Ρεπορτάζ

«Pacta sunt servanda» για τις προσλήψεις της ΔΕΗ!

Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει η ανάλυση του Περιφερειακού Συμπαραστάτη του Πολίτη και της Επιχείρησης, Φίλιππου Τριομμάτη σχετικά με τις επικείμενες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού από τη ΔΕΗ στα εργοστάσια της Ρόδου και την παράλειψη του κριτηρίου της εντοπιότητας.
Σε ανάρτηση που έκανε συγκεκριμένα στην προσωπική του σελίδα στο facebook, αναφέρει ότι στην προκειμένη περίπτωση, αποτελεί υποχρέωση της ΔΕΗ να λάβει υπόψη την ιδιότητα του δημότη και όχι απλά την εντοπιότητα.
Αναλυτικότερα, ο κ. Τριομμάτης, ο οποίος συμμετείχε και στην ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε προ ημερών στο Εργατικό Κέντρο Ρόδου, αναφέρει τα εξής:
“Σε συνέχεια συνάντησης που έλαβε χώρα στο Εργατικό Κέντρο και στην οποία συμμετείχα ως Περιφερειακός Συμπαραστάτης, αλλά και δηλώσεων, που ανεξαρτήτως κομματικής προελεύσεως και βαθμού τοπικής αυτοδιοίκησης, όλες συγκλίνουν στην ίδια θέση και διατρανώνουν την ίδια απαίτηση, η οποία δεν είναι άλλη από αυτή του σεβασμού των συμφωνηθέντων σχετικά με τις επικείμενες προσλήψεις στη ΔΕΗ στον τόπο μας, ας μου επιτραπεί η ανάλυση του θέματος αλλά κυρίως ο βασικός κίνδυνος που διατρέχουμε σχετικά με την αναφορά σε απλή εντοπιότητα και όχι στην ιδιότητα του Δημότη.
Η λογική ανησυχία της τοπικής κοινωνίας, που εντοπίστηκε άμεσα και διατυπώθηκε από το Σωματείο Εργαζομένων της ΔΕΗ, δίπλα στους οποίους και συντασσόμαστε όλοι, είναι ότι η διοίκηση της ΔΕΗ προσπαθεί να παρακάμψει το κριτήριο της εντοπιότητας στις προσλήψεις που σχεδιάζει στη Ρόδο, κριτήριο που και διαχρονικά ίσχυε, αλλά και πολύ περισσότερο αποτελούσε μέρος της αρχικής συμφωνίας με την τοπική κοινωνία της Κατταβιάς και της ευρύτερης περιοχής της Νοτίας Ρόδου (ως παλαιός Δήμος), προκειμένου να δοθεί το πράσινο φως για την κατασκευή του νέου εργοστασίου της ΔΕΗ στην περιοχή, πλησίον του Πρασονησίου. Η υποχρέωση, λοιπόν, από πλευράς επιχείρησης ήταν ότι ανάμεσα σε υποψήφιους εργαζόμενους με ίδια προσόντα προτιμησιακό δικαίωμα θα είχαν οι καταγόμενοι (Δημότες), από την περιοχή.
Αναλυτικότερα για όλες τις θέσεις:
1) Προηγούνται οι «ΔΗΜΟΤΕΣ» της Τοπικής κοινότητας Κατταβιάς (Ά βαθμός εντοπιότητας)
2) Έπονται οι «ΔΗΜΟΤΕΣ» των υπολοίπων Τοπικών Κοινοτήτων της Δημοτικής Ενότητας Νοτίας Ρόδου (Β΄βαθμός εντοπιότητας)
3) Έπονται οι «ΔΗΜΟΤΕΣ» των πλησιέστερων προς τις εγκαταστάσεις του σταθμού Δημοτικών Ενοτήτων (δηλ. το υπόλοιπο νησί της Ρόδου) (Γ΄βαθμός εντοπιότητας)
4) Έπονται οι «ΔΗΜΟΤΕΣ» των υπολοίπων Δημοτικών Ενοτήτων των Δήμων του Νομού Δωδεκανήσου, (Δ΄ βαθμός εντοπιότητας)
5) Τέλος, έπονται οι «ΔΗΜΟΤΕΣ» των Δήμων όλων των Νομών της χώρας (Ε΄βαθμός εντοπιότητας).
Αν αναλυθεί αυτή η υποχρέωση της ΔΕΗ, το αυτονόητο προνόμιο που απολαμβάνουν οι συντοπίτες μας πολύ ορθά αποκτάται μόνο με την ιδιότητα του ΔΗΜΟΤΗ.
Τονίζοντας όμως ότι οι προσλήψεις της ΔΕΗ είναι προσλήψεις ΑΣΕΠ, ανατρέχοντας κανείς στις διευκρινίσεις του Υπουργείου Εσωτερικών σχετικά με την εντοπιότητα, σήμερα 07/04/21 διαβάζει με έκπληξη τα ακόλουθα:
«Σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 4057/2012 (άρθρο ένατο) στις διαγωνιστικές του ΑΣΕΠ το κριτήριο εντοπιότητας συνδέεται με την ιδιότητα του μόνιμου κατοίκου και αποδεικνύεται με την βεβαίωση μόνιμης κατοικίας και επομένως αποσυνδέεται από την ιδιότητα του δημότη».
Δηλαδή αυτό το οποίο απαιτούμε ως τοπική κοινωνία να σεβαστεί η Διοίκηση της ΔΕΗ έχει προ ετών (το 2012) απολεσθεί χωρίς καμία αντίδραση. Και για να γίνουν ακόμα πιο κατανοητά τα πράγματα: Εντοπιότητα με την ιδιότητα του μόνιμου κάτοικου μπορεί να αποδείξει οποιοσδήποτε υποβάλει συμβόλαιο κατοικίας και λογαριασμό ΔΕΚΟ ή αντίγραφο εκκαθαριστικού εφορίας της οικίας ΔΟΥ, σε αντίθεση με την ιδιότητα του Δημότη απαιτεί τα ανωτέρω να τα έχει λάβει τουλάχιστον 2 χρόνια προ της υποβολής της αιτήσεως απόκτησης της ιδιότητας. (Σύμφωνα με τα άρθρα 7 και 8 του ΠΔ497/1991 και το άρθρο 13του ν. 3242/2004 μεταδημότευση γίνεται αν κάποιος κατοικεί μόνιμα 2 χρόνια στον Δήμο και αυτό αποδεικνύεται με 2 λογαριασμούς από ΔΕΚΟ ο οποίος ο ένας να είναι προ διετίας και ο άλλος πρόσφατος ή δυο φορολογικές δηλώσεις)
Κοντολογίς, αν στην επικείμενη ανακοίνωση των προσλήψεων η ΔΕΗ αντικαταστήσει την ιδιότητα του Δημότη με την ιδιότητα του μόνιμου κάτοικου (απλή εντοπιότητα) και την συμβατική υποχρέωση της θα φαίνεται ότι έχει σεβαστεί και σε βάρος των Δημοτών συντοπιτών μας θα έχει λειτουργήσει μια και θα μπορέσει ο οποιοσδήποτε καλόβουλος μη Ροδίτης με ένα συμβόλαιο μόνιμης κατοικίας να κάνει χρήση του προνομίου της εντοπιότητας.
Ιδιότητα Δημότη, λοιπόν, στην προκήρυξη και όχι απλά απόδειξη εντοπιότητας.

Η Κερκόπορτα που άνοιξε το 2012 πρέπει άμεσα να κλείσει”.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου