Επίθεση του πρωθυπουργού στον αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας για τις δηλώσεις του αναφορικά με εθνικά θέματα. Οι συγκρίσεις μεταξύ των δυο κρίσεων στα Ιμια. Εχει αλλάξει «ποιοτικά η συμπεριφορά των γειτόνων», τονίζει. «Αστείο» το αίτημα της ΝΔ για προανακριτική.

Απαντήσεις στις αναφορές του Κυριάκου Μητσοτάκη για τα θέματα εξωτερικής πολιτικής έδωσε ο πρωθυπουργός από τη Βουλή λέγοντας «ότι θα έπρεπε να μείνουν εκτός από την μικροπολιτική».

Δεν θα μπω στον ίδιο ρόλο αλλά θα πω ότι η περιοχή μας είναι περιοχή αστάθειας και αλλάζει «ποιοτικά η συμπεριφορά των γειτόνων».

Μίλησε για εξελίξεις που δημιουργούν ανησυχίες και απαντώντας στην κατηγορία για επιπολαιότητα δήλωσε ότι «η χώρα εδώ και τρία χρόνια έχει ανακτήσει το ρόλο που της αναλογεί ως πυλώνας ασφάλειας και σταθερότητας. Είναι κάτι που αναγνωρίζουν όλοι οι ηγέτες που επισκέφτηκαν την Ελλάδα».

Εκανε λόγο για ισχυρές συμμαχίες αλλά και προσπάθειες να δημιουργηθεί καλύτερο κλίμα με τους γείτονες. «Υπάρχουν με ένα δύσκολο γείτονα δίαυλοι επικοινωνίας, έτσι πρέπει να γίνεται».

«Δεν είναι η πρώτη φορά που υπάρχουν εντάσεις με τους γείτονες. Πριν 20 χρόνια είχαμε βρεθεί κοντά σε θερμό επεισόδιο. Θα θυμίσω τη δυνατότητα που είχα εγώ την επόμενη ημέρα να μιλήσω με τον τούρκο πρωθυπουργό. Τότε ο τότε πρωθυπουργός περίμενε να μεσολαβήσουν οι αμερικανοί για να τους ευχαριστήσει την προηγούμενη ημέρα μετά από ένα τραγικό γεγονός» (σ.σ. πτώση ελικοπτέρου).

Σημείωσε ότι τότε στη Σύνοδο Κορυφής η Ευρώπη έλεγε να λυθούν οι διαφορές στη Χάγη. Σήμερα ο Ντ. Τουσκ προχώρησε σε σκληρή ανακοίνωση κατά της Τουρκίας.

«Σε τέτοια ζητήματα δεν χωρά ανευθυνότητα. Πριν από λίγες ημέρες ο στενός συνεργάτης του Κυρ. Μητσοτάκης κος Κυρανάκης προκλητικά τοποθετήθηκε λέγοντας ότι η τουρκική επιθετικότητα προκύπτει από την προκλητική στάση της Ελλάδας στο Αιγαίο».

Ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε πως ότι έχει να πει το λέει ευθέως. Το έκανα μπροστά στον Ερντογάν που μίλησα για την Κύπρο και την εθνική κυριαρχία.

Διαβεβαίωσε ότι είναι αδιαπραγμάτευτα τα κυριαρχικά δικαιώματα στο Αιγαίο όπως και η ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας. «Η Ελλάδα θα συνεχίσει να είναι παράγοντας σταθερότητας. Παιχνίδια με την Ελλάδα δεν μπορούν να παίζουν, έχουμε ανοικτές θύρες για συνεννόηση, όχι για παιχνίδια.

Τον τούρκο πρόεδρο θα τον καλέσω εγώ όταν σε συνεννόηση με την στρατιωτική ηγεσία έχω την πεποίθηση ότι θα έχει θετικό αποτέλεσμα. Δεν θα αναδείξω ένα σύνηθες επεισόδιο σε μέγα διπλωματικό ζήτημα που μπορεί να μας μπλέξει σε περιπέτειες, απάντησε στις κατηγορίες του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι έπρεπε να είχε αξιοποιήσει τα κανάλια επικοινωνίας για το θέμα των δυο στρατιωτικών.

Οι προανακριτική Επιτροπή

Δεν τολμήσατε καν να φτάσετε στην κάλπη για να ψηφίσετε την προανακριτική για τη Novartis, κατηγόρησε τη ΝΔ και μίλησε για «αστεία στάση» της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Εκτίθεστε με την τακτική σας. Είναι σαν να λέτε στον ελληνικό λαό ότι δεν υπήρξατε κυβέρνηση, ενώ στέλνετε το μήνυμα ότι για το πάρτι στην υγεία και το σύστημα διαπλοκής δεν είστε διατεθειμένοι να αναλάβετε την πολιτική ευθύνη. «Σαν το δολοφόνο που γυρνά στον τόπο του εγκλήματος μας φέρνεται στη Βουλή να συζητάμε για αυτό το πάρτι και τις ρεμούλες».

Αρχικά αρνηθήκατε το σκάνδαλο, μετά παραδεχτήκατε το σκάνδαλο αλλά αρνηθήκατε την εμπλοκή πολιτικών στελεχών. Μετά κατηγορήσατε τους μάρτυρες και τώρα επιχειρείται φθηνούς αντιπερισπασμούς, είπε απευθυνόμενος στην αξιωματική αντιπολίτευση.

Το ηθικό πλεονέκτημα

Τι θέλετε να συγκρίνουμε; Το ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς έναντι του παλαιού πολιτικού συστήματος. Μιλάτε εσείς για οικογενειοκρατία και διορισμούς; ρώτησε απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Η κα Αντωνοπούλου παραιτήθηκε γιατί παραδέχτηκε ότι έκανε σφάλμα γιατί ενώ είχε το δικαίωμα δεν έπρεπε να το αιτηθεί. Η κα Αντωνοπούλου παραιτήθηκε από ευθιξία για 23.000 ευρώ. Για τα 23 δισ. από το σκάνδαλο του φαρμάκου θα παραιτηθεί κανείς; Η πρώην υπουργός επέστρεψε 23.000 ευρώ στα Ταμεία. Εσείς θα επιστρέψετε τα 200 εκατομμύρια ευρώ των θαλασσοδανείων;

Ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι ο ελληνικός λαός κρίνει την κυβέρνηση με άλλα μέτρα και άλλα σταθμά, πολύ πιο αυστηρά. «Αυτό επιβεβαιώνει το ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ