ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μητσοτάκης: Ζητώ ισχυρή εντολή για να παραμείνουμε σε τροχιά προόδου

news room 1 λεπτό ανάγνωση
ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ

Ισχυρή εντολή από τους πολίτες για να παρα­μεί­νει η χώρα σε τροχιά προόδου ζητά ο Κυριά­κος Μητσο­τά­κης, μέσω της απο­κλει­στι­κής συνέ­ντευ­ξής του στη Realnews. Οπως ανα­φέ­ρει, «για να παρα­μεί­νουμε σε τροχιά προόδου, οι πολίτες θα πρέπει να επι­βε­βαιώ­σουν την ισχυρή εντολή που έδωσαν στις εθνικές εκλογές και στις ευρω­ε­κλο­γές της 9ης Ιουνίου».

Στον ΣΠΥΡΟ ΜΟΥΡΕΛΑΤΟ – ΠΗΓΗ: RealnewsΟπρωθυπουργός προ­α­ναγ­γέλ­λει ότι στο επόμενο υπουρ­γικό συμ­βού­λιο θα εγκρι­θεί η εθνική στρα­τη­γική για το δημο­γρα­φικό. «Είναι η πρώτη φορά που χαράσ­σε­ται ένα τέτοιο πλαίσιο, με στόχο μέσα στην επόμενη δεκα­ε­τία πρώτα να εξι­σορ­ρο­πή­σουμε την αρνη­τική τάση συρ­ρί­κνω­σης του πλη­θυ­σμού», λέει χαρα­κτη­ρι­στικά, ενώ εξαγ­γέλ­λει «παροχές στις τρί­τε­κνες οικο­γέ­νειες ώστε να προ­σεγ­γί­ζουν εκείνες που ισχύουν για τις πολύ­τε­κνες». Σε ό,τι αφορά το κυκλο­φο­ριακό, σημειώ­νει ότι, εκτός από τα 250 ηλε­κτρο­κί­νητα λεω­φο­ρεία που κυκλο­φο­ρούν ήδη, «μέχρι τον επόμενο Μάρτιο θα έχουμε παρα­λά­βει 700 ακόμη».

Ο Κυριά­κος Μητσο­τά­κης χαρα­κτη­ρί­ζει τις ευρω­ε­κλο­γές διπλό στοί­χημα, το οποίο θα κρίνει αν θα δυνα­μώ­σει η εθνική φωνή στο εξω­τε­ρικό, αλλά και αν θα εμπε­δω­θεί η στα­θε­ρό­τητα στο εσω­τε­ρικό. «Στα­θε­ρό­τητα που δεν σημαί­νει στα­σι­μό­τητα. Αλλά νέα ορμή για τη συνέ­χεια σε μια τροχιά ανά­πτυ­ξης. Και το τονίζω γιατί η αντι­πο­λί­τευση μιλά διαρκώς για ”ανα­τροπή”, απο­ζη­τώ­ντας μια απο­στα­θε­ρο­ποί­ηση, που μπορεί να οδη­γή­σει σε περι­πέ­τειες», ανα­φέ­ρει ο πρω­θυ­πουρ­γός, ο οποίος, πάντως, βλέπει ως δυνα­τό­τητα σύγκλι­σης με τα κόμματα της αντι­πο­λί­τευ­σης την εκλογή για την Προ­ε­δρία της Δημο­κρα­τίας. Απευ­θύ­νει, τέλος, αυστηρή προει­δο­ποί­ηση στη Βόρεια Μακε­δο­νία και στην Αλβανία πως η ευρω­παϊκή πορεία τους περνά από την Αθήνα.

Η ακρί­βεια απο­τε­λεί τον υπ’ αριθμόν ένα «πονο­κέ­φαλο» για το σύνολο σχεδόν των νοι­κο­κυ­ριών και, παρά τα κυβερ­νη­τικά μέτρα, οι τιμές στο ράφι παρα­μέ­νουν υψηλές. Μόλις προχθές είχατε τη συζή­τηση στη Βουλή, ενώ προ μίας εβδο­μά­δας απο­στεί­λατε επι­στολή στην πρόεδρο της Ευρω­παϊ­κής Επι­τρο­πής, Ούρ­σουλα φον ντερ Λάιεν. Μάλιστα, η αντι­πο­λί­τευση σας κατη­γό­ρησε για υπο­κρι­σία και κίνηση προ­ε­κλο­γι­κής στό­χευ­σης. Τι περισ­σό­τερο σχε­διά­ζετε να κάνετε για την ανα­χαί­τιση της ακρί­βειας; Γιατί απορ­ρί­πτετε a priori την πρόταση νόμο, που κατέ­θεσε ο ΣΥΡΙΖΑ;

Κατ’ αρχάς, δεν απορ­ρί­πτω τίποτα a priori, ακόμα και αν προ­έρ­χε­ται από τον ΣΥΡΙΖΑ. Δια­βά­ζο­ντας, όμως, τις θέσεις της αξιω­μα­τι­κής αντι­πο­λί­τευ­σης, σας λέω, a posteriori, ότι αυτές οδηγούν με μαθη­μα­τική ακρί­βεια και πάλι στη χρε­ο­κο­πία. Αυτό, άλλωστε, απο­δεί­χθηκε και στη συζή­τηση για την ακρί­βεια που είχαμε, την Παρα­σκευή, στη Βουλή. Πρώτος εγώ ανα­γνω­ρίζω το πρό­βλημα. Η απά­ντηση, όμως, σε μια πρό­κληση είναι δια­φο­ρε­τική από αυτά που λέει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ειδικά για τη μείωση του ΦΠΑ που την έχει κάνει «παντιέρα», μετα­φρά­ζε­ται σε 2,2 δισ. ευρώ ετησίως. Συν επι­πλέον 2 δισ. από τον μηδε­νι­σμό στα βασικά είδη. Χωρίς, ασφαλώς, να λένε από πού θα βρεθούν αυτά τα χρήματα, αν όχι από νέους φόρους. Οπως δεν λένε και πως η όποια μείωση δεν θα φτάσει ποτέ στον κατα­να­λωτή, κάτι που απο­δεί­χθηκε σε χώρες που εφάρ­μο­σαν τον μειω­μένο ΦΠΑ. Επα­να­λαμ­βάνω, λοιπόν: Λύση στην ακρί­βεια είναι οι μόνιμες αυξή­σεις και οι ενι­σχυ­μέ­νες ενι­σχύ­σεις.

Είναι σαφές, λοιπόν, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ άλλαξε αρχηγό, όμως δεν άλλαξε νοο­τρο­πία. Μένει πιστός στο δόγμα των υπο­σχέ­σεων χωρίς αντί­κρι­σμα. Του λαϊ­κι­σμού και της ακο­στο­λό­γη­της ανευ­θυ­νό­τη­τας. Τάζο­ντας χωρίς μέτρο. Κυριο­λε­κτικά! Και χωρίς ποτέ να κοστο­λο­γούν αυτά που λένε. Με κάθε νέα τοπο­θέ­τηση Κασ­σε­λάκη, το ποσό να ανε­βαί­νει σε δυσθε­ώ­ρητα ύψη.

Το τελευ­ταίο που έταξε είναι 13ος και 14ος μισθός, από την πρώτη κιόλας ημέρα που θα έρθουν στην εξουσία. Ποντά­ρει, προ­φα­νώς, ότι υπάρχει κόσμος πρό­θυ­μος και πάλι να εξα­πα­τη­θεί. Οσα μετρή­σαμε μέχρι στιγμής είναι 50 δισ. σε βάθος τετρα­ε­τίας. Και από Δευτέρα βλέ­πουμε…

Την ώρα, μάλιστα, που ο κύριος Κασ­σε­λά­κης προει­δο­ποιούσε, με απύθ­μενο θράσος, ότι… θα παρα­λά­βει καμένη γη. Ας περι­μέ­νει πρώτα να εκλεγεί βου­λευ­τής και ύστερα μιλάμε για την επόμενη ημέρα. Αλλά και από τη σημε­ρινή θέση του πάλι συγκρού­ε­ται με την πραγ­μα­τι­κό­τητα. Γιατί, την ίδια ώρα, η ΕΡΓΑΝΗ ανα­κοί­νωσε ρεκόρ σε νέες θέσεις εργα­σίας από το 2001 που έχουμε στοι­χεία: 188.587 νέες δου­λειές δημιουρ­γή­θη­καν στο πρώτο τετρά­μηνο του 2024. Με τις 132.532 μόνο τον Απρίλιο. Το ακόμα πιο σημα­ντικό: Δύο στις τρεις από αυτές τις θέσεις είναι πλήρους απα­σχό­λη­σης. Επι­δό­σεις που μας φέρνουν πιο κοντά στον στόχο να μειωθεί η ανεργία σε μονο­ψή­φιο ποσοστό. Και, βέβαια, να θυμίσω ότι το 2019 το 18% των Ελλήνων ήταν άνεργο και πρα­κτικά χωρίς εισό­δημα.

Πλέον, η χώρα βρί­σκε­ται σε σταθερή τροχιά προόδου, με το μέρισμα της ανά­πτυ­ξης να δια­νέ­με­ται δίκαια στους πολίτες. Ανα­γνω­ρί­ζουμε, ασφαλώς, ότι η ακρί­βεια παρα­μέ­νει το υπ’ αριθμόν ένα πρό­βλημα. Τα εισο­δή­ματα, όμως, έχουν ενι­σχυ­θεί με υψη­λό­τερο ρυθμό από τον πλη­θω­ρι­σμό, δημιουρ­γώ­ντας ένα σοβαρό ανάχωμα στις ανα­τι­μή­σεις: O μέσος μισθός έχει ανα­βαθ­μι­στεί κατά 19% και ο κατώ­τα­τος κατά 27,7%. Για πρώτη φορά ύστερα από 15 χρόνια πήραν αύξηση οι δημό­σιοι υπάλ­λη­λοι. Οι συντα­ξιού­χοι είδαν δύο δια­δο­χι­κές αυξή­σεις. Την ώρα που μειώ­θη­καν 50 φόροι. Ολα αυτά είναι ενι­σχύ­σεις που θα παρα­μεί­νουν και μετά το πέρασμα του πλη­θω­ρι­σμού.

Παράλ­ληλα, μέχρι να καμφθεί το κύμα των ανα­τι­μή­σεων, θα συνε­χί­σουμε να λαμ­βά­νουμε έκτακτα μέτρα, κυρίως υπέρ των πιο ευά­λω­των. Θα εντεί­νουμε τους ελέγ­χους, επι­βάλ­λο­ντας πρό­στιμα κατά της αισχρο­κέρ­δειας. Αλλά και αντι­με­τω­πί­ζο­ντας δομικές παθο­γέ­νειες της αγοράς. Στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη

Προς αυτή την κατεύ­θυνση κινεί­ται και η επι­στολή μου προς την πρόεδρο της Ευρω­παϊ­κής Επι­τρο­πής, Ούρ­σουλα φον ντερ Λάιεν. Εκεί επι­ση­μαίνω τις κερ­δο­σκο­πι­κές πρα­κτι­κές των κολοσ­σών του εμπο­ρίου, μέσω των οποίων κρατούν ψηλά τις τιμές σε ορι­σμέ­νες χώρες. Αυτές οι αθέ­μι­τες τακτι­κές πρέπει να ρυθ­μι­στούν κεντρικά με αυστη­ρούς κανόνες, καθώς στην πράξη κατα­κερ­μα­τί­ζουν την ενιαία αγορά και απει­λούν ευθέως τον ελεύ­θερο αντα­γω­νι­σμό.

Η Ευρω­παϊκή Επι­τροπή συμ­φώ­νησε μαζί μας. Το παρά­δοξο, όμως, είναι ότι… την απορ­ρί­πτει ο ΣΥΡΙΖΑ. Το είδαμε, έτσι, και αυτό: η Κεντρο­δε­ξιά στην Ελλάδα υπέρ του ελέγχου των πολυ­ε­θνι­κών και η υπο­τι­θέ­μενη Αρι­στερά στο πλευρό των επι­χει­ρη­μα­τι­κών κολοσ­σών. Είναι, θα έλεγα, η στιγμή που εκφω­νη­τής λέει «δεν περι­γράφω άλλο»…

Επί της ουσίας, πάντως, θεωρώ ότι η πρότασή μας σύντομα θα εξε­τα­στεί, προ­κει­μέ­νου να μετα­τρα­πεί σε ευρω­παϊκή πολι­τική. Οπως το πετύ­χαμε και με τις ειση­γή­σεις μας για το Ταμείο Ανά­καμ­ψης, από όπου η χώρα μας εισέ­πραξε 36 δισ. Για την καθιέ­ρωση του covid pass. Για το πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου, που πλέον είναι ευρω­παϊ­κές πολι­τι­κές. Κάτι που δείχνει όχι μόνο τι ρόλο μπορεί να έχει η Ελλάδα στην Ευρώπη, αλλά και τι ακόμη μπορεί να διεκ­δι­κή­σει από αυτήν.

Επίσης, το συχνά απα­γο­ρευ­τικό κόστος των ενοι­κίων απο­τε­λεί ανυ­πέρ­βλητο εμπόδιο για πολλά, κυρίως νέα, ζευ­γά­ρια. Εξε­τά­ζετε πιθανώς κάτι δρα­στι­κό­τερο για το καθε­στώς που διέπει τα Airbnb, πέραν του προ­γράμ­μα­τος «Φθηνή Στέγη»; Να ανα­μέ­νουμε, επίσης, παρεμ­βά­σεις στή­ρι­ξης της ελλη­νι­κής οικο­γέ­νεια; Μπο­ρείτε να μας δώσετε μια πρό­γευση;

Το «κάθε γενιά πρέπει να ζει καλύ­τερα από την προη­γού­μενη» είναι το μεγάλο ζητού­μενο, η απο­στολή αυτής της κυβέρ­νη­σης και το προ­σω­πικό μου όραμα: να δημιουρ­γή­σουμε τις προ­ϋ­πο­θέ­σεις ώστε οι νεό­τε­ρες γενιές να απο­κτή­σουν την αυτο­πε­ποί­θηση ότι ζουν, μεγα­λώ­νουν και δημιουρ­γούν σε μια χώρα που τις σέβεται και τις προ­σφέ­ρει ευκαι­ρίες να τα κατα­φέ­ρουν καλύ­τερα από τους γονείς τους. Σε αυτό το πλαίσιο, τόσο το δημο­γρα­φικό όσο και το στε­γα­στικό είναι μεγάλες προ­κλή­σεις. Δια­κρι­τές και, ταυ­τό­χρονα, αλλη­λέν­δε­τες. Διότι για να πάρει την απόφαση ένα νέο ζευγάρι να προ­χω­ρή­σει στο επόμενο βήμα της οικο­γέ­νειας πρέπει να έχει τη σιγου­ριά της προ­σι­τής στέγης.

Εμείς, λοιπόν, με το νεο­σύ­στατο υπουρ­γείο Κοι­νω­νι­κής Συνοχής, Οικο­γέ­νειας και Στέ­γα­σης στο επόμενο υπουρ­γικό συμ­βού­λιο θα εγκρί­νουμε την εθνική στρα­τη­γική για το δημο­γρα­φικό. Είναι η πρώτη φορά που χαράσ­σε­ται ένα τέτοιο πλαίσιο, με στόχο μέσα στην επόμενη δεκα­ε­τία πρώτα να εξι­σορ­ρο­πή­σουμε την αρνη­τική τάση συρ­ρί­κνω­σης του πλη­θυ­σμού. Γιατί αργή­σαμε ως χώρα να ασχο­λη­θούμε με το δημο­γρα­φικό ζήτημα. Που είναι, βεβαίως, ένα πρό­βλημα που αντι­με­τω­πί­ζει συνο­λικά ο δυτικός κόσμος.

Ειδι­κό­τερα, η στρα­τη­γική μας περι­λαμ­βά­νει φορο­λο­γικά κίνητρα για τις νέες οικο­γέ­νειες, ώστε να παίρ­νουν ευκο­λό­τερα την απόφαση για το πρώτο και δεύτερο παιδί. Οπως και παροχές στις τρί­τε­κνες οικο­γέ­νειες, ώστε να προ­σεγ­γί­ζουν εκείνες που ισχύουν για τις πολύ­τε­κνες. Επίσης, καλύ­τε­ρες υπη­ρε­σίες υγείας και εκπαί­δευ­σης στα πρώτα βήματα των τέκνων. Και, ακόμη, μέτρα για την αγορά εργα­σίας και την εξι­σορ­ρό­πηση του οικο­γε­νεια­κού και του επαγ­γελ­μα­τι­κού χρόνου. Ολα αυτά σε συν­δυα­σμό με παρεμ­βά­σεις στο στε­γα­στικό, όπου πρέπει να αυξηθεί η προ­σφορά ακι­νή­των. Τόσο για μακρο­χρό­νια μίσθωση, όσο και για αγορά σε προ­σι­τές τιμές από νέες οικο­γέ­νειες.

Οι πολι­τι­κές μας για τον περιο­ρι­σμό της golden visa και για τις βρα­χυ­χρό­νιες μισθώ­σεις έχουν, ήδη, θέσει ένα αυστη­ρό­τερο πλαίσιο. Ταυ­τό­χρονα, εξε­τά­ζουμε και άλλα μέτρα ώστε να αξιο­ποι­η­θούν παλαιά κλειστά ακίνητα τόσο ιδιωτών όσο και του Δημο­σίου μέσα από ανα­και­νί­σεις. Αλλά και το εργα­λείο της «κοι­νω­νι­κής αντι­πα­ρο­χής», δηλαδή της αξιο­ποί­η­σης δημό­σιας περιου­σίας δομη­μέ­νης και αδό­μη­της, προ­κει­μέ­νου να απο­κτή­σουμε στην Ελλάδα προσιτή κοι­νω­νική κατοι­κία με λογικά ενοίκια.

Η ανα­μόρ­φωση του ΕΣΥ απο­τε­λεί κατά δική σας δήλωση ένα από τα βασικά πολι­τικά προ­τάγ­ματα της κυβέρ­νη­σής σας. Είστε ικα­νο­ποι­η­μέ­νος από τις έως τώρα παρεμ­βά­σεις σας; Ποιες οι πρω­το­βου­λίες σας για την επόμενη περίοδο;

Η σημε­ρινή παρέμ­βαση στις υπο­δο­μές είναι η μεγα­λύ­τερη στην ιστορία του Εθνικού Συστή­μα­τος Υγείας. Με πόρους που εξα­σφα­λί­σαμε από το Ταμείο Ανά­καμ­ψης, ανα­και­νί­ζουμε και εκσυγ­χρο­νί­ζουμε 157 κέντρα υγείας και 86 νοσο­κο­μεία σε όλη την επι­κρά­τεια. Ανοί­γουν, επίσης, 10.000 μόνιμες θέσεις νοση­λευ­τών και προ­σω­πι­κού στα νοσο­κο­μεία και στο ΕΚΑΒ, ενώ επε­κτεί­νουμε τις προ­λη­πτι­κές εξε­τά­σεις στο σύνολο σχεδόν του πλη­θυ­σμού, για περισ­σό­τερα νοσή­ματα. Θυμίζω ότι μόνο από το πρό­γραμμα «Φώφη Γεν­νη­ματά» για την πρόληψη του καρ­κί­νου του μαστού έχουν ήδη επω­φε­λη­θεί σχεδόν 600.000 γυναί­κες.

Ολες αυτές οι πρω­το­βου­λίες, σε συν­δυα­σμό και με άλλες που σχε­διά­ζουμε, θα οικο­δο­μή­σουν ένα νέο ΕΣΥ. Μια τερά­στια προ­σπά­θεια που, ασφαλώς, θέλει χρόνο και επιμονή για να ολο­κλη­ρω­θεί. Ελλεί­ψεις δεκα­ε­τιών, άλλωστε, δεν γίνεται να αντι­με­τω­πι­στούν εύκολα και σύντομα..

Την προη­γού­μενη Κυριακή ολο­κλη­ρώ­θηκε το πρω­τά­θλημα ποδο­σφαί­ρου. Είστε ικα­νο­ποι­η­μέ­νος από τις συν­θή­κες διε­ξα­γω­γής του, μετά τα πρό­σφατα μέτρα που λάβατε; Επίσης, εσχάτως πυκνώ­νουν τα κρού­σματα γυναι­κο­κτο­νιών, αλλά και της παρα­βα­τι­κό­τη­τας μεταξύ των ανη­λί­κων. Αρκεί η ανα­διορ­γά­νωση της ΕΛ.ΑΣ. που έχει προ­α­ναγ­γεί­λει ο υπουρ­γός Μιχάλης Χρυ­σο­χο­ΐ­δης; Εξε­τά­ζετε και άλλες παρεμ­βά­σεις;

Από την ημέρα που άνοιξαν ξανά τα γήπεδα, η εικόνα είναι σαφώς βελ­τιω­μένη. Δεν ισχυ­ρί­ζο­μαι ότι ξερι­ζώ­σαμε το πρό­βλημα. Ομως, τα πρώτα καθο­ρι­στικά βήματα έγιναν. Τα μέτρα απο­δί­δουν και, στα­διακά, τα ελλη­νικά γήπεδα αρχί­ζουν να θυμί­ζουν Ευρώπη.

Οσον αφορά την ενδο­οι­κο­γε­νειακή βία, οι δράσεις μας πλη­θαί­νουν. Το panic button, που έχει σώσει εκα­το­ντά­δες ζωές, επε­κτεί­νε­ται σε όλους τους πολίτες. Γραφεία ενδο­οι­κο­γε­νεια­κής βίας της Ελλη­νι­κής Αστυ­νο­μίας ιδρύ­ο­νται σε κάθε περι­φέ­ρεια. 17.000 εκπαι­δευ­μέ­νοι αστυ­νο­μι­κοί έχουν προ­στα­τέ­ψει, έως τώρα, πάνω από 10.000 γυναί­κες που κιν­δύ­νευαν, ενώ ξενώνες φιλο­ξε­νίας ανοί­γουν τις πόρτες τους σε όλη την επι­κρά­τεια.

Φτάσαμε στο σημείο να πολ­λα­πλα­σια­στούν οι καταγ­γε­λίες, οι γυναί­κες να μη φοβού­νται και να έχουμε 50 συλ­λή­ψεις για ενδο­οι­κο­γε­νειακή βία κάθε ημέρα. Και με την ευκαι­ρία, ενθαρ­ρύνω και πάλι όλες τις γυναί­κες να πάρουν τη δύσκολη απόφαση να καταγ­γεί­λουν τον κακο­ποι­ητή τους και να φύγουν από το σπίτι. Η πολι­τεία θα είναι στο πλευρό τους.

Το κυκλο­φο­ριακό ταλαι­πω­ρεί καθη­με­ρινά εκα­τομ­μύ­ρια πολίτες σε Αθήνα και Θεσ­σα­λο­νίκη. Στις αρχές της προη­γού­με­νης εβδο­μά­δας παρου­σιά­σατε από τη Θεσ­σα­λο­νίκη τα νέα ηλε­κτρικά λεω­φο­ρεία. Πώς σκέ­φτε­στε να αντι­με­τω­πί­σετε το συγκε­κρι­μένο πρό­βλημα;

Το κυκλο­φο­ριακό ταλαι­πω­ρεί, πράγ­ματι, τους συμπο­λί­τες μας στις μεγάλες πόλεις. Δυστυ­χώς, δεν είναι ένα πρό­βλημα που λύνεται με μαγικές συντα­γές, αλλά μόνο με επιμονή και σχέδιο. Θεμέλιο των πρω­το­βου­λιών μας είναι η βελ­τί­ωση και η εξά­πλωση των μέσων μαζικής μετα­φο­ράς. Το μετρό στη Θεσ­σα­λο­νίκη εγκαι­νιά­ζε­ται σε έξι μήνες, ενώ στην Αθήνα εξα­πλώ­νε­ται με νέες γραμμές. Και, όπως έχει απο­δει­χθεί, δίνει καίριες λύσεις στο κυκλο­φο­ριακό.

Κομ­βι­κός είναι και ο ρόλος των λεω­φο­ρείων. Γι’ αυτό και ενι­σχύ­ουμε τους στόλους σε Αθήνα και Θεσ­σα­λο­νίκη με 250 νέα ηλε­κτρικά λεω­φο­ρεία, με πόρους του Ταμείου Ανά­καμ­ψης. Τα πρώτα κυκλο­φο­ρούν ήδη στους δρόμους και μέσα στον Ιούνιο στο σύνολό τους θα εξυ­πη­ρε­τούν τους πολίτες. Ενώ μέχρι τον επόμενο Μάρτιο θα έχουμε παρα­λά­βει ακόμη 700 ηλε­κτρο­κί­νητα. Επι­πλέον 300 λεω­φο­ρεία με φυσικό αέριο και 50 υδρο­γό­νου. Οπως, αργό­τερα, και δεκάδες νέα τρόλεϊ.

Εκσυγ­χρο­νί­ζο­ντας τα μέσα μετα­φο­ράς, δεν διευ­κο­λύ­νουμε απλώς τις μετα­κι­νή­σεις των πολιτών. Θωρα­κί­ζουμε και το περι­βάλ­λον, αντι­κα­θι­στώ­ντας τα παλαιά οχήματα με νέα, αντιρ­ρυ­πα­ντι­κής τεχνο­λο­γίας. Βελ­τιώ­νο­ντας στην πράξη την καθη­με­ρι­νό­τητα των πολιτών, αλλά και την εμπει­ρία των επι­σκε­πτών.

Ανέ­κα­θεν η «κοι­νω­νική ατζέντα» απο­τε­λούσε προ­νο­μιακό πεδίο για τα κόμματα της ευρύ­τε­ρης Κεντρο­α­ρι­στε­ράς. Στο προη­γού­μενο υπουρ­γικό συμ­βού­λιο, παρου­σιά­σατε την εθνική στρα­τη­γική για τα ΑμεΑ. Αισθά­νε­στε ικα­νο­ποι­η­μέ­νος από τις επι­δό­σεις της κυβέρ­νη­σής σας στον συγκε­κρι­μένο τομέα; Τι προ­τί­θε­στε να κάνετε παρα­πάνω;

Η «κοι­νω­νική ατζέντα» απο­τε­λούσε προ­νο­μιακό πεδίο για την Αρι­στερά, αλλά μόνο στη θεωρία. Στην πράξη, το πιο προηγ­μένο κράτος πρό­νοιας, με διάρ­κεια και συνέ­χεια, το έχουν επι­τύ­χει σχεδόν απο­κλει­στικά δυτικές φιλε­λεύ­θε­ρες δημο­κρα­τίες. Στη χώρα μας, η στήριξη των πραγ­μα­τικά ευά­λω­των την τελευ­ταία πεντα­ε­τία είναι πιο ουσια­στική και στο­χευ­μένη από ποτέ.

Ιδίως για τους συναν­θρώ­πους μας με ανα­πη­ρία έχουμε προ­ω­θή­σει δεκάδες δράσεις, με στόχο να βελ­τιώ­σουμε την καθη­με­ρι­νό­τητά τους και να τους δώσουμε ίσες ευκαι­ρίες με όλους τους πολίτες. Η εθνική στρα­τη­γική «Μια Ελλάδα με όλους για όλους» περι­λαμ­βά­νει 170 στο­χευ­μέ­νες δράσεις που ευθυ­γραμ­μί­ζουν την ποιό­τητα ζωής τους με τους υπό­λοι­πους πολίτες. Σε όλους τους τομείς: από την εκπαί­δευση και την εργασία, μέχρι την υγεία και την προ­σβα­σι­μό­τητα. Φυσικά, έχουμε εξα­σφα­λί­σει χρη­μα­το­δό­τηση από εθνι­κούς και ενω­σια­κούς πόρους άνω των 600 εκα­τομ­μυ­ρίων ευρώ. Κάνο­ντας έτσι τα απα­ραί­τητα βήματα προς μια συμπε­ρι­λη­πτική και δίκαιη κοι­νω­νία.

Η προ­ε­κλο­γική περί­ο­δος για τις ευρω­ε­κλο­γές εξε­λίσ­σε­ται σε μεγάλο βαθμό με όρους εθνικής ανα­μέ­τρη­σης. Το κόμμα σας φιλο­δο­ξεί κατ’ ελά­χι­στον να φθάσει τον πήχυ του 33% των προη­γού­με­νων ευρω­ε­κλο­γών και εσείς έχετε συν­δέ­σει ευθέως το απο­τέ­λε­σμα της 9ης Ιουνίου με τη στα­θε­ρό­τητα. Εάν δεν επι­τύ­χετε τον συγκε­κρι­μένο στόχο, τι θα αλλάξει στην καθη­με­ρι­νό­τητα της κυβέρ­νη­σης; Εξε­τά­ζετε ανα­σχη­μα­τι­σμό μετά τις ευρω­ε­κλο­γές;

Βλέπω ότι επι­μέ­νετε και εσείς στην παρα­δο­σιακή δημο­σιο­γρα­φική πρα­κτική σε κάθε ευκαι­ρία να προ­βλέ­πετε ανα­σχη­μα­τι­σμό. Αργά ή γρήγορα, θα πέσετε μέσα. Αλλά σας δια­βε­βαιώνω ότι αυτή τη στιγμή δεν κάνω οποια­δή­ποτε σχετική σκέψη.

Εκείνο που με απα­σχο­λεί είναι να συνε­χί­σουμε τις πολι­τι­κές μας για να βελ­τιώ­σουμε τη ζωή των Ελλη­νί­δων και των Ελλήνων και να συγκλί­νουμε όλο και πιο πολύ με την Ευρώπη, σε όλα τα επίπεδα. Για να παρα­μεί­νουμε, όμως, σε τροχιά προόδου, οι πολίτες θα πρέπει να επι­βε­βαιώ­σουν την ισχυρή εντολή που έδωσαν στις εθνικές εκλογές και στην κάλπη της 9ης Ιουνίου.

Οι ευρω­ε­κλο­γές είναι ένα διπλό στοί­χημα: Από τη μία πλευρά εκεί θα κριθεί αν θα δυνα­μώ­σει η εθνική φωνή στο εξω­τε­ρικό. Ενώ, από την άλλη, να εμπε­δώ­σει τη στα­θε­ρό­τητα στο εσω­τε­ρικό. Στα­θε­ρό­τητα που δεν σημαί­νει στα­σι­μό­τητα, αλλά νέα ορμή για τη συνέ­χεια σε μια τροχιά ανά­πτυ­ξης. Και το τονίζω, γιατί η αντι­πο­λί­τευση μιλά διαρκώς για «ανα­τροπή», απο­ζη­τώ­ντας μια απο­στα­θε­ρο­ποί­ηση που μπορεί να οδη­γή­σει σε περι­πέ­τειες.

Οσον αφορά τον στόχο μας, έχω όντως βάλει τον πήχυ στο 33% των προη­γού­με­νων ευρω­ε­κλο­γών. Κρί­νο­ντας από το κλίμα που επι­κρα­τεί στις περιο­δείες μου σε ολό­κληρη την Ελλάδα, είμαι αισιό­δο­ξος ότι θα τον πετύ­χουμε. Ωστε, όπως λέει και το σύνθημά μας, να βαδί­σουμε με σταθερά βήματα όλο και πιο κοντά στην Ευρώπη.

Εσχάτως, γίνεστε δέκτης κρι­τι­κής για «ετε­ρο­βαρή» αξιο­ποί­ηση στην κυβέρ­νησή σας πασο­κο­γε­νών και κεντρώων στε­λε­χών. Τελικά, Κέντρο ή Δεξιά; Προς τα πού θα πρέπει να «κοι­τά­ζει» η Νέα Δημο­κρα­τία;

Από την πρώτη ημέρα που βρέθηκα στο τιμόνι του τόπου, μονα­δι­κός γνώ­μο­νας στις απο­φά­σεις και στις επι­λο­γές μου είναι το συμ­φέ­ρον της χώρας και των πολιτών. Γι’ αυτό και αξιο­ποιώ κάθε στέ­λε­χος που μπορεί να βοη­θή­σει στον στόχο της ενό­τη­τας, της οικο­νο­μι­κής ανά­τα­ξης και της κοι­νω­νι­κής ευη­με­ρίας. Δεν υπάρχει κανένας απο­κλει­σμός. Υπάρχει μόνο ο κοινός σκοπός!

Οσον αφορά το δίλημμα «Κέντρο ή Δεξιά», η απά­ντηση της Ν.Δ. έχει δοθεί και δίνεται διαρκώς, εδώ και πέντε χρόνια. Απο­δεί­ξαμε ότι μια μετριο­πα­θής, φιλε­λεύ­θερη, προ­ο­δευ­τική κεντρο­δε­ξιά κυβέρ­νηση μπορεί να κερ­δί­σει και να ξανα­κερ­δί­σει εκλογές. Με το βλέμμα διαρκώς στραμ­μένο στην κοι­νω­νία. Οχι χωρίς λάθη. Αλλά προ­σπα­θώ­ντας να γίνεται όλο και καλύ­τερη, χτί­ζο­ντας σχέσεις εμπι­στο­σύ­νης με τους πολίτες. Αυτή η σχέση εμπι­στο­σύ­νης είναι το κοι­νω­νικό κεφά­λαιο που είναι απο­λύ­τως απα­ραί­τητο για να προ­ο­δεύ­σει οποια­δή­ποτε οργα­νω­μένη κοι­νω­νία.

Οπως έλεγε και ο Κων­στα­ντί­νος Καρα­μαν­λής στην ιδρυ­τική δια­κή­ρυξη της παρά­τα­ξής μας, οφεί­λουμε να κοιτάμε πέρα από τις «παρα­πλα­νη­τι­κές ετι­κέ­τες Δεξιάς, Κέντρου και Αρι­στε­ράς» και να εστιά­ζουμε στα αληθινά συμ­φέ­ρο­ντα του κράτους που υπη­ρε­τούμε. Αυτό κάνουμε με συνέ­πεια τα τελευ­ταία 50 χρόνια. Ανα­νε­ώ­νο­ντας το ιδε­ο­λο­γικό μας οπλο­στά­σιο, αλλά και το στε­λε­χιακό μας δυνα­μικό.

Παρά την οξεία προ­ε­κλο­γική αντι­πα­ρά­θεση, θεω­ρείτε ότι μπορεί να υπάρξει κοινός τόπος σε κεντρικά ζητή­ματα ανάμεσα στις πολι­τι­κές δυνά­μεις; Η εκλογή για την Προ­ε­δρία της Δημο­κρα­τίας στις αρχές του 2025 θα μπο­ρούσε να είναι ένα από αυτά;

Οχι μόνο μπορεί, αλλά πρέπει να υπάρχει κοινός τόπος σε πολλά ζητή­ματα: Από την ακρί­βεια και το μετα­να­στευ­τικό, μέχρι την εθνική άμυνα και την εξω­τε­ρική πολι­τική. Αντί αυτού, ωστόσο, δια­πι­στώ­νουμε ότι η αντι­πο­λί­τευση, και ανα­φέ­ρο­μαι κυρίως στον ΣΥΡΙΖΑ και στο ΠΑΣΟΚ, όχι μόνο αδυ­να­τεί να παρα­δε­χθεί τα θετικά βήματα που κάνουμε ανα­βαθ­μί­ζο­ντας τη διεθνή θέση της χώρας, αλλά φτάνει και στο σημείο να τα συκο­φα­ντεί και να τα δια­βάλ­λει.

Δείτε, για παρά­δειγμα, τι λένε ανα­φο­ρικά με την πρόοδο που έχει συντε­λε­στεί στις ελλη­νο­τουρ­κι­κές σχέσεις, παρά την κεντρική διαφορά μας, η οποία, φυσικά, παρα­μέ­νει. Δείτε τι λένε για την πολύ σοβαρή αντι­με­τώ­πιση που υπάρχει από την πλευρά της κυβέρ­νη­σης στις προ­κλή­σεις που έρχο­νται από τα Σκόπια. Ιδίως για την προ­βλη­μα­τική Συμ­φω­νία των Πρεσπών. Οπως και τι λένε για τον Φρέντι Μπελέρη από τότε που ανα­κοι­νώ­θηκε η υπο­ψη­φιό­τητά του.

Οσον αφορά την εκλογή για την Προ­ε­δρία της Δημο­κρα­τίας, όντως θα μπο­ρούσε να απο­τε­λέ­σει σημείο σύγκλι­σης ανάμεσα στις πολι­τι­κές δυνά­μεις, ανε­ξαρ­τή­τως των αριθ­μη­τι­κών συσχε­τι­σμών.

Θα επι­διώ­ξετε την εκκί­νηση της δια­δι­κα­σίας παρα­πο­μπής της Συμ­φω­νίας των Πρεσπών στο Διεθνές Δικα­στή­ριο, μιας και δεν υπάρχει η δυνα­τό­τητα μονο­με­ρούς καταγ­γε­λίας της, εάν η ηγεσία της γει­το­νι­κής χώρας εξα­κο­λου­θεί να αθετεί βασικές πρό­νοιές της;

Οι παρα­νο­μίες των Σκοπίων σε σχέση με το όνομα της χώρας απορ­ρέ­ουν και από το γεγονός ότι η Συμ­φω­νία των Πρεσπών ήταν μια κακή συμ­φω­νία. Είχα προει­δο­ποι­ή­σει στη Βουλή ότι είναι προ­βλη­μα­τική για τα συμ­φέ­ρο­ντα της Ελλάδας, παρέ­χο­ντας εθνό­τητα και γλώσσα στους γεί­το­νες. Τονί­ζο­ντας από τότε που την κατα­ψη­φί­σαμε ότι θα τη βρούμε μπροστά μας. Αλλά και ότι, εφόσον ψηφι­στεί, θα πρέπει να την εφαρ­μό­σουμε.

Τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ έρχεται, ως συνήθως, να ανα­κυ­κλώ­σει τα γνωστά ψεύδη ότι δήθεν είχαμε πει πως, όταν γίνουμε κυβέρ­νηση, δεν θα την εφαρ­μό­σουμε. Αραγε, δεν είχαν επί­γνωση ποιον δέσμευε η υπο­γραφή τους; Και, μάλιστα, με ακόμα μεγα­λύ­τερη πολι­τική επι­πο­λαιό­τητα, προ­τεί­νει -σε αυτή τη δεδο­μένη χρονική στιγμή- να κυρω­θούν τα μνη­μό­νια. Να παρα­δώ­σουμε, δηλαδή, κάθε δια­πραγ­μα­τευ­τικό μας όπλο. Κάτι που δεν ζητά, καν, η άλλη πλευρά. Προ­φα­νώς και δεν πρό­κει­ται να φέρουμε προς ψήφιση τα μνη­μό­νια. Αλλά θα περι­μέ­νουμε τη νέα κυβέρ­νηση να τηρήσει τη διεθνή νομι­μό­τητα, αλλά και την υπο­γραφή της.

Η Βόρεια Μακε­δο­νία μόνο να κερ­δί­σει έχει, όπως άλλωστε και η Αλβανία, από τις καλές σχέσεις με την Ελλάδα. Σε δια­φο­ρε­τική περί­πτωση, η ευρω­παϊκή πορεία και των δύο χωρών περνά από την Αθήνα. Και εκεί θα συνα­ντή­σει πρό­βλημα.

Εχετε συνα­ντη­θεί τέσ­σε­ρις φορές τους τελευ­ταί­ους 10 μήνες με τον Πρόεδρο της Τουρ­κίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντο­γάν. Αισθά­νε­στε πως το κλίμα είναι πρό­σφορο, ώστε στο επόμενο ραντε­βού σας στη Νέα Υόρκη, τον Σεπτέμ­βριο, να συζη­τη­θεί το ζήτημα της οριο­θέ­τη­σης της ΑΟΖ; Πώς αντι­με­τω­πί­ζετε τη θέση της Τουρ­κίας να συζη­τη­θούν πακέτο οι ελλη­νο­τουρ­κι­κές δια­φο­ρές;

Πράγ­ματι, έχω συνα­ντη­θεί με τον Πρόεδρο Ερντο­γάν περισ­σό­τε­ρες φορές από οποιον­δή­ποτε Ελληνα πρω­θυ­πουργό. Κατ’ αρχάς και πριν πάμε στα μεγάλα των ελλη­νο­τουρ­κι­κών σχέσεων, να κάνω μια αναφορά σε αυτά που ονο­μά­ζο­νται «χαμηλής πολι­τι­κής» και στα οποία έχουμε μετρή­σιμα απο­τε­λέ­σματα, τα οποία απο­δεί­χθη­καν ότι έχουν «υψηλή» σημασία και αντί­κτυπο στη ζωή όλων των Ελλήνων, άμεσα και έμμεσα.

Η βίζα express για Τούρ­κους επι­σκέ­πτες σε δέκα νησιά του Αιγαίου, ο έλεγχος των παρά­νο­μων μετα­να­στευ­τι­κών ροών και, φυσικά, οι 16 μήνες, χρόνος-ρεκόρ για όλη τη Μετα­πο­λί­τευση, χωρίς παρα­βιά­σεις στο Αιγαίο – όλα αυτά δεν πρέπει να τα προ­σπερ­νάμε, ούτε και να τα υπο­τι­μάμε.

Από εκεί και πέρα, δεν είμαστε αφελείς. Παρά το θετικό κλίμα, τα μεγάλα θέματα που αντι­με­τω­πί­ζουμε εδώ και δεκα­ε­τίες με την Τουρκία δεν πρό­κει­ται να λυθούν ως διά μαγείας. Εδώ, λοιπόν, η θέση της ελλη­νι­κής κυβέρ­νη­σης είναι μία, σταθερή και βασι­σμένη στο Διεθνές Δίκαιο: η διαφορά μεταξύ Ελλάδας και Τουρ­κίας αφορά μόνο την υφα­λο­κρη­πίδα και την ΑΟΖ. Γι’ αυτή και μόνο μπο­ρούμε να συμ­φω­νή­σουμε να πάμε στο Διεθνές Δικα­στή­ριο.

Το μήνυμα για το παρόν, ωστόσο, παρα­μέ­νει ένα: Οι δύο λαοί αντί να μένουν με το δάχτυλο στη σκαν­δάλη μπορούν να είναι με τη σκέψη πώς θα κάνουν την καθη­με­ρι­νό­τητά τους καλύ­τερη. Τα δε νερά του Αιγαίου ήρεμα. Ομως, πάντα γαλάζια και ελεύ­θερα!

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.