Ειδήσεις

«Δεν θίγει την αυτοτέλεια των Ο.Τ.Α. το “Οικονομικό Παρατηρητήριο”»

Το Γ’ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), με τις υπ’ αριθμ. 1716 – 1717/2014 αποφάσεις του, απέρριψε τις αιτήσεις της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝ.Π.Ε.) και διαφόρων Δήμων της χώρας, κρίνοντας ότι, το Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.) δεν παραβιάζει τη Συνταγματικά κατοχυρωμένη διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια των Ο.Τ.Α.

Οι εκπρόσωποι των Ο.Τ.Α., ζητούσαν από το ΣτΕ με τις αιτήσεις τους, να ακυρωθούν οι αποφάσεις των Υπουργών Εσωτερικών και Οικονομικών, από τον Σεπτέμβριο του 2013, για την κατάρτιση και υποβολή προϋπολογισμού των Περιφερειών Οικονομικού Έτους 2014 και για την παροχή οδηγιών για την κατάρτιση των προϋπολογισμών των Ο.Τ.Α. Α’ Βαθμού.

Το ΣτΕ έκρινε ότι, η γνώμη που παρέχει το Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, υποδεικνύοντας τα ποσά που πρέπει να εγγραφούν στους κωδικούς των προϋπολογισμών, προκειμένου αυτοί να είναι ισοσκελισμένοι, δε δεσμεύει το Περιφερειακό Συμβούλιο, το οποίο και τελικά ψηφίζει τον προϋπολογισμό, και μάλιστα, δύναται να αποκλίνει από τη γνώμη αυτήν.

Σύμφωνα με τις ίδιες αποφάσεις, το Περιφερειακό Συμβούλιο οφείλει να τηρεί τις αρχές διαχείρισης των δημοσίων οικονομικών και κατάρτισης τού προϋπολογισμού και η νομιμότητα των πράξεων του, ελέγχονται από την αυτοτελή Υπηρεσία Εποπτείας των Ο.Τ.Α. και τον Ελεγκτή Νομιμότητας. Επισημαίνεται, όμως, ότι η νομιμότητα όλων αυτών κρίνεται από τα δικαστήρια.

Ακόμη, υπογραμμίζεται στις δύο αποφάσεις ότι, δεν προβλέπονται κυρώσεις για μη συμμόρφωση τού Περιφερειακού Συμβουλίου στις υποδείξεις τού Παρατηρητηρίου Οικονομικής Αυτοτέλειας Ο.Τ.Α., όπως υποστηρίζουν οι εκπρόσωποι τους.

Συνεπώς, η γνωμοδότηση του Παρατηρητήριου δεν θίγει τη διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια των Ο.Τ.Α., η οποία κατοχυρώνεται από το Σύνταγμα, αλλά και οι επίμαχες Υπουργικές Αποφάσεις περιέχουν οδηγίες κατάρτισης των προϋπολογισμών των Περιφερειών και δεν περικόπτουν τα έσοδα των Ο.Τ.Α., συμπληρώνει το ΣτΕ.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: ΤΑ ΝΕΑ

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου