Ειδήσεις

Τι αλλάζει στον τουρισμό με το πακέτο παροχών;

Θετικά αξιολογεί ο κλάδος τους τουρισμού τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός χτες. Ειδικά η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση αλλά και σε σειρά προϊόντων και υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένης της διαμονής σε ξενοδοχεία από το 2020 είναι το βασικό σημείο όπου εστιάζει ο κλάδος της οικονομίας της φιλοξενίας.

Επιπλέον οι φορολογικές μειώσεις για τους κατοίκους των νησιών, η επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών επιχειρήσεων και νέων εργαζομένων, αλλά και η αύξηση του συντελεστή αποσβέσεων επενδύσεων στο 150% είναι μέτρα που συνδέονται άμεσα με την οικονομία της φιλοξενίας.

Σε σχέση με το ΦΠΑ στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια όπως είναι προφανές η κυβέρνηση συνυπολόγισε ότι εφαρμόζεται το μεταφορικό ισοδύναμο για τους κατοίκους των νησιών και τις επιχειρήσεις κι έτσι δεν προέβη σε κάποια κίνηση. Βέβαια στην ακτοπλοΐα οι υπηρεσίες εστίασης θα έχουν μειωμένο ΦΠΑ.

Σε γενικό επίπεδο πάντως η πολιτική στήριξης της ζήτησης που είναι το βασικό απότοκο των εν λόγω μέτρων μπορεί να βοηθήσει και στην ανάκαμψη και του εσωτερικού τουρισμού που τα τελευταία χρόνια έχει καταβαραθρωθεί.

Τα Μέτρα του 2019 που συνδέονται με τον τουρισμό

1. Μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 24 στο 13% (εξαιρούνται ποτά – ροφήματα – αλκοόλ)

2. Μετάταξη όλων των τροφίμων στον συντελεστή του 13% (από 24%) (Συνολικό κόστος για εστίαση και τρόφιμα €260 το εξάμηνο).

3. Μείωση του ΦΠΑ στην ενέργεια (ηλεκτρισμός και φυσικό αέριο) από το συντελεστή του 13% στον υπερκπτωτικό συντελεστή του 6%. Μέτρο που αφορά κάθε νοικοκυριό αλλά και επιχειρήσεις.

Τα Μέτρα του 2020

1. Μείωση Εισφοράς Αλληλεγγύης από το 2020

2. Επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών επιχειρήσεων και νέων εργαζομένων

– Εργαζόμενοι μέχρι 25 ετών με ποσοστό 80%

– Εργαζόμενοι έως 29 ετών με ποσοστό 25% (εφόσον πρόκειται για συμβάσεις πλήρους απασχόλησης)

3. Μείωση του συντελεστή ΦΠΑ (αγαθών και υπηρεσιών) από 13% σε 11% (κατηγορίες εστίασης, τροφίμων, φαρμακευτικών προϊόντων, ιατρικών μηχανημάτων, νερό, υπηρεσίες διαμονής σε ξενοδοχεία, κατ’ οίκον φροντίδας, γεωργικής παραγωγής, οίκων ευγηρίας κτλ.) με σκοπό τη μείωση των τιμών ειδών πρώτης ανάγκης και την τόνωση της κατανάλωσης.

4. Φορολογικές μειώσεις κατοίκων νησιών

– Επαναφορά μέτρου μείωσης του φόρου εισοδήματος μόνιμου κατοίκου νησιών με πληθυσμό έως 3.100 κατοίκους (όπως ίσχυε με τον παλιό Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος)

– Μείωση του ΕΝΦΙΑ σε νησιά με πληθυσμό έως 1.000 κατοίκους με σκοπό τη μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης ακριτικών περιοχών.

5. Μείωση φόρου συνεταιρισμών στο 10% (για όλους τους συνεταιρισμούς ανεξαρτήτως κλάδου).

6. Έκπτωση 10% στο φορολογητέο εισόδημα των συνεταιρισμένων αγροτών.

7. Περαιτέρω μείωση του κόστους θέρμανσης για ορεινές ζώνες της χώρας (στις πιο κρύες ζώνες: Ζώνες Α και Β).

8. Αύξηση συντελεστή αποσβέσεων επενδύσεων στο 150%.

Νέες επενδύσεις λαμβάνουν υπερ-έκπτωση κόστους πέραν της σημερινής απόσβεσης του 100%, επιπρόσθετα 50% στην ετήσια απόσβεση, στην ισχύουσα διάρκεια ζωής (ανάλογα το πάγιο στοιχείο επένδυσης). Αφορά επενδύσεις εντός μιας πενταετίας σε βιομηχανικό και τεχνολογικό εξοπλισμό σε όλους τους κλάδους με σκοπό την τόνωση της επενδυτικής δραστηριότητας.

Επιπλέον, μειώνεται ο φόρος των επιχειρήσεων. Επισπεύδεται η μείωση το 2021 στο 25%.

Γιώργος Αλεξάκης

Πηγή: reporter.g

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου