Τοπικές Ειδήσεις

Oικολόγοι Πράσινοι: «Η Ευρώπη βρίσκεται σήμερα σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι»

Την ανάγκη να προσέλθουν οι πολίτες στις κάλπες συναισθανόμενοι την ανάγκη λήψης πρωτοβουλιών και υλοποίησης πολιτικών για την προστασία του περιβάλλοντος, τόνισαν σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν χθες οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές Μιχάλης Μπάκας και Ευγενία Ευθυμιάτου καθώς και ο δήμαρχος Ιξελλών, Χρήστος Δουλκερίδης.
Ο κ. Δουλκερίδης, με καταγωγή από τη Ρόδο, είναι δήμαρχος στην πόλη των Ιξελλών που ανήκει στην περιφέρεια των Βρυξελλών και πρόσκειται στο κόμμα των Οικολόγων Πρασίνων. Δήλωσε ότι οι επιλογές που κάνουμε σήμερα θα επηρεάσουν και τις μελλοντικές γενιές που θα έχουν να αντιμετωπίσουν πολλά ζητήματα που θα προκύπτουν ως απόρροια της κλιματικής αλλαγής. Τόνισε ότι η Ευρώπη βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι με προοπτική να πάρει τον λάθος ή τον σωστό δρόμο, αρκεί όλοι οι πολίτες να κάνουν τη σωστή επιλογή.
«Η Ευρώπη μπορεί να κατευθυνθεί στο χειρότερο δυνατό μονοπάτι, ή να έχει την εξέλιξη που όλοι μας θα επιθυμούσαμε. Παρατηρούμε ότι οι δυνάμεις του εγωισμού, του φόβου και του μίσους, τα φασιστικά και ακραία κόμματα ενισχύονται. Η άλλη επιλογή είναι η επιλογή του αύριο, αυτό που θα αφήσουμε στα παιδιά μας και στις μελλοντικές γενιές. Παρατηρώ ότι στις εκλογικές αναμετρήσεις στην Ευρώπη οι δυνάμεις των οικολόγων έχουν ενισχυθεί. Κυρίως η νεολαία αντιλαμβάνεται ότι πρέπει επειγόντως να παρθούν κάποια μέτρα, μέτρα τα οποία θα έχουν πολύ καλύτερα οικονομικά αποτελέσματα από τα προσδοκώμενα. Εάν δεν πάρουμε τη σωστή κατεύθυνση στις επικείμενες ευρωεκλογές, θα κάνουμε ένα τεράστιο άλμα προς τα πίσω. Οι αποφάσεις που παίρνονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση αφορούν και επηρεάζουν την καθημερινή μας ζωή. Ας πάρουμε για παράδειγμα τη Ρόδο… Ποιον τουρισμό θέλει να αναπτύξει; Να υποδέχεται τον τουρίστα με το βραχιολάκι; Αυτή είναι μία πολιτική επιλογή. Οι οικολόγοι υποστηρίζουν έναν αειφόρο τουρισμό, έναν τουρισμό που έχουμε σχεδιάσει από την αρχή. Όταν προσερχόμαστε στην κάλπη, στις ευρωεκλογές ή και στις τοπικές εκλογές θα πρέπει να τα έχουμε όλα αυτά υπόψη», είπε ο κ. Δουλκερίδης και συμπλήρωσε:

«Είναι σημαντικό να προτάξουμε την οικολογία σε κάθε επίπεδο, οικονομικό και προσωπικό. Αν σκεφτούμε το μέλλον μας, το μέλλον των παιδιών μας, όλα όσα καταναλώνουμε, τρώμε και πίνουμε, θα διαπιστώσουμε ότι δεν μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι. Οι Οικολόγοι, χρόνια τώρα, αναδεικνύουν τα θέματα προχωρώντας και σε λύσεις».
Ο κ. Μιχάλης Μπάκας, υποψήφιος ευρωβουλευτής και συνεπικεφαλής της καμπάνιας των Οικολόγων Πράσινων δήλωσε ότι οι πολιτικές που είχαν ως αποτέλεσμα την όξυνση των κοινωνικών και οικονομικών ανισοτήτων και την υπέρμετρη εκμετάλλευση των φυσικών πόρων, οδήγησαν πρακτικά στην ενίσχυση των ακραίων φωνών στην Ευρώπη.
«Το διακύβευμα των εκλογών είναι κρίσιμο. Δυστυχώς όμως ο κόσμος δεν έχει καταλάβει τι ακριβώς ψηφίζει. Αναλωνόμαστε σε προβλήματα εσωτερικής κατανάλωσης που διογκώνονται από τα ΜΜΕ, χωρίς να μπορούμε να μεταφέρουμε το μήνυμα της σπουδαιότητας των ευρωεκλογών και πόσο πολύ επηρεάζουν την ζωή μας οι αποφάσεις που παίρνονται στις Βρυξέλλες. Ανήκουμε στη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια, η οποία έχει κάνει βήματα πίσω στα τελευταία χρόνια, ακολουθώντας κάποιες φιλελεύθερες πολιτικές που στόχευαν στην εκμετάλλευση φυσικών πόρων, που δημιούργησαν μεγάλες κοινωνικές και οικονομικές ανισότητες…

Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι να έχουν αναδυθεί πολιτικές δυνάμεις που αντιστρατεύονται τη δημοκρατία επί της ουσίας. Είναι σημαντικό να δοθεί μία απάντηση από τους δημοκράτες πολίτες της ΕΕ στις επόμενες ευρωεκλογές», είπε ο κ. Μπάκας και υπογράμμισε ότι η προστασία του περιβάλλοντος και η κλιματική αλλαγή θα πρέπει να είναι ψηλά στην ατζέντα κάθε κόμματος και ότι οι πολίτες θα πρέπει να στηρίξουν τις δυνάμεις που μάχονται για τα θέματα αυτά. Είπε επίσης ότι το ευρωπαϊκό πράσινο κόμμα ιεραρχεί ψηλά και το θέμα της ομαλής ένταξης των μεταναστών στις χώρες στις οποίες βρίσκουν καταφύγιο.
Τέλος, η κα Χριστίνα Ευθυμιάτου, υποψήφια Ευρωβουλευτής με τους Οικολόγους Πράσινους, δήλωσε τα εξής: «Αυτές οι εκλογικές αναμετρήσεις που έχουμε μπροστά μας είναι ιδιαίτερα σημαντικές. Αφορούν το μέλλον, τις αποφάσεις μας για την προστασία του περιβάλλοντος και τη δημοκρατία, αποφάσεις που θα επηρεάσουν τις ζωές μας τα επόμενα χρόνια. Για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε πολλά από τα θέματα, θα πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο ζωής και παραγωγής. Πρέπει να σεβόμαστε τους πόρους του πλανήτη που εξαντλεί τα αποθέματά του». Ευχήθηκε αυτή τη φορά οι Οικολόγοι Πράσινοι να σπάσουν το φράγμα του 3% στην Ελλάδα ώστε να υπάρχει και Έλληνας εκπρόσωπος στο Ευρωκοινοβούλιο.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου