Τοπικές Ειδήσεις

Εκδήλωση – ανοιχτή συζήτηση με θέμα: «Δικαιώματα σε κρίση: Όψεις βίας και κρατικής αυθαιρεσίας στην Ελλάδα σήμερα»

Ο ραδιοφωνικός σταθμός Στο Κόκκινο Ρόδου 103.7 οργανώνει την εκδήλωση – ανοιχτή συζήτηση με θέμα:

«Δικαιώματα σε κρίση: Όψεις βίας και κρατικής αυθαιρεσίας στην Ελλάδα σήμερα»

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 2020, στις 19.00, στο Αμφιθέατρο “Fernand Braudel” (ισόγειο κτιρίου Κλεόβουλος) του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Ρόδο. Ομιλητές: – Δημήτρης Χριστόπουλος, Καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου, πρ. Πρόεδρος Διεθνούς Ομοσπονδίας Δικαιωμάτων του Ανθρώπου – Διονύσης Γουβιάς, Καθηγητής Εκπαιδευτικής Πολιτικής Πανεπιστημίου Αιγαίου

Συντονίζει η Πόλυ Χατζημάρκου, ιστορικός τέχνης & ευρωπαϊκού πολιτισμού Μετά τις ομιλίες θα ακολουθήσει συζήτηση και θα προβληθεί η ταινία μικρού μήκους «Μαμά, Γύρισα» (4’) του Ροδίτη σκηνοθέτη Δημήτρη Κατσιμίρη.

Σε όσους και όσες επιθυμούν, θα δοθεί βεβαίωση παρακολούθησης.

ΣΥΝΤΟΜΑ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΤΩΝ ΟΜΙΛΗΤΩΝ:

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

Ο Δημήτρης Χριστόπουλος είναι καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου με σπουδές νομικής, πολιτικών επιστημών και φιλοσοφίας σε Ελλάδα, Γαλλία και Βέλγιο. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα και δημοσιεύσεις εστιάζονται στο χώρο της θεωρίας των δικαιωμάτων, του δικαίου και

του κράτους σε συγκριτική και εφαρμοσμένη προοπτική, με έμφαση στα ζητήματα μειονοτήτων, μεταναστών, ιδιότητας του πολίτη και στη θεματική της λογοκρισίας. Υπήρξε πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (www.hlhr.gr) (2003-2011) και ιδρυτικό μέλος του Κέντρου Ερευνών Μειονοτικών Ομάδων (www.kemo.gr). Το 2016 εκλέχθηκε πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (www.fidh.org), με έδρα το Παρίσι και θητεία ως το τέλος του 2019. Αρθρογραφεί συχνά στο διεθνή και ελληνικό τύπο για τα ζητήματα του ενδιαφέροντός του. Ανάμεσα στα έργα του:

– Η ετερότητα ως σχέση εξουσίας, Όψεις της ελληνικής, βαλκανικής και ευρωπαϊκής εμπειρίας, εκδ. Κριτική

– Στο ρίσκο της κρίσης – Στρατηγικές της Αριστεράς των δικαιωμάτων, εκδ. Αλεξάνδρεια, 2013

– Το «βαθύ κράτος» στη σημερινή Ελλάδα και η Ακροδεξιά. Αστυνομία, Δικαιοσύνη, Στρατός, Εκκλησία, εκδ. Νήσος & Ίδρυμα Ρόζα Λουξεμπουργκ, 2014 (επιμέλεια)

– Η κρίση των δικαιωμάτων, x-book (ηλεκτρονικές εκδόσεις περιοδικού Χρόνος σε συνεργασία με εκδ. Νεφέλη), 2015

– Προσφυγικό: “Θα τα καταφέρουμε;” Ένας απολογισμός διαχείρισης και προτάσεις διεξόδου [με τη Γεωργία Σπυροπούλου], εκδ. Παπαζήση, 2016

– 10+1 Ερωτήσεις & Απαντήσεις για το Μακεδονικό [με τον Κωστή Καρπόζηλο], εκδ. Πόλις, 2018

– Λεξικό Λογοκρισίας στην Ελλάδα – Καχεκτική δημοκρατία, Δικτατορία, Μεταπολίτευση, εκδ. Καστανιώτη, 2018 (επιμέλεια με την Πηνελόπη Πετσίνη)

– Ποιος είναι Έλληνας πολίτης – Δυο αιώνες ελληνική ιθαγένεια, εκδ. Βιβλιόραμα, α’ εκδοση 2013 και β’ έκδοση 2019.

Σε λίγο καιρό κυκλοφορεί το βιβλίο του «Αν το προσφυγικό ήταν πρόβλημα θα είχε λύση» από τις εκδόσεις Πόλις. Αναλυτικά η εργοβιογραφία του: www.dimitrischristopoulos.gr

Διονύσης Γουβιάς

Ο Διονύσης Γουβιάς είναι Αναπληρωτής Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου και Διευθυντής του «Εργαστηρίου Εκπαιδευτικών & Κοινωνικών Ερευνών» (ΕΕΚΕ) του Τομέα «Κοινωνιολογίας, Οικονομίας, Πολιτικής της Εκπαίδευσης και Σπουδών Φύλου» του Τμήματος Επιστημών της Προσχολικής Αγωγής και του Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού (ΤΕΠΑΕΣ), με ειδίκευση στην «Εκπαιδευτική Πολιτική» και την «Κοινωνιολογία της Εκπαίδευσης». Έχει δεκαοκταετή διδακτική εμπειρία στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και άνω των 20 ετών συνολική εκπαιδευτική εμπειρία. Έχει άνω των 15 ετών διδακτική εμπειρία στην Εκπαίδευση Ενηλίκων, με χρήση μικτών μεθόδων μάθησης (παραδοσιακής και ηλεκτρονικής / e-learning), απασχολούμενος σε δύο (2) ΠΜΣ του ΤΕΠΑΕΣ. Το ερευνητικό και συγγραφικό του έργο εστιάζεται (κυρίως) σε θέματα Εκπαιδευτικής Πολιτικής, Ανισοτήτων στην Εκπαίδευση, Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης καθώς και σε θέματα της Έμφυλης Διάστασης στην Εκπαίδευση. Έχει δύο δημοσιευμένα βιβλία και έχει επιμεληθεί την έκδοση άλλων τεσσάρων. Είναι εγγεγραμμένος στο Μητρώο Εκπαιδευτών του Κέντρου για Θέματα Ισότητας (ΚΕΘΙ) και του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης & Αυτοδιοίκησης (ΕΚΔΔΑ), και είναι επιμορφωτής προγραμμάτων ευαισθητοποίησης σε θέμα Φύλου που εκπονούν οι οργανισμοί αυτοί. Είναι μέλος της Επιτροπής Ισότητας των Φύλων του Πανεπιστημίου Αιγαίου, η οποία και είναι η πρώτη θεσμοθετημένη ανάλογη επιτροπή σε ελληνικό ΑΕΙ με απόφαση Πρύτανη,από το Σεπτέμβριο του 2014.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου