στο οποίο επικεντρώνεται το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού.

Πάνω σε φρεγάτες και κανονιοφόρους αναμένεται να αναπτυχθούν ομάδες βατραχανθρώπων της ΜΥΚ για να εκτελέσουν μια σειρά από γυμνάσια είτε με τη βοήθεια των ελικοπτέρων του Πολεμικού Ναυτικού είτε με χρήση λέμβων. Και μάλιστα τις τελευταίες ημέρες της ”ΚΑΤΑΙΓΙΔΑΣ” σχεδιάζεται άσκηση ανακατάληψης βραχονησίδας. Σε όλες σχεδόν τις φάσεις της άσκησης τα πλοία του Στόλου θα εκτελέσουν πυρά επιφανείας. Ήδη το Πολεμικό Ναυτικό με μια σειρά από navtex για τα πλοία επιφανείας και αντίστοιχες ναυτικές οδηγίες για τα υποβρύχια έχει δεσμεύσει μεγάλες περιοχές στο Αιγαίο, νότια της Κρήτης και νοτιοανατολικά Καρπάθου και Ρόδου.

Πηγή: newpost.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου