Ειδήσεις

Eurostat: Γυναίκες σε κυβερνητικές θέσεις- Προτελευταία στην ΕΕ η Ελλάδα

Το 33% των κυβερνητικών θέσεων στην ΕΕ καλύπτονται από γυναίκες. Ανάλογη είναι η εικόνα και στα κοινοβούλια. Η Ελλάδα, πάντως, βρίσκεται κάτω από το μέσο όρο.

Η εικόνα στα κοινοβούλια

Οι γυναίκες κατείχαν το 33% των εδρών στα εθνικά κοινοβούλια στην ΕΕ το 2020. Το ποσοστό αυτό αυξήθηκε από το 2004, όταν οι γυναίκες αντιπροσώπευαν περίπου το ένα πέμπτο (21%) των μελών στα εθνικά κοινοβούλια.

Το υψηλότερο μερίδιο γυναικών βουλευτών στη Σουηδία.

Ενώ το μερίδιο των εδρών που κατέχουν οι γυναίκες στα εθνικά κοινοβούλια ποικίλλει σημαντικά μεταξύ των χωρών της ΕΕ, καμία χώρα της ΕΕ δεν είχε περισσότερες γυναίκες από τους άνδρες που κατέχουν έδρες στο κοινοβούλιο.

Το 2020, το υψηλότερο μερίδιο γυναικών μελών στα εθνικά κοινοβούλια σημειώθηκε στη Σουηδία, όπου οι γυναίκες αντιπροσώπευαν σχεδόν τους μισούς βουλευτές (σχεδόν 50%), μπροστά από τη Φινλανδία (46%), το Βέλγιο (43%) και την Ισπανία 42%).

Στο αντίθετο άκρο της κλίμακας, τα χαμηλότερα ποσοστά καταγράφηκαν στην Ουγγαρία και τη Μάλτα (και οι 13%).

women in national Parliaments

Κυβερνητικές θέσεις

Πάνω από τα μισά μέλη της κυβέρνησης είναι γυναίκες στη Φινλανδία, την Αυστρία, τη Σουηδία και τη Γαλλία.

Τα τελευταία χρόνια, το μερίδιο των γυναικών μελών της κυβέρνησης (ανώτεροι και κατώτεροι υπουργοί) στην ΕΕ αυξήθηκε επίσης: από 20% το 2004 σε 33% το 2020.

Το 2020, η Φινλανδία είχε το υψηλότερο ποσοστό γυναικών μελών στην κυβέρνησή της (55%). Ακολούθησε η Φινλανδία από την Αυστρία (53%), τη Σουηδία (52%), τη Γαλλία (51%) και το Βέλγιο (50%).

Αντιθέτως, τα χαμηλότερα ποσοστά καταγράφηκαν στη Μάλτα (8%), στην Ελλάδα (11%) και στην Εσθονία (13%).

Πηγή: Reporter.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου