Επιμένει η αξιωματική αντιπολίτευση στα περί «πρωτοφανούς σκευωρίας». Προειδοποίηση Μητσοτάκη, που καταγγέλλει απόπειρα αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης. Οι προστατευόμενοι μάρτυρες και η υπόθεση Καμμένου.

 Στην μελέτη της ογκώδους δικογραφίας για την υπόθεση της Novartis έχουν ρίξει το βάρος τους στη ΝΔ, όπου χθες το πρωί πραγματοποιήθηκε σύσκεψη υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη και με τη συμμετοχή των στενών συνεργατών του, προκειμένου να αποτυπωθεί η κατάσταση και να χαραχθεί η περαιτέρω στρατηγική.

Πεποίθηση στην αξιωματική αντιπολίτευση είναι πως η όλη υπόθεση πρόκειται για μια σκευωρία από την κυβέρνηση με στόχο τον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης, κάτι που -όπως λένε- προκύπτει «τόσο από τις αόριστες αναφορές όσο και από τα κενά των καταθέσεων των μαρτύρων». Η αξιωματική αντιπολίτευση καταγγέλλει το Μέγαρο Μαξίμου ότι επιχειρεί «για μία ακόμη φορά» να πετάξει λάσπη στον ανεμιστήρα και απαιτεί να μην χρησιμοποιηθεί αυτή η υπόθεση που υπάρχει διεθνώς και διερευνάται, ως εργαλείο σπίλωσης πολιτικών αντιπάλων.

Ο ίδιος πάντως ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλησε να παρέμβει προσωπικά στο θέμα, με δήλωσή του  με την οποία προειδοποιεί ότι «όσοι μετέχουν σε αυτή τη βρώμικη επίθεση θα λογοδοτήσουν ενώπιον λαού και δικαιοσύνης».

Τρία είναι τα σημεία στα οποία η ΝΔ επικεντρώνει την αντιπολιτευτική της τακτική στην υπόθεση Novartis, με τα πάντα ασφαλώς να προσαρμόζονται, αναλόγως με τις εξελίξεις και τα νέα δεδομένα που προκύπτουν κατά τη διάρκεια της διαδικασίας.

1. Οι προστατευμένοι μάρτυρες, τους οποίους η αξιωματική αντιπολίτευση αμφισβητεί σε ό,τι τους αποδίδεται. «Απαιτώ την άμεση διαλεύκανση της υπόθεσης της Novartis. Όλα να έρθουν στο φως. Αλλά χωρίς κουκούλες. Δεν πρόκειται να δεχθώ να συκοφαντείται μια ολόκληρη παράταξη, αλλά και να σύρεται στη λάσπη ο δημόσιος βίος της χώρας από τρεις κουκουλοφόρους χωρίς ονοματεπώνυμο», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης, την ίδια ώρα που ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, Χαράλαμπος Αθανασίου εκτιμούσε πως «μπορεί να αρθεί το μέτρο της πολιτικής προστασίας ενός μάρτυρα. Αυτό σημαίνει πως αν σε μια υπόθεση έχουμε μόνο προστατευόμενους ανώνυμους μάρτυρες, τότε η μαρτυρία τους δεν λαμβάνεται υπόψη», τόνισε.

2. Οι σχέσεις της κυβέρνησης με την Δικαιοσύνη. Η ΝΔ κάνει λόγο για θεσμική εκτροπή εκ μέρους του πρωθυπουργού και για «πρωτοφανείς μεθοδεύσεις που καταλύουν το κράτος Δικαίου». Σύμφωνα και με επίσημη ανακοίνωση – καταγγελία της Πειραιώς, «η Κυβέρνηση έχει εδώ και καιρό δημιουργήσει έναν αθέμιτο δίαυλο επικοινωνίας με δομές της Δικαιοσύνης, επιχειρώντας να στήσει μια πρωτοφανή σκευωρία». Ταυτόχρονα, στο γαλάζιο στρατόπεδο αφήνουν αιχμές και κατά δικαστικών που «δεν μπορεί να φοράνε κουκούλα απέναντι σε εκπροσώπους του ελληνικού λαού».

3. Επαναφορά ψηλά στην ατζέντα του θέματος της υπόθεσης οπλικών συστημάτων στην Σαουδική Αραβία και τοποθέτησή του στο ίδιο επίπεδο -ει δυνατόν- με αυτήν της Novartis. «Ναι» σε όλες τις μορφές διερεύνησης των δύο υποθέσεων, είναι η γραμμή της ΝΔ, που ζητεί από την κυβέρνηση να πράξει το ίδιο και στην υπόθεση όπου εμπλέκεται το όνομα του υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου. «Αναμένω δυο προανακριτικές επιτροπές στη Βουλή, μια για την Novartis και μια για την υπόθεση βλημάτων», δήλωσε χθες ο Άδωνις Γεωργιάδης, που προέβλεψε το δίλημμα που θα θέσει ο Αλέξης Τσίπρας στους πολίτες κατά τις επόμενες εκλογές: «Τον Ιανουάριο του 2015, ήταν το μνημόνιο – αντιμνημόνιο. Τον Σεπτέμβριο του 2015, ήταν το παλιό και το νέο. Τώρα, θα είναι οι “βρώμικοι” και οι “καθαροί”».

Η ΝΔ επιμένει στο ότι έρευνα ασφαλώς και πρέπει να γίνει αλλά από κει και πέρα από αυτή τη δικογραφία «δεν προκύπτει κανένα ισχυρό αποδεικτικό στοιχείο που να μπορεί να οδηγήσει σε αποδείξεις των πράξεων. Κανείς εξ αυτών δεν λέει ότι ο ίδιος έδωσε χρήματα. Άλλοι είδανε, άλλοι διαπιστώνουν. Είναι αόριστες οι καταθέσεις», επισημαίνει υψηλόβαθμος κομματικός παράγοντας.

Φίλιππος Πανταζής-euro2day.gr

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ