Στις 70.000 πρόσφυγες και μετανάστες βάζει τώρα ο Γιάννης Μουζάλας το «ταβάνι» για την φιλοξενία προσφύγων και μεταναστών από τη χώρα μας σύμφωνα με όσα λέει σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα Βίνερ Τσάιτουνγκ.

Ερωτηθεί πότε θα φτάσει σε «απειλητικό σημείο» ο αριθμός ο κ. Μουζάλας σημειώνει πως σήμερα βρίσκονται στη χώρα 33.000 πρόσφυγες και μετανάστες και εάν γίνουν 50.000, θα δημιουργηθούν ανάλογες δυνατότητες καταλυμάτων, όπως και εάν φθάσουν τις 70.000, ωστόσο αυτό δεν πρόκειται να συνεχιστεί, καθώς υπάρχει ένα όριο επιβάρυνσης, όπως συμβαίνει με κάθε χώρα.

Η προσφυγική κρίση δεν είναι ελληνικό πρόβλημα αλλά ευρωπαϊκό και δεν το προκάλεσε η Ελλάδα, η οποία δεν πρόκειται να ανεχθεί να μετατραπεί σε ελληνικό πρόβλημα σημειώνει ο κ Μουζάλας και προσθέτει «Δεν μπορούμε πολιτικά να το αποδεχθούμε. Είναι ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα, μία κρίση της Ευρώπης, στο σύνολό της».

O αναπληρωτής υπουργός επισημαίνει πως η κατάσταση με τους πρόσφυγες στα σύνορα με την ΠΓΔΜ είναι άσχημη, αλλά η Ελλάδα καταβάλλει προσπάθειες να την ελέγξει, ενώ εκείνο που εξέπληξε ήταν η παράβαση των προηγούμενων αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης -σύμφωνα με τις οποίες τα σύνορα θα παρέμεναν ανοικτά, τουλάχιστον προσωρινά- που αγνόησαν η Αυστρία και οι χώρες της ομάδας Βίσεγκραντ, ενεργώντας μεμονωμένα.

Ο κ. Μουζάλας προσθέτει πως έτσι η Ελλάδα δεν μπόρεσε να προετοιμαστεί έγκαιρα για να περιορίσει μία ανθρωπιστική κρίση, η οποία είναι στις αρχές της, είναι μία «μίνι» κρίση, που, όμως, μπορεί να ενταθεί και η αιτία βρίσκεται στο γεγονός ότι συνεχίζονται οι προσφυγικές ροές από την Τουρκία και ταυτόχρονα οι άνθρωποι δεν μπορούν να φύγουν από την Ελλάδα μέσω της Διαδρομής των Βαλκανίων, όπως συνέβαινε έως τώρα.

Όπως τονίζει, η Ελλάδα βρίσκεται απέναντι σε αυτή την πρόκληση, στην οποία ανταποκρίνεται, θεωρώντας πως είναι καθήκον της, με τους πρόσφυγες να χρειάζονται τρόφιμα, δυνατότητες διαμονής, φροντίδα υγείας και κοινωνικούς λειτουργούς, για τα οποία η χώρα έχει ανάγκη από βοήθεια.

Η κατάσταση δεν πρόκειται να βελτιωθεί όσο δεν μειώνονται οι αριθμοί των προσφύγων που φθάνουν από την Τουρκία, διότι εάν συνεχίσουν να έρχονται καθημερινά στην Ελλάδα 2.000 πρόσφυγες και μετανάστες, δεν θα είναι, πλέον, δυνατόν να αντιμετωπιστεί η κατάσταση, όπως υποστηρίζει Έλληνας αναπληρωτής υπουργός. Η Ελλάδα πρέπει να καταγράφει τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, και αυτό κάνει, αναφέρει και υπογραμμίζει πως η Ευρώπη πρέπει να φροντίσει ώστε οι άνθρωποι να κατανεμηθούν σε αυτήν και οι μετανάστες να επαναπροωθούνται. Δηλαδή, απαιτούνται τρία πράγματα: καταγραφή, κατανομή και επαναπροώθηση, στα δύο από τα οποία, κατανομή και επαναπροώθηση, δεν συμβαίνει τίποτε απολύτως.

Τέλος, κληθείς να σχολιάσει το «φρούριο Ευρώπη» και τα συναισθήματα που τον διακατέχουν βλέποντας στην Ευρώπη του 2016 να υπάρχουν κλειστά σύνορα, ο Έλληνας αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής σημειώνει πως ενόψει αυτών των εξελίξεων στην Ευρώπη και του εξευτελισμού και της απαξίωσης της ανθρώπινης ζωής δεν μπορεί να αισθανθεί τίποτε άλλο παρά οργή και ταυτόχρονα βαθιά θλίψη.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ