Ειδήσεις

Μητσοτάκης: Με ισχυρή εντολή στις 21 Μαΐου μετά όλα θα βρουν το δρόμο τους

Τα διλήμματα που έθεσε για την κάλπη – Ο φράχτης στον Έβρο θα κατασκευαστεί και θα ολοκληρωθεί είτε με ευρωπαϊκούς είτε με εθνικούς πόρους – Ο κ. Θεοδωρικάκος είπε το αυτονόητο – Ευπρόσδεκτη η εκτόνωση με την Τουρκία  – Στήηριξη στους συνταξιούχους μέχρι να σβήσει η προσωπική διαφορά

Oι εκλογές της 21ης Μαΐου θα καθορίσουν ποιος θα κυβερνήσει την χώρα, ασχέτως αν θα χρειαστεί δεύτερη κάλπη και οι εκλογές θα γίνουν με ένα σύστημα, την απλή αναλογική που όσες φορές εφαρμόστηκε, δεν έδωσε ικανοποιητικά αποτελέσματα, δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στην εκπομπή Καλημέρα με τον Γιώργο Αυτιά

Διεκδικώ την αυτοδυναμία και πιστεύω ότι μπορώ να την πετύχω στη δεύτερη κάλπη, αλλά το μυαλό μου δεν είναι στη δεύτερη κάλπη, είναι στις 21 Μαΐου, δήλωσε.

Για το νερό ο πρωθυπουργός είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εκχώρησε την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ στο Υπερταμείο για 99 χρόνια, όμως η κυβέρνηση θα σεβαστεί την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ και οι δύο αυτές εταιρίες θα φύγουν από το υπερταμείο και θα επιστρέψουν στον έλεγχο του δημοσίου μετά τις εκλογές. «Το νερό θα παραμείνει δημόσιο αγαθό» είπε χαρακτηριστικά.

Για τους συνταξιούχους είπε ότι θα εξακολουθήσει η στήριξη μέχρι να απαλειφθεί η προσωπική διαφορά: «Μέχρι που να σβήσει η προσωπική διαφορά εμείς θα εξακολουθήσουμε να στηρίζουμε τους συνταξιούχους -πρωτίστως αυτούς που έχουν χαμηλές συντάξεις» σημείωσε.

Επίσης δεσμεύτηκε ότι «αυτοί που έχασαν το ΕΚΑΣ δεν θα πληρώνουν για τα φάρμακά τους, είναι δέσμευσή μας για την επόμενη τετραετία καθώς δεν μου αρέσουν οι νομοθετήσεις της τελευταίας στιγμής».

Για τις εκλογές

Το δίλημμα των εκλογών, είπε, είναι αν θα προχωρήσουμε μπροστά ή θα γυρίσουμε πίσω, αν θα συνεχίσουσε να προστατεύουμε τα σύνορα μας, αν η φωνή της Ελλάδας θα ακούγεται, ή θα έχουμε μια χώρα επαίτη. Θα καθορίσει τα πάντα τα πάντα η αναμέτρη της 21ης Μαΐου.

Σε ερώτηση αν θα επιστρέψει τη διερευνητική εντολή σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας απάντησε ότι «θα σεβαστώ τις προβλέψεις του Συντάγματος, αν δεν έχω αυτοδυναμία» και συνέχισε: «Αν η εντολή είναι ισχυρή τότε όλα θα βρουν τα δρομο τους, εφόσον χρειαστεί 2η κάλπη».

Πρόσθεσε ότι είναι πολύ δύσκολο να βγουν οι αρθμοί για κυβέρνηση από την 1η κάλπη και υπογράμμισε: «Θέλουμε σταθερή κυβέρνηση και αυτοδυναμία γιατί σε συνθηκες κρίσης πρέπει να υπάρχει κυβερνητική σταθερότητα που θα παίρνει γρήγορα αποφάσεις. Τι θα συνεβαινε αν στον Έβρο και στην πανδημία έπρεπε να συνεννοηθούμε με δύο ή τρία κόμματα;».

«Διεκδικώ την αυτοδυναμία και πιστεύω ότι μπορώ να την πετύχω στη δεύτερη κάλπη, αλλά το μυαλό μου δεν είναι στη 2 κάλπη, το μυαλό μου είναι στις 21 Μαΐου» είπε χαρακτηριστικά.

Ελληνοτουρκικά

Για την εκτόνωση της έντασης με την Τουρκία είπε ότι είναι καλοδεχούμενη, όμως η Ελλάδα δεν κάνει καμία έκπτωση στις θέσεις της.

«Θέλουμε λιγότερη ένταση, είναι και αποτέλεσμα της διπλωματίας των σεισμών αυτή η εκτόνωση, αλλά η Τουρκία πρέπει να δείξει συνέχεια και συνέπεια» είπε και πρόσθεσε ότι πρέπει να λύσουμε τη μια και μοναδική διαφορά, τη διευθέτηση των θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Για τον φράχτη στον Έβρο είπε ότι θα κατασκευαστεί και θα ολοκληρωθεί είτε με ευρωπαίκούς είτε με εθνικούς πόρους και χαρακτήιρσε στενάχωρο το γεγονός ότι ευρωβουλευτες εγκαλούν την Ευρώπη να μην χρημαοδοτήσει ένα έργο για την προάσπιση της εθνικής κυραρχίας μας.

Ερωτηθείς για τη δήλωση Θεοδωρικάκου που έβαλε φωτιά στο πολιτικό σληνικό ανέφερε ότι ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη είπε «το αυτονόητο».

«Αυτή τη στιγμή κάποιες παρατάξεις έχουν μια αλλεργία στο να αναγνωρίσουν τον ρόλο της αστυνομίας, οι αστυνομικοί είναι παιδιά της διπλανής πόρτας με σημαντική αποστολή, που σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να κάνουν κατάχρηση της εξουσίας τους».

Σημείωσε ότι το κοινό έγκλημα έχει περιοριστεί και πρόσθεσε: «Θέλω οι αστυνομικοί να είναι στο δρόμο, όχι στα γραφεία. Από την άλλη υπάρχει ένα χρόνιο πρόβλημα μιας επιθετικής παραβατικότητας στις πορείες, οι μπαχαλάκηδες, έχουμε κάνει πρόοδο, αλλά δεν έχουμε φτάσει εκεί που θα ήθελα».

Τόνισε ότι η αστυνομία δεν πρέπει να στοχοποιείται, αλλά πρέπει να λογοδοτεί όταν χρησιμοποιεί υπερβολική βία και σημείωσε ότι πρέπει να προσαρμοστεί σε νέους ρόλους και προκλήσεις όπως η ενδοοικογενειακή βία.

Για το αίτημα της αξιωματικής αντιπολιτευσης να αποπεμφθεί ο κ. Θεοδωρικάκος είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «έχει ζητήσει τη δική μου παραίτηση τουλάχιστον δέκα φορές και την παραίτηση του μισού υπουργικού συμβουλίου, οπότε δεν δίνω μεγάλη σημασία».

Για τη λειτουργία του κράτους αναφέρθηκε στα βήματα που έγιναν όπως με το gov. gr που έκανε τη ζωή των πολιτών πιο εύκολη, ωστόσο πρόσθεσε το δυστύχημα στα Τέμπη ανέδειξε εστίες αναχρονισμού, «με ταρακούνησε σε τέτοιο βαθμό που είμαι πολύ πιο αποφασισμένος σήμερα» είπε χαρακτηριστικά.

Για την επενδυτική βαθμίδα τόνισε ότι έχουμε πετύχει 12 αναβαθμίσεις και πρόσθεσε: «Δεν είμαι σίγουρος ότι θα πετύχουμε την επενδυτική βαθμίδα πριν από τις εκλογές, αλλά αν μετά τις εκλογές προκύψει σταθερή κυβέρνηση της ΝΔ, η χώρα θα την ανακτήσει πριν από το τέλος του 2023».

Ερωτηθείς για τις τριετίες απάντησε: «Προφανώς θα εξετάσουμε το θέμα των τριετιών, είναι υποχρέωση μας να το δούμε, όταν η ανεργία θα πέσει κάτω από το 10%, αλλά δεν είμαστε εκεί ακόμη. Ο σκοπός είναι να επανέλθουμε σε μια κανονικότητα».

Σήμερα, πρόσθεσε, έχουμε «μαξιλάρι» γύρω στα 40 δις ευρώ κι αφού έχουμε διαθέσει 50 δις στηρίζοντας την κοινωνία και μειώνοντας το πρωτογενές έλλειμμα.
Για το μπλόκο στο κόμμα Κασιδιάρη τόνισε: «Θωρακίζουμε περαιτέρω το νομικό πλαίσιο να μην εγκρινει την κάθοδο του κόμματος Κασιδιάρη -αυτός είναι ο πραγματικός αρχηγός και όχι αυτός που βγαίνει μποστά. Αυτοί που γκρινιάζουν ας έρθουν να στηρίξουν την τροπολογία» και πρόσθεσε ότι η αρμοδιότητα περνά στα χέρια της δικαιοσύνης.

Πηγή: skai.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου