Ειδήσεις

“Αμετάκλητη απόφαση η εφαρμογή των προεκλογικών δεσμεύσεων”-τα κύρια σημεία των προγραμματικών δηλώσεων

Η ανάκτηση της λαϊκής κυριαρχίας, η αποκατάσταση του ισότιμου ρόλου της χώρας στην ΕΕ, η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, η αποκατάσταση της αξιοπρέπειας του λαού, η κοινωνική δικαιοσύνη και η πολιτιστική αναγέννηση της πατρίδας είναι οι βασικοί στόχοι της κυβέρνησης σωτηρίας, τόνισε ο πρωθυπουργός στην έναρξη των προγραμματικών δηλώσεων.

Εχω πλήρη συναίσθηση των δυσκολιών και της ευθύνης, σημείωσε ο πρωθυπουργός. Ξέρω ότι το όραμα μιας Ελλάδας οικονομικά ανεξάρτητης και κοινωνικά δίκαιης περνά από τις συμπληγάδες της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους μας.

Ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε για μια ακόμη φορά τους βουλευτές και το σύνολο των πολιτών ότι “αμετάκλητη απόφαση της κυβέρνησης είναι να τιμήσει και να εφαρμόσει στο σύνολό τους τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις”. Η δέσμευση αυτή αποτελεί τον αδιαπραγμάτευτο πυρήνα της πολιτικής μας. Για μένα και για κάθε μέλος της κυβέρνησης, η δέσμευση είναι θέμα τιμής, αξιοπιστίας και σεβασμού της Δημοκρατίας.

Το τοπίο στην Ελλάδα και την Ευρώπη παραμένει δύσκολο αλλά είναι ήδη διαφορετικό. Η ατζέντα αλλάζει, η χώρα είναι στα πρωτοσέλιδα αλλά ως πρωταγωνιστής, όχι ως κομπάρσος. Καταθέτουμε προτάσεις, δεν δέχόμαστε εντολές και μάλιστα μέσω ηλεκτρονικής αλληλογραφίας, σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Η διαπραγμάτευση, σημείωσε, δεν θα είναι εύκολη. Ο δρόμος θα είναι ανηφορικός αλλά θα τα καταφέρουμε, κυρίως γιατί στη διαπραγμάτευση έχουμε το δίκιο με το μέρος μας.

Τόνισε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση φεύγοντας φρόντισε να μην αφήσει περιθώρια διαπραγμάτευσης στη νέα κυβέρνηση. “Από τις επαφές μου με την Κομισιόν ενημερώθηκα ότι η επιλογή των εταίρων μας ήταν η εξάμηνη τεχνική παράταση και επιλογή της προηγούμενης κυβέρνησης ήταν το περιθώριο έως την 28η Φεβρουαρίου. Ήταν στόχος τα ασφυκτικά διαπραγματευτικά περιθώρια και η αποτυχία της Ελλάδας προκειμένου οι ίδιοι να δικαιωθούν”.

Ξεκαθάρισεσ ότι η Ελλάδα θέλει να πληρώσει το χρέος της. «Αν το θέλουν και οι εταίροι, να προσέλθουν στο τραπέζι να συζητήσουμε πώς. Το 180% δεν επιτρέπει την εξυπηρέτησή του. Το πρόβλημα δεν είναι τεχνικής φύσης, είναι πολιτικών επιλογών. Αν συμφωνήσουμε ότι η λιτότητα είναι καταστροφική, η τεχνική απομείωσης θα βρεθεί μέσα από διαπραγματεύσεις και συναινέσεις. Αλληλεγγύη γράφουν οι συνθήκες, όχι λιτότητα», τόνισε.

Ξεκαθαρίζουμε σε όλους τι είναι αυτό που δεν διαπραγματευόμαστε:

-Την εθνική κυριαρχία

-Τη λαϊκή κυριαρχία

-τη λαϊκή εντολή των εκλογών της 26ης Γενάρη

Για αυτό, σημείωσε, η νέα κυβέρνηση δεν δικαιούται να ζητήσει παράταση του μνημονίου. Ούτε μπορεί να ζητηθεί για τεχνικούς λόγους η επέκταση ενός προγράμματος που ακυρώθηκε από τη λαϊκή εντολή.

«Επιδιώκουμε μια νέα συμφωνία σε ένα πρόγραμμα – γέφυρα μέχρι και τον Ιούνιο. Να έχουμε το δημοσιονομικό χώρο που απαιτεί μια διαπραγμάτευση για το χρέος», υπογράμμισε, διαβεβαιώνοντας ότι «επιδιώκουμε σταθερά και αταλάντευτα τη βιώσιμη συμφωνία με τους εταίρους. Αισιοδοξώ ότι θα την πετύχουμε. Η συμφωνία αυτή θα είναι το σήμα ότι η Ευρώπη παραμένει προσηλωμένη στα δημοκρατικά ιδεώδη. Η Ευρώπη δεν πρέπει να ξαναζήσει την εποχή των τεράτων. Αυτό είναι το στοίχημα».

Τα πρώτα μέτρα

Το χρονικό πλαίσιο που συζητάμε με τους εταίρους είναι αυτό που καθορίζει την στρατηγική και στήνεται σε όρους δημοσιονομικής πειθαρχίας. Πρώτος στόχος, σημείωσε ο πρωθυπουργός, είναι η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Στο πλαίσιο αυτό προανήγγειλε:

-παροχή δωρεάν σίτισης, στέγης, ρεύματος και ιατροφαρμακευτικής κάλυψης στα νοικοκυριά που έπεσαν θύματα της μνημονιακής βαρβαρότητας.

-αποκατάσταση αντισυνταγματικά απολυμένων, όπως οι καθαρίστριες του ΥΠΟΙΚ, οι σχολικοί φύλακες και οι πανεπιστημιακοί. Δεν θα επιβαρύνει τον προϋπολογισμό, θα γίνει στο πλαίσιο των προβλέψεων που υπάρχουν ήδη στον προϋπολογισμό.

Επίσης, ο πρωθυπουργός εξήγγειλε μέτρα για:

-Αποσυμφόρηση δημόσιας διοίκησης από τις στρατιές συμβούλων

-Κατάργηση προκλητικών σπατάλων . Μειώνεται ο στόλος των κυβερνητικών αυτοκινήτων. «Θα πουληθούν κυβερνητικά αυτοκίνητα που κοστίζουν πάνω από 700.000 ευρώ» τόνισε.

-Πώληση του ενός κυβερνητικού αεροσκάφους. Το παράδειγμα του λιτού βίου θα ξεκινήσει από εμάς.

-Θα ζητήσω να καταργηθεί το προνόμιο του βουλευτικού αυτοκινήτου, είπε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας: «Δεν πιστεύω ότι οι βουλευτές μας δεν έχουν τα μέσα να κινηθούν με δικό τους»

-Περιορισμός προσωπικού Μεγάρου Μαξίμου κατά 30% και της προσωπικής φρουράς του πρωθυπουργού κατά 40%. Στην ίδια κατεύθυνση θα κινηθεί και το υπουργικό συμβούλιο.

-Αντικατάσταση του πειθαρχικού των δημοσίων υπαλλήλων και αντικατάστασή του από ένα σύγχρονο πλαίσιο.

-Αξιολόγηση δημοσίων υπαλλήλων με αξιοκρατικά κριτήρια. Προωθείται άμεσα ρύθμιση.

-Μέτρα για την απλοποίηση διαδικασιών δημόσιας διοίκησης.

-Ριζική αναθεώρηση του Καλλικράτη.

Ακόμη ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε ότι:

-Κινητοποιούμε άμεσα το ΣΔΟΕ για να ελεγχθούν οι λίστες των φοροφυγάδων, (λίστα Λαγκάρντ, λίστα Λιχτενστάιν)

-Θα προχωρήσουμε σε πάταξη παράνομου εμπορίου καπνού.

-Υιοθετούμε σύγχρονες πρακτικές για τον εντοπισμό της φορολογητέας ύλης από ενδοομιλικές συναλλαγές.

-Θα προχωρήσουμε σε έλεγχο νομιμότητας δημοσίων συμβάσεων και προμηθευτών του δημοσίου.

-Βάζουμε τέλος στα θαλασσοδάνεια.

-Καταργούμε τις διατάξεις που δίνουν ασυλία στο ΤΑΙΠΕΔ και το ΤΧΣ.

-Προχωράμε σε σύσταση εξεταστικής επιτροπής για το μνημόνιο.

-Επανασυστήνουμε με νόμο την Ελληνική Ραδιοφωνία – Τηλεόραση από μηδενική βάση, με πόρους από το ανταποδοτικό τέλος.

-Βάζουμε τέλος στα χαριστικά δάνεια στα ΜΜΕ και διαγωνισμοί για τη αδειοδότηση όλων των ραδιοτηλεοπτικών μέσων που λειτουργούν στη χώρα.

Φορολογικό σύστημα

Η νέα κυβέρνηση δεσμεύεται ότι θα θέσει τέλος στον οικονομικό και κοινωνικό παραλογισμό, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός. Δεσμευόμαστε να επεξεργαστούμε σταθερό, απλό και δίκαιο φορολογικό σύστημα που θα μοιράζει ισότιμα τα βάρη. Στο πλαίσιο αυτό εξήγγειλε:

-Ενιαία και προοδευτική φορολογική κλίμακα χωρίς εξαιρέσεις, μεταφέροντας το βάρος στα υψηλά εισοδήματα.

-Αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ.

-Καταγραφή περιουσιών στην Ελλάδα και το εξωτερικό μέσω του Περιουσιολογίου.

-Καταργείται ο ΕΝΦΙΑ από το 2015, αντικαθίσταται από το Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας. Οι πολίτες να ανταποκριθούν στην προσπάθεια και να καταβάλλουν το φόρο του 2014.

-Ενίσχυση ελεγκτικών μηχανισμών, μέσω της διαρκούς εκπαίδευσης του προσωπικού

-Αυστηρές τιμωρίες σε όσους παραβαίνουν το καθήκον τους.

-Κάθε αλλαγή στο φορολογικό δίκαιο θα κωδικοποιείται άμεσα.

Νέα ρύθμιση οφειλών

Απαιτεί χρόνο, αλλά η ανακούφιση των θυμάτων της κρίσης πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα. Το ίδιο άμεση η ανάγκη να ενισχυθούν τα δημόσια έσοδα, σημείωσε ο πρωθυπουργός. Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των ιδιωτών προς το δημόσιο είναι στα 72 δισ. ευρώ. Είναι μια αιμορραγία που δημιουργεί ανυπέρβλητες δυσκολίες, τόνισε.

Για αυτό προχωράμε άμεσα σε μέτρα για τη ρύθμιση των φορολογικών οφειλών, υιοθετούμε τις 100 δόσεις.

Επίσης, σημείωσε, καταργούμε τη ρύθμιση που καθιστά διαρκές το αδίκημα της μη πληρωμής οφειλών προς το δημόσιο. Ο νόμος θα εφαρμόζεται, αλλά με όλες τις δικονομικές εγγυήσεις.

Εργασιακά

-Προχωράμε σε άμεση αποκατάσταση των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων,

-Επανέρχονται οι τριετίες

-Επανέρχεται το αυστηρό πλαίσιο προστασίας από τις μαζικές απολύσεις και η διαιτησία

-Απόλυτη εξίσωση όλων των εργαζομένων. Ισος μισθός για ίση εργασία.

-Αύξηση κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, η οποία όμως θα γίνει σταδιακά μέχρι το 2016 ώστε να διασφαλιστεί η προσαρμογή της πραγματικής οικονομίας. Θα επιδιώξουμε τη συμφωνία των κοινωνικών εταίρων.

Επενδύσεις και ιδιωτικοποιήσεις

Η νέα κυβέρνηση θέλει και θα στηρίξει τις ιδιωτικές επενδύσεις που θα στηρίξουν την παραγωγική ανασυγκρότηση. Αυτό που δεν θα κάνει είναι να συνεχίσει το έγκλημα του ξεπουλήματος της περιουσίας για να χρηματοδοτεί το χρέος, σημείωσε ο πρωθυπουργός, ξεκαθαρίζοντας ότι:

-Δεν παραχωρούμε, δεν ξεπουλάμε δίκτυα και υποδομές

-Δεν ξεπουλάμε τον εθνικό και ορυκτό μας πλούτο

Τράπεζες

Στο πλαίσιο της εξυγίανσης του τραπεζικού συστήματος, υπάρχουν αναγκαίες παρεμβάσεις, οι εξής:

-Τροποποίηση νόμου για ΤΧΣ ώστε το δημόσιο να ασκήσει χωρίς περιορισμούς τα δικαιώματά του στις τράπεζες, λαμβάνοντας υπόψη και τα δικαιώματα των ιδιωτών μετόχων.

-Αλλαγή μοντέλου λειτουργίας με τις τράπεζες να υλοποιούν ποσοτικούς στόχους.

-Ίδρυση ενδιάμεσου φορέα για τη διαχείριση των κόκκινων δανείων, που θα προστατεύει τους μη έχοντες και θα μεριμνά για τη μη επιβάρυνση των τραπεζικών ισολογισμών.

-Μέχρι το σχετικό νομοθέτημα, απαγορεύεται κάθε πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας και μεταβίβαση ενυπόθηκων δανείων σε μη εναρμονισμένα τραπεζικά συστήματα, σε έλληνες και ξένους κερδοσκόπους.

Κοινωνικό κράτος

Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι θα υπάρξουν ευθύνες για το PSI και το κούρεμα στα αποθεματικά των ταμείων. Εξήγγειλε τα εξής μέτρα:

-Δεν πρόκειται να εφαρμόσουμε αυτά που υποσχέθηκε με το περιβόητο e-mail. Καμία αύξηση ορίων ηλικίας, καμία μείωση κύριων και επικουρικών συντάξεων.

-Πρώτο μέτρο για τη στήριξη των χαμηλοσυνταξιούχων, η επαναχορήγηση της 13ης σύνταξης, το δώρο Χριστουγέννων για όσους λαμβάνουν σύνταξη χαμηλότερη των 700 ευρώ.

-Ιδρύουμε ταμείο εθνικού πλούτου και κοινωνικής ασφάλισης, στο οποίο θα μεταφερθούν έσοδα από αξιοποίηση εθνικού πλούτου. Από αυτό το ταμείο θα ενισχύσουμε τα λεηλατημένα αποθεματικά των ταμείων.

Υγεία

Πρέπει να επουλώσουμε τις πληγές του μνημονίου. Πρέπει να πάψει να υφίσταται ο αποκλεισμός των πολιτών από το σύστημα υγείας, σημείωσε ο πρωθυπουργός και τόνισε μεταξύ άλλων τη στήριξη δομών υγείας σε ανθρώπινο δυναμικό και υποδομές. Προτεραιότητα είναι επίσης και η καταπολέμηση της διαφθοράς στις προμήθειες του δημοσίου.

Παιδεία

-Καταργούμε την επιλογή των θεμάτων κατά 50% από την περιβόητη τράπεζα θεμάτων.

-Καταργούνται οι διατάξεις που αφορούν τα συμβούλια ιδρύματος, καθώς ο θεσμός απέτυχε και παραβίασε το αυτοδιοίκητο των ιδρυμάτων.

Εξωτερική πολιτική

Στόχος η προάσπιση των συμφερόντων του λαού, της εδαφικής ακεραιότητας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων.
Στόχος επίσης είναι η χώρα μας να προωθεί με τις γειτονικές χώρες την ειρηνική επίλυση των διαφορών και με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο.

Κατοχικό δάνειο

Τέλος, σημείωσε ο πρωθυπουργός, είναι ιστορική υποχρέωση η διεκδίκηση του κατοχικού δανείου και των επανορθώσεων. Είναι χρέος μας απέναντι στην Ιστορία». Κομβικό ρόλο στη διεκδίκηση η νέα κυβέρνηση θα δώσει στην εθνική επιτροπή και τον Μανώλη Γλέζο.

«Είμαι βέβαιος ότι θα έχουμε τη συνδρομή και της Βουλής των Ελλήνων και όλων των πτερύγων του συνταγματικού τόξου», κατέληξε ο πρωθυπουργός, ζητώντας από όλους τους βουλευτές ψήφο εμπιστοσύνης.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου